keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Uudet 11 juttua korealaisista (ja vähän bloggaristakin)

11-haaste kiertää ahkerasti blogimaailmassa. Olen jo muutamaan otteeseen vastaillutkin kyseiseen haasteeseen, mutta ainahan niitä uusia asioita mahtuu blogiin! Tällä kertaa haaste lensi Koreaan Johannalta Jellonaelämää -blogista. Ja kuten aikaisemminkin, otan taas haltuuni blogistin oikeuden muuttaa sääntöjä sen verran, että kerron itseni sijaan 11 satunnaista asiaa korealaisista, Koreasta ja muusta aihepiiriin liittyvästä. Luvassa siis superpitkä postaus!!

1. Koreassa on yksi kehittyneiden maiden alhaisimmista syntyvyyksistä. Vuonna 2010 syntyvyys oli 1,2 naista kohden, mikä on jopa vähemmän kuin aggressiivista yhden lapsen politiikkaa ajavassa Kiinassa. Korean valtio on täten yrittänyt keksiä uusia, innovatiivisia tapoja nostaa syntyvyyttä ja lanseerasi muun muassa "perhepäiväksi" kutsutun jokakuisen keskiviikon, jolloin Terveysministeriön toimistossa valot sammutetaan kello 19 ja työntekijöitä kehoitetaan lähtemään aikaisin kotiin (lapsentekoon). Blogisti jäi miettimään, josko superahkerat korealaiset työntekijät voisivat hoitaa lapsenteon siinä toimistossa, valojen ollessa sammuksissa, ja jatkaisivat sen jälkeen vielä työpäivää?

2. Näin tänään erään neidon treenaavan kuntosalilla kiilakorkosandaaleissa.

3. Ehkäpä luit iltapäivälehdestä alkukesästä jutun etelä-korealaisista "bacchus-leideistä"? Energiajuomakaupittelut ovat kuitenkin jo mennen talven lumia, sillä nyt raportoidaan vastaavasta ilmiöstä vaellusharrastuksen yhteydessä, kun korealaiset vaellusreititkin ovat muuttuneet yllättäen punaisten lyhtyjen alueeksi. Bacchus-energiajuoman sijaan nämä leidit kaupittelevat vaeltajille kahvia (muun muassa). Kannattaa siis olla tarkkana, kenen seurassa lähtee vuorelle kiipeämään, ja etenkin, keneltä siellä kahvinsa ostaa...

4. Korealainen ystäväni ei meinannut mitenkään uskoa, että Suomessa voi mennä järveen uimaan. "Are you serious!? Can you really swim in the lake!!??" Vähän epäselväksi jäi, että mikä siellä järvessä olisi niin epäilyttävää, etteikö sinne voisi mennä, mutta ilmeisesti järvien oletetaan olevan varsinaisia kuralätäkköjä ja kaikkien bakteerien pesimäpaikkoja. Ja totta puhuen, en minäkään uisi korealaisissa järvissä.


Näyttää kyllä vaaralliselta, mutta jos kuitenkin pulahtaisin...


5. Korealaiset setelit ovat arvoltaan pieniä. Setelivalikoimassa löytyy 1000, 5000, 10 000 ja 50 000 setelit, jolloin siis maksimiseteli on arvoltaan noin 36 euroa. Jossain vaiheessa oli olemassa myös 100 000 wonin seteli, mutta sittemmin se vedettiin takaisin. Ja jo 50 000 wonin seteleitä suoltavaa pankkiautomaattia on melko hankalaa löytää, josta syystä lompakko on aina paksu, vaikka käteistä tosiasiallisesti olisikin vain ihan vähän mukana.

6. Nettiostokset ovat äärimmäisen suosittuja korealaisten keskuudessa. Lähes mitä tahansa voi tilata netin kautta, kuljetus sisältyy yleensä hintaan ja paketti saapuu naurettavan nopeasti perille. Käytännössä tilaat jotain nettikaupasta ja maksat paketin pankkiautomaatilla samana päivänä, niin paketti saapuu yleensä 1-2 päivän kuluessa kotiovellesi tai taloyhtiösi pakettivarastoon. 


Näiden setelien myötä sitä viimein tajuan sen suomalaisen sanonnan "rahaa on niin, ettei p***lle taivu". Totta, ainakin Koreassa.


7. Valtaosa korealaisista (ja aika moni ulkomaalainenkin) kuuluu Korean kansalliseen sairausvakuutusjärjestelmään. Jos olet työssäkäyvä, työnantajasi maksaa yleensä puolet vakuutuksesta, joka takaa samalla myös sen, että työnantajallasi on vapaa pääsy kaikkiin terveystietoihisi ja sairaushistoriaasi, eli käytännössä pomosi tietää varsin hyvin sekä peräpukamaoperaatiostasi että myös psykiatrikäynneistäsi.

8. Korealaisilla on oma sana läheisyyttä ja ystävyyttä kuvaavalle kosketukselle: skinship. Skinship tarkoittaa paitsi vanhemman ja lapsen välistä läheisyyttä, myös saman sukupuolen toisilleen osoittamaa ystävyyttä, eli toisin sanoen poikia kävelemässä käsi kädessä tai silittämässä toisen reittä: ystävyyttä ja läheisyyttä osoitetaan ihokosketuksella, eivätkä korealaiset tässä yhteydessä juurikaan erittele "yksityisiä" ihoalueita ja "julkisia" ihoalueita, vaan iho on ihoa, ihan siellä sisäreidelläkin... Sen sijaan eri sukupuolta edustavien kesken, vaikka kyseessä olisi seurusteleva pariskunta, ei moista koskettelua näe julkisesti juuri koskaan.

