torstai 3. huhtikuuta 2014

Torstainen ruokamatkahaaste

Viikko on ollut raskas, ja nyt torstaina tuntuu, että veto on jo ihan pois. Onneksi huomenna helpottaa ja viikonlopulle on luvattu kauniita kelejä, jotta kirsikankukista saa nauttia muutenkin kuin ikkunasta. Ajatus vain ei tahdo enää kulkea tuttuja reittejään, mutta vetämättömän torstain piristykseksi löysin Lauran blogiarkiston kätköistä hauskan ruokamatkahaasteen, johon liittyen päätin naputella muutaman rivin omaankin blogiini. Ruokaan ja matkailuun liittyvää höpötystä siis seuraavassa:

1. Mitä vastaat, kun ulkomailla sinulta kysytään, että millaista on suomalainen ruoka?
Korealaisille vastaan usein, että suomalaiset syövät paljon perunaa. Perunaa siksi, että se on tämänhetkisen kotipaikkani spesialiteetti ja toisaalta korealaisittain aika hyljeksitty ruoka-aine; perunaa kun on aikanaan pidetty köyhien ihmisten ruokana, kun riisiin ollut varaa. Lisäksi kerron tietysti erinomaisista järvikaloista sekä monipuolisesta riistasta. Suomalaisista ravintoloista sen sijaan kerron, ettei perusrafloissa useinkaan tarjota erityisesti suomalaista ruokaa, vaan italialaista, kiinalaista, intialaista sekä pitsaa, hampparia, pihviä ja niin edespäin...

Suomalaiset pullakahveet. Yksinkertaista ja herkullista.

2. Missä maassa/paikassa on ollut mielestäsi omituisinta ruokaa?
Ei nyt heti tule mieleen mitään järjestelmällisesti omituista ruokaa tarjoavaa maata, mutta Portugalista oli mielestäni hieman normaalia vaikeampaa löytää erinomaista ruokaa. Tosin reissumme viimeisenä iltana saimme sielläkin koko viikon turskansyönnin korvanneen mahtavan illallisen. Brasiliassa tietysti noudatellaan osin portugalilaista perinnettä, mutta Brasiliassa ihanat hedelmät ja maistuvat caipirinhat kyllä nostivat tasoa huomattavasti. 

...mutta onhan Portugalilla pastel de nata. 

3. Entä mikä paikka on jäänyt erityisesti mieleen hyvän ruokansa vuoksi?
Nykyinen asuinmaa vetää kyllä tässä mielessä ehkä pisimmän korren, pakko myöntää.

Kurpitsa-ankka, Gangneungin spesialiteetteja.

4. Uskaltaudutko syömään epämääräisissäkin paikoissa hyvien ruokakokemuksien vuoksi vai pysyttäydytkö ns. varmemmissa paikoissa senkin uhalla, että jäljelle jää jokin tylsä kansainvälinen pikaruoka?
Kaikkea pitää kokeilla (paitsi koiraa), se on blogistin motto. Ja toinen (epävirallisempi) motto on, että mieluummin ollaan nälässä kuin mennään mäkkäriin...

5. Oletko matkustanut jonnekin varta vasten hyvän ruoan ja juoman perässä?
En varsinaisesti matkustanut ruoan perässä, mutta olen kyllä käyttänyt kymmeniä tunteja tulevan matkakohteen ruokavaihtoehtoja kartoittaessa.

6. Mitä ulkomaisia ruokia kaipaat Suomessa ollessasi?
Tulevaisuudessa tulen takuulla kaipaamaan korealaista ruokaa. Mutta tähän mennessä olen ehkä kaivannut eniten belgialaista laatusuklaata ja brasilialaisia hedelmiä. Oih.

Mangot, ananakset, papaijat, melonit...kaikki kelpaa.

7. Jos saisit tuoda Suomeen jonkin ulkomaisen ketjuravintolan, mikä se olisi?
En tiedä ketjusta, mutta ehdottomasti korealainen barbeque olisi pakko saada Suomeen. Tosin kuuleman mukaan sitä on yritetty ja suomalaiset säännökset (käsi ylös, kenelle tämä tulee yllätyksenä) tietysti kieltävät lähes kaiken kyseiseen ruoanlaittotapaan liittyvän. 

8. Missä maassa olet syönyt parhaimmat jälkiruuat?
Toistan itseäni: belgialaiset suklaat ja brasilialaiset hedelmät. Ihania ja suomalaiseen makuun sopivia jälkkäreitä kyllä löytyy myös Itävallasta. Ja Italiasta tietysti. Korealaisia jälkkäreitä en kyllä voi suositella kenellekään (paitsi ehkä laihduttajille; jää varmasti syömättä).

