sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Sauna-aktiviteetteja Guramy Spassa

Olen lapsesta asti tottunut saunomaan paljon ja usein. Kotonani on neljä eri saunaa, joten voinen tunnustaa perheeni olevan hieman saunahullua porukkaa. Koreassa olen tietysti joutunut osittain luopumaan tästä rakkaasta tavasta, vaikka onhan täälläkin jjimjilbangit ja saunat olemassa. En oikein ole vielä ihan tarkkaan päässyt selville siitä, mikä ero on jjimjilbangilla ja saunalla, mutta käsittääkseni ensimmäinen viittaa sellaiseen pyjama-paikkaan, joissa mekin olemme muutaman kerran käyneet; siis siihen sisältä lämmitettävään töröön, jonne mennään ruohomatolla maahan istumaan ja jossa samassa rakennuksessa on myös erilaisia ajanvietteitä, kuten karaokea, ruokailua, telkkari ja lämmitetyt lattiat oleskelua varten. Jjimjilbangeissa saunominen ja oleskelu tapahtuu miesten ja naisten yhteisissä tiloissa, kun taas peseytyminen suoritetaan kukin sukupuoli omissa osastoissaan. 

Tänään kävimme sitten tutustumassa paikalliseen saunaan. Alunperin toiveissamme siinteli sunnuntaimatka jonnekin Korean kuumista lähteistä, sillä täällä niitä on paljon ja ne ovat ilmeisen suosittuja. Haikailimme sellaiseen täydelliseen rentoutumispaikkaan, jossa pääsisimme ulkoilma-altaaseen yhtäaikaa lillumaan, mutta toivelistaus osoittautui jotakuinkin mahdottomaksi, sillä ulkoilma-altaita on ainoastaan kourallinen koko Koreassa, eikä niistä yksikään sijaitse kovin lähellä meidän kaupunkiamme. Toisekseen useimmat kylpemismahdollisuudet ovat todellakin tiukasti rajattu miesten ja naisten osastoihin, eikä yksinään kylpeminen oikein jaksa montaa tuntia innostaa. Lisäksi lähteet sijaitsevat useimmiten vuoristoissa, ja vuoristoalueille ajaminen on ehdottomasti kokonaan pois laskuista massiivisten lumikinosten ja katkaistujen vuoristoteiden vuoksi. 

Jokin tällainen olisi ollut aivan mahtava (kuva täältä)

Teimme siis jonkinasteisen kompromissin ja päätimme testata oman kaupungin Guramy- mineraalivesikylpylän, joskin totesimme kylpylä-nimityksen olevan kyllä hieman optimistinen todellisuuteen verrattuna. Guramyn vesi pumpataan 500 metrin syvyydestä kuumasta lähteestä ja sen kerrotaan sisältävän paljon mineraaleja ja verrattain vähän suolaa. Korealaiset uskovat kuumien lähteiden parantavan oikeastaan ihan kaiken, mikä nyt ihmisruumiissa voi ongelmana olla, ja sen vuoksi mineraalilähteet ja -altaat ovat todella suosittuja erityisesti vanhempien ihmisten keskuudessa. Guramy-kylpylän veden kerrotaan olevan erityisen hyödyllistä niille, jotka kärsivät lihaskivuista, naistentaudeista tai ruuansulatusongelmista, kuten ummetuksesta. Blogisti ei kommentoi mahdollisia vaikutuksia. 

Tällainen löytyisi Paradise Spa Dogosta (kuva täältä)

Muiden kuumien lähteiden kerrotaan parantavan myös muun muassa hilsettä, mustelmia, hengitystieongelmia, verenpainetta, iho-ongelmia, stressiä, sydän- ja verisuonisairauksia, ylipainoa, haavaumia ja jopa hampaiden terveyttä. Mihin siis enää lääkäriä tarvitaan?

