maanantai 3. maaliskuuta 2014

Korealaisen silmin

Kiitos kaikille Ericille kysymyksiä lähettäneille! Vuorokauden aikana kommentteja kertyi yli kahdenkymmenen kysymyksen verran, joskin osa kysymyksistä käsitteli samoja teemoja hieman eri kanteilta. Suunnittelemamme sunnuntailounas ei valitettavasti toteutunut, mutta kävin eilen illalla tapaamassa Ericiä Bumpinissa ja saimme käytyä kysymyspatteriston läpi. 

Ja vaikka lienee sanomattakin selvää, niin mainittakoon nyt vielä, että nämä vastaukset ovat vain yhden ihmisen henkilökohtaisia mielipiteitä ja näkemyksiä, eivätkä ne edusta välttämättä enemmistön mielipidettä tai absoluuttista totutta korealaisista, mutta antavat sen sijaan mielenkiintoisen näkökulman korealaisuuteen ja korealaiseen yhteiskuntaan sekä Ericin omiin ajatuksiin. 

Eric työpaikallaan Bumpinissa. Eric omistaa baarin ja hänet löytää baaritiskin takaa ainakin kuutena päivänä viikossa. Erityisen ylpeä Eric on siitä, että Bumpinia on kuvailtu uusimmassa Lonely Planetin painoksessa "Gangneungin helmeksi" (mitä se toki on!)

Osaa vastauksista tiivistin hieman ja muutamat kysymykset niputin saman teeman alle. 

1. Mitä ajattelet tasa-arvosta naisen ja miehen välillä työelämässä, kotitöissä ja lasten kasvatuksessa?
- Menneisyydessä Koreassa oli selkeämmät sukupuolierot; miehen tehtävä oli käydä töissä, tuoda perheelle elanto ja pysyä erossa kotitöistä. Miehet kuluttivat päivänsä enimmäkseen töissä ja iltaisin tavattiin ystäviä juomisen merkeissä. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet ja muutos jatkuu koko ajan. Korealaiset miehet ottavat vastuuta lastenhoidosta ja kotitöistä yhä enenevässä määrin. Koen itse olevani edelleen hieman poikkeus, sillä hoidan lapsia päivällä ja teen paljon kotitöitä vaimon ollessa päivätyössä (Ericin omat työt ajoittuvat ilta-yöaikaan).

2. Mitä ajattelet Korean uudesta johdosta? Kiinnostaako korealaisia politiikka paljon?

-  Itse olen konservatiivi ja äänestin nykyistä presidenttiä. Olen tyytyväinen hänen politiikkaansa, ja yleisesti ottaen presidentin kannatus on kasvanut korealaisten keskuudessa jo yli 50%:iin. 
Korealaiset ovat tyypillisesti hyvin kiinnostuneita politiikasta, jopa liian kiinnostuneita, ja erityisesti vanhempi väestö seuraa politiikkaa tarkkaan. Piittaamattomuutta politiikkaa kohtaan ei juurikaan ilmene. 

3. Onko olemassa joku sellainen peruslänsimainen ruoka, jota korealainen ei voisi kuvitella syövänsä ja toisaalta, joku mikä on mieleinen?
- Hapansilakka vaikuttaa epämiellyttävältä (olemme katsoneet Youtubesta videoita hapansilakan syömisestä), mutta korealaiset ovat hyvin ennakkoluulottomia maistaessaan erilaisia ruokia. Korealaiset ruoat sisältävät monenlaisia makuja ja rakenteita, eikä korealainen nyrpistä nenäänsä pahoillekaan hajuille, epämääräiselle ulkonäölle tai omituiselle rakenteelle, vaan maistaa ennakkoluulottomasti ja päättää vasta sen jälkeen, pitääkö ruoasta vai ei. Länsimaisista ruoista korealaiset pitävät erityisesti pitsasta, hampurilaisista, spagetista sekä porsaanleikkeestä. 