9. Mikä on mielestäsi Euroopan paras ruokamaa?
Tällä hetkellä saattaisin kallistua Kreikan puoleen. Italiassa on ihania ruokia, mutta olen törmännyt siellä enemmän keskinkertaisuuteen (johtunee huonoista ruokapaikkojen valinnoista tai liian korkeasta hintatasosta?) kuin mitä maan maine antaisi odottaa.

Meren hedelmät, erityisesti ravut, ovat blogistin mieleen.

10. Mihin maahan mieluiten lähtisit ruokamatkalle, Intiaan, Japaniin, Argentiinaan, Peruun vai Yhdysvaltoihin?
Jos puhutaan puhtaasti ruokamatkailusta, niin todennäköisesti Yhdysvaltoihin; eikös sieltä saa oikeastaan kaikkea, mitä maailmalla on tarjota? Toisaalta myös Argentiina pihveineen ja viineineen houkuttelisi suuresti. 

Thai-vaikutteinen ruoka maistuu aina hyvälle. Vielä pitäisi päästä paikanpäälle Kaakkois-Aasiaan maistelemaan...

11. Mikä on suurin ravintola- tai ruokamoka jonka olet kokenut ulkomailla?
Ei nyt varsinaisesti mitään mokia, mutta aika monta kertaa olemme miehen kanssa käyneet täällä läheisissä ravintoloissa ja tilanneet ruokia pöytään vain todetaksemme, että mitään niistä ei todellakaan tee mieli syödä (esim. iso kulhollinen pelkkää siannahkaa tai ne pahamaineiset kananjalat). Sitten sörkitään ruokaa hetken aikaa, maistetaan vähän (niin vähän kuin mahdollista) ja yritetään pitää naama peruslukemilla, maksetaan ja lähdetään naapuriravintolaan :) Näin on käynyt ainakin kahden käden sormilla laskettava määrä viimeisen puolentoista vuoden aikana. 

Raakaa kalaa, suolaa ja sitruunaa sekä muutamia muita mausteita. Ei voi mennä pieleen.


Semmosta. Olisi hauska kuulla muidenkin vastauksia omiin ruokaseikkailuihinne liittyen!

23 kommenttia:

  1. Hei tosi kiva kun teit taman haasteen! Naita vastauksia oli kiva lukea mut nyt mua jai kiinnostaa etta mika siina korealaisessa bbq:ssa on sellaista ettei se Suomeen ole rantaunut? Tosin en yhtaan ihmettele, Suomen kaikki saannokset on jostain ihan....noh, aika tarkkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kiitos vaan haastelainasta :)
      Legendan mukaan siis joku oli yrittänyt avata korean bbq-ravintolaa Suomeen, mutta ensinnäkin ongelma on se valmistustapa: liha kokataan itse pöydässä, eli raaka liha tuodaan sinulle ja itse sitten grillailet sen valmiiksi -> ei onnistu. Suurin epäkohta on kai se grillaus pöydässä, täällä se tehdään yleensä avoimella hiilloksella pöydässä olevan grillin päällä, sekään ei suomalaisille passaa. Tai toinen vaihtoehto on kaasulla toimiva grilli, sekään ei käy kaasupullojen vaarallisuuden vuoksi. Ja sitten vielä voin kuvitella mitä kaikkia ongelmia tulisi siitä yhteisöllisestä syömisestä, jossa kaikki ronkkii kaikkea omilla tikuillan. Puhumattakaan, että sojuakin pitäisi saada pöytään... :D No yhteenvetona luulen, että se isoin ongelma on se hiillos omassa pöydässä, siihen ei taida turvallisuusmääritykset taipua.

      Poista
  2. Mielenkiintoisia vastauksia. Tähän taidan itsekin tarttua, kun ruoka on niin lähellä sydäntä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna palaa! :) Tässä olis ollut vielä toisena osioina tehdä 11 kysymystä haastettaville, mutta se jäi multa puuttumaan.

      Poista
  3. Korean bbq on niin nam! Ja oikeassa olit että kimchiin jää koukkuun. Onneksi Mariankadun korealainen myy sitä.
    Tiesitkö muuten että korean bbq:n pork belly liha tuodaan Suomesta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, täytyy laittaa aikanaan muuttokuormaan iso iso laatikollinen sitä punaista chilitahnaa, niin voi tehdä itse omat kimchit :D
      En ookaan kuullut tuosta suomalaisesta lihasta! Itse huomaan yleensä vain maininnan, että possunliha on kotimaista (korealaista); en tiennyt että sitäkin tuodaan jostain ja vielä noin kaukaa!

