keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Aatamin asussa (ja vähän Eevankin)

Jenni kirjoitti blogissaan alastomuudesta ja siitä, miten nakkeiluun suhtaudutaan luxenburgilaisittain. Ei ilmeisesti kovinkaan neutraalisti, jossei edes uimahallin suihkussa kehdata uikkareita pesun ajaksi riisua. Mutta kirjoituksen myötä aloin pohtia myös korealaisten suhtautumista alastomuuteen. 

Korealaisethan rakastavat saunojaan, eli jjimjilbangeja, sekä peseytymistä noin ylipäätään. Normikoreaani hinkkaa itseään karhealla pesusienellä tai -pyyhkeellä kaksi-kolme kertaa päivässä, päästä varpaisiin ja viimeisen päälle huolellisesti. Parhaiten tämä toteutuu tietysti jjimjilbangin kylpyosastolla, jossa istahdetaan suihkujakkaralle lotraamaan veden ja saippuan kanssa mielellään tuntikausiksi. Mikään vähempi kun ei kertakaikkiaan riitä. Saunatouhuissa ja muissakin pukuhuonetta vaativissa tilanteissa korealaiset eivät arastele tai ujostele käyskennellä nakkena; joka paikka vaan heilumaan ja läpsymään, aataminasua ei häpeile kukaan. Olettaen siis, että ollaan tekemisissä tiukasti vain ja ainoastaan samaa sukupuolta olevien kanssa. 


Tällainen draama tuli tv:stä eräänä iltapäivänä. Kuvassa siis ihan normaali saunaosaston selänpesuoperaatio korealaisittain. (Mietin pitkään, voiko tällaista kuvaa edes laittaa blogiin, mutta noh, eihän siinä tosiaan näy "mitään kriittistä" ja kyseessä on ihan tavanomainen pesutoiminto, joten ei kai siinä mitään...). Ilmeisesti pesijä tosin on vähän kovakourainen.


Jos sitten sekasaunasta joku uskaltaa edes puhua muuta kuin kuiskaamalla, ei sellaista taatusti otettaisi todesta saati moiseen suostuttaisi täkäläisissä piireissä. Koreassa kun muutenkin pidetään miesten ja naisten jutut tiukasti erillään; sitä kuvaa hyvin ystäväni kertomus hämmentävästä play date -kokemuksesta jenkkilässä, jossa ("voitko kuvitella") eri sukupuolta olevat vauvat leikkivät yhdessä, samassa huoneessa!! Tämä törkeys olisi kuulemma vielä jotenkin ymmärrettävissä, mikäli mukana olisi useita lapsia yhdessä, mutta että kahden kesken... Ihan itseäkin puistattaa.

Mutta takaisin alastomuuteen. Suomalaiset pitävät itseään yleensä hyvinkin avoimina alastomuuden suhteen: sekasaunat ja alastonuinnit ovat ihan sitä normaalia kesämeininkiä millä tahansa mökillä. Itse en kuitenkaan ole mikään alastomuuden ylin ystävä, olen ehkä suomalaiseksi jopa hieman keskivertoa häveliäämpi. Siksi korealaisten pukuhuonekäyttäytyminen tuo blogistille punan poskille jo pelkästä ajatuksesta. Korealaiset kun haluavat suihkun jälkeen tepastella mahdollisimman pitkään ilman rihman kiertämää. Kuntosalin pukuhuoneessa tämä ilmenee siten, että hiusten kuivaus, meikkaus, rasvaus, päivittäiset kännykkäkeskustelut ystävien kanssa ja facebookin selailu toimitetaan ilkosen alasti, siis pukematta edes alushousuja jalkaan. Ja kun siinä samassa pukuhuoneessa sitten blogisti häveliäästi kumartuu sitomaan tossun nauhoja kiinni ja korealaiset mammat tulevat toimittelemaan omia asioitaan samaisen pukukaapin läheisyyteen ihan kymmenen sentin etäisyydellä, on kirjaimellisesti sellainen olo, kuin olisi juuri laittanut päänsä pusikkoon. 

Mutta kuulemani mukaan miesten puolella se meno vasta hurjaksi äityy: tyypillisesti hiustyylistään tarkat korealaismiehet kun kuivailevat hiustenkuivaajalla myös sen toisen pään samalla vaivalla, ilman sen kummempaa häveliäisyyttä. Ja kertoipa mies kerran keskeyttäneensä eräänkin kuntosalinkävijän punnerrustreenit pukukopissa, kun heppu pullisteli punnertaessa lihaksiaan peilin edessä. Alasti, tietty, kuinkas muutenkaan. 

