tiistai 25. helmikuuta 2014

Kattia kanssa

Eilinen päivä kului vielä Soulissa, jossa piipahdin jälleen eräässä uudessa kissakahvilassa Hongdaen alueella. Soulissa lemmikkikahviloita on paljon, sillä tyypillisesti asunnot ovat pieniä ja väestön tehdessä pitkää työpäivää on oman lemmikin pitäminen melko mahdotonta. Hongdaen alueella kissakahviloita on useampia, mutta löytyypä sieltä myös koira- ja lammaskahvilakin. Kissakahviloissa pääsymaksu on tyypillisesti 7000 - 8000 wonia eli noin vitosen pintaan, hinnan sisältäen myös vapaavalintaisen juoman. Kahviloissa on yleensä kymmeniä kissoja siliteltävinä, joten lemmikkikontakteista ei pitäisi olla pulaa. 

Eihän tällaista karvapalloa voi kukaan vastustaa!Tällä sinisilmäisellä oli luonnostaan jotenkin surumielinen katse, vaikka varsin leikkisä yksilö olikin

Korealaisten suhtautuminen kissoihin on muuttunut erityisesti viime vuosina huomattavasti positiivisempaan suuntaan. Monet länsimaalaiset tuntevat Korean koirakeitosta ja koiranlihan syömisestä, mutta tosiasiassa koiriin on kuitenkin aikojen saatossa suhtauduttu myötämielisemmin kuin kissoihin, joita kohtaan useilla vanhemmilla ihmisillä on edelleen hurjasti antipatioita. Syitä kissavihaan on useita: yleisimmin kissojen on ajateltu olevan varkaita, sillä aikanaan Korean niemimaan kärvistellessä kokonaisvaltaisessa köyhyydessä ja nälänhädässä kissat saattoivat anastaa ruokapöydästä viimeisimmätkin päivällisen rippeet. Kulkukissoihin viitataankin edelleen yleisesti nimellä "varaskissat". Toisaalta kulkukissat ovat levittäneet myös erilaisia sairauksia, kuten vesikauhua, josta syystä vanhemmat ihmiset karttavat katteja edelleen. Uskomusten mukaan kissat ovat myös vaarallisia, pahansisuisia ja pelottavia yön eläimiä, joiden silmistä loistaa pahat aikeet. Tämä johtunee enimmäkseen taikauskoisuudesta, ja erityisesti mustat kissat ovat olleet kyseisten uskomusten kohteena. 

Joopa, selvästi pahat aikeet mielessä...

Aurinko osui ikkunalaudalla olevaan koriin juuri sopivan lämpimästi

Kaveri tahtoo myös lämmittelemään...
...pari vaivaantunutta naukaisua ja ärsyyntynyt ilme, mutta...

"...olkoot menneeksi". Sopu sijaa antaa.

Koirakeiton lisäksi korealaisten huhutaan syövän myös kissoja ravinnoksi. Niin valitettavaa kuin koiran syöminen edelleenkin on, niin kissaravintoloista en ole koskaan paikallisten suusta kuullut. Pidän kissan syömistä enemmänkin myyttinä, joskin väitteitä "kissauutteesta" on netissä niin paljon, että saattaapa asialla jotain perää ollakin: kertoman mukaan korelaiset ovat keittäneet kissoista erityistä uutetta lievittämään astmaa ja reumatismia. Villeimpien huhujen mukaan kissalientä olisi edelleen ostettavissa perinnemarkkinoilta, mutta sanottakoon nyt, että en usko kissaliemen enää nauttivan minkäänlaista myyntiartikkelin virkaa, sillä Koreassakin eläinsuojelulait ja kissanystävien painostus lienee tehnyt tehtävänsä. Pientä reviiritietoisuutta ilmassa
Kissoja pidettäneen kuitenkin lemmikkinä huomattavasti harvemmin kuin koiria, vaikka uskoisin kissan olevan kaupunkioloissa huomattavasti helpompi huollettava. Rotukissat ovat saaneet jo selvästi jalansijaa, mutta tavallisia maatiaiskissoja näkee vain harvoin, ja silloinkin yleensä puolivilleinä piha-asukkeina. Myös kissakahviloissa suurin osa kissoista lienee erilaisia rotukissoja pitkine karvoineen, kiharine korvineen ja sinisine silmineen. Noh, kissa kuin kissa, itse en ole tarkka rapsutusten kohteista. Nautin kissakahviloista ja mielestäni ne ovat myös oiva apu akuuttiin kissaikävään. Josko korealaisten mielestä kissauute saattaisikin olla avuksi erilaisissa terveysvaivoissa, niin itse liputan kyllä elävien kissojen rapsuttelun ja silittelyn puolesta: kun lämpöinen karvakerä kiipeää syliin kehräämään, lievittyy sillä ainakin stressi, kiire, ärtymys ja todennäköisesti muutkin vaivat unohtuvat taka-alalle.

