perjantai 23. toukokuuta 2014

Kyynerpäät tanassa

Irina vinkkasi viime postauksen kommenttiosiossa hauskaan nettiartikkeliin "12 things you'll only experience in Korea". Voin allekirjoittaa suurimman osan kyseisen artikkelin väittämistä, tosin (luojan kiitos) tuota "dong chimiä" en sentään ole kokenut, kun en kovinkaan paljon ole korealaisten mukuloiden kanssa tekemisissä. Eikä hierontaakaan ole vielä toistaiseksi tullut kokeiltua - ja artikkelin luettuani luulen, ettei tule vastaisuudessakaan...

Osa näistä kahdestatoista kohdasta on esiintynyt jo omassa blogissanikin (kylpyläkokemuksia, ei tosin ihan omakohtaista kuurausta sentään, löytyy täältä, hengenvaarallisista tuulettimista kerroin täällä (tosin pitää vielä tarkentaa, että ilmastoinnin sijaan fan death viittaa nimenomaan sähköiseen tuulettimeen, esimerkiksi pöytämalliin) ja rantasesongin yhtäkkistä loppumista ihmeteltiin tässä postauksessa). Mutta eräs hyvin, hyvin korealainen seikka on kuitenkin jäänyt vielä toistaiseksi blogissa käsittelemättä, nimittäin pelottavat ajummat

Joku henrylaasas-tyyppinen "tutkija" (tiedätte kyllä, miksi "hipsut"...) väitti joskus, että parikymppiset naiset johtavat maailmaa, viitaten nuoren, viehättävän naisen vaikutusvoimaan miehiä (miksei myös naisia) kohtaan. Koreassa tämä ei pidä lainkaan paikkaansa, sillä täällä ajummat johtavat maailmaa, hieman vähemmän viehättävällä tavalla, tosin.  Ajumma viittaa siis korealaiseen täti-ihmiseen. Heitä tulee vastaan kaikkialla, eikä ajummoja oikeastaan pääse karkuun. Koreassa vieraillessasi et kertakaikkiaan voi välttyä näkemästä tätä tiukkapermanenttista, aurinkolippaista, teräväkyynerpäistä ikiliikkujaa, joka määrätietoisin askelin vetää vihanneksia säkkikaupalla kotiin illallista varten.

"...missäs ne parhaat taimet taas olivatkaan..." Harmillisesti kukkahousuefekti jäi puuttumaan, mutta aurinkolippa ja asenne on sentään kohdallaan. 

Kukkahousut - check, kassit (ja reppu?) täynnä vihanneksia - check.

Ajummojen seurana kulkee hyvin usein myös pikkuruinen koira. Varsin usein neonväreillä värjätty, joskus jopa meikattu. Ja aurikolippa sekä mehevä permis on tässäkin kunnossa. 

Tunnusmerkit ovat selkeät: ikää 50 plus, tiukka permanentti, kukkakuosia vähintäänkin housuissa (mielellään myös yläosassa), lähes poikkeuksetta jättimäinen, kimaltava aurinkolippa permanentin päällä ja kainalossa keikkuu neonvärisen tuulitakin kanssa pikantin yhdistelmän luova kimaltava pikkulaukku, mielellään kopio jostain tunnetusta merkistä kuten Chanel tai Luis Vuitton. Ajummat liikkuvat siellä missä muutkin, mutta aina joukon käkenä. Terävät kyynerpäät ja kolhiintumaton omanarvontunto siivittää ajummat jonon kärjessä niin bussiin, lippuluukulle kuin kaupan kassallekin. Jos erehdyt (itsepäisesti) jäämään ajumman eteen jonossa, huomaat hänen kohta painautuvan selkääsi vasten ja läpsyttelevän takapuoltasi siihen malliin, että eteenpäin olisi päästävä. Siitäkin huolimatta, että sinun edessäsi jonottaa toiset viisikymmentä epätoivoista ajumman uhria. Ja jos läpsyttely ei auta, alkaa kyynerpää porautua hiljalleen kylkiluidesi väliin vaatien yhä rivakampaa etenemistä. 

Ajumma on perheen pää, ja auta armias, jos miespoloinen sattuu joskus ajumman tielle tai - mikä kamalinta - olemaan eri mieltä, sen kyllä kuulee. Ja ihan jopa keskellä katua, vaikka korealaiset eivät tyypillisesti olekaan julkiriitelevää kansaa. Yleisesti on myös tiedossa se, että perheen pää, ajumma, säätelee paitsi kaapin paikan, myös miehen viikkorahan määrän. Nimittäin korealaisittain on melko tyypillistä, että miehet käyvät töissä, mutta palkka tipahtaa "yhteiselle", toisin sanoen naisen tilille. Miehelle annetaan ainoastaan viikkorahaa sopivissa määrin, ja suuri osa miehistä ei itse asiassa edes tiedä tarkalleen, kuinka paljon omasta työstään tienaa. 

Vielä ei blogistille ole selvinnyt, tuleeko kaikista korealaisista perheenäideistä lopulta ajummoja, vai voiko keski-iästä siirtyä sulavasti tavalliseksi mummoksi. Niitäkin nimittäin Koreassa on, ja he ovat ajummoista poiketen varsin sympaattista porukkaa. 