Viime syksynä Korean Herald kuitenkin uutisoi suunnitelmista avata Korean ihka ensimmäinen nudistiranta aivan tänne meidän kulmille, Gangwon-don alueelle. Myöhemmin tosin todettiin suunnitelman olevan todennäköisesti aivan mahdoton, sillä muutama vuosi sitten vastaava ajatus torpattiin heti lähtökuoppiinsa paikallisten asukkaiden toimesta. Alastomuus kun toisi täkäläisten mukaan poikkeuksetta piikin seksirikoksiin, joskin taustalla taitaa olla myös hieman uskonnollisemmat ja kulttuuriperinteen sävyttämät epäluulot moista nakuilua kohtaan. Nudistirannan mahdolliseen vaikutukseen rikostilastoihin blogisti ei ota kantaa, mutta sitäkin enemmän minua kiinnostaisi nähdä ne tuhannet ja taas tuhannet uteliaat korealaiset, jotka kävisivät rannan tuntumassa kurkkimassa mukahuolimattomasti aataminasuisia uskalikkoja. Koska kukaanhan ei kuitenkaan avoimesti voisi kyseiselle rannalle mennä, sehän nyt ihan hävytöntä olisi!

Gangneungin rannoilla hengataan toistaiseksi kuitenkin vielä uikkarit päällä.


19 kommenttia:

 1. Haha, naita stooreja on kylla hauska lukea ja kuulla miten muissa maissa alastomuuten suhtaudutaan. Aika hurjaa kylla ettei lapsukaiset voi edes leikkia "seka" ryhmissa vaan pitaisi olla erikseen sukupuoliryhmat niin nuorella ialla..,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eihän tuo nyt ihan yleisesti ottaen aina noin sukupuolittuneesti mene, mutta ollaan täällä selkeästi tiedostavampia "miesten juttujen ja naisten juttujen" eroavaisuudesta ja siitä, mitä kenekin on soveliasta / normaalia / käytännöllistä tehdä.

   Poista
 2. Avasin tämän blogin toiseen tabiin lautautumaan, ja kun klikkailin täbien välillä niin ilmeeni oli kuvan huomatessani aika lailla: O.o että MILLE IHMEEN NETTISIVULLE OLEN JOUTUNUT? Ei, periaatteessa ei mitään hävytöntä, mutta silti... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahaha joo, tämmöiseksi se internetti ihmisen tekee; heti kun jossain näkyy vähän ihoa, niin on heti paniikissa, että nytkyllätuliihanvääräsivustovoieivoiei!!!! :D

   Poista
 3. Apua, kun nämä sun jutut on hulvattomia :D Mutta onko siellä sitten ihan oikeasti päiväkodit / ryhmät tyttö- ja poikalapsille erikseen? Aivan käsittämätöntä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai ne normaalisti päiväkodeissa eri ryhmissä ole, mutta en tiedä varmaksi. Tuo oli kai sellainen yleinen juttu, että tyttö- ja poikalapset eivät leiki keskenään, jossei lapsia ole kahta enempää. Se oli musta kummallista, mutta täällä kai ihan normaalia. Ja kouluja on käsittääkseni sekä sekakouluja että tyttö- ja poikakouluja erikseen.

   Poista
 4. Nauran täällä vedet silmissä.... Ihan samanlaisia kokemuksia kuntosalin pukuhuoneesta, pää puskassa :D Mutta, ystäväni oli ensin vähän hämillään miten hänen pitäisi suhtautua minun kanssani saunomiseen, ulkomaalaisena kun en varmaankaan koe alastomuutta luontevana. Helpotus näytti olevan suuri kun kerroin, että minulle alasti saunominen ei ole outoa. Tosin en ehkä ajatellut, että istuisimme kuuma-altaassa tiukasti kylki kyljessä kun tilaakin oli, joten päädyin sitten kuitenkin olemaan se hämmentyneempi osapuoli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahaha, niin siinä käy, kun on "suvaitsevainen ja avoin suomalainen"...mua ainakin ahdistaisi ihan sikana olla jonkun kanssa suurin piirtein ihotusten, vaikka olis kuinka paras ystävä ja miten kiva kylpylä tahansa :D

   Poista
 5. :D Tuo hiustenkuivaajalla molempien paiden kuivailu ja sen kuvitteleminen sai kylla repeamaan lopullisesti, ma luulen etta monissa maissa kerrotaan tamantyylisia kauhutarinoita suomalaisten saunatouhuista ja nakuiluista. Taalla ollaan tosi haveliaita alastomuuden suhteen, paitsi esim hamamissa naisten kesken ollaan ihan rennosti ja reippaasti nakuina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiustenkuivaajajuttu on tosi yleistä, tai suorastaan normaalia täällä. Että ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun sitä on todistettu.
   Turkissa tietysti uskonto myös varmaankin sanelee aika paljon tuota häveliäisyyttä, täällä se taitaa olla enemmän kulttuurinen juttu (vaikka vaikeahan sitä uskontoa ja kulttuuria on välillä toisistaan erottaa).

