maanantai 28. huhtikuuta 2014

Busan mielessäin

Tällä viikolla pääsemme nauttimaan vihdoin ansaitusta minilomasta pitkän viikonlopun merkeissä. Vaikka varsinaista Wappua ei Koreassa juhlitakaan, on toukokuun ensimmäinen eli Labor day silti monille vapaapäivä. Omalla työpaikallamme vapaapäivä on siirretty torstain sijasta perjantaille, ja viikonloppu jatkuu vielä maanantain ja tiistainkin yli, sillä luvassa on kansallinen lastenpäivä 5. toukokuuta ja heti perään Buddhan syntymäpäivä 6. toukokuuta. Ekstravapaa oli alunperin tarkoitus viettää Japanin reissulla, mutta suunnitelmien kariuduttua meistä riippumattomista syistä aloimme harkita kotimaan matkailua Korean rajojen sisäpuolella. Lähimatkailua puolsi myös se seikka, että korealaiset ovat hanakasti varanneet kaikki lähitienoiden lennot täyteen jo kuukausia sitten, joten pitkä viikonloppu esimerkiksi Taiwanissa olisi noussut kustannuksissaan jo reippaasti viatonta viikonloppureissua korkeammaksi ja toisaalta nyt on myös hyvä mahdollisuus kartuttaa Korean omien nähtävyyksien listaa. Aikaisemmin ajatuksissa siinsi myös reissu Jeju-saarelle, jokaisen Korean ekspaatin pakkonähdä -kohteeseen, mutta taannoinen Sewol-lauttaturma veti mielen sen verran matalaksi, ettei Jejun loma tuntunut juuri tähän ajankohtaan lainkaan houkuttelevalta.

Joten epämääräisten matkasuunnitelmien kohteeksi valikoitui vihdoinkin Korean toiseksi suurin kaupunki, laivanvarustajien mekka ja kalamarkkinoiden kuningas, eteläinen Busan, jossa vierailusta haaveilimme jo viime vuonna samoihin aikoihin. Mutta koska Busaniin on pari korealaistakin menossa näin pyhien aikaan, ei mitään hotellihommia ole mahdollista enää tässä vaiheessa varata. Tai no, varaussivustot kyllä antavat ymmärtää, että jotain toivoa on: "valittavina 163 hotellia, joista 6 on vapaana kyseisinä päivinä" ilmoittaa hotels.com. Ja tarkemmin katsottuna nämä kuusi sijaitsevatkin ihan eri kaupungissa, lähin ihan niinkin lyhyen kivenheiton kuin 36,6 kilometrin päässä. Että ehkä ei. Mutta kun Koreassa ollaan, niin hätä ei tietenkään ole tämän näköinen. Jännitystä elämään saadaan taatusti, kun etsitään majoitus paikan päältä joko hämäräperäisistä love motelleista, saunan yhteydessä sijaitsevista yhteismajoitus-jimjjilbangeista tai sitten nukutaan autossa. Tai vietetään koko yö rimpsalla (no ei nyt oikeasti, ei vanha enää jaksa...). Varmuuden vuoksi taidetaan pakata ylimääräiset makuupussit autonperään, just in case.

Ja mitä siellä Busanissa sitten oikein pitäis tehdä ja nähdä? Bucket list näyttää tällä hetkellä seuraavalta:
- Haeundaen ranta, koko maan kuuluisin. Pitäähän se nähdä. 
- Gamcheonin kulttuurikylä, "Idän Santorini", näyttää ainakin kuvissa hyvin ei-korealaiselta ja kuvaukselliselta kohteelta. 
- Jagalchin kalamarkkinat, isot ja taatusti haisevat. Täältäkö saa sitä elävää mustekalaa ruoaksi; sitä, jonka imukupit tarttuvat hanakasti poskiin ja hampaisiin samalla, kun taistelet saadaksesi lonkeron nielaistua? Ultimaalinen blogistin ruokahaaste, siis. Yyh...
- Choryangin ulkomaalaismarkkinat ja siellä erityisesti Russian town eli venäläiskaupunginosa. Borssikeittoa tänne, pozhaluista! Jospa meitä tällä kertaa onnistaisi paremmin kuin Donghaen satama-alueella...
- Ja tietysti koko setti mahtavia mereneläviä lautaselle. Paikallisilla on kuulemma oma versionsa blogistin pannariherkusta eli dongnae pajeon, sipuli-merenelävälätty; se on ehdottomasti maistettava. Lisäksi nenän eteen eksynee muitakin paikallisia herkkuja, vaikkapa hemultangia eli busanilaista äyriäiskeittoa. 
- Vierailu ja parin oluen maistelu Busanin ensimmäisessä kunnon pubissa, Galmegi Brewing Companyssa. Hyviä oluita pitää maistella aina kun mahdollista!

Gamcheon culture village

Dongnae pajeon

Siispä pitkää viikonloppua odotellessa... Ja mikäli joku lukijoista on kokenut busaninkävijä, niin kaikki vinkit hyvistä/huonoista/maukkaista/hassuista/jännistä kohteista otetaan vastaan kiitollisuudella ja mielenkiinnolla!

2 kommenttia:

 1. Ruuista en tapani mukaan lähde sanomaan mitään viisasta :)
  Mutta taloryppäästä on pakko sen verran sanoa, että eipä voi ainakaan naapuria moittia jos ja kun naapurin talon väri aiheuttaa päänsärkyä - niin se varmaan omakin aiheuttaa naapurille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korealaiset sentään ovat tottuneet räikeisiin väreihin noin muutenkin, toista se olisi Suomessa jos joku haluaisi talonsa ihan tuollaisilla väreillä maalata... :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...