keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Karmeat korealaiset turistit?

Koreassa on viime aikoina ollut paljon keskustelua korealaisista turisteista sekä siitä, miten ulkomailla matkustettaessa pitäisi käyttäytyä. Keskustelua herätti erityisesti korealaisen jättiyhtiö Poscon johtajan erottaminen julkisen selkkauksen vuoksi: tyyppi oli hermostunut saatuaan lentokoneessa väärän kypsyisiä ramen-nuudeleita ja käynyt käsiksi lentoemoon. Ja vain muutamaa kuukautta myöhemmin toisen korealaisen yrityksen toimitusjohtaja hyökkäsi lentoyhtiön työntekijän kimppuun, kun ei päässyt haluamalleen kotimaan lennolle myöhästyttyään boardingista. 

Vuonna 2012 LivingSocialin ja Mandala Researchin tekemässä tutkimuksessa korealaiset rankattiin maailman kuudenneksi huonoimmiksi turisteiksi. Tutkimusta varten haastateltiin noin 5600 vastaajaa, joista suuri osa oli amerikkalaisia. Yllättäen amerikkalaiset rankkasivat maanmiehensä kaikista huonoiten käyttäytyviksi turisteiksi muiden palkintopallisijoitusten mennessä kiinalaisille ja ranskalaisille. Suomalaiset loistivat kyseisellä listalla ymmärrettävästi poissaolollaan; viiden miljoonan asukkaan maalla kun turisteja lienee marginaalinen määrä suuriin kansakuntiin verrattuna. Toisaalta, jos tutkimus olisi suoritettu esimerkiksi virolaisten keskuudessa, olisi tulos todennäköisesti ollut hieman erinäköinen...

Korealaiset kertovat häpeävänsä kanssamatkustajiaan ulkomailla. Myötähäpeä alkaa heti lentokoneeseen astumisen jälkeen, jolloin korealaiset ryntäävät lentokoneen vessaan hamstraamaan ilmaisia hammasharjoja ja matkustajille varattuja fleecepeittoja. Muita korealaisturistien perisyntejä ovat jonoissa etuileminen, valokuvaaminen kielletyissä paikoissa sekä historiallisiin maamerkkeihin ja rakennusten seiniin piirteleminen. 


Mahtoiko amerikkalaisten turismihäpeää nostattaa missourilainen matkailija, joka "vahingossa" katkaisi sormen firenzeläisen Museo dell’Opera del Duomon 1300-luvulta peräisin olevalta patsaalta?

Omasta mielestäni korealaisten luonnehdinnat oman maansa turisteista ovat aika karua luettavaa. On kyllä totta, että he ovat raivostuttavia juostessaan aivan kaiken ilmaisen tavaran perässä; hammasharjoja ja -tahnoja napataan laukkuun kourakaupalla ja maistiaistiskille parkkeerataan kymmeniksi minuuteiksi täyttämään vatsa ilmaisilla kasvispihveillä ja pullanpaloilla. Itseäni häiritsee eniten korealaisten tapa "tiivistää" jonoja; jonossa seisoessa tunnet seuraavan jonottajan painautuvan pikkuhiljaa selkääsi vasten yhä tiukemmin ja tiukemmin, jolloin pian koko perässäsi tulevan jonon paino on niskassasi. Ja lopulta joku sieltä välistä luikahtaa taas etuilemalla ohi. Suomalaiselle väljään henkilökohtaiseen tilaan tottuneelle tilanne on äärimmäisen epämukava. Muita karmivia korealaistapoja ovat syljeskely ja suoranainen räkiminen pitkin lattioita ja katuja sekä äänekäs yskiminen suu auki. Onneksi kuitenkin suurin osa korealaisista käyttäytyy kohteliaasti kanssamatkustajiaan kohtaan, eivätkä ehdoin tahdoin halua pahoittaa muiden mieltä tai aiheuttaa julkisia selkkauksia.

Melko korkealle turistitörkeys-kisassa sijoittuu kiinalainen Ding Jinhao, joka päätti raapustaa oman nimensä egyptiläisten kaiverrusten päälle. Eihän ne olleetkaan kuin 3000 vuotta vanhoja...


