keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Mustia murkinaksi

Kesä on tulossa ja tuonee mukanaan myös kosteat hellepäivät. Jos suomalaisen kesäpäivää helpottavat uudet perunat ja silli, grillimakkara sekä kesäkeitto, on korealaisten ruokapöytä hieman toisenlainen. Kesän kuuminta aikaa kutsutaan nimellä boknal, joka tarkoittaa suurin piirtein "kesän koiranpäiviä".  Hellepäiviä helpottamaan on ajan saatossa kehitelty useita eri ruokia, kuten esimerkiksi kylmät nuudelit sekä pavuista, jäälastuista tai -hileestä sekä maidosta valmistettu bingsu. Perinteisiin helleajan ruokiin kuuluvat kuitenkin samgyetang sekä bosintang: ensimmäinen tarkoittaa valkosipulilla, gingseng-juurella, riisillä ja taateleilla täytettyä kanaa keitossa ja toinen viittaa korealaiseen koirakeittoon. 

Suomalaisen korvaan koirakeitto särähtää pahasti. Monet länsimaalaiset ovat kuulleet koiria syötävän, mutta lähes yhtä monet luulevat, että korealaiset syövät mitä tahansa koiria. Se ei suinkaan pidä paikkaansa, vaan lihatuotantoa varten on olemassa oma koirarotu, Nureongi. Näitä sekä muutamia muita koiria kasvatetaan nimenomaan syömistarkoituksessa, eikä niitä yleensä pidetä lemmikkeinä. Koiraravintolat kiellettiin aikanaan Soulin olympialaisten aikoihin, mutta kielto on sittemmin unohtunut, ja nykyiselläänkin koiraravintolat ovat ihan laillisia, joskin jo vähän harvinaisempia. Koiranliha ei kuitenkaan ole korealaisessa luokituksessa varsinaista teuraslihaa, joten koirien teurastusta, lihan käsittelyä sekä sen laatua ei tarkasta tai rekisteröi mikään virallinen taho.

Koiranliha on suosittua lähinnä vanhempien miesten keskuudessa, sillä sen uskotaan edistävän viriiliyttä ja tuovan elinvoimaa. Nuorempi väestö syö harvemmin koiraa, useimmat nuoret korealaiset tuskin ovat sitä maistaneetkaan, eikä meillekään olla toistaiseksi sitä tultu tarjoamaan. Joidenkin arveluiden mukaan maksimissaan noin kolmasosa korealaisista on syönyt koiraa kerran elämässään, mutta säännöllisesti Mustia mutustaa huomattavasti pienempi vähemmistö. Oma ryhmänsä ovat korealaiset, jotka eivät itse syö koiran lihaa, mutta ovat kuitenkin sitä mieltä, että lihan tulisi olla laillista ja sitä haluavien saatavilla. Toki varsinaiseksi teuraseläimeksi luokittelu suitsisi koiranlihan tuotantoa ainakin oletettavasti hieman eettisempään ja paremmin säädeltyyn suuntaan. 

Koirakeitto. Näyttää kyllä ihan tyypilliseltä korealaiselta, että menisi ainakin ulkonäön perusteella ihan tavallisesta lihakeitosta. Maku luultavasti pistäisi miettimään... (kuva ja lisätietoa löytyy täältä.)

Sanoisin kuitenkin, että satunnaisen turistin pelko siitä, että vahingossa tulisi syöneeksi koiraa on melko turha; koiraravintoloita on harvakseltaan, eikä korealaisilla ole mitään hinkua tuputtaa koiraa kenenkään lautaselle. Muutamien bisnesmatkailijoiden tiedän syöneen koirakeittoa ihan kuriositeettina, mutta etenkään naispuolisille matkaajille sitä tuskin ensimmäisenä kiikutetaan pöytään. 

Blogisti ei siis omaa (ainakaan tietääkseen) minkäänlaista kokemusta koiranlihasta, eikä tarkoituksena ole sellaista kokeillakaan. Teoriassa, jos olisin satakymmenenprosenttisen varma siitä, miten koira on lautaselle päätynyt, voisin harkita maistamista, mutta vain teoriassa. Valitettavasti korealainen perinteinen uskomus on, että koiran piekseminen tekee lihasta mureampaa, ja täten yhä edelleenkin (ja valvonnan puuttuessa) koirat hakataan hengiltä keittoa varten. Ei tokikaan varmasti joka kerta, mutta en halua edes ajatuksen tasolla tukea moista toimintaa, joten koirat jääkööt omasta puolestani maistamatta. Olen myös kuullut, että koiranliha on varsin voimakkaan makuista, ja siksi keittoakin maustetaan hyvin vahvoilla mausteilla, joten jostain syystä ei liha houkuttele edes ajatuksen tasolla. 

