keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Lahjakkaat korealaiset

Korean kurssilla keskustelimme tyypillisistä korealaisista lahjoista. Käytös- ja kulttuurioppaat osaavat kertoa korealaisten lahjomistavoista mitä moninaisimpia tarinoita aina paketoinnista ojentamiseen ja vastalahjan antamiseen, mutta on vaikea löytää aivan eksaktia tietoa siitä, mitä oikeastaan voi viedä kenellekin, missä tilanteessa ja mitä erityisesti pitäisi välttää. 

Nyrkkisääntöihin kuuluu ainakin kolme seikkaa: 

1. Paketoi lahja kauniisti. Aina. Jos viet suklaata, paketoi sekin. Punaiset, pinkit ja keltaiset paketit nauhoineen ovat tyypillistä korealaista tyyliä. Vältä tummia värejä paketointimateriaalissa. Myös siisti lahjakassi sopii tarkoitukseen mainiosti. Jos haluat tehdä vaikutuksen, hanki paketin kääreeksi silkkiliina (bojagi 보자기); korealaiset rakastavat liinoihin kääräistyjä hedelmälaatikoita. 

Tämän liinan sisästähän löytyi kuivattuja sieniä. Mainio lahja toki sekin. 


2.  Jos et tiedä, mitä veisit juhliin lahjaksi, anna rahaa. Rahalahja on erityisen tyypillinen häissä ja syntymäpäivillä (myös pienille lapsille), mutta jopa hautajaisiin saatetaan viedä rahaa. Älä kuitenkaan numerolla neljä alkavaa summaa (esimerkiksi 40 000 wonia), sillä nelonen on epäonnen luku. Toisin kuin länsimaissa, Koreassa rahalahjoja antavat toisilleen etenkin läheiset sukulaiset ja ystävät, mutta se on aina toivottu lahja. Anna rahat aina kirjekuoressa, mielellään erityisessä setelikuoressa. Muutenkin, kun annat korealaisille rahaa (esimerkiksi korvauksena jostain), ojennetaan rahat aina kirjekuoressa.

3. Älä kirjoita korttiin punaisella kynällä. Älä mielellään myöskään anna lahjaksi mitään, missä on punaista kirjoitusta. Nimen kirjoittaminen punaisella kynällä liitetään kuolemaan. 

Mutta mitä ovat ne kasuaalimmat lahjat; ne, joita et löydä kuuklettamalla, ja joista ulkomaalaiset eivät monestikaan tiedä? Tuliaisviemiset ovat suhteellisen helppoa kauraa. Etenkin, jos tuot jotain Suomesta, oli se sitten mitä tahansa jääkaappimagneetista t-paitaan, on se yleensä arvostettu lahja. Itse toimme taannoin kliseisen poronsarvipullonavaajan, jota sittemmin ystävämme on esitellyt puolelle kaupungille ja pitää sitä kunniapaikalla aina välillä luoden hempeitä katseita avaajaa kohtaan. Muuten voit viedä suklaata, viiniä, leivonnaisia, riisikakkuja tai vaikkapa hedelmäkorin. Korealaiset arvostavat elettä joka tapauksessa. 

Yksittäispakatut korealaiset päärynät. Ihanan kallista. 


Chuseok- ja Seollal-juhlien aikaan on kohteliasta viedä lahjoja, muun muassa riisikakut, hedelmät ja iki-ihana säilyketölkki-spam toimii aina, kuten jo viime chuseokina saimme huomataTupaantuliaislahjana korealaiset vievät perinteisesti ison paketin vessapaperia sekä pyykinpesuainetta. Pyykkipulveri vastaa täkäläisille suomalaisten ruisleipä- ja suolalahjaa. 

Koska korealaiset rakastavat antaa lahjoja, myös kavereita muistetaan. Mikäli ystäväsi on valmistautumassa tärkeään kokeeseen, on tyypillistä viedä hänelle lahjaksi suklaata. Samasta syystä myös kansallisten loppukokeiden (paikalliset ylioppilaskokeet) aikaan kaikki kaupat täyttyvät jättimäisistä suklaarasioista ja tsemppitoivotuksista. Ja kun sitten nuorukaiset valmistuvat opinahjostaan, voi lahjapakettiin kääräistä rahan lisäksi vaikkapa hienon täytekynän tai kirjan. 

Omasta mielestäni kaikista mielenkiintoisin tapa on kuitenkin perheen lapsen ensimmäinen palkkapäivä; kun työpaikalta rapsahtaa tilille ensimmäiset setelit, ostavat vanhemmat lapselleen uudet alusvaatteet lahjaksi. Tässäkö lienee syy siihen näkyyn, kun aikuiset miehet kiertelevät hämmentyneinä tyttöjen alusvaateosastolla...?

Mätsäävät alkkarit menee tietysti paitsi omille lapsukaisille, mutta sopivat myös mussukan kanssa kivasti yhteen. En tiedä teistä, mutta itse kyllä ostan alusvaatteeni mielellään itse, en tarvitse siihen isän tai äidin apua...

