lauantai 8. maaliskuuta 2014

Tupu-tupu

Gangneung on tunnettu korealaisten keskuudessa muustakin kuin upeasta hiekkarannastaan, nimittäin tofusta (dubu, tupu, 두부). Kaupungissa sijaitsee myös maankuulu ruokakatu, tai oikeastaan pieni taajama nimeltään Chodang Sundubu Village. Sundubu viittaa spesiaaliin, pehmeään ja vetiseen silken-tofuun, joka on tämän alueen erikoisuus. Tofua valmistetaan Chodangissa pienessä tehtaassa, jossa erityisen pehmeä ja hienovarainen koostumus sekä maku saadaan aikaiseksi käyttämällä valmistusprosessissa merivettä tavanomaisen suolatun veden sijaan. 

Chodangin tofutehdas

Sundubu villagessa on lukemattomia tofuravintoloita tien molemmin puolin. Pelkästään tofuruokiin erikoistuneiden raflojen lisäksi on myös ruokapaikkoja, joissa tavalliset korealaiset ruoat ovat terästetty tofulla; tofukalakeitto, tofunuudelikeitto, kalmari-tofu ja niin poispäin. 


Hieman nolostellen tunnustan, että ennen Koreaan saapumistani en ollut koskaan eläissäni ostanut kaupasta tofua. Olin kyllä maistanut sitä ehkä kerran tai pari, ja tiesin varsin hyvin tofun kuuluvan muun muassa kasvisruokailijoiden suosimiin raaka-aineisiin, mutta en oikein tiennyt, miten olisin tofua valmistanut, tai ennen kaikkea miksi olisin tofua valmistanut, koska mielestäni se ei maistunut oikein millekään, ei ainakaan erityisen hyvälle. 

Asia kuitenkin muuttui Koreassa nopeasti. Tofu kuuluu hyvin oleellisesti korealaiseen ruokavalioon ja korealaiset syövätkin tofua päivittäin. Se on edullista, helppoa ja terveellistä ruokaa, jonka lisäksi siitä saa kätevästi proteiinia, mikäli ruokavalio ei sisällä paljoakaan lihaa tai kalaa. Melko suuri osa korealaisista, erityisesti buddhalaisista, on kasvissyöjiä, joten tofu näyttelee erityisen tärkeää roolia heidän ruokavaliossaan. 

Tofuruokia on olemassa varmasti kymmeniä; kimchin kanssa paistettu dubukimchi, keittoon upotettu dubujjigae, pelkältään keitetty tofu, tofusalaatti, tofulla täytetyt taikinanyytit, tofupuuro ja niin edespäin ja edespäin. Nykyisin ostan tofua vähintäänkin viikoittain, sillä tofun valmistaminen onkin osoittautunut yllättävän yksinkertaiseksi. Helpommillaan tofukimpaleen voi keittää vedessä ja nauttia soijasta valmistetun kastikkeen kera. Tofu sopii myös mainiosti lähes minkä tahansa liha- tai kasviskeiton seuralaiseksi; paloittele ja heitä keittoon; sillä hyvä!

Chodang sundubu on kuitenkin hieman erilaista kuin Suomessakin kaupoista saatava normaali, kiinteä tofu. Sundubu on koostumukseltaan erityisen tasaista, lähes silkkistä ja maku on todella mieto; sundubu muistuttaa melkeinpä lohkeavaa jogurttia. Mieskin pitää sundubusta varsin paljon erityisesti salaatissa hyvän kastikkeen kera. Soija-seesamiöljyseos sopii tofun kuin tofun kera, ja pehmeää tofua on helppo myös lisätä vaikkapa sosekeittoon proteiinin lähteeksi. 

Mummon sunduburavintola näytti suositulta; sinne siis!

Pihalla oli lupaavasti omat kimchit tynnyreissä odottamassa nälkäisiä asiakkaita

Suunnitelmissamme on jo pitkään ollut vierailu Sundubu Villagessa, onhan kyseessä kuitenkin kaupunkimme kuuluisa nähtävyys. Tänään vihdoin ajoimme kylään ja hetken vieri vieressä sijaitsevia tofuravintoloita katseltuamme päätimme poiketa Gobunok Halmoni Sundubu -nimiseen ruokapaikkaan. Korealaisille halmoni-sana (halmoni 할머니 = mummo) minkä tahansa ruoan yhteydessä on lähes takuuvarma lupaus ruoan maittavuudesta; se on vähän kuin "meidän äiteen lihapullat".

