lauantai 17. toukokuuta 2014

Korealaisen turistin silmin

Työmatkalesken viimeinen koti-ilta kului mukavasti uuden korealaisen ystävän seurassa. Keskustelimme kevyen illallisen ääressä useamman tunnin matkustamisesta, eri maista ja kulttuureista, korealaisten matkustustavoista sekä eurooppalaisista kohteista. Ystäväni SY on matkustanut melko paljon gangneunglaiseksi, sillä hän on käynyt useammassakin Euroopan maassa, Amerikassa, Japanissa ja Hongkongissa vain muutamia mainitakseni. Kyselin SY:ltä, mihin maihin hän haluaisi seuraavaksi matkustaa ja mihin ei. "Espanjaan haluaisin mennä, mutta siellä on kuulemma todella vaarallista. Tsekkeihin en haluaisi mennä, koska siellä vasta vaarallista onkin. Kuubakin olisi mielenkiintoinen, mutta siellä on aivan liian vaarallista." En ihan tarkkaan tiedä, mistä kyseiset vaaralliset maineet kumpuavat, mutta lopulta minun oli pakko todeta hänelle, että on oikeastaan ihan sama, mihin maahan Koreasta matkustat; suurinpiirtein kaikki maat ovat joka tapauksessa vaarallisempia kuin Korea.

Korealaisille on vaikea tehdä ruokaa. Ei voi tehdä korealaista, koska teet kuitenkin väärin. Länkkäriruoista korealaiset pitävät poikkeuksetta italialaisesta, mutta ei "oikeasta", vaan korealaisesta italialaisesta. Jos teet pastaa al dente, se on korealaiselle raakaa. Jos teet pizzaa, on pohja huono ja pitsamauste pahaa, bulgogi ja bataatti puuttuu. Jos teet risottoa, on se korealaisen mielestä huonosti keitettyä riisipuuroa... huoh.

Mutta onneksi korealaiset pitävät kalasta! Suomalaista vivahdetta saatiin savumuikuista, jotka (jälleen kerran) menivät kuin kuumille kiville!

Ja oheen hieman pehmeää ja suolaista foccacciaa. Yrttinen ja suolainen leipä ei sekään tipu paikallisille; täällä kun leipä on makeaa ja makeampaa, toisin sanoen pullaa. Paahtoleivän ohella myös kääretorttua, voisilmäpullaa sekä kuivakakkumaista, kermalla täytettyä leipomusta kutsutaan leiväksi. Ja jos se ei ole makeaa (mutta siinä on voi-mantelikuorrutusta puoli kiloa tai se on täytetty nakeilla ja juustolla), on se "terveysleipää". Noh, enemmän focacciaa blogistille!


Seuraavaksi keskustelimme matkalaukun pakkaamisesta ja siitä, mitä asioita sitä yleensä ottaa mukaansa erityyppisiin kohteisiin matkustaessaan. Kysyessäni SY:ltä, mitä hän aina pakkaa matkalaukkuunsa, oli vastaus selvä: "merilevää ja ramyeon-nuudeleita. Ja joskus gochujangia (korealaista chilitahnaa)." Itsehän lähinnä odotin snorkkeli-kirja-bikinit -tyyppistä vastausta, mutta korealaisten pakkausjärjestys (ja -tärkeys) näyttääkin poikkeavan hieman suomalaisesta. Oli vielä pakko tarkistaa, että ihanko jokaiselle matkalle kohteesta riippumatta hän pakkaa mukaansa merilevää ja nuudeleita, ja vastaus oli edelleen päättäväinen kyllä. Korealainen ei kertakaikkiaan pärjää viikkoa ilman omia nuudeleita (ja muiden maiden nuudelit eivät kelpaa).

Keskustelu siirtyi sujuvasti ruokien pariin. Ajattelin saavani häneltä mielenkiintoisia kuvailuja eurooppalaisten omituisista ruokailutavoista ja kysäisin, mikä lienee erikoisin ja oudoin ruoka, mitä hän on matkoillaan maistanut. "No semmonen riisi", vastasi SY nyrpistäen nenäänsä. Blogistin hoksottimet eivät ihan pysyneet mukana; siis riisi? Kysyessäni tarkennusta, selitti SY kaikista omituisinta olleen riisin, "sellaisen, mitä Kaakkois-Aasiassa syödään. Semmoinen kamala, mitä ei voi syödä puikoilla". Siis tavallinen, irtonainen riisi. Eipä olisi ihan äkkiä omaan mieleen juolahtanut...