4. Millainen on peruseteläkorealaisen näkemys Pohjois-Koreasta, onko se hälläväliä, sääliä, halua auttaa, voimattomuutta....?
- Enimmäkseen voimattomuutta ja halua auttaa. Koreassa mainostetaan jatkuvasti hyväntekeväisyyskohteita Afrikasta ja muualta maailmasta, mutta meillä ei ole mitään keinoa auttaa pohjoiskorealaisia; he nääntyvät nälkään, mutta emme voi lähettää rahaa tai ruokaa heille. Se harmittaa ja aiheuttaa voimattomuuden tunnetta. Erityisesti vanhempi sukupolvi huolehtii asiasta; nuoriso sen sijaan ei koe pohjoiskorealaisia "sukulaisiksi". 

5. Miksi et ole matkustanut ikinä muualle? 
Ehkäpä syynä on laiskuus. En ole osannut kaivata ulkomaille, sillä nykyään on niin helppo matkustaa virtuaalisesti internetin tai television välityksellä. Tapaan myös työssäni paljon ulkomaalaisia, joten pystyn keskustelemaan muiden maiden asioista heidän kanssaan. Toisaalta tällä hetkellä minulla ei myöskään ole varaa tai mahdollisuutta matkustaa (pienten lasten isänä). Haluan kuitenkin korostaa, että en tunne lainkaan kateutta paljon matkustavia kohtaan; matkustamattomuus on oma päätökseni.

6. Millainen on eläketurva Koreassa (vai onko sitä)?
Koreassa on eläketurva; perusosa on pieni, ja eläkkeen suuruus riippuu siitä, miten hyvin palkattua työtä olet tehnyt. Tietyissä valtion töissä eläke on todella hyvä: esimerkiksi armeijan työntekijät sekä opettajat saavat melko korkeaa eläkettä. Lisäksi armeijassa työskennelleet voivat jäädä eläkkeelle jo päälle nelikymppisinä, jonka jälkeen on mahdollisuus luoda vielä toinen ura ja saada siten lisätuloja eläkkeen ohelle. Esimerkiksi kersantti voi saada jo kahdenkymmenen palvelusvuoden jälkeen eläkettä noin kaksi miljoonaa wonia kuussa (n. 1400 euroa). 

7. Tunnetko loikkareita? Koetaanko Korean olevan loputa yksi maa vai kaksi eri maata?
-  En tunne loikkareita. Suuri osa korealaisista, etenkin vanhemmasta sukupolvesta, ajattelee maan olevan yksi Korea. Nuorempi sukupolvi ei sen sijaan koe Pohjois-Koreaa samana maana eikä ole kiinnostunut Koreoiden yhdistymisestä. 


8. Kannatatko jotain uskontoa ja miten tämä näkyy arjessa?
- Äitini oli katolinen ja minut on kastettu kristinuskoon lapsena, mutta itse en tunnusta mitään uskontoa enkä ole uskonnollinen. Omakohtaisesti uskon lähinnä avaruusolentoihin ja siihen, että universumista löytyy älyllistä elämää myös maapallon ulkopuolelta. 

9. Miten panostat lastesi kouluttamiseen? Miten vanhemmat osallistuivat aikoinaan sinun koulutukseesi ja mitä ajattelet tästä yhden sukupolven aikana tapahtuneesta muutoksesta jos sellaista on?
- Omat lapseni ovat (länsimaista ikää) 6- ja 4-vuotiaat. He käyvät päiväkodissa, jonka lisäksi meillä käy kotona yksityisopettaja antamassa vanhemmalle (tyttärelle) kolme oppituntia viikossa liittyen muun muassa matematiikkaan ja kiinalaisiin kirjaimiin. Yksityisopetus kustantaa noin 300 000 wonia kuukaudessa (noin 200 euroa). Itsekin kävin jo lapsena (10-vuotiaana) koulun ohessa yksityisopetuksessa, keskimäärin 2-3 tuntia päivässä. Lisäopetuksen määrä lisääntyy jatkuvasti, ja vanhemmat panostavat yhä enemmän omien lapsiensa koulutukseen. 

