tiistai 4. helmikuuta 2014

Korealainen villapaita

Talven ollessa kylmimmillään on aika kaivaa kaapin uumenista se lämpiminkin villapaita päälle. Ja mikäli villapaitaa ei löydy, se ei lämmitä tarpeeksi tai se on kutistunut pesussa, voi asiaa paikata sisäisellä villapaidalla, korealaisten tapauksessa tietysti sojulla. 

En usko kenenkään Koreassa vierailleen välttyneen kuulemasta ja näkemästä sojua, vihreässä pullossa myytävää kirkasta korealaisten vodkaa. Euromonitor Internationalin kyselytutkimuksen mukaan soju on siivittänyt korealaiset maailman eniten juovaksi kansaksi, ohittaen muun muassa venäläiset reippaasti. Kyselyssä on tosin ollut mukana ainoastaan 44 maata, joten pientä lähdekriittisyyttä voitaneen soveltaa tähänkin tutkimukseen. Ja toisaalta, venäläisten vodka on myös tuplasti vahvempaa, jolloin tulos ehkä hieman vääristyy korealaisten kyseenalaiseksi eduksi.

Viime vuoden lopulla myös The Guardian julkaisi artikkelin, jonka mukaan soju on maailman suosituin viina, myyden yli tuplasti enemmän kuin mikään muu markkinoilla oleva kirkas. Euromonitorin mukaan korealaiset juovat keskimäärin 13,7 shottia sojua viikossa lurkkia kohden, joten ihan pienestä määrästä ei todellakaan ole kyse. Alkoholin kulutus on viime aikoina lisääntynyt entisestään tuoden mukanaan siihen liittyvät ongelmat, kuten rikollisuuden ja terveyshaitat. Korean hallitus onkin aloittanut "kohtuukäyttökampanjan", jolla kansalaisten sojunhimoa pyritään suitsimaan hieman maltillisempiin lukemiin. 

Ja mitä soju sitten itse asiassa on? Soju (소주) on riisistä tislaamalla valmistettava viina, joka muistuttaa maultaan hieman vodkaa, mutta se on kuitenkin makeampaa siihen valmistusprosessin yhteydessä lisättävän sokerin ansiosta. Riisin lisäksi sojua voidaan valmistaa myös perunasta, ohrasta, vehnästä tai bataatista. Ulkonäöltä juoma on kirkasta ja sen vahvuus vaihtelee 16,7%:n ja 45%:n välillä. Yleisimmin sitä myydään kuitenkin 19 - 20%:n vahvuisena.

Markkinajohtaja Chamisyl, 19% vahvuutta pullossa.


Itse en ole sojun ystävä. Välttelen sitä mielelläni vedoten useimmiten kontolleni napsahtaneeseen kuskinakkiin, mutta mikäli autoa ei ole matkassa, on toisinaan pakko osallistua snapsien maisteluun, ihan kohteliaisuusnäkökulmasta. Soju kuuluu korealaiseen kulttuuriin niin olennaisesti, että se tuntuu olevan lähes erottamaton osa niin ruokailua, ystävien tapaamista, arkea kuin juhlaakin. Sojua rakastavat kaikki; jos nyt ei ihan vauvasta, niin ainakin teini-ikäisestä vaariin asti. 

Ja tilanteet, jotka ehdottomasti vaativat sojua ovat ainakin normaalit illalliset kollegoiden tai ystävien kesken, juhlat pienistä suuriin ja 1-vuotissyntymäpäivistä sukujuhliin, kala-ateriat, baari-illat, liiketapaamiset sekä tietysti viikonloppu, sen alkaminen, käynnissä oleminen sekä loppuminen. Vaikka juodaanhan sojua tietysti viikollakin. 

Aloin miettiä sojun yleisyyttä ja totesin, että parhaiten sen oleellista roolia korealaisessa kulttuurissa kuvaa se, että vaikka itse sojua välttelen, on se hiipinyt salakavalasti hyvin moniin kuviin viimeisen vuoden aikana.

Spesiaali-illallinen ystävän kanssa

Urheilupäivän eväät: vesimelonia ja sojua

Ulkomaalaisten omituinen tapa lantrata sojua appelsiinimehulla

Helteinen iltapäivä ystäväperheen kera joen rannassa

Kimjang (kimchin valmistus) päättyi perinteiseen possuateriaan
Piknik-sojuttelu. Tämä porukka oli tullut rannalle jostain kauempaa, ihan bussikyydillä varta vasten. Ja lounaspiknikkiä varten bussi oli parkkeerattu rannan viereen, tavaratilassa 3 korillista sojua, ihan vain päivätarpeeseen...

