tiistai 10. kesäkuuta 2014

Japania ja Koreaa

Satua kiinnosti kuulla Korean ja Japanin eroavaisuuksista, sillä monet suomalaiset kuvittelevat helposti kahden maan olevan kokolailla samanlaisia keskenään. Itse en ole matkustanut Japanissa Tokion ulkopuolella lainkaan, miehellä sentään on vähän laajempi käsitys muutaman kaupungin perusteella. Näillä tiedoilla ei kuitenkaan mitään kaikenkattavaa vertailua kannata lähteä tekemään, joten pitäydytään kevyessä versiossa; miten muutaman päivän Tokio-vierailu avasi omat silmäni Korean ja Japanin eroavaisuuksille?

Aloitetaan kielestä. Monia kiinnostaa kuulla, onko japanin ja korean kielet kovinkin samankaltaisia, joten kerrottakoon, että eipä ole. Muutamat korealaiset osaavat japania, sillä sen opiskelu on melko suosittua täkäläisten nuorten keskuudessa, mutta esimerkiksi itse tunnen ehkä kolme-neljä korealaista, jotka osaavat naapurin kieltä. Loput ovat Japanissa aivan yhtä pihalla kuin keskiverto suomalaisetkin. Kirjaimet ovat täysin erilaisia ja japanin kielessä niitä on huikeasti koreaa enemmän. Muutamia samankaltaisia sanoja toki löytyy, mutta lähtökohtaisesti kielet ovat täysin erilaiset. 

Japanissa on keksitty täyttää sellaisiakin kuluttajan tarpeita, joita en tiennyt olevan olemassakaan... Vai mitä sanotte silmäluomiteipeistä? Mahtaako teipit auttaa myös pitämään silmiä auki Korean oppitunneilla?

Muumit on Japanissa niin nähty juttu, niitä on ihan joka paikassa. Ja Marimekkoa. Koreassa sen sijaan molemmat nauttivat vielä uutuustuotteen statusta.

Lentokenttäjunassa oli oiva mahdollisuus tutkailla japanilaista maisemaa. Luonto onkin Japanissa yllättävän erilaista Koreaan verrattuna; Koreassa ei varmaan edes ole sellaista paikkaa, jossa ei horisontissa siintäisi vuoret ja kukkulat. Japanissa sen sijaan vuoret ovat tuplasti korkeampia, mutta koko maa ei suinkaan ole vuoriston peitossa. Kasvillisuus on erilaista, japanilaista metsää leimaa huomattavasti suurempi valikoima lehtipuita, kun taas Koreassa (etenkin meidän kotikonnuillamme) kasvaa hurjan paljon mäntymetsää. 

Japanilaiset talot ovat omaan silmääni paljon kauniimpia ja siistimpiä kuin korealaiset, tiilestä tehtyä laatikkoa muistuttavat omakotitalot. Myös kerrostalot ovat jollain lailla hyvin erilaisia, mutten oikein osaa sanoa miten... Japanilaiset arvostavat selkeästi kauniita ja siistejä pihoja; niitä ei Koreassa kovin usein näy. 

Kaupunkikuva on kyllä todella siisti. Vai oletteko koskaan nähnyt minkään muun kaupungin metroasemalla pelargonioita ikkunalla?

Soul ja Tokio ovat myös hyvin eri tyyppiset kaupungit; Tokiossa näki melko vähän sellaisia ruuhkakeskittymiä kuin Soulissa; syynä lienee yksityisautoilun kalleus. Sen sijaan jalankulkijaruuhkaa tuntui Tokiossa olevan vielä enemmän kuin Soulissa, ja välillä tuntui aivan toivottomalta päästä paikasta A paikkaan B ihmisvilinän keskellä. Korealaisissa kaupungeissa kahviloiden määrä on käsittämätön; Japanissa kahviloita oli omaan silmääni ihan "normaalin" kaupungin verran. 

