tiistai 18. helmikuuta 2014

Tänään oli onneakin matkassa

Aamun valjetessa saatoimme todeta lumisateen jatkuvan, edelleen. Tähän asti jatkuva lumentulo ja alati kohoavat kinokset ovat kirvoittaneet lähinnä huvittuneita pään pyörityksiä sekä hieman tuskastunutta umpihangessa tarpomista, mutta ei mitään ihmettelyä kummempaa. Kunnes tänä aamuna luin Suomenkin lööpeissä mainitusta onnettomuudesta eteläisemmässä Koreassa, Gyeongjussa. Ainakin kymmenen opiskelijaa kuoli ja yli sata loukkaantui eilen yliopiston auditorion katon romahtaessa lumikuorman alle. Lumikaaos sai uuden, todella surullisen ja valitettavan käänteen.

Lunta on satanut kohta lähes kaksi viikkoa, joskin asiaa omalla tavallaan vielä pahentaen välissä oli muutama sateinen ja märkä päivä, jolloin lumimassoista osa paitsi suli, niin loput pakkautuivat entistä painavammin rakennusten katoille. Nyt sade on taas ainakin hetkellisesti tauonnut, mutta lisää on vieläkin odotettavissa. Varsinainen lumivyöhyke on itse asiassa hyvin kapea, vain 35 kilometrin levyinen kaistale Korean itärannikolla, mutta se ulottuu aina eteläisiin kaupunkeihin asti peittäen alleen koko rannikon. 

Räntää, loskaa ja lumimassoja uhmaten päätin kuitenkin suunnata askeleeni kuntosalille, noin puolentoista kilometrin päähän. Matkalla nappasin muutaman kuvan lumisista maisemista.


Jääpuikot valuttaa jo vettä, sen verran on plussaa ilmassa

Jalka"käytävä"

Ajattelitko tankata auton? Mietipä uudestaan...

Kuntosaleilu loppui kuitenkin lyhyeen, sillä kesken treenin alkoi katolta kuulua maailmanloppumaista ryminää, jylinää ja pauketta, kun valtavat lumimassat tippuivat kymmenen metrin korkeudesta suoraan ulko-ovien edustalle. Ensimmäisen kerran vielä kuulostelin, ihmettelin ja jatkoin treenaamista, mutta toisella kerralla totesin, että nyt riittää, ellen sitten halua treenata hauiksia nostelemalla kattopalkkeja salin raunioista. Ja lähdin siis kotiin. 

Salin henkilökunta vielä avuliaasti saatteli minut ovelle kehottaen samalla käyttämään vasemmanpuolista ulko-ovea, ja noin kymmenen sekuntia ovesta astumisen jälkeen kuulinkin takaani jo tutuksi tulleen ryminän, kun uudet massat vyöryivät ulko-oven edustalle, ihan siihen kantapäille. Saman rakennuksen kyljessä olevan ravintolan katto näyttikin jo murtuneen massojen alle.

Katto orastavasti notkollaan. Onneksi suurimmat massat ovat jo tippuneet pois
Jatkoin matkaani kohti kotia, lähes samoin askelin kuin tullessa, sillä raivasin tuolloin sopivan polun hankeen. Saapuessani huoltoaseman kohdalle (jonka katoksen alta siis otin ylempänä olevan bensamittarikuvan), kohtasin huutavan ja huitovan miehen aseman pihassa. Aseman katos oli kokonaan romahtanut lumen painosta, ja pirstaleisen katon alla oli nähtävissä yli metrin kinokset katoksen päältä tippunutta lunta. Tämä oli siis tapahtunut viimeisen puolen tunnin aikana, sillä vain 30 minuuttia aikaisemmin kävelin kyseisen katoksen alta ja jopa pysähdyin siihen napatakseni mittarikuvan. Nyt jälkieni päällä oli puolitoista metriä märkää ja painavaa lunta sekä roippeet siitä, mikä vielä puoli tuntia aikaisemmin oli ollut katos. 

Tällä kertaa oli blogistilla onni matkassa. Katoksella ei. 

Pienten omakotitalojen tiivistymä hukkuu lumen alle

Turvavaljaat olisivat tietysti kiva juttu, mutta toisaalta alla odottaa pehmeä pudotus...

Katoilla makaavaa lunta yritetään tökkiä alas keinolla millä hyvänsä. Tämä tosin ei näytä tehokkaalta eikä etenkään kovin turvalliselta.

Nyt se kevät voisi sitten tulla. Lupaan kestää sen loskasäänkin, kunhan ei enää lunta...

Selvisin kuitenkin kotiin asti ehjin nahoin. Sydän kurkussa tosin hiippailin ajotiellä jalka"käytävän" sijaan, sillä en uskaltautunut enää yhdenkään rakennuksen läheisyyteen. Tästä eteenpäin odotan kiltisti kotona lumimassojen sulamista ja toivon, että taloyhtiömme on hoitanut ainakin oman kattomme lumenpudotuksen säädösten mukaan...

