maanantai 26. toukokuuta 2014

Kisällistä pullamestariksi

Muistatteko vielä filippiiniläisen ystäväni J:n? Hän kävi luonani ennen joulua, kun olin luvannut opettaa hänelle hiivalla nostatettavan taikinan tekemistä. Joulun alla leivoimme maistuvia korvapuusteja, joihin J ihastui niin paljon, että alkoi harjoitella suomalaisen pullan leivontaa myös kotioloissaan. Ennen viime joulua J ei siis ollut koskaan leiponut mitään hiivalla nostatettavaa, eikä käsittääkseni kovin paljon muutenkaan. Korvapuustileipojaisista syntyi kuitenkin inspiraatio, ja nykyään J leipoo kertomansa mukaan joka päivä "suomalaista makeaa leipää, pullaa".

Korvapuustien opetusta joulukuussa

Joulun jälkeen emme olekaan ehtineet nähdä ollenkaan. Maaliskuussa J synnytti pienen tytöntyllerön, ja nyt yhteensä kolmen lapsen äitinä ei aikaa tahdo enää riittää ex tempore -vierailuille aivan entiseen malliin. Onneksi on kuitenkin kännykkä ja facebook, joten olemme olleet yhteyksissä viestein ja kuvin.

Eilen aamulla sain J:ltä kännykkääni viestin: "Hei Terhi! Tiedätkö, saako gangneunglaisista kaupoista kardemummaa? Tarvitsisin sitä, sillä itsetehty pullani ei maistu samalle kuin jouluna leipomamme, enkä ole löytänyt kardemummaa mistään." Pikainen tarkastus maustekaappiin, jonka jälkeen totesin J:lle, että minulta löytyy vielä yksi, avaamaton pussi tuota korvaamatonta pullamaustetta. Lupasin antaa pussin hänelle, sillä en usko kardemummaa löytyvän Koreasta kovinkaan helposti; useimmat korealaiset eivät ole kyseisestä mausteesta koskaan kuulletkaan. Itse sen sijaan voin hankkia kardemummaa melko helposti Suomen reissuilta tai pyytää vaikkapa kirjepostina; kymmenen gramman pussi mahtunee täydemmänkin matkalaukun sivutaskuun tai tulee helposti kustin polkemana perille.


Ja kun J sitten perheineen tuli myöhemmin poikkeamaan iltakahvilla ja hakemaan kardemummaansa, oli hänellä maukkaita tuliaisia mukanaan: käsittämättömän hyvää, pehmeää, muhkeaa ja aivan täydellistä pullaa (joskin ilman kardemummaa, mutta sokeri-kanelitäyte paikkasi puutetta mainiosti)! Tässä vaiheessa lienee paikallaan sanoa, että oppilas on ohittanut opettajansa, melko runsaastikin, ja näin siis osat vaihtuivat. J lupasi opettaa minullekin pullaruusujen ja tähtikranssien tekoa, nyt kun kardemumma-asiatkin on hoidettu kuntoon. 

Tähtikranssi ennen paistoa...

...ja tällaisen ihanuuden saimme kahvipöytäämme tuliaisina

Pitkot sujuvat J:ltä jo mainiosti, samoin ihana pullaruusu

Uskallan väittää, että tämä voittaa jo Taalasmaan Ullankin leipomukset.

J kertoi perheensä tykästyneen pullaan niin kovasti, että joka päivä poikien tullessa lastentarhasta, he juoksevat kaapille huutaen samalla "ppang, ppang!" (ppang on koreaksi leipää, toisin sanoen siis pulla korealaisittain). Pullaa paistuukin kotiuunissa päivittäin. 

Eipä ole suomalaisen pullan voittanutta, ja nyt se on todettu myös korealais-filippiiniläisin voimin! J:n pullakranssi oli niin mahtavaa, että mieskin totesi sen olevan "ihan kuin Suomessa". Melkein tuli vähän koti-ikävä. Onneksi omaankin kaappiin jäi vielä se puolikas pussi kardemummaa...

21 kommenttia:

 1. Vautsi, upeita leipomuksia!! Minulle tuleekin sopivasti huomenna korvapuustioppilas kylään, voin näyttää kuvia, että tämmöisiä sitä sitten voi tehdä. Itsehän hyvä jos pullapitkon saan letitettyä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noni, se on "art of baking", kuten J sen sanoo :D Hyviä puustihetkiä teille!!

   Poista
 2. Wau! Ja meikäläinen ostaa nykyisin pullansa pakasteena....*hävettää*

  (Mutta toisaalta, hyvä pulla ON niin hyvää, että jos mä itselleni leipoisin, niin enhän minä mahtuis enää ovista... :D )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon viimeksi leiponut pullaa juuri tuolloin ennen joulua J:n kanssa. Lopetin pullan tekemisen täällä, kun tajusin, ettei kahden hengen pullataikina oikein ole kannattavaa tehdä ja jos sitä on enemmän, niin pullat menee roskiin, kun ei korealaiset siitä piittaa. Pakkasessa mullakin on korvapuusteja, mutta ei ne siellä loputtomiin kestä, vaan alkavat pian maistua "pakastimelle".