Japanilaisilla on omituisempia vapaa-ajanviettotapoja. Kuten vaikkapa kuulapelihalli pachinkot. Erikoisinta oli nähdä kuulapelin edessä lamaantuneena nappia painavia keski-ikäisiä pukumiehiä tupakka kädessä sauhuten aamukymmeneltä. Miehet näyttivät niin nuutuneilta, että olivat todennäköisesti hakanneet pachinkoa läpi yön. Sen sijaan huhu kertoo, että karaokessa korealaiset päihittävät japanilaiset mennen tullen; japanilaiset olivat enemmänkin Suomi-tasoa, kun taas korealaiset ovat järjestään erinomaisen taitavia laulajia. 
Kuvassa karkinvalmistusta käsityönä
Karkit ja leivonnaiset ovat Japanissa houkuttelevampia. En tosin maistanut kovinkaan montaa, mutta puhtaasti ulkonäön perusteella arvioiden...
Lopputuloksena saimme maistaa uunituoreita (lämpimiä!) kovia karkkeja. Nam!

Ihmisten ulkonäkö on myös varsin erilainen. Japanissa väestö on huomattavasti heterogeenisempää; on pitkää, pätkää, rotevaa, hintelää ja kaikenkokoista sekä -mallista porukkaa. Pukeutuminen on laidasta laitaan ja kadulla näkee jatkuvasti myös massasta poikkeavaa pukeutumista aina äärimmäisyyksiin saakka. Korealaiset sen sijaan sulautuvat hyvin mielellään massaan; en juuri koskaan näe Koreassa vaikkapa punkkareita, gootteja tai muita, tavallisesta poikkeavia pukeutumistyylejä. Ei värjättyjä hiuksia, ei lävistyksiä, ei edes kaljuja tai parrakkaita miehiä! Korealaiset näyttävät itse asiassa käsittämättömän paljon keskenään yhteneviltä. 

Kaiken kaikkiaan Koreasta Japaniin saapuessa tuntui hieman samalta, kuin Tampereelta Tukholmaan mennessä; kaikki näyttää upealta, ison maailman meiningiltä; ihmisetkin ovat niin kovin tyylikkäitä ja rennon letkeitä, ja miten koko kaupunki onkin niin hieno...? Mutta sitten toisaalta, Tampere on se oma, rakas kotipaikka. Se, mihin on ihan parasta palata suuren maailman humusta; tuttu ja turvallinen. Ihan niinkuin Koreakin. 

Erinomaista ruokaa saa molemmista maista. Itse myönnän kuitenkin kerettiläisesti olevani enemmän viileän raa´an kalan ystävä, kun taas japanilaiset tarjoilevat kalansa mielellään huoneenlämpöisinä. Jotenkin se lämmin, raaka kala ei vaan toimi niin hyvin, sanokaa mitä sanotte.

Sushi on kuitenkin (tietysti) Japanissa parempaa.

Japanissa myös paikallisten mikropanimoiden määrä on huikeasti korealaisia suurempi. Tosin Korea tulee kyllä perässä kovaa vauhtia. Harajuku Taproomissa saimme maistaa varsinaista harvinaisuutta, sillä pubissa oli peräti kahta real alea käsipumpulla pumpattavissa. Myös paikallinen vehnä ansaitsee erikoiskehut. 

Ja jotta ei nyt ihan menisi pisteet Japanille, niin vielä pari juttua, mitkä ovat Koreassa niin paljon paremmin: taksit ovat halpoja ja nopeita (joskus liiankin...), hotellihuoneissa mahtuu avaamaan matkalaukun ja vähän muutakin, täällä on ihania hiekkarantoja ja puhdasta merivettä, kieli on helpommin opittavissa (olettaisin), Soulin metrosysteemi on varsin simppeli ja eläminen täällä on Japania edullisempaa. Ja sadekausi kestää vain noin kuukauden. Plus että meillä päin ängetään vihreää teetä vähän harvempiin ruokiin kuin naapurissa. Ja se, jos mikä, on jo riittävän painava syy saada vaakakuppi kääntymään Korean puolelle!