   Poista
 6. Minä olen kokenut elämäni saunayllätyksen pienessä itävaltalaisessa hiihtokohteessa. Siellä tosiaankin oli sekasauna ihan ventovieraiden kesken. Olin pistänyt oven lukkoon, jotta saisin peseytyä rauhassa. Piti päästää 2 vihaista pariskuntaa jonottamaan suihkuun. Sen jälkeen olen vältellyt itävaltalaisia saunoja ;)
  Japanissa on myös sekaonseneja. Joissa häveliäästi liikutaan pieni pyyhe päällä. Pitkä länkkärinainen voi sitten valita että peittääkö genitaalit,vai rinnat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, just tommonen sekasauna ventovieraiden kesken on kamalaa! Tai en oikeastaan tiedä, kumpi on pahempi: ventovieraat vai jokseenkin tutut... esim työporukalla tuo olis ihan painajainen ja omasta mielestäni täysin epäsopivaa (vaikka onneksi voi olla varma siitä, ettei aikanaan korealaisten aloitteesta moista ehdotettaisi koskaan :D)!!

   Poista
 7. En tieda, olenko kans erityisen havelias suomalainen, koska en oikein tieda, mista tama suomalaisten sekasaunomismaine on peraisin. En koskaan menisi saunaan alasti vastakkaisen sukupuolen kanssa ellei kyseessa olisi oma kumppani. Muiden kanssa bikineissa on ihan ok, koska niiden kanssa olen rannallakin. Hauska tuo kuva kylpijoista, vaikka saaliksi kaykin vahan pestavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, bikinit tai uimapuku on ihan tietty ok. Mä voin käydä oman perheen kanssa alasti (jos ei ole mukana uikkaria), mutta aika usein vedetään uikkarit päälle ihan keskenämmekin. Ja varsinkin rantasaunalla, jossa naapurit on ihan lähellä, niin ei ehkä viitsi aiheuttaa mitään traumoja kenellekään kekkaloimalla alasti :D

   Poista
 8. Hahha hauskasti kirjoitettu! :D Itse olen myös vähän häveliäs alastomuusasioissa, jotenkin se ei vaan tunnu soveliaalta ihan joka paikassa, vaikka toki saunassa ja suihkussa alasti tuleekin käytyä. Mutta että kuivaisin hiukset ym. sellaista, niin kyllä siinä vaiheessa vähintään ne alusvaatteet tulee automaattisesti laitettua päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, mä en kans ymmärrä, että eikös ne alushousut kumminkin olis kivemmat kun siellä porukalla hengataan samassa pukuhuoneessa? Ymmärrän, ettei ehkä paitaa tai vaikka farkkuja halua laittaa heti päälle (tulee hiki), mutta itelleni olis tooooodella epämukavaa hengailla ihan alasti muiden joukossa.

   Poista
 9. Olin kesäkuussa Laatokan rannoilla Valamon ja Konevitsan luostareihin pyhiinvaellusmatkalla olleen papin kanssa saunassa eikä ollut mitään ongelmia kainouden suhteen. Eevan tyttäriähän tässä ollaan kaikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä myös vähän porukkariippuvainen juttu; joidenkin kanssa se tuntuu luontevammalta kuin toisten. Ja juu, suht samaltahan me kaikki näytetään vaatteiden alla, että eipä siellä mitään suuria yllätyksiä pitäisi olla :D Ja kyllähän jotkut tykkäävät hengailla ilman vaatteita ihan muutenkin, eikä siinä mitään. Kukin tyylillään :)

   Poista
 10. Hei! Ekyin blogiisi Johannan Kiina-blogista. Itsekin haaveilen ulkomailla työskentelystä ja asumisesta. Erilaiset kulttuurit ja kansainvälinen politiikka kiinnostaa kovastikin. :) Eli jään lukijaksi.

  Ps. Mielenkiintoinen potaus!
  Pps. En ole vielä ehtinyt selaamaan blogia tarkemmin, mutta mitä teet Koreassa? :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...