10. Mitä piirteitä arvostat korealaisessa naisessa?
- Kauneus on jokaiselle korealaiselle miehelle tärkeintä, ikään katsomatta. Jos korealaiselle järjestetään sokkotreffit, ensimmäinen kysymys on poikkeuksetta "onko hän kaunis?". Nykyaikana myös naisen varakkuus alkaa olla yhä tärkeämpää; ennen riitti pelkkä ulkonäkö, mutta nykyään naisen tulee olla myös valmis tekemään töitä ja käymään työssä kodin ulkopuolella. Varakkuus ja hyvä taloudellinen tilanne ovat enenevässä määrin tärkeitä ominaisuuksia. 

11. Opiskelun tärkeys perheille ja järisyttävät paineet lapsille; miten yhteiskunta kannattelee tuollaista systeemiä?
- Korealaiset näkevät koulutuksen tärkeimpänä väylänä menestykseen: kukapa ei haluaisi nähdä oman lapsensa menestyvän? Sosiaaliset ja yhteiskunnan paineet ovat valtavat, eikä yleistä käytäntöä vastaan voi / jaksa taistella. Välillä huolestuttaa omien lasten jaksaminen sekä lapsuuden lyhyt kesto, kun he joutuvat jo nuorella iällä uurastamaan pitkiä päiviä opintojen parissa, mutta sen koetaan olevan ainoa mahdollisuus pysyä mukana kehityksessä. Kouluttaminen ei ole pelkästään varakkaiden perheiden etuoikeus, vaan jokainen perhe -tulotasosta huolimatta- kokee velvollisuudekseen kouluttaa lapsiaan. Valitettavasti yksityiskoulut käyttävät tätä seikkaa myös hyväkseen. 

12. Onko Koreassa ollenkaan ns. vapaamielisiä vanhempia? Tyyliin "ai et jaksa käydä koulua? Ei tarvitsekaan, mene vain töihin suoraan!"
Ei oikeastaan, tai ainakin kyseinen mentaliteetti on hyvin, hyvin harvinaista. Toki asenneilmasto on muuttumassa, mutta sosiaalinen ja yhteiskunnan paine on yleensä liian suuri, jotta vapaamielisempää suhtautumista pääsisi syntymään.

14. Miten kiinnität huomiota korealaiseen pop-kulttuuriin; monesti tuntuu, että harvempi aikuinen jaksaa välittää?
Koen olevani rockin rakastaja, joten popkulttuurin mukanaan tuoma "teollinen" musiikkituotanto on ollut mielestäni ärsyttävää. Vielä viime vuosikymmenellä bändin perustamiseen riitti, että olet hyvännäköinen tyttö tai seksikäs poika, mutta nykyään kilpailu on koventunut ja artistit tekevät todella töitä vuosikausia uransa eteen, joten popkulttuurikin on muuttunut huomattavasti ammattimaisempaan suuntaan. Nykyään kunnioitan artisteja, jotka pääsevät pinnalle kovan työn tuloksena, mutta yleisesti ottaen muusikot ja musiikkiharrastajat pitävät edelleen teollista musiikkituotantoa ala-arvoisena. 

Murto-osa rock-rakastajan levykokoelmasta

15. Mikä on korealainen unelma ("punainen tupa ja perunamaa")?
Rikastuminen ja varakas elämä. Siitä kaikki korealaiset unelmoivat.

16. Mikä on ei-soulilaisten suhtautuminen soulilaisiin? Onko Souliin muuttaminen asia, josta korealainen haaveilee?
- Vuosikymmeniä sitten soulilaisia kadehdittiin ja maaseudun asukkaat unelmoivat pääkaupunkiin muuttamisesta. Nykyään tilanne on kääntynyt täysin päinvastaiseksi, ja soulilaiset haaveilevat elämästä Soulin ulkopuolella, maaseudulla, missä asumiskustannukset olisivat edullisemmat, vähemmän ruuhkia ja ilmansaasteita ym. miljoonakaupungin haittoja. Työelämä on kuitenkin keskittynyt paljolti suurimpiin kaupunkeihin, joten maaseudulla / syrjäseuduilla asuminen ei monestikaan ole vaihtoehto. Useimmat maaseudulla elävät kokevat itsensä onnekkaiksi. 
Toisaalta, nykyään nuorison on myös hyvin helppo lähteä Souliin halutessaan; matkustaminen on helppoa ja nopeaa, joten pääkaupunkiin pääsee milloin tahansa.