Mies näki viime kesänä automatkallaan kyseisen "teurasauton" Gangneungin lähellä. Koirat kuulemma tuijottivat häkissään hiljaa, yksikään ei haukkunut. Herkkä blogisti toteaa, että kyllä vähän sääliksi käy ja pahaa tekee. Vaikka teurasautoja olenkin elämässäni aika paljon nähnyt. 

Mutta mikäli joku Koreaan matkustava kuitenkin himoitsee koiraa lautaselleen, suosittelen selvittämään itselleen ravintolan, jossa tarjoillaan "eettisesti tuotettua" koiraa. Koiran liha on korean kielellä gaegogi ("kegoki" 개고기) ja koirakeitto kulkee korealaisittain nimellä bosintang (보신탕) tai gaejangguk (개장국).  

21 kommenttia:

 1. :(
  Mielenkiintoista, mutta suomalaiselle outoa ja surullista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juurikin niin. Mua kyllä harmittaa tuo eläinten karu kohtelu täällä; ei se koiran syönti itsessään olisi mun mielestä ehkä niinkään maailmanloppu, kunhan se lihantuotanto ja koirien kasvatus tapahtuisi eläinsuojelulakien ja -säädösten mukaisesti ja muutenkin asiallisesti. Mutta eläinten kohtelu (lähinnä vanhemman sukupolven osalta) on kyllä kamalaa katsottavaa. Se tekee surulliseksi.

   Poista
 2. Tämä on mulle oikea punainen vaate... En käsitä tuota, että luullaan lihan maistuvan paremmalle, jos koiraraasu hakataan kuoliaaksi. Luulisi olevan niin paljon helpompiakin keinoja saada koira hengiltä. Kiitos Terhi tosi hyvästä kirjoituksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No täytyy myöntää, että piti aika paljon miettiä miten aiheesta vois kirjoittaa provosoitumatta (ja provosoimatta). En halua leimata korealaisia (kun tämä nyt on aika marginaali-ilmiö kuitenkin) mutta samaan aikaan en halua antaa käsitystä, että asian hyväksyisin... vaikeaa! Mutta koira-asiasta tulee aika usein kyselyjä /kommentteja, niin siksi kokonainen postaus.

   Mies oli Koreaan tullessaan sitä mieltä, että ilman muuta pitää mennä koiraa maistamaan! Hän oli jo melkein sopinut koiraravintolatreffit ystävän kanssa, kunnes sitten näki tuon kuvan koira-auton ja sen jälkeen taisi kaikki koirahimot hävitä savuna ilmaan. Ja lisäksi tietysti se, että kun on täällä kuullut tuosta teurastuksesta, niin se jo ajatuksena puistattaa sen verran, että luulen, että nykyään taitaa olla kynnys koirakeitolle jo liian korkea. Hyvä niin !

   Poista
 3. Muistan aikoinaan Vietnamissa kauhistelleeni koiraravintolakatuja, joissa roikkui koiranraadot ikkunoissa. Turkissa liha teurastetaan erilailla kun Suomessa eli halal ja sehan tuntuu monesta suomalaisesta julmalta, ikava kylla liha on paremman makuista niin, mika on eettista ja mika ei on aika vaikea kysymys. Tosi mielenkiintoinen juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korealaisista suurin osa tietää, että aihe on aika arka länsimaalaiselle; sen vuoksi siitä ei mielellään aloiteta keskustelua tai länkkärille tarjota koiraravintolaa, mutta jos asiasta kysyy, niin toki he sitten kertovat avoimesti. Olen tavannut niitä, jotka syövät koiraa sekä niitä, joiden mielestä se on aika kamalaa. Jälkimmäinen porukka taitaa alkaa olla enemmistöä, ainakin nuorten keskuudessa.