Sen sijaan amerikkalaisista turisteista minulla ei ole henkilökohtaisesti mitään pahaa sanottavaa. Useimmat kohtaamani jenkkituristit ovat olleet eläkeläisiä, mutta myös nuorempien polvien amerikkalaiset ovat yleensä mielestäni varsin kohteliaita, toiset huomioon ottavia ja positiivisia matkaajia. Omakohtaisesti rankkaisin pahimpien turistien joukkoon kaikkia käytössääntöjä uhmaavat kiinalaiset sekä leipää buffetin jonossa käsilaukkuun tunkevat venäläiset (tosin tähän korealainen ystäväni totesi, että "kyllähän sitä tekevät korealaisetkin!"). Mutta pahimmat turistihäpeän hetket olen toki kokenut seuratessani suomalaisia sekä tallinnanlaivan viinarallissa (ei vaatine selitystä) että Brasilian lomalennolla, jossa lentoemon toistuvista kielloista huolimatta suomituristit joivat taxfree-pullollisensa viskiä, seurauksena tietysti kaikkia lähipenkkejä ilahduttanut pahoinvointisessio. Muiden riemuksi se vieläpä toimitettiin kokonaisuudessaan penkissä turvavyövalon estäessä norjan puhumisen toiletin puolella. 


...ja lisää hienoja turistihetkiä tarjoilee nämä heput, kiinalaisia hekin, jotka nappasivat loukkaantuneen delfiinin kainaaloonsa, koska täytyyhän sitä kunnon selfie saada lomareissulta (kuva täältä)

Taannoin eräällä päivävaelluksellamme etsimme luonnonpuistosta kuumeisesti mukavaa piknikpaikkaa, johon olisimme eväsreppumme ja kaasugrillimme asetelleet. Hetken aikaa asiaa tuumittuamme mies totesi, että ehkä sittenkin on parasta jättää grillailut luonnonpuiston metsänsiimeksen ulkopuolelle, sillä olisihan se kieltämättä melko noloa olla juuri se suomalainen turisti, joka poltti korealaisten pyhän vuoren puut ja luonnonpuiston uhanalaiset kasvit... Että päätettiin sittenkin pitää ne tulitikut taskussa. 

8 kommenttia:

 1. Ai kamala mitä turisteja :D Kyllä se on minunkin oltava samaa mieltä, että suomalaiset ovat ihan omaa luokkaansa känniörveltämisineen, kun lähdetään risteillen käymään naapurimaissa. Suomessa taas venäläisturistit ovat todella epäkohteliaita. Jumbossa joutuu loikkimaan äkkiä pois alta, kun ne ajaa ostoskärryineen melkein päälle. Intialaisilla on ehdottomasti kamalin jonotustyyli tai siis kun sitä ei ole. Eihän esim. junasta poistuvia ihmisiä tarvitse päästää ulos ennen kuin änkeää itse sisälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Venäläisillä on kieltämättä aika ikävä maine Suomessa...
   Vihaan sitä epämääräistä rynnimistaktiikkaa, jossa isot pärjäävät muita tallomalla ja pienet väleistä luikkimalla, itse tarkkaan jonotustapaan tottuneena ei siis ole mitään toivoakaan päästä joukossa eteenpäin... Uskoisin, että saksalaiset jakavat tässä suhteessa yhtä pedantin jonotustavan kuin suomalaiset?

   Poista
 2. Noniin, nyt seuraa karkeita yleistyksiä, mutta sitähän tämä aihe vaatii. Amerikkalaisturistit mielestäni harvoin varsinaisesti tekevät jotain raivostuttavaa, eivätkä kovinkaan usein halua puheillaankaan olla loukkaavia. Lähinnä se ärsytys on henkisellä tasolla: lauotaan kovaan ääneen idiotismeja (esim perusteetonta kritiikkiä paikallisia kohtaan), joista paistaa läpi, ettei paikalliskulttuurista ole mitään havaintoa eikä välttämättä halua tutustua, ja ei tietenkään edes tajuta, että kommentit voisivat olla loukkaavia tai muuten vain tökeröitä. Ehkä tässä kuitenkin heillä on suurimpana ongelmana kielensä, kun me muut ymmärrämme ja pääsemme naljailemaan pöhköistä kommenteista. Minun pöhköt kommenttini ulkomailla pysyvät sentään yleensä pelkästään suomalaisen matkaseuran tiedossa, kiitos salakielen.