Vaatimattomasta ulkonäöstään huolimatta paikka oli tupaten täynnä, mutta pieni pöydänkulma sentään riitti meillekin. Ruokalistalla oli kaksi eri tofuruokaa, keitto ja puuro, sekä niiden lisäksi oli mahdollista tilata vielä tofua pelkältään kuutioina. Itse päädyimme tofukeittoon, jonka lisäksi pöytään tuotiin kaksi muuta tofulisäkettä ja tavanomaiset panchanit. Ruokailun lomassa itse halmoni kävi henkilökohtaisesti tervehtimässä ulkomaalaiset vieraat hampaattomalla suullaan leveästi hymyillen. Pikkuruinen mummeli oli taatusti yli 90-vuotias ja käveli kaksinkerroin keittiöön ja takaisin, hakien välillä kimchiä ulkona seisseistä saaveista ja tiskaten astioita keittiön perällä. Täytyy myöntää, että mummelin läsnäolo sai jollain kumman tavalla keitonkin maistumaan aivan erityisen hyvältä!

Ravintola oli ilmeisen suosittu lounasaikaan, joten me löysimme paikkamme heti imurin, tuulettimen, jääkaapin, papusäkkien ja lattialuutun vierestä.

Pöydästämme oli kuitenkin hyvät näkymät kyökin puolelle

Pääruoka; sundubujjigae eli tofukeitto. Ehkäpä kilon verran tofua, lisäksi sieniä, sipulia ja chiliä erinomaisessa liemessä kypsytettynä. 

Mustassa kipossa on bijiä, eräänlaista puuroa, joka valmistetaan tofuprosessissa ylijääneestä soijapapumassasta. 

Kasvisruokateeman mukaisesti panchanitkin olivat hyvin kasvispainotteisia; fermentoitua retikkaa, kimchiä, pikkelöityjä valkosipuleita sekä fermentoitua chilipalkoa

Sundubua, jonka sekaan sekoitetaan soijakastiketta maun mukaan. Murusteltu tofupuuro on itse asiassa niinkin herkullista, että olen ajatellut ottaa sen aamupalarepertuaariini aina silloin tällöin; lämmintä, kevyttä, terveellistä, proteiinipitoista ja pitää nälän loitolla!


Varsinaisen ruokailuhuoneen puolella oli väkeä aina teineistä kumaraselkäisiin vanhuksiin

Kaikki meni! No riisiä jäi vähän.

Lopputuloksena päädyimme tofun ja sundubu-kylän suhteen siihen tulokseen, ettei kasviruokailijan lounas aina silloin tällöin olisi ollenkaan pahitteeksi. Jopa mies oli sitä mieltä, että vatsa tuli täyteen, ruoka oli maistuvaa ja sitä oli riittävästi. Ehkäpä palaamme mummon ravintolaan vielä toistekin!

Ps. Jos tofun kotikokkailu kiinnostaa, niin kannattaa katsoa vinkkejä korealaisiin tofuresepteihin ruokablogin puolelta; valitse oikeasta sivupalkista tofu-tunnistesana, niin saat reseptit kätevästi yhdellä silmäyksellä nähtäviksi. 

18 kommenttia:

 1. Itse en valmista tofuruokia, mutta ravintoloissa tulee joskus syötyä niitä. Vaikka tofusta pidänkin, niin tofupuuro ei kyllä kuulosta yhtään houkuttelevalta.

  Tokiossa tuli silloin tällöin lounastettua tofuravintolassa ja aina maistui. Silti elämäni parhaan tofuruuan olen saanut Helsingissä. Farangissa on aivan törkeän hyvää friteerattua tofu kasviskastikkeessa. Jopa tofuvastainen mieheni sanoi sen olevan jumalaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei tofupuuro kyllä kuulosta... mutta yllättävän hyvää se oli! Friteerattu tofu on kyllä tosi hyvää. Tosin mikäpä friteerattu ei olisi??

   Poista
 2. Täytyy sanoa, että edellisen ruuat oli houkuttelevammat :)
  Tofu on tuttua, mutta en itse käytä (lihan ja kalan ystävänä) vaikka voisi olla terveellinen vaihtoehto välillä. Ihan kuten soijarouhekin, tuttu sekin, mutta eipä vaan tule käytettyä sitäkään.
  Tsekkasin just, että chili on loppu, en muistanut ostaa kun kävin kaupassa ja nyt mun tekis mieli sitä(kin) mun lohiruokaani. Pahus :/
  Täytyy säveltää vähän...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, että ei siitä tofusta ole oikein osannut tehdä mitään. Se on ollut (aina ennen) mun mielestä tasan samalla viivalla soijarouheen kanssa: sitä vois laittaa, jos haluais tehdä terveellistä kasvisruokaa, mutta jotenkin se pitäis "jemmata" sinne ruoan joukkoon niin, ettei sitä haista, maista eikä tunnista. Mun mielestä tosin soijarouhe menee edelleen tuohon kastiin, vaikka tofun suhteen oonkin nyt uusoppinut.

