torstai 20. helmikuuta 2014

Olympiahenkeä korealaisittain

Talviurheilu kaiken kaikkiaan ei yleensä kuulu suosituimpien keskustelunaiheiden joukkoon korealaisten keskuudessa, mutta nyt Sotchin olympialaisten aikaan tuntuu, että koko Korea ja etenkin Gangneung kohisee kisoista. Liekö syynä se, että tasan neljän vuoden kuluttua olympialaisia isännöidään Pyeognchangissa ja kisoja käydään täällä Gangneungissakin, vai onko syynä ehkä korealaisten loputtomasti ihailema superjulkkis, taitoluistelija ja korealaisten kruunaamaton kuningatar Kim Yu-na, jonka odotetaan vielä nousevan kisojen juhlituimmaksi kultamitalistiksi. 

Kim Yu-na, Korean ehkä suosituin urheilija ja koko kansan lemmikki. (kuva)

Kun Sotchissa järjestelyjä, olosuhteita ja lähes kaikkea muutakin mahdollista kisoihin liittyvää on arvosteltu kärkkäästi, on korealaisten keskuudessa havaittavissa ylpeyttä ja samalla jännitystä tulevia kotikisojen järjestelyjä kohtaan. Ja mikäs tässä on kisoja odotellessa; tämän helmikuun perusteella ainakaan lumenpuuteesta ei tarvitse huolehtia!


Olympiamainoksia löytyy joka tien varresta ja onpa Gangneungissa jo omat valaistut olympiarenkaatkin. Tämän mainoksen löysin naapurin rakennustyömaan seinästä.

Tuskin ihan virallinen kisaravintola kuitenkaan, mutta selkeästi olympiavuodelle omistautunut pulju on kyseessä. Kanaa ja kaljaa tarjolla.

Keskiviikkona onneksi saimme myös suomalaisten superpäivän, ja tällä hetkellä kisasaalis alkaa jo taipua positiiviselle puolelle. Korealaisillahan on tähän päivään mennessä kisoista kotiintuomisina yhteensä neljä mitalia, joista kaksi kultaista, yksi hopeinen ja yksi pronssimitali. Mitalitaulukossa Korea on sijalla 16. ja Suomi on vain kahden sijaluvun päässä, sijalla 18. yhdellä kultamitalilla ja kolmella hopeallaan. Korealaiset odottavan vielä mitaleita ainakin taitoluistelusta, kun taas Suomen toiveet taitavat olla korkeimmalla jääkiekon suhteen. Korealaisilta kanavilta on tosin turha yrittää saalistaa jääkiekkolähetyksiä, ampumahiihtoa tai mäkihyppyä, sillä ohjelmisto on varattu lähinnä pikaluistelulle, taitoluistelulle sekä curlingille, ja kyseisten lajien ollessa tauolla näyttävät urheilukanavat tiivistelmiä menneiden olympialaisten pikaluisteluista, edellisten päivien curling-otteluista tai loputtomia dokumentteja Kim Yu-na:sta. 

Mutta seuraavia talviolympialaisia odotellessa on mielenkiintoista arvuutella, miten loppusuoran valmistelut kisakaupungeissa lähtevät sujumaan. Mikäli itse olisin vastuussa kisatoiminnasta tai -markkinoinnista, ykköshuolenaiheeni olisi todennäköisesti englanninkieltä taitamattomat korealaiset ja kisajoukkueiden väistämättä kohtaama kielimuuri. Olen tosin kuullut huhuja, että ainakin Gangneungin taksikuskit ovat aloittaneet jo englannin alkeiden opiskelun, jotta neljän vuoden kuluttua asiakaspalvelu olisi mahdollista hoitaa ilman 24/7-tulkkia. Nähtäväksi jäänee, miten hotellit, ravintolat ja marketit aikovat haasteen taklata, mutta onneksi kisavalmisteluihin on vielä neljän vuoden puskuri. Ja kukas sen tietää, vaikka olisin ihan itsekin tuolloin paikalla kisoja seuraamassa!

Mäkihyppy, hiihto ja ampumahiihto sekä ohjas- ja rattikelkkailu kisaillaan Alpensian maisemissa


Mäkihyppytornit ja hiihtostadion odottavat vielä innokkaita kisailijoita tyhjillään

Alpensian laskettelumäet ovat verrattain vaatimattomat, ja alppilajit kisataankin viereisissä Yongpyongin rinteissä

Yongpyongin rinteistä löytyy korkeutta ja pituutta kansainvälisiinkin mittoihin

Lumitilanne ei toistaiseksi huolestuta. Tai siis lumen vähyys ei huolestuta...
Laskettelun lomassa voi haukata hieman välipalaa. Kuvassa "tikkumaksalaatikkoa", hyvin autenttinen saariois-kokemus, mutta valitettavasti ilman rusinoita (oikeasti tuon oli kyllä tarkoitus olla jonkin sortin jauhelihatikkari).


Vielä muistutus Supersaverin blogikilpailusta: äänestys päättyy sunnuntaina, joten jos et vielä ole antanut ääntäsi, voit tehdä sen täällä.


6 kommenttia:

 1. wau mitkä kuvat ja toi juliste on hieno. tikkumaksalaatikko - hmmmmm...uusi tuttavuuss :) Kyllä Korea nämä kisat hoitaa kotiinpäin...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no se tikkumaksalaatikko oli tosiaan joku jauhelihakepakko, mutta oiskohan mukana ollut vähän maksaa tms, koska maku oli erehdyttävästi saarioisten maksalaatikko :D

   Mä myös luulen, että Sotchiin verrattuna ainakin korealaisten olympiavuosi on parempi ja siitä selvittäneen vähemmillä skandaaleilla.

   Poista
 2. Hauskaa, että vasta olympialaiset saavat korealaiset taksikuskit opettelemaan englantia.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Ja mikä sitten saisi ne loput korealaiset... :D Soulissa asia on kuitenkin eri, kun esim. enkuksi kirjoitettuja ruokalistoja jne löytyy aina sieltä sun täältä; täällä ne ovat harvinainen poikkeus, ja pitää sanoa, että aina kun vastaan tulee englanninkielinen ruokalista, epäilen ravintolan olevan roimasti ylihinnoiteltu turistityyliin (vaikka varmaankin ihan suotta...)

   Poista
 3. Oli kovin ikävää, että Kim Yu-na ei saanut kultamitalia.Katharina Witt, entinen moninkertainen kultamitaliluistelija, oli studiossa eksperttinä ja hermoili siitä, että noin täydellinen esitys ei saanut täysiä pisteitä, ei moittinut kyllä voittajaakaan. Nykyiseen pistelaskentaan tarvitaan hänen sanojensa mukaan kolme tietokonetta ennen kuin jokaisen komponentin pisteitys on yhteenlaskettu. Kaukana ovat ne ajat, jolloin tuomarit nostivat pistekylttejä yleisön näkyville.
  Etelä-Koreassa ei sitten viime yönä paljon nukuttu, kun kuulemma 80 % ihmisistä oli neljän aikoihin yöllä TV:n ääressä peukkuja pitämässä. (Kukahan senkin osasi tietää?) Kai sinä, vauvat ja muutamat vanhukset, te sitten kuuluitte siihen 20 %:n nukkuvaan kansanosaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä se on ollut päivän puheenaihe nro 1. Minä kyllä menin ajoissa nukkumaan - en edes tiennyt finaalin tulevan yöllä. Heräsin kyllä aamuyöstä johonkin, en tiedä mihin, mutta ehkäpä se oli korealaisten kollektiivinen pettymysten huokaus, joka minut uniltani herätti :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...