33 kommenttia:

 1. Oi että, kissakahvilassa käynti on niin ensimmäisten asioiden joukossa mitä aion tehdä kun joskus pääsen käymään Koreassa. Onhan siitä ihan tutkimuskin että lemmikit lieventävät stressiä!

  Sattuisiko sinulla olemaan jonkinlaista top10-tyylistä listausta mitä ehdottomasti kannattaa Koreassa tehdä/syödä/juoda? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin tehdä noita top10 -listauksia, tai aloitetaan vaikka vähän kevyemmin top5:stä, jos tekisin ihan omat postaukset tekemisistä ja omat syömisistä... Muuten ne ei millään mahdu yhteen kymmenikköön (tai 9/10 on kuitenkin ruokia :D). Kiitos ideasta!!

   Poista
 2. Onko Hongdaen kissakahvilat millaisia? Se Gangnamin paikka kun ei ole mikään superkodikas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hongdaessa taitaa olla useitakin, joista osa kuuluisampia ja osa vähän vähemmän.. mä löysin tämän yhden sattumalta (tää sijaitsee ihan sen HelloKitty-kahvilan vieressä), ja pitää sanoa, että ei todellakaan ollut kodikas! Toistaiseksi kahvilana / tunnelmana paras on mielestäni tämä Gangneugin kahvila, mutta sitten taas täällä se kissojen vähyys on vähän huono, kun usemmiten ne kaikki on "varattu" innokkaille teineille... Toi oli aika ankea, mutta löysin kivan oman sopen siitä ikkunaerkkeriltä, siinä oli ihan mukava istuskella. Muuten kyllä liputtaisin ennemminkin sen Gangnamin kahvilan puolesta.

   Poista
  2. Hongdaesta löytyy myös 'Cat Attic' tai '고양이 다락방', jossa on mielestäni ihan mukavan rauhallinen ja kodikas tunnelma mikäli pystyy välttämään viikonlopun ruuhkat. http://www.godabang.com/sub5_navigator/sub5_7.asp

   Poista
  3. Törmäsin tuohon mainitsemaasi netissä, muiden lisäksi. Tarjontaa taitaa olla, nyt menin suoraan ensimmäiseen, mikä eteen tuli, eikä se välttämättä ollut paras. Tosin siellä oli rauhallista, että ainakin se oli plussaa :) Mutta ensi kerralla tsekkaan kyllä tuon vinkkaamasi Cat Atticin!

   Poista
 3. Oih, aivan ihana idea tuollainen lemmikkikahvila! Mä ainakin kaipaan koiraani hirmuisesti joten olisi ihanaa jos pääsisi koirakahvilaan silittelemään karvakamuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä harkitsin eka koirakahvilassa poikkeamista, mutta sitten oli jotenkin sellainen olo, että en ehkä just jaksa 20 koiraa touhottamassa vieressä... :) Sillekin on tosin aikansa ja paikkansa! Mä myös kaipaan kissojani ja sen vuoksi vierailen aina silloin tällöin noissa kissakahviloissa ikävää lievittämässä (vai pahentamassa...??)

   Poista
 4. Mikä ihana idea! Tuommoisia soisi löytyvän täältäkin, mutta idea ei taida taas sopia Suomen elintarvikeviranomaisten lakeihin, vai mitä ne nyt on. Ihan takuulla mielenterveysongelmat vähenisivät, jos voisi käydä tuommoisessa paikassa antamassa ja saamassa hellyyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepäs se, munkin mielestä Suomi vaatii ehdottomasti kissakahvilaa! Mutta ei se varmasti siellä tuhansien sääntöjen maassa onnistuisi mitenkään.