Noh, Gangneungin Guramy Spa osoittautui siis kahdeksi erilliseksi pesuhuoneeksi: miehille omansa ja naisille omansa. Höyryävässä huoneessa oli parikymmentä suihkupaikkaa (joissa istutaan kaakelipenkillä ja katsellaan itseään peilistä samalla, kun suihkutellaan ja hinkutetaan kroppaa märällä pyyhkeellä), kahdesta altaasta, joista toinen melko kuuma ja toinen hyvin viileä ja lisäksi paikalla oli saunahuone, jossa istuttiin kivilattialla ja tuijotettiin seinää. Lämpöä sentään oli riittävät 92 astetta, joten siinä mielessä sauna-efekti oli onnistunut, mutta kiuasta ei tietenkään ollut, eikä siis myöskään lauteita. 

Korealaiset ovat kehitelleet kuitenkin monenlaista aktiviteettia saunomisen ajaksi: saunassa voit esimerkiksi kypsentää kananmunia (meidän saunassamme oli 24-munainen kenno kypsymässä vastusten päällä), pelata korttia (siihen on olemassa muovitetut kortit, jotka kestävät kosteutta), pelata ipadilla (kunhan padi on suojattu) tai tekstailla puhelimella. 

Houkutteleva saunaosasto Onyang Hot Spring Hotelissa, Asanissa (kuva täältä).

Lisäksi pesuhuoneessa voit kuurauttaa itsesi erityisellä pesijällä. Pestävä asettuu makuulle pesulaverille ketarat oikosena, jonka jälkeen pesijä alkaa hinkata sienellä ja pyyhkeellä huolellisesti noin puolen tunnin ajan. Ja kerrottakoon uteliaille, että pesijät pesevät ihan joka paikan. Itse kun olen häveliäs saunojakin, enkä pidä ollenkaan mistään yhteiskylpemisistä, olin suorastaan kauhuissani kurkkiessani sormien välistä, mitä pesulaverilla oikein tapahtuu. Mutta puhdasta varmaankin tuli, epäilemättä. Itse päätin kuitenkin pitäytyä kyseisestä hinkkaamisesta hiippailin vähäeleisesti suihkun alle istumaan. 

Kun kylpemiset on kylvetty, on aika siirtyä pukuhuoneen puolelle. Ja mikäli kansankylpylässä haluaisi viettää enemmän aikaa, oli lattialla käytettävissä myös riisinkeitin, vedenkeitin ja pieni sähköhella ruuanlaittoa varten. Myös hierova tuoli löytyi pukuhuoneen nurkasta. Valitettavasti (joskin ymmärrettävästi) kuvaaminen kylpylässä on tietysti ankarasti kielletty, joten kaikki kuvamateriaali jääköön tällä kertaa lukijoiden mielikuvituksen varaan. 

Gangneungissa lumikaaoksen raivaaminen jatkuu edelleen. Tänään lämpöasteita oli plus kahdeksan, joka edesauttoi huomattavasti lumen sulamista, mutta kaivurit, kuorma-autot ja aurakalustot ovat olleet kovassa käytössä ja kokonaisia tienpätkiä on kaupungissakin jouduttu sulkemaan auraamisen ajaksi. Oma kotimatkamme saunalta oli yhteensä 15 kilometriä, ja matkan kesto noin 45 minuuttia erinäisten koukkauksien, kiertoteiden ja tiesulkujen vuoksi. Ja huomenna on luvassa tietysti taas...lisää lunta!!!

Kurkkusalaattipartio oli valjastettu eilen kävelyteiden raivaamiseen kinoksista.

Toistaiseksi kävelyuraan mahtui yksi kerrallaan, mutta armeijapoikien huhkittua tovin lumilapioiden kimpussa alkoi ura vihdoin levetä myös ohituskaistalle.

Vaikkakin lumi tekee arkielämän täällä hankalaksi, niin maisemat ovat ainakin kauniit!

Lopuksi vielä muistutus Supersaverin "Paras ulkomailla asumista käsittelevä blogi" -äänestyksestä; äänestysaikaa on vielä viikon verran jäljellä, joten käykäähän jeesaamassa blogistia kohti ykköspaikkaa ja käyttäkää äänestysoikeuttanne täällä! Kiitos <3

Travel Blog Awards 2013!