17. Mikä on suurin huoli lasten suhteen elämässä?
Toivon, että lapseni pääsisivät hyvään kouluun ja saisivat opiskella itselleen hyvän ammatin. Rikollisuus huolestuttaa yhä enemmän ja erityisesti olen huolissani tyttäreni turvallisuudesta. 

18. Minkä toivoisit olevan Koreassa toisin? Mikä mättää?
- Ei ole mitään, minkä pitäisi mielestäni olla toisin. Korea on juuri sellainen, miksi se on ajan saatossa muovautunut, ja jos jotain muutettaisiin, ei se olisi enää sama kulttuuri. 

19. Mikä on miehenä olemisessa vaikeaa Koreassa?
- Armeija. Korealaisilla miehillä on kahden vuoden asevelvollisuus, ja armeija ajoittuu yleensä juuri siihen hetkeen, jolloin mies on elinvoimaisimmillaan (parikymppisenä), joten tuolloin armeijassa olo tuntuu vaikealta. (Huom. korealaisessa armeijassa lomia ja vapaa-aikaa on huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Suomessa). 
Vaikeaa on myös se, miten näkee kulttuurin muuttuvan ja huomaa, että miehenä on kannettava enemmän vastuuta kotitöistä ja lasten kasvatuksesta; näin, millaista elämää isäni eli, mutta tiedän, etten itse voi elää samalla tavalla. 

20. Onko Koreassa deittailusääntöjä?
- Ennen oli tapana, että mies maksoi treffeillä poikkeuksetta aivan kaiken. Tämä on nyt muuttumassa ja miehet vaativat yhä enemmän tasa-arvoa asian suhteen; enää mies ei välttämättä suostu maksamaan mukisematta kaikkea. Se ei tarkoita, että pitäisi välttämättä laittaa kaikki tasan fifty-fifty, mutta mies voi olettaa naisen maksavan ainakin kolmasosan kuluista treffeillä. 

21. Millä omilla kulkupeleillä kuljet ja kuljetat tavaroita, lapsia jne: autolla, mopolla, polkupörä llä tms.? Jos on auto, niin mikä? Saako vaimokin ajaa?
Gangneunglaisilla perheillä on lähes poikkeuksetta kaksi autoa. Itse ajan maastoautoa (Tucson), joka on noin kahdeksan vuotta vanha. Myös vaimoni ajaa autoa ("ei tämä sentään mikään Saudi-Arabia ole!"), ja lisäksi meillä on pikkuinen kakkosauto kaupassakäyntiä ynnä muita pikkureissuja varten. Minulla on myös polkupyörä, halpa ja noin seitsemän vuotta vanha, mutta toimii ihan hyvin. 

22. Jääkö sinulle / vaimollesi aikaa urheiluun tai liikuntaan? Jos jää, niin mistä lajista tykkäät? Mikä penkkiurheilulaji esimerkiksi TV:stä katsoessa kiinnostaa? 
Tällä hetkellä ei jää aikaa liikunnalle. Aikaisemmin pelasin jalkapalloa ja nautin myös koripallosta, patikoinnista sekä pyöräilystä. Tyypillisesti korealaiset vanhemmat aloittavat oman harrastuksen, kun lapset täyttävät kymmenen vuotta; tuolloin on aikaa ja mahdollisuus alkaa panostaa myös omaan hyvinvointiin. TV:stä katselen mieluiten baseballia. 