14 kommenttia:

 1. Ai, korealasillakin on samanlainen neloskuolemakammo kuin japanilaisilla.
  Ensimmäisellä Japanin retkellä ostimme jonkun tavaratalon (huikealta) ruokaosastolta (huikean kalliita) omppuja ja koko hedelmätiskin väki kiitti vuolaasti ja kumarsi - olihan se aikamoinen kokemus ensi kertaa itämailla matkustavalle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä puuttuu hisseistä neloskerros kokonaan, samoin ehkä hotelleista neloshuoneet jne.

   Nuo päärynät ovat kyllä törkeän hintaisia; yhdestä isosta pallurasta saa maksaa monta euroa. Ja ennen sesonkiaikaa (juurikin edellämainittuina juhlapäivinä) tuollainen kymmenen kipaleen boksi saattaa maksaa lähemmäs sata euroa! Huhhuh!! tosin heti juhlapäivien jälkeen ne ovatkin sitten puoleen hintaan tarjolla :)

   Poista
 2. Kuin tilauksesta :D Pidän tuosta kauniisti paketoimisesta. Sain eilen lahjaksi ihan tavallista teetä, mutta niin kauniisti pakattuna, että ihan sama vaikka sisällä olisi ollut kuivattua mustekalaa. Olisin silti ollut haltioissani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, sun kysymyksesi toimi vielä inspiraationa, kun olin tätä postausta jo pidempään luonnostellut :D
   Paketit on välillä niin ihania, ettei niitä viitsisi avata ollenkaan. Ja etenkin, kun yleensä sisältä löytyy jotain vähemmän ihanaa (kuten vaikka "kivat" mukit.... ;))

   Poista
 3. Ihana tuo silkkiliinaan kääräisty lahja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä alkaa löytyä erivärisiä liinoja jo ympäri taloa ja autoa, kun välillä saadaan noita paketteja eikä sitten raaski heittää liinaa roskiin, muttei oikein keksi sille mitään käyttöäkään... :D

   Poista
 4. Mielenkiintoista ja hauskaa luettavaa! Niin on eroja kulttuureissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on aika paljon samankaltaisuutta kiinalaiseen ja japanilaiseen kulttuuriin, mutta sitten löytyy aina niitä ihan maakohtaisia juttuja. Joskus on vaikea löytää netistä (tai muualtakaan) vastausta tällaisiin tapakysymyksiin, ja sitten kun juhlat ovat jo ihan ovella, eikä vieläkään tiedä miten pitäisi pukeutua, käyttäytyä ja mitä viedä mukanaan...tulee paniikki :D

   Poista
 5. Olipas mielenkiintoista lukea tätä. Tuo poronsarvipullonavaajajuttu jotenkin sykähdytti.

  Kyllä mullekin kelpaisi tupaantuliaislahjaksi (ja lahjaksi muutenkin) iso paketti vessapaperia, kun sitä kuluu aika paljon. Kouluaikoina olen joskus saanutkin kaverilta joululahjaksi paketin Emboa. :-D En muista oliko lahjapaketissa. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vessapaperi kelpaa! Teekkaripiireissä oli tapana viedä aina tuparilahjaksi jotain a) mahdollisimman isoa ja etenkin painavaa sekä b) täysin turhaa. Ota siinä sitten pieneen 20 neliön opiskelijayksiöön tuparilahjana vaikkapa rikkinäinen pesukone... huhhuh. Teekkarit ja niiden huumori... :D

   Poista
 6. Olisikohan noilla alusvaatelahjoilla alunperin joku sybolinen merkitys, mikä on jo unohtunut? Sopisiko jättipaketti Henkelin Persil pesuainetta ja retrotyyliset Schiesserin tehtaan pienestä ribbikudoksesta tehdyt alushousut taatusti kestävää egyptiläistä kammattua puuvilla. Ei tarvitsisi isäpappojenkaan punastella ostaessaan. Saksalaiset kutsuvat niitä nimellä Liebestöter eli lemmentappajat. http://www.schiesser.com/Damen/Tagwaesche/Slips/Schluepfer-weiss-Original-Classics-Feinripp.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OI oi, no nuo ovat kyllä tyylikkäät :D Siinä mielessä tosin huono valinta korelaiselle, kun täällä tytöt kulkee niin lyhyissä hameissa, että tavallisetkin alkkarit vilkkuu kävellessä, niin miten sitten olisi tuollaisten lahkeiden laita...?

   Poista
 7. Olipa mielenkiintoinen katsaus, kiitos! Voiko niitä huiveja käyttää uudelleen (paketoida oman lahjansa) vai onko kierrätys paha kämmi…? Lieneekö tuohon silkkilahjapakettiin tarkoituksella muotoiltu lintu (siivet, pyrstö, pää) vai näenkö omiani? Kaunis tapa anyway =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on vielä minullekin epäselvää, että voiko kierrättää. Toisaalta; miksikäs ei?
   En tiedä, onko lintu muotoiltu vai näyttääkö vain siltä, mutta kaunis paketti joka tapauksessa!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...