20 kommenttia:

 1. Ihan mahtava blogi...Tuot hyvin esille ihan arkipäiväisiä asioita Koeassa.
  Itse tein juuri paluun Suwoniin ja tällä kertaa olisi tarkoitus viettää täällä n. pari vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa takaisin Koreaan ja kiitos kommentistasi :)

   Arkipäiväisissä jutuissa on se ongelma, että hyvin nopeasti ne muuttuvat arkipäiväisiksi itsellekin, jolloin niitä ei enää huomaa - eikä niistä huomaa kirjoittaa! Onneksi pian tulee vieraita Suomesta, jotka osaavan kysellä ja ihmetellä sitä kaikke "arkipäiväistä", niin niistä saa aina hyviä juttuvinkkejä :)

   Poista
 2. kuumat lähteet. jos joskus tulen Koreaan, niin pulahdan kuumaan lähteeseen. Sauna ei kiinnosta, sillä tällä hetkellä "saunon " tässä heltessä joka päivä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle oli vähän yllätys, että niitä on täällä noin paljon. Mutta se, että korealaiset uskovat niiden parantavan _kaiken_, noh, se nyt ei ollut ollenkaan yllätys :D

   Poista
 3. Oi miten houkuttelevan näköisiä kuumia lähteitä! Minä en muuten ole mitenkään kummoisesti saunaa kaipaillut, mutta Suomeen muutettua pitänee taas ruveta sanomista harjoittelemaan. Meidän talossa kun sattumalta oli kaksi saunaa. Yläkerrassa sähkölämmitteinen ja alakerrassa puusauna. Ehkä niiden arvon taas pakkasilla muistaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkasilla, lenkin jälkeen, ulkoilun jälkeen, jouluna, juhannuksena, lauantai-iltana... Onhan noita, kaikki hyviä syitä laittaa sauna lämpiämään!

   Poista
 4. Jos meilla olisin sauna, kavisin siella aika usein mutta olen ikava kylla joutunut tottumaan tahan saunattomuuteen, jossain vaiheessa kavin aika usein paikallisessa hamamissa ja siellahan on myös pesijat, ma kylla tykkasin siita ja sen jalkeen oli toooodella puhdas olo, siihen paalle jos otti viela hieronnan niin oli aika valmista tavaraa nukkumaan. Kanamunia saunassa :D buuaaah vahan kuten suomessa saunamakkarat kiukaalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ne munat on sellaisia hitaasti kypsytettäviä, ja joskus niitä on savusaunoissa, jolloin niistä tulee niitä savumunia. Kirjoitin niistä joskus tuonne ruokablogin puolelle : http://ruokaakoreasta.blogspot.kr/2013/10/erilaiset-paasiaismunat-hunjeran.html

   Poista
 5. Ei siellä ainakaan aika saunassa tylsäksi käy. Mutta ymmärrän nyt blogiasi lukeneena, että korealaisten pitää tosiaan saada ne padit ja kännykät mukaan joka paikkaan. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. käytännössä se puhelin kasvaa korealaisen käteen kiinni jossain varhaisessa nuoruudessa, eikä siitä sitten enää pääse irti missään tilanteessa...

   Poista
 6. Mielenkiintoista,etta tata saunakulttuuria loytyy Suomen ulkopuoleltakin - vaikka ei ihan samanlaisena. Mitahan ne korealaiset tykkaisivat suomalaisesta saunasta ?
  Tapasin vahan aikaa sitten amerikkalaisen naisen, joka oli ollut meilla Suomessa tyomatkalla melkein kaksikymmenta vuotta sitten ja han vielakin punasteli omaa saunakokemustaan. Silloin meilla toissa oli tapana vieda lahes kaikki vieraat Sauna-seuraan ja saunottaa vieraat ihan pitkan kaavan mukaan (mukaanlukien pesija-tadin palvelut). Nyt taitaisin olla itsekin vahan arempi 'pakottamaan' ketaan saunaan !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli vierailulla kaksi korealaista miestä taannoin, ja heidät vietiin saunaan. Kyseessä ei ollut mikään pitkän kaavan saunottelu, mutta lyhyesti voisi sanoa, että toinen ei pitänyt kuumasta ja löylyistä ollenkaan, ja toinen ei hievahtanutkaan lauteilla, kun heitettiin löytyä oikein "olan takaa". Korealaiset ovat varsin tottuneita sukupuolten väliseen alastomuuteen, joten se ei ole mikään "juttu", mutta jos laitettaisiin sekasauna, niin se olisi varmaan ihan mahdoton ajatus. Tosin ei kai nykyään ketään työmatkavieraita tai muitakaan oikeasti sekasaunaan laiteta ilman uikkareita? Kai sen verran pitää vieraiden kulttuurien häveliäisyyttä kunnioittaa? Sitäpaitsi en itsekään suostuisi sekasaunaan, edes näin suomalaisittain...

