perjantai 14. maaliskuuta 2014

Kuukauden pakollinen suklaapäivä

Joka kuukaudelle on olemassa hyvä syy myydä laatikkokaupalla suklaata ja sydämenmuotoista krääsää. Tämän kuun osalta päivä on tänään 14. maaliskuuta, ja nimi on tietysti valkoinen päivä, white day. Kirjoitin kyseisestä päivästä postauksen jo viime vuonna, joten perustiedot löytyvät edelleenkin täältä

Tänä vuonna sanomalehdet kirjoittivat artikkeleissaan, miten valkoisen päivän suklaa- ja krääsämyynti näyttääkin jäävän huolestuttavan alhaiselle tasolle. Ilmeisesti osa korealaisista on tullut vihdoin siihen tulokseen, ettei markkinavoimien pyörittämät juhlapäivät ole niin ehdottoman tärkeitä, ettäkö niihin kannattaisi panostaa satojen eurojen edestä. Niin tai näin, kauppojen ja kioskien edustat ovat kuitenkin pullollaan tikkareista tehtyjä "kukkakimppuja", pehmoisia nallekarhuja sekä sydämenmuotoisia suklaarasioita. 

Aina ei nallet ja sydämetkään auta. Tämä jättipehmo oli dumpattu talomme roskakatokseen jo pari viikkoa ystävänpäivän jälkeen. 

Mutta jotta ostovoima saadaan pidettyä vahvana, on nykyisellään myös työ- ja koulukavereiden muistaminen valkoisena päivänä sallittua. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä lahjan symbolinen merkitys, ennen kuin raahaa pomolle niitä sydämenmuotoisia, käsintehtyjä suklaakonvehteja. Hienot ja kalliit lahjat ovat nimittäin tarkoitettu yksinomaan romanttisessa mielessä annettavaksi, kun taas tikkarit, makeiset ja tavalliset suklaat voi kantaa myös työmaalle jaettavaksi. 

Välillä kyllä tuntuu, että korealaiset haluavat suorastaan rangaista sinkkuina eläviä maanmiehiään ja -naisiaan. Romanttisia juhlia puskee ovista ja ikkuinoista, ja nekin juhlat, jotka perimmäiseltä ajatukseltaan ovat jotain ihan muuta, käännetään parisuhdejuhlaksi tavalla tai toisella. Ja ne loput juhlat, joissa itse parisuhde ei ole framilla, ovat kuitenkin oiva tilaisuus sukulaisille päästä naljailemaan ja painostavasti tenttaamaan suvun viimeistä vanhaapoikaa, jotta mistä syystä sitä morsmaikkua ei ala jo näkyä!

Kuva täältä

Ja jotta parittomat eivät pääsisi pälkähästä liian vähällä, on kuukauden päästä luvassa sinkkujen päivä, musta päivä eli black day. Ja ei, kyseessä ei ole mikään railakas "kannat kattoon, itsenäiset naiset ja onnekkaat miehet" -tyyppinen bailupäivä, vaan sellainen, jona sinkut pukeutuvat mustiin ja vaeltavat koreankiinalaisiin ravintoloihin syömään yksin mustaa jjajanmyeongia eli nuudeleita mustapapukastikkeessa. Siis päivä, jolloin yksineläjät voivat itkeä omaa onnetonta kohtaloaan ja sitä, miten surkean ja häpeällisen elämän ovat saaneet osakseen. 

Täytyy sanoa, että omaan korvaan kuulostaa kyllä vähän turhan karulta meiningiltä. Sinkkuus on jo itsessään arka paikka korealaisille, joten pakkoko sitä veistä on oikein kääntämällä kääntää haavassa ja hieroa vielä suolaakin päälle...?

10 kommenttia:

 1. Pitäisikö sinun vihjaista sille Ericille, joka pyöritti baaria, että nyt olisi aika saada uusia tuulia Black Dayhin ja pyöräyttää Black Day after party sinne baariin. Kaikki sinkut sinne juhlimaan. Siellä voisi myydä ylijääneitä tikkareita, joita voisi ostaa ja tarjota kiinnostavalle sinkulle.

  Nykymeno on kyllä sinkulle ankean kuuloista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea :D tosin se taitaa jo muutenkin olla vähän sellainen sinkkupaikka, ainakin, kun vakikävijöitä seuraa...

   Poista
 2. Vastaukset
  1. No kävi se mielessä...mutta en. Vaikka se vois tietysti olla kätevä aina silloin, kun jää yksin kotiin työmatkaleskeksi!

   Poista
 3. Huh, kuulostaapa tuo black day ankealta. Sinkkuparat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kai siihen on ajateltu myös sellaista deittimeininkiä, että ne mustiin pukeutuneet yksinäiset sitten tapaavat toisiaan siellä nuudelikipon ääressä, mutta on tuo perimmäinen ajatus silti vähän julma..

   Poista
 4. Mitenkäs noiden värien merkitykset menevät Koreassa, onko musta siellä suruväri? Jossakin päin Kauko-itäähän se taitaa olla valkoinen, jos en nyt ihan väärin muista.

  VastaaPoista
 5. No itse asiassa en kyllä tiedä. Ne, mitä kuvittelen olleen hautajaissaattueita, ei mielestäni ole olleet mitenkään erityisen mustiin pukeutuneita. Netissä sanotaan, että korealaiset pukeutuvat sekä syntyessä että kuollessa valkoiseen, mutta että valkoinen on samalla tapaa puhtauden ja viattomuuden symboli kuin länsimaissakin. Mustasta ei sanota mitään, mutta ehkä se musta onkin "länsimaiden perintöä", eli ei mitenkään perinteinen korealainen suruväri.

  VastaaPoista
 6. huoh, korealaiset ei sitten millään opi nauttimaan sinkkuudesta vaan pitävät sitä negatiivisena asiana :D sääliksi raukkoja tulee! xD tulisin hulluksi siellä jos vastatessani olevani sinkku, saisin vain sääliä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin... vähän sama juttu se on lapsettomien osalta; meillä kun ei ole lapsia (vaikka ollaan jo korealaisen mittakaavan mukaan oltu toooosi kauan yhdessä), niin mekin saadaan osaksemme jatkuvia kyselyjä, että eikö niitä lapsia ole jo tulossa, ja toisaalta sääliviä katseita, kun me raukat emme ole "saaneet" lapsia. :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...