  Kolikon kääntöpuolena amerikkalaiset juurikin usein valittavat, että "eihän siellä edes puhuttu englantia!!!", vaikka englantia olisi palvelutilanteessa auttavasti osattu, ei vain heidän haluamallaan tasolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalaisellehan on aika tyypillistä myös puhua (suomea) kovaan ääneen, kun oletetaan, ettei sitä kuitenkaan kukaan ymmärrä (ja sitten kun just on päässyt sanomasta, että "ai kamala, miten toikin TON näköisenä lähtenyt liikenteeseen", niin kyseinen tyyppi kääntyy ja moikkaa - suomeksi). Myönnän: syyllistyn tähän itsekin miehen kanssa liian usein, koska olemme aina niin 110% varmoja, ettei Gangneungista nyt ainakaan suomalaisia löydy..mutta mistäs sitä tietää! :D

   Poista
 3. Oli varsin huvittavaa varttitunnin verran seurata kesäkuun lopulla,miten venäläinen matkanjohtaja yritti Vaalimaalla saada pientä kaoottista intialaista matkaseuruettaan passintarkastuksen läpi Suomen puolelle. Puhui ja selitti varsin sujuvasti ja kärsivällisesti englannin kielellä, mutta viesti ei oikein tahtonut mennä perille, varsinkaan se, missä suunnassa se rajavartija istui; ei kahviautomaatissa eikä miesten vessassa vaa siinä isossa kopissa, mihin oli viivat merkkinä...... Me, pikkubussillinen suomalaisia (12-84 v) , seisoimme kiltisti rivissä aakkosjärjestyksessä. viimeisellä aakkosellinen lista kädessä ja arvuuttelimme, josko nuo edeltäjät siitä rajanylityksestä jotenkin selviäisivät. Taitaapi bussikuskimme olla tunnettu siitä, että pitää komppaniansa ojennuksessa. Epäilen, että tämä kuski ajaa Huittisissa bussillaan talviajan koululaisia. Niin selvät ja yksioikoiset olivat hänen ohjeensa tälle karjalaiselle höpöttävälle serkkuseurueelle - ja kylläpä mummot ja vaaritkin kuuntelivat korva tarkkana ihan kuin alakoululaiset opettajan ohjeita. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :) Koulubussikuskeilla taitaa olla niin paljon kokemusta kaoottisten ryhmien kaitsemisesta, että siinä jää kaikki matkanjohtajat kakkoseksi!
   Mutta intialaiset...voin vain kuvitella, miten epätoivoista olisi yrittää pitää heitä yhtenä porukkana ja aikataulussa kiinni :D

   Poista
 4. Kyllä noita vastenmielisiä örveltäjiä löytyy monesta maasta. Aikoinaan katsoin muutamia jaksoja jotain brittisarjaa, jossa kuvattiin halpapakettimatkojen menoa. Meno oli vielä kamalampaa kuin Tallinnan rymyvuoroilla :( En kestäisi edes vuorokautta. Venäläisiäkin yritän vältellä. Meillä Arabiemiraateissa meni yksi yö ihan plörinäksi, kun venäläinen nainen yritti tulla väkisin terassin kautta hotellihuoneeseemme. Kaikki muut menee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä olen myös seurannut sitä. Kanarialla taisivat olla, ja joka päivä piti saada ruoaksi fish´n´chips. Ihan kuin suomalaisten maksamakkararuileivät ikään :D Briteillä taitaa tuo alkoholinkäyttökin mukailla suomalaista tapaa...
   Ja venäläiset...no, siihenkin porukkaan varmaan mahtuu monenlaista tallaajaa :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...