   Poista
 4. Hyvä postaus ja muistuttaa ihmisiä siitä miten huonosti eläinten oikeusasiat ovat monissa maissa. Kukaan ei varmasti voisi kuvitellakaan, että missään pohjoismaassa sallittaisiin eläimen hakkaamista hengiltä lihan mureuden vuoksi. Käytän tässä kohtaa nimen omaan sanaa eläin, en koira, koska mielestäni eläimiä ei pitäisi erotella siten, kuten monesti on tapana. Olen koiraihminen henkeen ja vereen. Minulla on ollut melkein 20 vuotta koiria ja ne ovat olleet sinä aikana minulle sekä työ että harrastus. Silti olen sitä mieltä, että on eettisesti aivan yhtä oikein tai väärin syödä lehmää kuin koiraa. Se mikä on ratkaisevaa, on miten sitä eläintä kohdellaan ennen kuin se kuolee. Koiralle on äärettömän paljon vaikeampaa järjestää hyvät olot kuin lehmälle.

  Korean koirien kohtelu on jotain aivan kamalaa :( Paljon pahemmistakin kuljetuksista olen nähnyt kuvia, enkä todellakaan halua miettiä millaisissa oloissa nuo ovat asuneet ennen teuraaksi menoa. Nuo koirat eivät muuten ole nureongia nähnytkään. Ne on niin sekalaista sakkia, että näyttävät juuri kaduilta kerätyiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä siitä, että en minäkään lähtökohtaisesti ajattele, että koiranlihan syöminen ihan puhtaasti lihansyönnin kannalta olisi jotenkin epäeettisempää kuin possun tai lehmän. Ja nimenomaan ne olot ennen lihaksi laittoa ratkaisevat.

   Joo ei ole nureongeja, näyttää tosi sekarotuisilta ja siellähän on ihan pieniäkin joukossa. On olemassa toinenkin lihakoirarotu ja sen lisäksi varmasti paljon sekalaisia. Jostain luin joskus, että myös "irtokoiria" otetaan maaseudulla kiinni, mutta en nyt ihan tiedä siitä, saattaahan vain olla, että nuo sekarotuiset on kasvatettu lihakäyttöön.

   Poista
 5. Mulle tuli tästä hirveän surullinen olo. :-( Koiran syöminen muutenkin (jo ilman tuota pieksemistäkin) tuntuu karmaisevalta ajatukselta, vaikka ihan samanlainen eläinhän se on loppujen lopuksi kuin kaikki muutkin. Ja naudat ja possut ja muut vastaavat uppoavat oikein hyvin. Vaikeita juttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tuo vaikea juttu. Itse olen kotoisin maatilalta, ja kyllä se teurasauton käynti oli aina ikävä ja inhottava juttu, vaikka kyseessä oli possutkin. Ja lihansyöjä olen aina ollut, mutta olen myös yrittänyt hieman vähentää sen kulutusta, ihan eettisistä ja ympäristösyistä. Koreassa sekin on vihdoin onnistunut, sillä täällä liha on niin kallista ja tofua on hyvin saatavilla! :)

   Poista
 6. Kaksi suomalaista ystävääni tulivat Koreassa vaihto-oppilaina ollessaan maistaneeksi koiranlihaa ihan vahingossa. Myöhemmin kuulivat ja totesivat vaan, että luulivat sen olleen vain erikoisen voimakkaan makuista nautaa ;')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa, no kuulostaapa erikoiselta. Tuo voimakas maku pitänee varmasti paikkansa! Pitää ehkä tästä lähtien olla entistä tarkempi, mitä suuhunsa laittaa :D Ongelmahan on tietysti siinä, jossei puhu kieltä, ja tarjoilija yrittää selittää, että on koiranlihaa, itse vain nyökyttelet että juujuu... Ja sitten vasta jälkikäteen tajuat. Minä olin jo Koreaan tullessa opetellut koirakeiton nimen siltä varalta, etten vahingossa sitä suuhuni laita :D

   Poista
  2. Maistoin Pohjois-Koreassa koiranlihaa, ja eipä se nautaa kummemmalta maistunut, hyvin miedolta. Keitto oli kyllä vahvasti maustettu.

   Tuolla koira oli maalaistalossa vapaana kasvanut, toisin kuin esim. Kiinassa jossa kasvatusolot muistuttavat meikäläistä turkistarhausta.

   Muuten, koiranlihaa tuskin tulee vahingossa syödyksi. Todennäköisempää on, että tilaamassasi koirakeitossa on nautaa tai porsasta. Koiranliha on kalliimpaa.

   Poista
  3. Niinpä, jos olisi ihan satavarma niistä kasvatus- ja teurastusolosuhteista, että ovat ihan fiksut, niin sitten voisin kyllä uteliaisuudesta maistaa. Vaikea kuvitella, että siitä mitään herkkua silti tulisi, vaikka olisi kuinka hyvää; sen verran se koirakaverin syöminen kuitenkin alitajuisesti harmittaa. Mutta kokeilla voisin.

