maanantai 14. huhtikuuta 2014

Taru makkolista

Korean tunnetuin suomalainen ei suinkaan ole Joulupukki, vaan nainen nimeltä Taru Salminen. Lisää Tarun tarinasta voit lukea muun muassa täältä. (täytyy muuten sanoa, että Tarulla on kertakaikkisen kadehdittava korean kielitaito; sen verran sujuvasti hän juttelee paikallisten kanssa, että menee täydestä kuin väärä raha, ainakin näin ulkomaalaisen korvaan...)

Mutta varsinainen postauksen aihe on kuitenkin makkoli; juoma, johon olen tykästynyt Korean eloni aikana. Makkoli (tai makgeolli, 막걸리) on korealainen riisistä ja vehnästä tehty mieto alkoholijuoma, joka on väriltään (epäilyttävän) maitomaista ja ulkomuodoltaan hieman kuplivaa. Makkolia valmistetaan fermentoimalla keitettyä riisiä, vehnää ja vettä, ja se on alunperin ollut erityisesti maanviljelijöiden juomaa. Aikojen saatossa kyseistä vaaleaa herkkua on nautittu muun muassa korealaisten perinnemenojen ja uskonnollisten riittien yhteydessä. Sittemmin makkoli on noussut uudelleen suosion aallonharjalle, ja Souliin on ilmestynyt useampia trendikkäitä makkoliravintoloita ja -pubeja, niiden mukana Tarun oma Taru Jumak. Juomaa on alettu markkinoida myös Japaniin, jossa se on saavuttanut suuren suosion. 

Juoma ja asianmukaiset varusteet

Makkolipulloa tulee sekoittaa tai ravistaa ennen juomista. Voit siis kerrankin tehdä jamesbondit ja tokaista "shaken, not stirred"

Valmista nautittavaksi! Kyseessä on lähituotantoa, sillä tämä makkoli oli peräisin parinkymmenen kilometrin päästä Jumunjinistä.

Makkolia nautitaan perinteisesti erilaisten jeonien eli paistettujen lättyjen kera, mutta toki se sopii muidenkin ruokien kyytipojaksi tai nautittavaksi sellaisenaan. Itse olen tykästynyt juomaan siinä määrin, että raahasin sitä muutaman tölkin myös Suomeen sukulaisille maistettavaksi. Ja tietysti jokainen Koreaan vierailulle tullut ja tuleva tuttava pääsee takuuvarmasti tutustumaan tähän viehättävään nektariin. Ohjeeni tosin on yleensä ollut, että "maista, älä haista", sillä makkolin tuoksu on makua huomattavasti voimakkaampi, etten sanoisi jopa kiljumainen, vähintääkin hiivainen. Ensimmäisistä nenän nyrpistelyistä huolimatta lähes jokainen makkolia maistanut on luonnehtinut sitä ihan mukiinmeneväksi juomaksi, mutta kuten kaikki ruoka- ja juoma-asiat, tämäkin on toki makuasia. 

Makkoli nautitaan aidoimmillaan metallisesta tai puisesta kulhosta, johon sitä kaadetaan perinteisen kahvipannun näköisestä suuresta astiasta. Ennen kaatamista pulloa pitää kuitenkin muistaa sekoittaa, jotta pohjalle kertynyt sakka sekoaa tasaisesti ennen kulhoon annostelua. Kaupoissa on nykyisellään saatavilla myös hedelmämakkoleita, muun muassa persikalla maustettua versiota, mutta itse pidän ehdottomasti eniten aidosta perustavarasta. Blogisti suosittelee!

6 kommenttia:

 1. Minä en vielä ole päässyt makkolin makuun. Taidan haistella liikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ens kerralla sitten pyykkipoika nenään eka!!

   Mullakin se tottuminen kesti hetken aikaa, mutta nyt viime aikoina olen jotenkin "löytänyt" makkolin. Tuo naapuri-Jumunjinin makkoli oli tosi hyvää, aika kevyttä tavaraa eikä niin hiivaisen hajuista.

   Poista
 2. Satutko tietämään että mistä johtuisi se, että joskus dongdongjuun (mitenköhän lie romanisoidaan, ei ole tässä työkoneella hanguleita) lisätään männynneulasia? Kerran olen tämmöiseen tarjoiluun törmännyt ja näin jälkeenpäin aloin miettimään että olikohan kyseisellä raflalla vain tynnyri ulkona johon oli vähän lähimmästä puusta vahingossa lennellyt. Siellä tyhmä ulkomaalainen maisteli ja kehui pikanttia makua... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a..hyvä kysymys. Mun kai se pitäis tietää, kun olen täältä Korean "mäntypääkaupungista" (Gangneungin nimikkolause on tosiaan "pine city"). Täällähän männynneulasista tehdään kaikkea mahdollista (ja mahdotonta), kuten esimerkiksi hyytelöä ja teetä. Joten en yhtään ihmettelisi, jos niitä neulasia ängettäisiin juomankin sekaan. Tai sitten se tosiaan oli vain "luonnollisia jäämiä" :D

   Poista
 3. Kaikkea sitä oppii, Taruista ja makkoleista:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, sanos muuta! Mutta eikö olekin metka nimi juomalle, makkoli. Sen melkein jo maistaa pelkän nimen perusteella!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...