23. Mitä silloin tehdään, jos vaikka lapsi/koululainen sairastuu ja joutuu olemaan vuoteenomana? Onko mummoja? Saako äiti tai isä palkallista tai palkatonta hoitovapaata?
Normaalisti korealainen ei voi missään tapauksessa jäädä pois töistä lapsen sairauden vuoksi; mitään palkallisia hoitovapaita ei tunneta, eikä yrityksessä katsota hyvällä, mikäli olisit moisesta syystä pois töistä. Käytännössä ei ole siis mahdollista jäädä hoitamaan lasta. Oma tilanteeni on erityinen, koska olen yksityisyrittäjä ja voin tarvittaessa jäädä kotiin, mikäli lapsi on sairas. Myös vaimoni työskentelee perheyrityksessä, jossa joustoa löytyy eri tavalla, kuin tavallisessa työpaikassa. Oma äitini sekä appivanhempani asuvat Gangneungissa, joten yleensä äitini tulee hoitamaan lapsia hätätilanteessa. 
Mikäli isovanhemmat eivät asu lähistöllä, ei ole mitään keinoa jäädä kotiin. Tilanne on erittäin hankala perheille, jossa ylimääräistä hoitoapua ei ole saatavilla. Esimerkiksi flunssa-aallon aikana lapsi on kaikesta huolimatta pakko lähettää päiväkotiin, vaikkei vanhemmat haluaisi.

Tässä siis vastaukset lähettämiinne kysymyksiin. Loppukaneetiksi sanottaneen, että Ericin mielestä oli mukavaa vastailla kysymyksiinne ja  oli myös hauska kuulla, millaisista asioista suomalaiset ovat kiinnostuneita korealaisten elämässä. Eric tosin kertoi olevansa hieman pettynyt siihen, että kysymykset olivat "liian helppoja"; hän odotti paljon hankalampia kysymyksiä ja ihmetteli, eikö suomalaisia kiinnosta esimerkiksi korealaisten seksielämä :) Hän lupasi, että jatkossakin blogin kautta tulleita kysymyksiä saa esittää ja hän vastailee niihin mielellään. Voimme siis ottaa kakkoskierroksen lähitulevaisuudessa. 

Lopuksi Eric esitti vielä yhden toiveen: "Terhi, ole kiltti ja painota vastauksissa erityisesti sitä, että minä uskon avaruusolentoihin. Se on tärkeää!" Tiedä sitten miksi, mutta siinä sekin nyt tuli sanottua. 

Ericillä oli myös yksi kysymys esitettävänä meille suomalaisille: "Minkä vuoksi suomalaisten täytyy seistä bussipysäkillä niin kaukana toisistaan?" (kuva otettu mtv3:n sivuilta

29 kommenttia:

 1. Mahtavaa! Kiitos blogistille ja Ericille! Tosi mielenkiintoisia mielipiteitä (ristus! Deittiseuran on oltava kaunis, ei muita kriteerejä, hohoo...) ja mukavan oloinen kaveri! Tuohon bussipysäkkijuttuun ei voi kommentoida kuin sen, että meillä kun on tilaa (Suomessa), on ns lähietäisyydelläkin totuttu pitämään enemmän henkilökohtaista tilaa. Asia, jota täällä Koreassa ei taideta edes tuntea... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rehellisyyden nimissä sanottakoon, että vaikka tunnen kaverin ja hänen ajatuksensa jo aika hyvin, niin kyllä välillä piti vähän nieleskellä ja purra huulta vastauksia kuunnellessa... mutta sitä ne kulttuurierot teettävät! Mun mielestä mielenkiintoisin näkökulma oli se, että "Koreassa ei ole mitään, mikä pitäisi olla toisin" !!! :D

   Poista
  2. tuohon minäkin kiinnitin huomiota! ollaan kuitenki sitä mieltä, että lapsilla on rankkaa ja pelätään heidän jaksamisen puolesta, mutta kuitenkin ollaan (pinnallisesti?) niin isänmaallisia ettei Koreasta pitäisi mitään muuttaa! :D