   Poista
 7. Joo ei mekaan sentaan laitettu asiakkaita sekasaunaan, mutta tuntuu etta alastomuus ei ainakaan silloin ollut jenkeille ihan sama juttu kuin suomalaisille. Muistan yhden vierailun, jossa vein Michiganista tulleen naisinsinoorin ensin Helsingissa saunaan ja saunan jalkeen dinnerille Helsingin yohon. Eikos ole sellainen uskomus, etta saunan jalkeen ollaan nateimmillaan ? :) Nyt kun olen katsonut niita illalliskuvia ja punaposkisia naisia, olen vahan paata puistellut. Toivon mukaan, ei mitaan pahoja traumoja aiheutettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, mä luulen että jenkit taitaa olla vielä eurooppalaisia häveliäämpiä kyllä alastomuuden suhteen, että varmasti jo omankin sukupuolen kesken on ollut hankalaa mennä saunomaan. Ja joo, mä en välitä ainakaan kauheesti saunan jälkeen lähteä mihinkään, kun jälkihikeä pukkaa samalla, kun yrittää kuivata tukkaa ja lätkiä meikkiä naamaan :D Mutta niinhän sitä tosiaan sanotaan, että saunapuhtaana kauneimmillaan... Ehkä se oli ajalla ennen meikkejä; kun ei ollut poskipunaa laitettavaksi, niin se luonnon punakkuus oli jotenkin nättiä?

   Poista
 8. Mun kommentti Balin ja Copehuen kuumista lahteista ja mineraaleista on nakojaan joutunut bittien mustaan aukkoon... :/ Sanotaan kuitenkin, etta saunajutut on mukavia luettavia! :) Ja aani on jo annettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ou nou, miten se sinne on kadonnut?! :(

   Ehkäpä nää saunajutut on sellaisia suomalaista sydäntä lähellä olevia, asuinpaikasta viis :)
   Ja suurkiitos äänestä <3

   Poista
 9. :-D täältäpä löytyikin hauska blogi! Yleinen asevelvollisuushan olisi kelpo juttu jos sotilaspojat pantaisiin tekemään kaikkea tuollaista hyödyllistä. Kateellisena silmäilen lumikinoksianne kun täällä Suomessa on ollut mitä surkein talvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos ja tervetuloa seuraamaan blogia!

   Me tuossa jo ihmeteltiin viime viikolla, että miksei armeija ole tullut hätiin, mutta kuultiin sittemmin selitys (joka kyllä kelpasi meille); kurkkusalaatit olivat olleet koko viime viikon vähän syrjäisemmillä seuduilla auttamassa omakotiasujia ja erityisesti sitä vanhempaa väkeä, joka auttamatta hukkuu kinoksiin, ellei joku käy lumia työntelemässä pihasta. Mutta joo, varsin hyödyllistä toimintaa armeijalta!

   Ja ei kannata kadehtia. Tänään satoi taas koko päivän, tällä kertaa enemmänkin loskaa kuin lunta ja arvaa vain, millaista on tarpoa tuolla 30 cm loskassa, plaah :(

   Poista
 10. Hahah kurkkusalaattipartio :D repesin! Ensimmäinen kerta kun kuulen tuollaisen ilmaisun. Ai että näyttää ihanilta nuo kylpyläkuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kyllä vakaa aikomus vielä joskus päästä noihin kuumiin lähteisiin ihan oikeasti pulikoimaan! Vaikka on tommonen peruskylpyläkin ihan jees.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...