perjantai 18. heinäkuuta 2014

Koira- ja kanakeittopäivä

Kesän kuumin kausi, boknal, on alkanut. Termillä viitataan kuukalenterin mukaisiin kolmeen kesäpäivään: chobok, jongbok sekä malbok, yhteisnimeltään sambok ja tänään perjantaina vietetään siis chobokia, kun taas jongobok asettuu kymmenen päivän päähän ja malbokia juhlitaan tasan kuukauden kuluttua. Päiviä sanotaan perinteisesti kesän kolmeksi kuumimmaksi päiväksi, mikä tietenkään ei faktuaalisesti joka vuosi suinkaan osu kohdalleen, mutta löyhemmin tulkittuna boknal kuvaa kuuminta kesäsesonkia ja siten myös varsinaista koirakeittosesonkia. 

Boknalin aikaan nautitaan siis perinteisesti kuumia lihakeittoja: koirakeittoa suositumpi kesähelteen ruokalaji on kuitenkin kanakeitto samgyetang, jonka on uskottu viilentävän kroppaa kuumina ja kosteina päivinä. Itse keitto valmistetaan täyttämällä kananpoika riisillä, ginsengjuurilla, valkosipulilla ja taateleilla. Kana keitetään liemessä ja tarjoillaan muun muassa kkattugi-kimchin kera. 

Samgyetangissa parasta on se, että se tarjoillaan usein blogistin superherkun, kkattugi-retikan kerra. Kkattugia kun tuntuu olevan valitettavan harvoin nykyään tarjolla.

Keitto tuodaan pöytää kiehuvana

Riisiä, kanaa, ostereita, purjoa, valkosipulia, taatelia ja ginsengiä.


Omasta mielestäni jo pelkkä ajatus kuumana höyryävästä kanakeitosta hellepäivänä on omituinen. Korealaiset sen sijaan uskovat taistelevansa kuumuutta vastaan kuumuudella: uskomus, joka perustuu perinteiseen korealaiseen lääketieteeseen. Sen mukaan kuumallakin ilmalla ihmisen sisäelimet saattavat olla "viileät", jolloin kuuma ja ravinteikas kanakeitto lämmittää sisuskalut ja antaa siten vireyttä, energiaa sekä elinvoimaa nuutuneeseen kroppaan. 

Samgyetang on itse asiassa erittäin suosittua ruokaa Koreassa ympäri vuoden, ja useimmat korealaiset suosittelevat sitä myös ulkomaalaisille, sillä toisin kuin yleensä, samgyetang ei ole lainkaan tulista (ja korealaisten mielestähän kukaan länsimaalainen ei pysty syömään yhtään tulista ruokaa...). Olen kokeillut kyseistä keittoa muutamaankin otteeseen, mutta mitään ehdotonta herkkua siitä ei ole muodostunut; mielestäni suolaton keitto maistuu aina suolattomalle keitolle, eli ei juuri millekään. Onneksi sentään kanakeiton ohessa pöytään tuodaan usein suolakippo, johon keitettyjä kananpalasia voi kastaa paremman maun esiin tuomiseksi. 

Hyvää tai ei, päätin kuitenkin juhlistaa perinteitä asianmukaisella keitolla. Ja koska koirakeitto ei blogistin tilanteessa tule vieläkään kysymykseen, oli kanasoppa itsestäänselvä valinta. Löysin varsin suositun paikan, jonka kaikki pöydät olivat lounasaikaan täynnä, lukuunottamatta pientä nurkkapöytää seinän vierustalla. Nautin keittoni hyvällä ruokahalulla, sillä täysillä puhaltava ilmastointi piti huolen siitä, ettei kuumakaan keitto tuonut hikipisaroita otsalle. Sitä jäin kuitenkin ihmettelemään, miten kokonaisesta kanasta valmistettua keittoa syövät myös vanhukset ja pikkulapset hyvällä menestyksellä, sillä keitto on itse asiassa täynnä pikkuruisia, teräviä ja petollisia kananluita, jotka kurkkuun jumiuduttuaan aiheuttavat vähintäänkin ambulanssireissun lähimpään ensiapuun? No, hengissä kuitenkin selvittiin tälläkin kertaa. Ruokailun lomassa tajusin osuneeni itse asiassa osteriravintolaan, jossa tarjoiltiin kaikkia mahdollisia korealaisia perusruokia ostereilla ryyditettynä. Niinpä siis blogistikin söi kuuman kanakeittonsa ostereiden kera. Ei yhtään pöllömpi yhdistelmä!

Blogisti oli liikkeellä kreivin aikaan; kansallisen kanakeittopäivän kunniaksi muutkin halusivat osansa samgyetangista, joten lähtiessäni oli ravintolan eteen muodostunut jonoa jo hyvän matkaa...

4 kommenttia:

 1. Minulle sopii kuumana päivänä paremmin viileä vesimelooni, jäätelö ja mojitot kuin kuuma kanakeitto ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllähän nekin houkuttelee! Vesimelonia täältä sentään saa, jätskin kanssa on vähän niin ja näin ja mojitoja ei oikein, mutta ajatuskin on jo melko virkistävä :D

   Poista
 2. Toi ylläoleva punainenn keitto näyttää herkulliselta ( toiv. ei ole koiraa),...mutta nämä muut...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se punainen ei itse asiassa ole keitto ollenkaan vaan pelkkää retikkaa keittokipon näköisessä kulhossa (ja soppakauhalla varustettuna). Koirakeittoa ei tälläkään kertaa tullut tilattua, eikä ole aikeissa lähiaikoinakaan, ellei sitten mies innostu siihen. Kyllä mä sitten ilmoitan ihan kuvan kera, jos semmosta tapahtuu!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...