   Poista
 5. Tuo kissakahvila on niin ihana idea, että se pitäis saada läpi joka paikkaan!! Mä en varmaan muuta tekiskään kun istuisin kissakahvilassa :D
  En tiedä onnistuisko Suomessa, täällä kun on tuo pykäläviidakko ihan helvetillinen joka lähtöön, varsinkin jos ollaan yhtään elintarvikkeiden kanssa tekemisissä.
  (Muuten vois kuvitella vaikka eläkevirkaa moisesta hommasta :D )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voiskohan perustaa kissakahvilan ilman sitä kahvia? Siis että jos ei tarjottaisi mitään elintarvikkeita? Vois vaan tulla paikalle hellimään karvapalloja? Ehkä sekin olis jo suomalaiselle lakipykäläviidakolle liikaa...

   Poista
 6. aivan IHANA kahvila!!! ihania kissoja. jos joskus menen Souliin haluan ehdottomasti käydä tuolla. Kissat ovat terapautteja, stressin ja pahan olon poistaja....Täällä KL,ssä on kuulemma kissakahvila. minusta niitä on paljon, kun istut kahvilla , niin aina joku varaskissa kävelee ohitsesi.
  t. suuri kissafani ja kissan omistaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi. Kissakahvilat on yks ehdottomasti parhaimpia juttuja Koreassa!

   Poista
  2. otan sinulta sitten tiedot. oli pakko tulla katsomaan näitä karvakeriä vielä uudelleen:)

   Poista
  3. En tiedä, oletko kuinka pitkälle selannut blogiani taaksepäin, mutta aikaisempia kissakahvilakäyntejä (ja kuvia karvakeristä) löytyy ainakin täältä: http://jalallakoreasti.blogspot.fi/2013/06/kissakahvilla.html
   ja täältä: http://jalallakoreasti.blogspot.fi/2013/08/kissakeskiviikko.html sekä blogin fb-sivuilla on ihan oma kansiokin täynnä kuvia!! :D

   Poista
 7. Tuosta koiran syömisestä tuli mieleeni, että yksi tuttavani väitti, että Koreassa on joku tietty koirarotu, jota kasvatetaan ruuaksi. Että mikä tahansa pystykorva ei kelpaa illallispöytään. Mikä on sinun tietosi asiasta?

  Söpöjä kisuleita. Itselläni jäisi kissakahvila kyllä väliin, olen hirmuallerginen tuollaisille rotukarvakerille :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttavasi on ihan oikeassa - ei täällä perus-Mustia syödä ollenkaan. Ruokakoirat ovat ihan oma rotunsa, sellainen vaalea, suurikokoinen ("romuluinen") ja usein vaaleanruskea väritykseltään. Sille on ikävä lempinimikin; "shit dog", koska ne kuulemma syö ihan mitä tahansa, tyyliin roskat lattialta. Mies näki kerran moisen koirateuraskuljetuksen ja kyllä kuulemma pahaa teki katsoa. Koirat eivät haukkuneet ollenkaan, ainoastaan tuijottivat, ja siellä joukossa oli ihan pieniä pentujakin :( Yhyyyyy...

   Mutta muuten ihmisillä on jonkin verran koiria lemmikkinä. Suosituin kotikoirarotu lienee täällä maaseudulla sellainen korealainen pystykorva - vähän saman näköinen ja kokoinen kuin Suomenpystykorva, mutta vaalea väriltään. Ne on aika söpöjä!

   Poista
 8. Ihan mahtava idea tuollainen lemmikkikahvila. Entisessä yliopistossani Skotlannissa ruvettiin pitämään tuollaisia stressinlievittämissessioita koeviikoilla kun koulun tiloihin tuotiin koiranpentuja opiskelijoiden silitettäviksi. Valitettavasti olin jo ehtinyt valmistua ennen sitä.
  Koirakahvilaan suuntaisin minäkin, mutta kissakahvilassa voisi tulla liikaa allergiareaktioita! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuolla sen verran karvaa leijaili ilmassa, että siinä tuli aivastuksia jo allergiattomaltakin :D Nimim. ipad edelleen ihan kissankarvoissa...

   Poista
  2. Mikä sattuma, juuri eilen Barcelonan metrossa kerrottiin, että tännekin avataan kissakahvila, joka ilmeisesti toimii samalla potentiaalisena adoptio-paikkana. Uutisessa mainittiin, että lemmikkikahvilat ovat yleisiä erityisesti Japanissa ja muualla Aasiassa. Eli eiköhän niitä pian löydy ympäri Eurooppaa :)

   Poista
  3. Ou jeee! Eli sitten on Suomestakin vähän lyhyempi matka kissakahvilaan, ei tarvi ottaa heti kymmenen tunnin lentoa :D Hyvä idea myös tuo adoptiojuttu!