   Ai ai, chililohi kuulostais kyllä erinomaiselta! Täällä on harmillisen vähän lohta kaupan. Aina joskus löytyy, mutta silloinkin useimmiten medaljongeiksi leikattuna, yksi tai korkeintaan kaksi medaljonkia per paketti. Eihän semmonen riitä edes alkupalaksi!??

   Poista
 3. Samaa sanon minäkin, tofupuuro ei oikein kuulosta tai näytä houkuttelevalta... Mutta pakko maistaa jos joskus tulee mahdollisuus :D

  Tuli tässä vain mieleen, että oletko huomannut Suomen ja Korean seesamiöljyissä eroavaisuuksia? Ostin tässä vain kaupasta seesamiöljyä, ihan tavallisen näköisen putelin, mutta maku ei kyllä yhtään maistu tai haise siltä miltä pitäisi. Joskus aikaisemmin ostin jotain toista merkkiä, se seesamiöljy tuoksui pähkinäiselle, mutta tämä uusi on jotain aivain kaameaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon kerran ostanut Suomessa, ja se oli kyllä tosi voimakkaan hajuista ja tummempaa kuin täkäläiset versiot. Mutta en tiiä...voisko olla, että se sun uus pullo on jotenkin mennyt huonoksi tms?

   Poista
  2. Voisikohan kyse olla siitä, että kyseessä on ollut paahtamaton seesamiöljy, joka on tosiaan ihan erilaista kuin paahdettu? Täällä lisää tietoa seesamiöljyistä.

   Mä en pidä tofusta, mutta ehkä pitäisi kokeilla sitä korealaisittain valmistettuna, jos se vaikka alkaisi maistua. :-)

   Poista
  3. Kiitos Satu linkistä! Joo nähtävästi mulla tämä uusi öljy ei ollutkaan sitten paahdettua niin kuin se edellinen :) Pitää olla tarkempi ensi kerralla!

   Poista
 4. tofu on hyvää. korealainen, mausteinen tofukeitto oli maukasta ja sitä pääsin maistelemaan KL:n korealaisravintoloissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä tofun kanssa osataan laittaa ilmeisesti tarpeeksi mausteista / tulista lientä ja kastiketta :) Mutta tofukeitto on kyllä hyvää!

   Poista
 5. Nyt tunnustan, että en ole ikinä syönyt tofua. Enkä taida syödäkään, jos ei tule pakottavaa himoa kyseistä ruokalajia kohtaan:). Mutta voi mikä ravintola. MItäs sitä imureita raivaamaan, jos ei asiakkaita haittaa:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tofu on sellainen juttu, mitä suosittelen kokeilemaan, jos tilaisuus tulee. Josko siitä ei tykkäisi, niin tuskin siitä mitään traumojakaan jää, koska se on hyvin miedon makuista. En usko, että kukaan suorastaan inhoaisi tofua, mutta eihän tietysti kaikki kaikesta tykkääkään.

   Poista
 6. Tuo keitto näyttää kyllä herkulliselta, ihan tulee nälkä kuvaa/kuvia katsellessa. :)

  Minunkin täytyy kyllä myöntää, etten ole koskaan ostanut tai laittanut itse tofua vaikka olenkin muutamassa ravintolassa syönyt todella hyviä tofuruokia. Tofu onkin aina vaan pitenevällä pitäisi kokeilla -listallani, ehkä vielä joku päivä teen itsekin jotakin tofuruokaa kun ensin löydän hyvän ohjeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkeasti vain tofun kimppuun! Kuten sanottu, niin vaikkei tofuruoassa täydellisesti onnistuisikaan, niin siitä toisaalta tuskin jää mitään traumojakaan, koska se on sen verran miedon makuinen raaka-aine, ettei kovin pahasti sen kanssa voi pieleen mennä. Paitsi että itse olen ollut aika varovainen (eli siis olematon) käyttämään tofua mihinkään makeaan; makeissa jutuissa se soijan maku tulee mielestäni jotenkin helposti / epämiellyttävästi läpi.

   Poista
 7. Oi, tuonne sitten kesällä! Eipäs tullut mieleenkään, että Koreassa on varmaan aivan mahtavia kasvisruokia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos mahdollista, niin kannattaa kyllä vierailla Chodangissa; keitto oli kyllä ihan sinne matkaamisen arvoista! :)

   Poista
 8. Kasvissyöntikautena tuli tofua käytettyä paljon. Täällä valikoima on valtava Suomeen verrattuna ja tofu maistuu tosi paljon paremmalle. Itse asiassa mulla onkin tälle illalle jääkaapissa tofupaketti varattuna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka mä oon syönyt tofua Suomessa tosi vähän, niin mullakin on sellainen mielikuva, että se maku on täkäläisittäin jotenkin paljon parempi. Tai sitten mun on tosi vaikea ymmärtää, miten niin monet voi sanoa, että tofu on pahaa?

   Hyvää ruokailuhetkeä tofun parissa!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...