Mutta keskustelu oli kaikkineen kovin hauska ja avartava, jälleen kerran. SY kertoi, että usein ulkomailla häneltä tiedustellaan hänen kotimaataan, ja SY:n kertoessaan tulevansa Koreasta, on jatkokysymys lähes poikkeuksetta "ai Pohjois-Koreasta?" (ja blogisti pohtii, että missä ihmeen maassa kuvitellaan pohjoiskorealaisten olevan maailmalla matkaavia turisteja?) Ja että myös korealaisten mielestä japanilaiset ovat maailman parhaiten käyttäytyviä turisteja, vaikka kielitaidossa heillä toki olisikin parantamisen varaa. Ja että täältä katsottuna tosiaan koko Eurooppa (puhumattakaan muista mantereista) on poikkeuksetta vaarallista, hyvin vaarallista aluetta matkustaa. 

18 kommenttia:

 1. Ihana SY :D Etelä-Korea on siis ilmeisesti superturvallinen maa? Alkoi melkein pelottaa, kun joudun viikon päästä poistumaan jälleen kotosuomesta pahaan pahaan maailmaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllähän tämä matkailijalle on superturvallinen. Liikenne tosin on vaarallista, mutta siis esim. taskuvarkauksien tai väkivaltaisten hyökkäysten kohteeksi täällä on suorastaan vaikea joutua :) (ja nyt sitten tietysti heti seuraavan nurkan takana minuakin odottaa se Korean ainoa taskuvaras, kun tämmöisiä täällä julistan :D)

   Poista
 2. Muistan kun joskus länsimaalaisen ruuan himossani marssineeni nälkäisenä Homeplussaan ja ostin sieltä valkosipulileipää. Tuoksui taivaalliselle. Kotona sen sitten avasin, haukkasin oikein ison palan ja tajusin että sehän oli sokerilla kuorrutettu. Teki vaan mieli vajota maahan polvilleen, puida nyrkkiä ja huutaa "miksi? Oi miksi?!" :D Se olisi niiiin paljon parempaa suolaisena. Pizzoissa ärsyttää se, että niihin tungetaan jatkuvasti maissia. Mutta onhan suomessakin ilmeisesti suomalaistettua kiinalaista ruokaa esimerkiksi. Olen kuullut sellaista juttua että "oikea" kiinalainen ruoka olisi aika erilaista, riippuen tietysti myös missä päin Kiinaa syö.

  Mua hävettää kun suomalaiset kysyy kans liian usein korealaisilta "Niin oletko Pohjois- vai Etelä-Koreasta?" tai pahimmillaan tekevät siitä vitsin "Ootko Pohjois-Koreasta öhöhöö". Ei nyt oikeen naurata :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niin minäkin olen ymmärtänyt, että suomalainen kiinalainen on tavallaan sama kuin korealainen kiinalainen; oikean kiinalaisen kanssa sillä on vähän tekemistä. Mutta tiedä häntä. Se ainakin ollaan huomattu kokemuksesta, että jokainen korealainen kollega on Suomessa käydessään todennut kiinalaisen ruoan olevan parasta suomalaista ruokaa (kun sitten aina lopulta kaikkien pihvipaikkojen ja poronkäristysten ja savulohien jälkeen tajuamme, etteivät he tykkää, ja viemme heidät paikalliseeen kiinalaiseen buffettiin...) Siellä kun on sitä kunnon riisiäkin, mitä voi syödä puikoilla! :D

   Poista
 3. Ihana pakkausrutiini - omat nuudelit mukaan.
  Tosin eipä tuosta ole kovin kauaa kun vähintään jokatoisen suomalaisen lomamatkailijan matkalaukussa oli maailman parasta kahvia eli Costa Ricaa :)

  Ajattelin tehdä SY:t :) Voisin pakata seuraavalle reissulle eväitä mukaan :) Arvaan, että aikaerosta sekaisin olevana sammun varmaan ennen klo 20 ja herään sitten 03 jälkeen hirvittävän nälkäisenä. Eipä tarvitse sitten väsyneenä yrittää löytää jotain syötäväksi kelpaavaa riisipalleroa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en kyllä tota nuudelijuttua oikein tajua; eikös ne ole joka Aasian maassa enemmän tai vähemmän samanmakuisia? Meillä myös kollegoilla oli Suomeen tullessaan omat nuudelit mukana, ainoa ongelma oli, että mistä löydetään tikut (kun eihän niitä haarukalla sovi syödä). Kävivät sitten "lainaamassa" läheisestä sushipaikasta. Hmm.... kun mun mielestä lomalla on aina parasta se paikallisen ruoan syöminen, niin tuollainen tapa vähän kummastuttaa.