   Itse en oikeastaan edes tiedä tuota koiranlihan hintatasoa; täällä kaikki liha on aika kallista, niin voisin kuvitella, ettei koira ainakaan korealaista nautaa juuri kalliimpaa olisi, mutta mene ja tiedä. Pitää pitää silmät auki ensi kerralla koiraravintolan ohi kulkiessa!

   Poista
 7. ei kiitos. ihan hirvee toi teurasauto

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Mies sanoi, että hänenkin tuli oikein surku koiria. :(

   Poista
 8. Mulle tulee aina paha mieli jo suomalaisen "possujunan" näkemisestä, saatikka sitten tuollaisesta teurasautosta... Koiranlihaa sinänsä en ehkä vastustaisi (syödäänhän esim. Perussakin marsuja, vaikka se ei suomalaiselle ihan ensimmäisenä tulisi mieleen), mutta tuotantotavoissa tuntuu olevan vielä varsin huonoakin mainetta saaneita sikaloita enemmän toivomisen varaa. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua jotenkin ahdistaa täällä myös paikalliset possuautot; sikaressut on ahdettu pieneen rekkaan, jossa on ainoastaan verkkoseinät (tai sellaset putket, mutta kuitenkin tosi avoimet). Niistä näkee, miten täynnä se kuljetustila on, ja kuskit kaahaa moottoritiellä miljoonaa. Possut on taatusi ihan todella stressaantuneita tuosta kyydistä, ja en edes halua tietää muuta niiden tuotantotiloista ja niiden oloista... :(
   Vaikka Suomessa sitä paljon kritisoidaan, niin pääsääntöisesti siellä kuitenkin nuo kuljetukset hoidetaan yleensä tosi fiksusti, tilavissa, ilmastoiduissa ja tuuletetuissa autoissa. Vaikka joo, tuulettuu taatusti nuo täkäläisetkin possut (jos nyt vitsikkyys tässä yhteydessä sallitaan... :))

   Poista
 9. Niin sääliksi käy noita koiria :( surullinen näky kun ovat ahdettuina niin kauhean pieniin häkkeihinkin... raukat. Minä haluaisin ihan kokemuksen puolesta maistaa joskus koirakeittoa, mutta toisaalta en kyllä halua myöskään tukea tuon kaltaista toimintaa mitenkään. Se on sinänsä jännä, miten koiranlihan mieltää niin epäeettiseksi ruuaksi, ehkä varmaan juuri sen takia kun se on niin lemmikkinä meille tuttu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, lemmikkihän se meille pääasiassa on. Eikä marsunomistajatkaan varmaan mielellään syö Perussa marsuja, tai en tiedä, syövätkö minipossujen omistajat sikaa... Mutta kuten sanottu, mikäpä siinä syödessä, kunhan vain se eläimen aika ennen lihoiksi laittoa on ollut järkevää ja asiallista. Mutta juuri sen teurastuksen takia en kyllä halua koiraa suuhuni laittaa, enkä tykkää siitäkään, miten täällä ylipäätään eläimiä monesti kohdellaan. onneksi sekin on sentään muuttumaan päin!

   Poista
 10. No niin Koreassa kuin Kiinassakin koiria käsitellään suunnilleen samalla tavalla... molemmissa maissa uskottaneen osittain edelleen lihan olevan mureampaa kun kuolema tulee "vähän tuskaisemmin". Itse en kyllä syö sikaa koska en halua tehotuotantoa tukea. Niin siis näinhän ne koiraravintoloiden koirat on teurastettu:
  http://www.oikeuttaelaimille.net/uutisia-ja-ajankohtaista/tutkimus-koiranlihan-tuotannosta-kiinassa
  En myöskään voi kuvitella syöväni rapuja. Kiinassa - ja varmaan Koreassakin, niin koiria kuin kissoja keitetään myös elävältä, ohessa kuvamateriaalia: http://www.animal-rights-action.com/dog-meat.html
  Noi linkit on ainakin minusta todella järkyttäviä, joten en suosittele, että laitat niitä sinällään jakoon suoraan, joku herkempi voi kauhistua. Mutta olisi toki mukavaa, että blogissasi toisit vielä vahvemmin esille tuota puolta, että jos vaikka maistat koiranlihaa (eli tilaat, ja olet näin ollen maksava asiakas) tuet suoraan tuollaisen käytännön jatkamista. Kiitos muuten erittäin hyvistä kommenteistasi aiheeseen liittyen!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...