10 kommenttia:

 1. Tämä oli hauska postaus! Minulla on sekä Japani että Korea molemmat vielä kokematta ja tälläisiä eroavaisuuksia on vaikea hahmottaa, kun kumpikin maa on vieras. Ainoastaan tuon ulkonäköseikan olisin osannut itse kertoa eroavaisuudeksi. Japanilaiset naiset ovat aina mielettömän tyylikkäitä maailmalla :) Olisi kiva päästä viettämään vaikka viikko ja viikko molemmissa maissa samalla reissulla, niin voisi itsekin päästä vertailemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Japanihan on niin iso maa, että sieltä löytyisi varmasti vaikka mitä. Eikä Koreaakaan voi ihan yhdellä postauksella kuvailla, mutta pointtina siis, että jo parin päivän kaupunkireissussa huomaa selviä eroja kahden maan välillä. Puhumattakaan, että jos vaikka asuisi molemmissa...! Tuollainen viikko-viikko -matka olisi kyllä aika tasapuolinen, tosin viikossa ei taida ehtiä kovin paljoa Japania nähdä. Mun seuraava houkutus olis kyllä Okinawa... :)

   Poista
 2. Ihanaa, toivepostaus! Kiitos hurjasti. Oli kyllä tosi mielenkiintoista luettavaa ihan alusta loppuun. Silmäluomiteippejä ostaisin heti, jos niitä olisi täällä saatavilla. :-D Tosin en tiedä, kumpi pistäisi silmään enemmän, tummat silmänaluset vai teipit silmien alla. :-) Varsinkaan, jos ei sattuisi väri ihan kohdilleen. Ja pisamaisina niitä tuskin edes myytäisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hihi, pisamaiset luomiteipit :D Kaikkea sitä... Pitää ehkä laittaa tuotekehitysidea Japanin suuntaan. En kyllä tiedä, että miten sitä voisi muka ihmisten ilmoille lähteä teipit silmillä, mutta kaipa sitä kaikkeen tottuu?

   Poista
 3. Oli tosi mielenkiintoinen postaus, kiitos tasta! Voin kuvitella etta Korea on viela ehka kotikutoisempi ja tietylla asteella omintakeisempi kuin Japani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Japanihan on perinteisesti Erikoinen isolla E:llä, mutta sitten mielestäni Korea on taas jotain, mihin ei edes voi valmistautua. Omituinen ja samalla ihan tavallinen. Miten sitä nyt järkevästi kuvailisikaan, mutta tuo kotikutoinen oli hyvä sanavalinta!

   Poista
 4. Onko se sitten niin, että korealaiset turvautuvat silmäluomileikkauksiin ja japanilaiset silmäluomiteippeihin... :D youtubesta löytyy kyllä videoita, missä tytöt laittavat myös jonkinlaista iholiimaa yläluomiinsa saadakseen "kaksoisluomet".

  Mitäs mieltä olet muuten PSYn uusimmasta "Hangover"-tempauksesta? Onko se paljon esillä siellä? Soiko joka kaupassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ainakin luulen, että Koreassa tehdään paaaaljon enemmän leikkauksia kuin Japanissa. On täällä ihan varmasti noita teippejäkin, mutta ei vaan ole ennen tullut vastaan.

   PSY:n uutuutta olen kuunnellut ehkä minuutin ja se oli mun makuun aivan yhtä tyhjän kanssa. Kauhee pettymys. Onneksi sitä ei (vielä) ole täällä ihan määrättömästi soitettu, toivottavasti se ei missään vaiheessa alkaisikaan...

   Poista
 5. Tosi hauskaa lukemista. Kummastakaan maasta ei oikein ole omakohtaista kokemusta, Tokion Shibuyassa olen viettänyt muutaman tunnin välilaskun johdosta. Mielenkiintoista lukea eroavaisuuksia, täältä kaukaa ne kun vaikuttaa "ihan samanlaisilta" tällaiselle tietämättömälle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän se; minäkin olen aina ajatellut, että ne ovat kaksi tosi samanlaista maata, mutta onhan niissä valtavasti eroja, jo ihan kulttuurinkin kannalta. Vaikka Suomesta katsottuna tosiaan tuntuu, että koko Aasia on enemmän tai vähemmän samaa :D No, sehän on vähän niinkuin ajattelisi, että koko Eurooppa on samanlainen, maasta riippumatta!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...