   Poista
  3. Mietin vielä ko. vastausta ja tulin siihen tulokseen, että sen voi varmaankin tulkita monella tapaa: ensinnäkin, se kuvastaa mielestäni hyvin korealaisten tapaa olla hyvin ylpeitä omasta kulttuuristaan ja maastaan, joten saattaa olla, että vastaus tuli sen kummemmin ajattelematta. Voi myös olla, että hän ymmärsi kysymyksen hieman väärin ja ajattelin sen viittaavan lähinnä historiaan (eikä nykytilanteeseen), jolloin tulee myös tuo jatko "jos jotain muutaisin, niin sittenhän Korea ei olisi se, mitä se nyt on". Tai kolmantena vaihtoehtona ajattelin, että voihan olla, että hän koki kysymyksen hieman aggressiivisena tai hyökkäävänä; ikään kuin minun mielestäni pitäisi jotain muuttaa, mutta mitä...? Jolloin sitten tuo kyseinen vastaus olisi eräänlainen vastahyökkäys: "mitään ei tarvi muuttaa!". Ja onhan niitä muitakin vaihtoehtoja :) Tai sitten vain tapoihin ei kuulu valittaminen, päinvastoin kuin suomalainen tyyli; meillähän pitää vähän koko ajan valittaa jostain, ikään kuin tavan vuoksi :D

   Poista
 2. aivan loistavaa! varsinkin toi Ericin kysymys. Paljon terveisiä Ericille ja hyvää jatkoa. Ja kiitos hyvästä jutusta. Innoitti, että teen ehkä samanlaisen kiinalaisista, malesian aika alkaa olla vähissä...mukavaa maanantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tee ihmeessä vastaava juttu: olisi tosi mielenkiintoista saada kuulla eri maista olevien mielipiteitä kulttuuristaan, tavoistaan ja maastaan! Hyvää maanantaita sinnekin :)

   Poista
 3. Olipa hauska lukea Ericin vastauksia :) parhaat maanantainaurut sain silti omista lajitovereista suomalaisista, kulje itsekin bussilla päivittäin ja ilmiö on tuttu! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korealaiset kun eivät ole missään tottuneet tuollaisiin välimatkoihin. Täällä ollaan mieluusti kylki kyljessä, vaikka tilaa olisikin (tosin harvoin on)...

   Poista
 4. Mielenkiintoisia vastauksia, kiitokset Ericille! Kakkoskierros kuulostaa hyvältä, pitääpä silloin kysyä sitten korealaisten seksielämästä, heh. Oletko muuten vielä kertonut miten ystävystyitte Ericin kanssa?

  Hyvä toi bussipysäkkikuva :D Tottahan se on, vaikka en itse sentään noin kaukana pysy muista. Tai no, eihän minun tarvitse, kun kuuntelen musiikkia korvanapeista! (jos ei fyysisesti kaukana, niin sitten ainakin henkisesti). Tässä vastahan joku kirjoitti artikkelin tästä ja mietti, että mikä suomalaisia vaivaa, kun ei bussissa voi puhua tuntemattomille ja toisen viereen mennään istumaan vain hengenhädässä. Mutta minusta tämäkin on vain kulttuurista kiinni. Vastalauseeksi monet sanoivatkin, että kun on koko päivän ollut töissä, haluaa edes bussissa rentoutua ja uppoutua omiin ajatuksiinsa eikä pakolla jutella muiden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen myös sitä porukkaa, joka mielellään istuu yksin eikä jaksa jutella bussissa. En ole small talk- tyyppi, ja arvostan sitä omaa, hiljaista aikaa.

   Ericin kanssa ystävystyimme, kun kävimme Bumpinissa muutaman kerran oluella ja siitä se sitten lähti... :)

   Poista
 5. Tosi mielenkiintoisia vastauksia ja kysymyksiä ja hauska idea! Se, että 6-vuotiaalla käy 3 kertaa (tai 3h) viikossa yksityisopettaja kuulostaa mun mielestä aivan järjettömältä. Tunnetaankohan siellä käsitettä ylikoulutettu?! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä täällä periaattessa tiedetään, mitä on olla ylikoulutettu, koska tällä hetkellä kaikki haluaa ehdottomasti yliopistoon (mikään muu ei kelpaa ja katsotaan lähinnä "epäonnistumiseksi"), mutta työpaikkoja ei sitten kuitenkaan akateemisille löydy ihan niissä määrin. Joten siitä johtuen moni yliopistosta valmistunut työskentelee sitten kuitenkin lähikaupassa kassalla tms. Tai siis työskentelee, jos on pakko, mutta mitä varakkaampi perhe, niin varmaan sitä työntekoa sitten lykätään hamaan tulevaisuuteen, kunnes oikeanlainen työpaikka jostain löytyy...