   Poista
 3. No voi hurja! Täytyy sanoa, että hyvin on mennyt oppi perille! Mitä taideteoksia! Varmaan on ollut hyvällä opettajallakin osuutta asiaan. ;-)

  Hassu tuo kardemumma, kun sitä käytetään esim. Intiassa vain kokonaisena ruoassa, siis ihan ruoka-ruoassa. Ukkeli ei sen takia tykkää siitä leivonnaisissa ollenkaan, vaikka kyllä mä aina kardemummaa pullaankin ujutan. :-) Tosin harvoin tulee pullaa leivottua, koska sitten sitä tulisi myös syötyä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä nyt kaikki kunnia menee ainoastaan lahjakkaalle ja innokkaalle oppilaalle. Tosiaan kuulemma joka päivä on pullaa paistumassa... (minä kyllä paisuisin sillä menolla itsekin kuin pulla!!).

   Me naurettiin myös sitä, että miksi on juuri kardemummaa Suomen pullassa :D Kun eihän sitä edes Euroopassa käytetä kovinkaan laajalti (Itävallassa löysin kokonaista kardemummaa juurikin intialaisesta ruokakaupasta, missään muualla ei ollut). Mutta kaipa se on joskus aikojen alussa rantautunut meille muidenkin mausteiden mukana ja sitten jotenkin jäänyt juuri pullan mausteeksi. Mutta onhan se aika oleellinen osa, etenkin peruspullassa, jossa muuten ei mitään voimakkaita makuja ole!

   Poista
 4. Olisi mennyt pulla väärään kurkkuun (jos olisi ollut pullaa!) - aivan upeita leipomuksia ystäväsi osaa tehdä. Hmmm.... Tuo riski on opettamisessa otettava, että kohdalle sattuu noinkin lahjakas oppilas !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on se riski, mikä on otettava :) Hyvä näin; minä pääsen herkuttelemaan ja hän toteuttamaan inspistä!

   Poista
 5. On todella upeita pullajuttuja! En ole kova pullan ystava mutta kylla nain kauniit kranssit menisi maisteluun heti, taalta saa kardemummaa mutta ei jauhettuna. Onnittelut hienosta opastuksesta sinulle, Suomi-kuvan vientia parhaimmillaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, nyt ainakin yksi paikallinen perhe muistaa Suomen jostain ihan erityisestä syystä :) (Ja ehkä se tuliaisiksi annettu Fazerin sininen auttaa osaltaan myös...)

   Poista
 6. Oi mikä pullataituri siellä onkaan syntynyt. Ja sinä olet saanut olla osa prosessia:). Turkkilaiset ystävämme tykkäävät kovasti pullasta ja minä täällä olen myös sitä opettanut monta kertaa tekemään. Eilen illalla myös pullaa paisteltiin jääkiekon kotikatsomoon. Mutta pullat ei nyt taanneet voittoa tällä kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäköhän pullaa venäläisillä mahtoi olla katsoimoissa, kun se sitten siivitti voittoon...? ;)

   Turkkilaiset taitavat olla niin leivänsyöjäkansaa, että pulla menee myös hyvällä ruokahalulla?

   Poista
 7. Onpas hienoja pullia!
  Pidän itseäni ihan hyvänä leipurina, mutta minähän en osaa tehdä mitään muuta kuin muotopuolia korvapuusteja. Meillä lapset leipovat samaan aikaan, joten muotopuolet pistänkin aina heidän piikkiinsä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään mitään kovin kauniita pullia leivo, mutta bostonpulla on hyvää ja siitä tulee ihan nätti melkein itsestään.
   Lasten piikkiin on kyllä hyvä laittaa ne vähän vinot.. :D

   Poista
 8. Ihania pullia, täytyykin kokeilla itsekin jotain erikoista seuraavalla kerralla, upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sainkin jo seikkaperäisen selostuksen tähtikranssin vaiheista, kyllä pitäisi onnistua ensi kerralla. Nyt vaan ei oikein enää huvita laittaa uunia kotona päälle lainkaan, kun sää on niin kuuma, ettei todellakaan kaipaa yhtään lisälämpöä uunin tuomana :D

   Poista
 9. Vau, osaisinkin taiteilla tuollaisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. vai menikö mulla nyt suomi sekaisin: osaisikin taitaa olla parempi. Viesti on: haluaisin osata :D

   Poista
  2. Hmm jaaa-a... kyllä mä ainakin ymmärsin tuon ylemmänkin :D Ei se kuulemma ollut ollenkaan niin hankala kranssi kuin mitä voisi ajatella; täytyy tehdä tutoriaali-postaus, kunhan pääsen itse joku päivä pullataikinan kimppuun!

   Poista
 10. Vau, mitä pulleroisia! Jos mulla olis kardemummaa ja uuni, niin lähtisin heti pullanpaistoon. Nyt kuolaan vaan näppikselle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on ollut nyt jo pari viikkoa pullapäivä agendalla, mutta kuumat ilmat (ja kiireiset viikot) eivät oikein ole houkutelleet vielä upottamaan käsiä taikinaan. Ehkä viikonloppuna... :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...