   Poista
 9. Tuohan olisi kissa-allergiselle ihanteellinen ratkaisu. :) Laittaisi vaan "kissavaatteet" päälle ja kävisi antihistamiinihuuruissa rapsuttelemassa kissoja kahvilassa, sitten kotona äkkiä toiset vaatteet päälle ja kissankarvoja keränneet pihalle tuulettumaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä noissa on myös tarrarullat eteisessä, että voi sitten siistiä itsensä kissankarvoista lähteissään, mutta eilisestä paikasta en sellaista löytänyt ja nyt on sitten kaikki vaatteet takkia myöden ihan karvaiset :D Noh, kaipa sen kestää, oli sen arvoista!

   Poista
 10. Ollapa kissa-, koira- tai lammaskahvila täälläkin. Olen ikuisessa karvaotuskuumeessa, joten (lähes) jokaiselle otukselle riittäisi hellyyttä. Ihania kisuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös Suomessakin viedä eläimiä mm. vanhainkoteihin ja päiväkoteihin, mutta miksi ihmeessä niitä ei saa "tavalliset aikuiset ihmiset" käydä rapsuttelemassa missään...?? Tässä olisi selvästi bisneksen paikka :D tai jos palkkaisi yritykseen "yrityskoiran", onhan niitä yritysmummujakin jo, jotka leipovat firman työntekijöille pullaa jne...

   Poista
  2. Joo, halikoirat ja muut otukset ovat kai yleistymässä terapiatarkoituksessa. Ehkä täälläkin vielä joskus nähkään koira ja kissoja mukana työpaikoilla, ainakin ihmisten omissa yrityksissä kuten esim. Keski-Euroopassa. Miten kiva olisikaan, kun olisi koira tai kisu tuossa toimiston lattialla..

   Poista
 11. Mä aion niiiiin käydä jossain kissakahvilassa, rakastan kissoja!! Ja olisiko vähän siistiä jos täällä Suomessakin olisi sellainen, mikä tuskin tulee koskaan toteutumaan.. mitä edellä jo sanottiinkin että byrokratia ongelmat ja paperihässäkkää.. -.-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, ettei Suomessa ainakaan mitään elintarvikemyyntiä JA eläimiä ole mahdollisuutta yhdistää samaan tilaan...
   Mutta onneksi on Korea! :D

   Poista
 12. Korillinen kissasuloa, aww! Jos kissakahvilat on Aasiassa suht yleisia ja Euroopasta loytyy Annikan mukaan ainakin Barcelonasta, niin ei tartte enaa kuin yhden meren yli tulla ja meillakin vois olla omamme! :) Onneksi taalla ei elainallergioita juuri tunneta ja hygieniasaannotkin on vahan rennompia kuin Suomessa. Toimistokissakin kuulostais erinomaiselta, vaikka siivoojalle ois painajainen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimistokissa olis mahtava. Meillä on jo melkein "tehdaskoiria", kun meidän tehtaan vieressä on koirankoppi, jonka asukki on saanut kaksi pentua ja ne leikkii (onneksi hiljaisella) autotiellä joka aamu meidän mennessä töihin :D

   Poista
 13. Kissakahvilat oli kyllä parasta antia Soulissa. Itse pidän Tom's cat cafesta, joka on ihan Hongdaen puistoa vastapäätä. Hämmentävin on ehkä tosiaan se Hongdaen lammaskahvila. Se kyllä tuoksahtaa jo siihen kadullekin asti että ohi ei kyllä voi mennä jos sitä etsii :D Lampaat oli kovin uneliaita kesällä, eivät paljon liikahtaneet vaikka tarjosin ruohonkortta aidan välistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en löytänyt sitä Tom´s cafeta, vaikka sitä joskus etsin. Tosin aika hatarat oli mun ohjeetkin :D
   Lammaskahvilan asukit antaa kyllä ihan väärän kuvan "oikeista" lampaista kaupunkilaisille; ne on ihan pelottavan siistejä, puhtaita ja pörröisiä, ja tosiaan vähän apaattisia :( Mutta hauska idea kuitenkin...

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...