   Poista
 6. Kiva postaus :)
  Minua alkoi nyt kovasti kiinnostamaan korealaisten seksielämä, kun Eric vähän vihjaisi, että siitä kannattaisi kysyä. Kysäise, että onko ihan ok että seurustelevalla parilla on seksiä onko avoliitot ok.

  Mitkä ovat Ericin 3 suosikkikorealaisruokaa?

  Mitä mieltä korealaiset ovat japanilaisista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes. Ensi kierros on sitten seksikierros :D

   Hyviä kyllä nuo muutkin kysymykset!! Itse asiassa itsellänikin olisi aika paljon kysyttävää mm. avioliiton ulkopuolisista suhteista, niiden yleisyydestä sekä love motelleista, eikä sellaisia oikein korealaisten kanssa voi normaalisti jutustella, joten ehkäpä ujutan muutaman omankin kysymyksen sinne patteristoon... :D

   Poista
 7. Oli todella mielenkiintoista lukea naita vastauksia! Kiva postaus, taytyykin miettia joku oma kysymys sille kakkoskierrokselle sitten :) Ja voi vitsit etta repesin tuolle vikalle kuvalle :D Kuvastaa aika hyvin suomalaista mentaliteettia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se oli muutama vuosi sitten maikkarin sivuilla ja näytettiin se Ericille joskus, niin se oli jäänyt hänelle niin pysyvästi mieleen, että muisti edelleen :) NIIN suomalaista...

   Poista
 8. Vai avaruusolioita :D Ihan huippujuttu kyllä koko haastattelu!! Koreassa tuota omaa tilaa ei oikein tunnu olevan, jonottaessakin höngitään niskaan, vaikka tilaa olisi väljemminkin odotella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika usein me noista alieneista puhutaan täällä, Eric aina kertoo, miten mikäkin juttu täytyy olla avaruusolioiden aikaansaannosta. No mikäs siinä, hän itsekin asialle naureskelee, mutta on kuitenkin puolitosissaan.

   Poista
 9. Vastaus bussipysäkkikysymykseen, syitä on monia;)
  1. Ei joudu vahingossakaan kontaktiin muiden kanssa. Lähelle toisia jäävät hillumaan vain hilpeät känniläiset, jotka haluavat avata keskustelun tuntemattoman kanssa. Ei tuntemattomilla suomalaisilla ole toisilleen asiaa.
  2. Suomalaisten personal space on ISO. Auta armias jos tuttukin tulee turhan lähelle keskustelemaan, esim alle 30cm päähän kasvoista (mutta kerro ihmeessä kuinka lähellä korealaiset juttelevat?) Bussipysäkin hengailutila mahdollistaa metrien pituisen omatilan..

  Ericiltä kiinnostavaa olisi kuulla, mitä hän ajattelee maailmanmenosta, esim tästä: länsimaissa puhutaan yksilökeskeisyyden noususta ja esim. slow lifesta, hitaasta elämästä, jossa tärkeää ei yleensä ole näkyvä menestys vaan oma onnellisuus. Ei taida ihan istua aasialaishenkiseen suoritusyhteiskuntaan vai kuinka on? Voisiko tästä jonkun kysymyksen muotoilla?:D

  -hannnn

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vastaus! Toi on muuten totta, että jos joku (yksinäisiä vanhuksia lukuunottamatta) tulee jutteleen, niin siinä on jotain hämärää (se on kännissä, se on epäilyttävä tai haluaa susta jotain). :)
   Korealaiset juttelevat aika lähellä. mielellään laitetaan käsi olkapäälle, tai jos mahdollista (jos istutaan) niin selälle tai reidelle ja silitellään samalla. Aargh se on vaivaannuttavaa!