   Kuulostaa kyllä järkevältä tuo eväiden pakkaaminen; onhan se eri asia pakata niitä tiettyyn tarpeeseen, jossei kuitenkaan ihan koko viikon maksamakkaroita ja ruisleipiä sentään mukana kanna :D

   Poista
 4. Voisikohan olla niin, että tällä korealaisella ihmisellä on pelkoneuroosi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, siltä se vähän kuulostaa! Onneksi hän on kuitenkin uskaltautunut matkustamaan "vaarallisuudesta" huolimatta. Se vielä jäi epäselväksi, että kuka kyseisiä maita hänelle on vaarallisiksi mainostanut? En ole varmaan koskaan kuullut kenenkään turistin sanovan, että Espanja nimenomaan olisi jotenkin vaarallinen; taskuvarkaita siellä toki on, mutta missäpä ei (no, Koreassa ei...)??

   Poista
 5. :D Varsinkin vanhemman polven suomalaisilla on ollut aika erikoisia ruokajuttuja mukana lomamatkalla kuten oma trangia ja hernekeittopurkki hotellihuoneessa, voita ja suomalaista sokeria....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, totta. Olenhan minäkin kuullut juttuja niistä suomalaisista, jotka ottavat oman meetvurstileivät Teneriffalle. Vaikka sieltä taitaa jo löytyä suomalaisetkin ravintolat...? Mutta että sokeria? Eikö se nyt ole samanlaista kaikkialla maailmassa???

   Poista
 6. Korealaiset ovat siis yhtä vaikeita ruokittavia kuin intialaisetkin. :-D Ja italialaisesta hekin pitävät, jos se on intialaistettua ja kylkeen saa chiliä jossakin muodossa. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, italialaista, muttei sitten kuitenkaan... Huoh. Kuulostaa tutulta.

   Poista
 7. Turkkilaiset taitaa myös olla niitä nirppanokkia, jotka muiden maiden ruokapöytien ääressä kaipaa niitä turkkilaisia ruokia. Olimme justiinsa turkkilaisten ystävien kanssa Bulgariassa ja kun erehdyin hehkuttamaan bulgarialaista ruokaa, en saanut oikein ymmärrystä. Ja heti kun löysivät dönerkojun, kävivät siellä syömässä, mutta ei se tietenkään ollut yhtä hyvää kuin kotona:D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekin on hauska piirre, ettei muiden maiden ruokia saisi kehua, vaan omat pitäisi olla aina parasta :D Korealaiset sentään ovat ymmärtäneet, että japanilainen ruoka on heidänkin mielestään hyvää ja sitä kannattaa tarjoilla. Mutta kyllähän korealaiset monesti japanilaisenkin ruoan korealaistavat (eli tekevät siitä tulista)...

   Poista
 8. Ehkä se omien ruokien kantaminen lomalle onkin ihan yleismaailmallinen tapa... Itse kyllä tykkään aina syödä paikallisia ruokia (enkä muutenkaan jaksaisi alkaa ruokaa roudailla matkalaukussa), mutta omassa mielessäni se stereotyyppinen suomalaisturistikin vie teneriffalle omat kahvit ja ruisleivät mukaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä :) Tosin Suomeen tietty raahaan aina korealaisia ruokia ja päinvastoin, mutta se onkin ihan eri juttu se...!

   Poista
 9. Hauska tarina, tuntuu niin uskomattomilta jutuilta.. tosin tapasin juuri Euroopassa häämatkalla kiertävän meksikolaispariskunnan, jonka mielestä yleisesti kaikki täällä on hienoa ja mielenkiintoista. Ainoa miinuspuoli oli kalliit hinnat ja ruuan tulisuuden puute (mistään ei kuulemma saa oikeasti tulista ruokaa) Kehotin heitä sitten kokeilemaan intialaista, mutta curry ei kuulemma nappaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se taitaa olla, että oikeasti tulista on vaikea mistään eurooppalaisesta ravintolasta löytää. Intialaiset tai ehkä jotkut tulisiin ruokiin erikoistuneet meksikolaiset paikat tarjoilevat tujumpaa kamaa, mutta toisaalta en minä ainakaan voisi suositella meksikolaisille, että "menkääpä tuonne meidän meksikolaiseen ravintolaan kokeilemaan" :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...