      Poista
  4. Mulle tuli nyt vain nälkä, enkä osaa enää miettiä mitään sanottavaa. Pitää kai mennä iltapalalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, niin siinä helposti käy. Pitäiskö alkaa laittaa varoitus aina tekstin alkuun: "varoitus: sisältää ruokakuvia ja -tarinoita. Voi aiheuttaa akuuttia nälkää". :D

      Poista
  5. Mullekin tuli kauhea nalka ja pitaa tehda iltapalaa vaikka meinasin olla tekematta, taidanpa napata haasteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nappaa ihmeessä! Höh, nyt kun noin moni tähän tykästyi niin mua harmittaa, etten tehnyt sitä Lauran blogin haastetta kokonaan ja keksinyt niitä omiakin kysymyksiä. Tai vastannut Lauran esittämiin kysymyksiin (ne oli tosi hyvät myös!). Käy sinä penkomassa blogiarkistoa, jos otat työn alle tehdä vaikka koko haasteen...

      Poista
  6. Herkullisia kuvia ja kiva postaus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain kumman syystä huomaan, että noista ulkomaankuvista aika moni liittyy ruokaan... :D Mistä lie johtuu...?

      Poista
  7. Mua jäi kiinnostamaan, että millaisia ne korealaiset jälkiruuat sitten ovat?? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ne on tosi mitäänsanomattomia. Koreassahan ei ole jälkiruokaperinnettä, ja ravintolan ruokalistalla ei ole jälkiruokia (jossei kylmiä nuudeleita tai paistettua riisiä lasketa :D). Mutta hedelmiä saattaa joskus saada, jos on hieno ravintola. Ne tietysti on ok. "leivonnais"puolelta tyypillisimpiä on riisikakut, erilaiset riisimassasta valmistetut mötikät, jotka ei maistu yhtään millekään (pelkälle riisille). Mukaan voi olla upotettu pähkinää tai kuivattua hedelmää maun antamiseksi. Länsimaalaistyyppisissä kahviloissa oon havainnut, että "moni kakku päältä kaunis..." pitää täällä todellakin paikkansa: kakut on kauniita ja houkuttelevia, mutta eivät maistu juuri miltään tai lähinnä keinotekoiselta. Voi, kuinka joskus onkin ikävä kunnon pullaa tai tavallista marjapiirakkaa!

      Poista
  8. Pitäiskö tehdä samanlainen? toi kurpitsa-ankka ei maistuis :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tee ihmeessä :) toi kurpitsa-ankka on toooodella hyvää!

      Poista
  9. Jälkiruokia jo valaisitkin, mutta toinen vaivaamaan jäänyt juttu oli tuo korealainen barbeque. Mitä se siis käytännössä tarkoittaa, kun kerran suomalaiset säännökset sen kieltäisivät? Eipä sillä, että varsinaisesti yllättyisin kiello(i)sta, lähinnä kiinnostaa, mitä kiellettävää tällä kertaa löytyy. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tossa yläpuolella jo samaan kysymykseen vähän vastailinkin, eli että on varmaan parikin syytä mutta todennäköisesti se painavin syy on se valmistustapa, että asiakas grillaa itse lihan "avohiilloksella" tai vastaavasti kaasugrillissä. Se kaasuhomma on kyllä vähän sellanen juttu, että pari kertaa on käynyt mielessä noissa "kämäsemmissä" ravintoloissa, että montakohan kaasupulloa täällä nyt just on ja kukakohan on tarkastanut (ja koska), ettei mikään putki vuoda.. Mutta aika harvoin täällä taitaa niitä onnettomuuksia sattua, että ehkäpä siitä turvallisuudesta huolehditaan melko hyvin. Luulisin, tai ainakin toivoisin... :D

      Poista
    2. No niinpäs vastailitkin, eipäs sattunut silmään kun jutun luettuani noita vastauksia selailin. Mutta joo, voi olla että olo on joskus turvallisin, kun *ei* mieti niiden kaasupullojen määrää ja putkien kuntoa. ;)

      Poista
  10. Korealainen bbq olisi kyllä mahtava saada Suomeen, ellei niitä täällä jossain ole. En yhtään epäilisi, jos meidän säännökset kieltäisivät sen.. Toisaalta, laivalla tarjoiltiin ruoka 400 asteiselta laavakiveltä eli pihvi piti itse grillata siinä. Ehkä laivat voisivat hostata myös korean bbq rafloja, ne kun onnistuvat kiertämään kaikkia sääntöjä muutenkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea! pitääkin ehdottaa jollekin laivayhtiölle ;)

      Poista
  11. Belgialainen suklaa ja brassien hedelmät. Ei huonot! Tätä oli hauska lukea :)

    Kerran japanilaiset opiskelijat järkkäs Kanadassa opi tekemään sushia -päivän ja jälkkäriksi valmistivat jotain epämääräistä, jota jälkeenpäin kaduin edes maistaneeni. Sellasia valkoisia "kumipalloja" valkoisessa liemessä.. yyöök. Koreassa ei ehkä sitten harrasteta vastaavaa, jos siellä ei paljon jälkkäreistä välitetä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkoiset pallerot kuulostaa ihan riisikakuilta tai niiltä tahmeilta ttok-pötkylöiltä, mutta että valkoisessa liemessä... ei kyllä kuulosta hyvältä :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...