12 kommenttia:

 1. Ajumma ilmiö taitaa olla ulkoisia merkkejä lukuunottamatta yleisaasialainen ilmiö :)
  Japanissakin palkka tipahtaa perheen tilille, josta vastaa vaimo. Osalle miehistä vaimo jakaa joka viikko taskurahaa, jolla mies ostaa lounaan ja ehkäpä perjantaina olutta :) Malesian kiinalaisilla on myös sama käytäntö yleinen. Tuttavallani homma oli viety niin pitkälle, että ajumma vastasi myös aikuisten kotona asuvien lastensa rahoista. Ne toki menivät heidän omille tileilleen, mutta ajumma antoi sieltä tileiltä viikkorahaa. Molemmissa maissa ajumma vastaa ruokataloudesta. Malesian kiinalaisissa perheissä miehellä ei ole yleensä mitään asiaa keittiöön, paitsi ehkä joskus viikonloppuna tiskaamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ajattelinkin, että tämä on varmaan tuttua muuallakin; ainakin Japanissa. Ehkäpä vastaavaa voi ajatella löytävänsä myös jostain italialaisista mammoista jne, mutta suomalaiselle tuo rahajärjestely kuulostaa oudolta. Ainakaan oma mieheni ei vielä ole suostunut viikkorahakäytäntöön ;)

   Poista
 2. Rouvat nayttaa niin hauskoilta neonvareissaan, mutta ulkokuori voi toki pettaa. Artikkelissa dong chim aiheutti eniten jarkytysta. Juuri asken bussissa ajattelin, etta jos joku uskaltaisi edes yrittaa, niin kiskaisisin hanelta paan irti, lapsi tai ei! :D Etta se siita kulttuurierojen sietamisesta ja kunnioituksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No samat sanat! Mä varmaan järkyttyisin myös ihan sanattomaksi, tai jopa traumatisoituisin... :D Täytyykin alkaa varoa niitä pikku riiviöitä...

   Poista
 3. Hihii, jotenkin pelottavia nuo ajummat! :-)

  Intiasta löytyy vähän samantapainen ilmiö, ammat, vaikka tämä taitaa olla kyllä mun ja ukkelin luoma käsite. Kutsumme intialaisia keski-ikäisiä, usein aika lihavia, perheenemäntiä nimellä amma (äiti). Ammojen harrastuksiin kuuluu juoruilu (anteeksi, tiedonvaihto), saippuasarjojen katselu ja ruoanlaitto. Myös kaikenlaisten herkkujen syöminen miellyttää heitä kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tutulta :) Meilläpäin ajumman löytää helposti aamupäivällä katsomalla kulmakunnan parturin ikkunasta; siellä ne on mammat rivissä permanenttejansa ehostamassa! Siitä sitten torille ja ruoan laittoon jne... tai kesällä tietysti turisteilemaan (lue: ohittelemaan muita tungoksessa kyynärpäät tanassa).

   Poista
 4. Joo taallakin on naita mammoja, jotka puskevat tunkevat ja laittavat vaikka koko korttelin ojennukseen jos niikseen tulee, niin ja samoin, perhedynamiikan ulkokuori helposti pettaa taalla, perheenpaa kiikuttaa kiltisti palkkapussin rouvalle, joka paattaa mita silla tehdaan ja auta armias jos sita rahaa tulee liian vahan, miehen voi kuulemma siina tapauksessa laittaa vaikka kiertoon....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm... nyt kun tarkemmin miettii, niin onko Suomessa moisia stephanieforrestereita ollenkaan? Kun aika monesta maasta niitä tuntuu löytyvän.

   Kyllä siinä miehellekin tulee aikamoiset paineet, jos heti rahapussin ohennuttua joutuu vaihtoon!

   Poista
 5. Melkein heti aloitettuani työt täällä, uudet kollegani kertoivat tuopin ääressä voivotellen kuinka kaikki rahat menee vaimolle, ja omaan käyttöön ei jää mitään. Sanoivat myös että heillä on salainen toinen tili, johon ohjataan kaikki mahdolliset bonukset joista vaimot ei tiedä. Niillä rahoilla voi sitten rauhassa rellestää, ja käyttää viinaan ja muihin palveluihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä oon kuullut myös noista salaisista bonustileistä, että ei taida olla ihan urbaanilegendaa :D

   Poista
 6. Ihan mahtava postaus, naurettiin tälle kaverin kanssa kippurassa! Ja tietysti tunnistettiin heti mistä ihmistyypistä tässä on kyse.
  Vastauksena kysymykseesi, yövyimme vanhempieni kanssa Best Western Premier Kukdo -hotellissa. Hotelli on Euljiro-4-ga:n vieressä. Oikein siisti ja hyvä hotelli.

  -Ina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, joo! Mekin ollaan pariin otteeseen oltu ko. hotellissa, se on itse asiassa tosi kiva. Ainoa miinus on se, että ihan läheltä ei tahdo löytyä kauheesti ravintolavalikoimaa, mutta onneksi siitä on lyhyt matka paremmille ravintolaseuduille! Ja hauskoja valaisinkauppoja siinä lähistöllä ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...