   Kyllä tuosta kysymyksen saa! Eric tosin taitaa olla niitä ääriharvoja korealaisia, jotka jotain ymmärtävät slow lifestä, ja hän lienee sen kannalla osin itsekin, mutta se toinen osa on sitten vielä yhteiskunnan paineiden alla (ihan kuin Suomessakin). Täällä tosin mitään downshiftausta ei kyllä harrasteta, taitaa olla outo koko käsite :D

   Poista
  2. Okei kiinnostavaa! Naurattaa tuo ajatus hiplata ja erityisesti silitellä keskustelukumppania samalla, luulen että siihen ei suomalainen totu koskaan;)

   Poista
 10. Miten koreassa lasketaan ikä? Ku tuossa luki että länsimaalaisittain on ton ikäsii. Ja se on ahistavaa jos seisoo liian lähellä toisia pysäkillä, miks sitä pitäs seistä kylki kyljessä, okei ite ku tottunu tähä suomalaiseeen tapaan että mitään ei sanota jne nii en oikei osaa sanoo syytä:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koreassa lapsi on syntyessään lähtökohtaisesti jo vuoden ikäinen. Sitten aina uuden vuoden vaihtuessa kaikki saa vuoden lisää ikää, eli esim. marraskuussa syntynyt vauva on tammikuussa jo kaksivuotias :) No, yleisesti ottaen siis korealaiset lisäävät yhden vuoden. Sitten koskaan ei tiedä, että puhutaanko länkkäri-iästä vai korealaisesta iästä, joten on helpointa kysyä syntymävuosi.

   Poista
 11. Olipa mielenkiintoista lukea Ericin vastauksia. Kiitos kovasti vaivannäöstä sekä sinulle että Ericille!

  Eipä tullut mieleen, että Eric olisi ollut valmis kertomaan seksielämästäkin. No ensi haastattelussa sitten. ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a, ehkäpä ei ihan omasta seksielämästään, mutta kumminkin. Korealaiset on jotenkin niin pohjattoman kiinnostuneita kaikesta seksiin liittyvästä, että ehkä ne ajattelee, että kaikki muutkin on :) Meillä kun se ei ole sellainen tabu kuin täällä, ja seksiä on joka paikka täynnä, niin ei se enää jaksa kummeksuttaa, mutta täällä ollaan edelleen (aikuisetkin) vähän kuin teinit, että hihitellään kaikelle sellaiselle...

   Vähän pelottaa, että mitä siitä kakkoskierroksesta vielä tulee.... ;)

   Poista
 12. Itseä kiinnostaisi haluaisin mitä mieltä korealaiset on länkkäreistä:)myös korealainen seurustelu kulttuuri kiinnostaa,mm.mistä kumppanin löytää?baaristako?:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koreassahan on edelleen jonkun verran "järjestettyjä" liittoja, tarkoittaen oikeastaan vain sitä, että vanhemmat esittelevät sopivan oloiset nuoret toisilleen. Deittipalstat ovat kova juttu, eräs tuttavaparimme tapasi yhteisen musiikkiharrastuksen myötä ja olen niistä baaritapaamisistakin kuullut. Aikalailla varmaan samanlaista, kuin Suomessakin (lukuunottamatta niitä "järjestelyjä")...

   Poista
 13. Kiitos tästä haastattelusta sinulle ja symppikselle Ericille! Tuli aivan halu tehdä itsekin tällainen muutamalle paikalliselle, vaikka sitten omaksi iloksi ja sivistykseksi :) Bussipysäkkikuva on hulvaton ja ei vaan vois toimia täällä. Bussiin pitää jonottaa, joten noin löyhään "jonoon" voi helposti mennä väliin ja toiseksi, miten puolen korttelin päästä edes ehtii nousta kyytiin, jos bussi pysähtyy korkeintaan viideksi sekunniksi?! :D Tuolle matkalle saattais myös mahtua jo useamman eri linjan pysäkit. Siinäs sitten huidot turhaan, kun bussi huristelee ohi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ilman muuta lähdet nyt haastattelemaan! On se kuitenkin eri juttu kuulla ihan paikallisen silmin nähtynä näitä asioita, kuin että mitä minä suomalaisena näistä ajattelen (tai kuvittelen).

   Koreassa olisi myös väliin änkeäjiä paljon, jos tuommoiset aukot jättäisi jonoon! Mutta suomalaiset ovat niin säntillisiä jonottajia...

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...