Papat lauantailounaalla Buddhan syntymäpäivänä

Yksin syödessä riittää vain yksi pullollinen

Paikallisen ruokaravintolan seinät oli koristeltu sojupulloilla ja -pullonkorkeilla sekä käyntikorteilla

Perinteinen soju löytyy Andongista, jossa sen prosentit nousevat jo neljäänkymmeneen tai ylikin. Hinta nousee samassa suhteessa; normipullo maksaa kaupassa noin euron, mutta perinnesojusta saa pulittaa lähemmäs parikymppiä.

Että eipä ole täälläkään käytössä ne eurooppalaiset juomatavat. Mutta itse kaivan kyllä edelleenkin sisäisen villapaidan sijaan sen ihan oikean villapaidan sieltä kaapin uumenista... 

(Euromonitorin kyselystä löytyy lisätietoa täältä ja tutkimukseen viitannut Korea Timesin artikkeli löytyy täältä)

14 kommenttia:

 1. loistavat kuvat. tota myy korelainen lähikauppakin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villinä veikkauksena arvaan, että maailman jokaisessa korealaisessa kaupassa myydään ainakin kahta tuotetta: kimchiä ja sojua :D

   Poista
  2. Olisipa asia niin! Tampereen East Asia Martista myydään kyllä kimchiä, mutta Suomen tyhmien sääntöjen takia ei sojua... :(

   Poista
  3. Ah, niinpä tietenkin...siis kaikkialla PAITSI sääntöjen Suomessa. :( Sojua ei taida muuten löytyä Alkostakaan, vai miten mahtaa olla? Sakea näyttäisi löytyvän, mutta ei sojua, ainakaan nettisivujen perusteella.

   Poista
 2. Enpä enää lainkaan ihmettele, että korealaiset "vähän vain lepuuttavat silmiään" joka paikassa. kuten kerroit kuvien kanssa 28. lokakuuta 2013.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhah, joo, oletettavasti alkoholilla on ollut osuutta asiaan...

   Poista
 3. No nytpä on tämäkin aukko sivistyksessä paikattu! En ollut aiemmin tiennyt sojusta mitään. Nyt heräsi kysymys, että miltä tuo juoma mahtaa maistua. Maistuuko se siis kirkkaalle viinalle (eli pahalle)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haju on mielestäni ehta kossu, mutta maku on vodkamainen, joskin paljon pehmeämpi eikä sojusta jää niin vahvaa jälkimakua. Ei siis välttämättä tarvi irvistellä niin paljoa. Makeampaa kuin vodka, mutta ei missään nimessä MAKEAA kuitenkaan :) pahaa, yhtä kaikki.

   Poista
 4. Asiasta kolmanteen; millainen maa Etelä-Korea on matkustaa turisriripulin suhteen? Onko siellä samalla tavalla kuin Thaimaassa erilainen bakteerikanta ja sen takia turistiripuli iskee herkästi? Noh, ehkä soju auttaisi siihenkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On täällä varmaankin eri bakteerikanta, mutta toistaiseksi me eikä kukaan vieraistammekaan ole saanut mitään turistiripulia paikallisista ruoista, vaikka aika hasardeja ruokia ollaankin maisteltu. Itse olen sairastanut mahataudin kerran, ja se tuli brittipubin hampurilaisesta. Mies sairasti kerran, hän sai sen KFC:n friteeratusta kanasta, ja kuten Taina blogissaan (http://taallamuualla.wordpress.com/2014/02/03/lomailua-cebulla/) juuri kertoi, hänen mahatautinsa taisi johtua hotdogista. Eli jos pysyttelee korealaisessa ruoassa, niin pitäisi olla ihan suht turvallista. Eri juttu onkin sitten se, miten vatsa suhtautuu kimchiin ja muihin tulisiin ruokiin (vaikka toisaalta hapatetut kasviksethan ovat kai aika terveellisiä vatsalle)...

   Poista
 5. TATTADAA!!
  Olen kuukausitolkulla kahlannut tätä blogia alusta lähtien, ja nyt VIIMEIN olen nähtävästi saavuttanut blogistin nykyhetken. Jee sille ja mahtavalle blogille! Lisää paikallisia tyylipostauksia kiitos;)
  -hannnn

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, jee sinullekin!
   Tyylipostaustoive rekisteröity, katsotaan jos vaikka viikonloppuna olisi aikaa lähteä paparatsaamaan paikallisia piilokameran kera...

   Poista
 6. http://www.hs.fi/ulkomaat/Etel%C3%A4-Koreassa+juodaan+eniten+v%C3%A4kev%C3%A4%C3%A4+viinaa/a1392091659250

  Tuli mieleen tämä postaus :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, juuri näin! Tätä on uutisoitu aika paljonkin viime aikoina... :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...