14 kommenttia:

 1. apua! olette todella lumen saartamina. katsoin aamun uutiset ja kuulin siitä kamalasta onnettomuudesta. täällä taas loppuu kohta vesi, sillä ei ole satanut kohta 5 - 6 viikkoon ja paljon on alkanut maastopaloja....tsemiä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on tämäkin... täällä hukutaan kinoksiin ja teillä taas metsät palaa kuivuuttaan. Toivottavasti te saatte pikapuoliin sadetta, vaikkapa näitä meidän sateita täällä (olis nimittäin, mistä jakaa...)!

   Poista
 2. Eilinen onnettomuus oli taallakin uutisissa - toivotaan etta lumentulo loppuisi pian !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä todella järkyttävä juttu ja hirveän paljon tuhoa se sai aikaan :( Toivottavasti se kuitenkin jää ainoaksi.

   Poista
 3. Herranen aika mitkä kinokset! Korealaiset kun eivät ole tuollaiseen tottuneet niin he eivät ole älynneet hyvissä ajoin tiputella niitä lumia katoilta, puhumattakaan siitä että he olisivat tottuneet seuraamaan säätiedotuksia vaikka rännän suhteen, jolloin lumien tiputtaminen kannattaa tehdä tiettyyn aikaan ettei sen paino kasva liikaa. Onneksi et jäänyt itse alle :s Se kaikki lumi on tosiaan karannut ihan muihin maihin kuin tänne Suomeen. Tänne ollaan taas odoteltu ja lupailtu lunta mutta se tulee vaan räntänä ja sulaa samoin tein pois. Nyt eivät kyllä lumesta riippuvaiset safari- ja lasketteluyrittäjät ole yhtään tyytyväisiä, varsinkin näin hiihtolomaviikoilla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonkin verran on lumenpudotusta näkynyt viikon varrella ihan palokunnankin toimesta, mutta lunta (ja kattoja) on niin paljon, ettei millään ehdi kaikkea sitä mukaa, kun lunta tulee vaan lisää. Hassua, että täällä hukutaan lumeen ja Suomessa sadatellaan vuosikymmenen ankeinta talvea...tasan ei käy lumet tänä vuonna.

   Poista
 4. Sussiunakkoon, kyllä sitä onkin!
  Ajattelin jo ensiriveillä ja -kuvilla, että minä en kyllä hievahtais sisältä mihinkään jollei olis pakko! Juurikin noiden katoilla makaavien lumimassojen vuoksi, ne tuppaa liikkumaan liukkaasti kun sää vähänkin lämpenee. Mutta senhän sinäkin jo huomasit, onneksi sen jälkeen kun ne oli jo tulleet.
  Aika hurjia nuo lumenpudotuskuvat - ei siinä auta pehmeäkään alusta jos tuolta tipahtaa ja perässä tulee puoli katollista lunta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä niin, jälkiviisaana on kyllä sanottava, että olis itsekin pitänyt tajuta pysytellä kotona. Mutta tämä sisätiloissa neljän seinän sisällä istuminen alkaa käydä hermoille, joten on pakko välillä vähän "tuulettaa". Noh, nyt sitten taas takaisin sisään, enkä liiku mihinkään! Paitsi töihin täytyy vissiin mennä.......

   Poista
 5. Voi kääks! Hurja tilanne siellä. Aivan järkyttävän näköinen tuo omakotitalokylä. Toivottavasti lumisade loppuu ja ei enää tule lisää onnettomuuksia. Turvallista viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä on luvattu hieman lunta, mutta samaan aikaan sään pitäisi lämmetä loppuviikkoa kohti ja auringon paistella, joten ehkäpä se sulattaa vihdoin nämä uudetkin lumet pois ennen kuin lisää onnettomuuksia ehtii sattua. Huh!

   Poista
 6. Voi taivas! Ei tuo ole kyllä kivaa millään tavalla. Kamala tuo uutinen ja onneksi olet kunnossa! Täällä Soulissa ei tosiaan ole tietoakaan lumesta, kymmenen astetta plussaa ja kuivaa keväistä keliä kaikin puolin. Korealainen tuttava juuri suositteli lähtemään viikonlopuksi Pyeongchangiin, jossa on kuulemma jotkin laskettelukisat ja mahtavat viikonloppukinkerit, joille kerääntyy paljon ekspatriaatteja. Näiden kuvien jälkeen en ole ollenkaan varma, että sinne lähteminen olisi hyvä idea... Pidä huolta ja koita pärjätä. Mökkihöperöityminen sucks, mutta noin pidemmän päälle on kiva olla hengissä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyeongchang on itse asiassa varmaan ihan ok, tämä lumisade ei ilmeisesti ole yltänyt pahasti sinne saakka. Ainakin silloin reipas viikko sitten siellä oli just sopivaa, tosin heittäisin ehkä sitten kuitenkin ne lumiketjut varmuuden vuoksi takakonttiin (tai, ehkäpä sen sprayn jopa...???)

   Poista
 7. Paras pysytellä sisällä siellä. Käydä talviunille ja herätä sitten, kun kevät on tullut….

  VastaaPoista
 8. hmmm..kuulostaa houkuttelevalta. Mukaan vielä paketti suklaata :D

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...