9. Markkinamiehet keksivät kaikenlaista. Kuten purppuraisia porkkanoita tai kaloritonta vettä. (juu, luit oikein, se vesi on nimeltään "low calory diet water").


Koreasta voi löytää vaikkapa purppuranvärisistä porkkanoista tehtyä mehua. (kiitos kuvalainasta E:lle)

10.  Korealaiset naiset eivät koskaan, ikinä, laske laukkuaan lattialle tai maahan. Itse olen useasti laskenut oman käsilaukkuni epähuomiossa lattialle, josta välittömästi joku korealainen tulee nappaamaan sen ylös. Ravintoloissa käsilaukulle tuodaan usein oma jakkara tai tuoli. 

11. Vihreää teetä voi laittaa joka paikkaan. Myös vessapaperiin. Kokeiltu ja hyväksi havaittu.


Vihreä tee -vessapaperi. Suosittelen.


Ja seuraavaksi vielä Johannan yksitoista kysymystä blogistille vastauksineen. Tällä kertaa jätän itse haastamisen väliin, sillä olen jo kierrättänyt haastetta muissakin blogeissa, mutta tämä on toki vapaasti kenen tahansa poimittavissa! Ja mikäli nappaat haasteen, niin olisi kiva, jos voisit linkittää postauksesi kommentteihin.

1. Miltä tuntuu asua muualla kuin Suomessa? Tai jos asut Suomessa, voisitko kuvitella asuvasi jossain toisessa maassa?
- Useimmiten mukavaa ja mielenkiintoista, mutta joskus vaikeaa ja turhauttavaa. Kaipaan koti-Suomeen, mutta toisaalta alan myös kotiutua hiljalleen Koreaan: esimerkiksi eilen saapuessani Soulista linja-autolla Gangneungin asemalle, totesin bussista astuessani, että "onpa ihanaa olla kotona"! Ulkomailla asuessa on avoimempi uusille asioille joka päivä; Suomessa asuessa taas tuntuu, kuin välillä kulkisi "laput silmillä".

2. Missä ympäristössä tunnet olosi kotoisaksi?
- Omassa synnyinkodissani, joka ei ole ollut varsinainen asumiskotini enää 12 vuoteen, mutta jossa edelleen avaan tottuneesti jääkaapin tai oikaisen sohvalle torkuille. Olen siis kuin kotonani.

3. Mikä on parasta arjessasi?
- Aamupala ja aamukahvi tai hyvin sujunut kuntosalitreeni. Mutta kaikista parasta on se, että arjen voi jakaa tärkeän ihmisen kanssa.

4. Mikä oli lapsuutesi lempileikkipaikka?
- Lämmöllä muistelen leikkikenttää vanhan kansakoulun pihalla; olin vielä alle kouluikäinen, jolloin koulun piha oli varsin jännittävä paikka ja leikkikentän Katja-ohjaaja sekä eväshetki keittolan rappusilla oli maailman parasta.

5. Mitä uutta haluaisit oppia?
- Lisää korean kieltä. Ja kaikkea sellaista pientä kivaa, kuten vaikkapa surffausta tai korealaisen ruoan saloja tai valokuvausta...

6. Mitä kirjaa luet nyt ja voisitko suositella sitä?
- Tällä hetkellä luen Tuomas Kyrön 700 grammaa. En ole vielä kovinkaan pitkällä, joten suosittelut tulkoot vasta myöhemmin. Omasta mielestäni Kyrön kirjoitustyyli on suorastaan raivostuttava, mutta sitten kuitenkin aika...koukuttava. Hmph.

7. Oletko aamuvirkku vai yökyöpeli?
- Ehdottomasti aamuvirkku. Herään joka arkiaamu puoli seitsemän, viikonloppuisin yleensä seitsemän ja kahdeksan välillä. Olen aamuisin tuottavimmillani ja työnteko sekä kotihommat sujuvat parhaiten ennen lounasta. Opiskeluaikoina oli aivan turha edes yrittää lukea tenttiin enää iltaseitsemän jälkeen; aivot menee jumiin iltaa kohden.

8. Mikä on suosikkisarjasi tai -elokuvasi?
- Elokuvista ehkä ikisuosikit Indiana Jones ja tuomion temppeli sekä Star Warsin ensimmäinen osa (se vanha, siis). Uudemmista elokuvista olen tykännyt muun muassa Grand Budapest Hotelista. Sarjojen osalta Solsidan on ihan ehdoton. Lisäksi olen ahminut Parks and Recreationin, Curb your enthusiasmin sekä Modern familyn suurella ruokahalulla. Ja täytyy myöntää, että seuraan myös uutta Orange is the new black -vankilasarjaa... (ja salkkareita)

9. Mikä on ollut paras lomasi?
- Parhaat muistot ovat jääneet vuoden 2009 helmikuulta Brasiliasta. Mutta kyllä ihania lomia on ollut muitakin, esimerkiksi viimevuotinen Saipanin reissu ja viime kesäloma Suomessa. Ja ehkäpä ne kaikista parhaat ovat vielä edessä tänä kesänä...!

10. Miten pidät yhteyttä ystäviisi? (lähetätkö kortin vai tekstarin, soitatko skypellä vai menetkö käymään?)
- Sähköpostilla. Toki Suomessa ollessani yritän myös tavata ystäviä mahdollisimman paljon.

11. Onko inspiraatio edellytys kirjoittamiselle?
- No jollain tapaa kyllä, mutta toisinaan pakotan itseni tekstin ääreen, vaikka inspiraatio puuttuisikin kokonaan. Kyllä se sieltä sitten tulee, salakavalasti hiipien, ja jossei, niin ainahan tekstin voi "hukata" luonnoskansioon.

Huh. Käsi ylös, kuka jaksoi lukea loppuun asti?

23 kommenttia:

 1. Luettu! :) Nämä korealaisten erikoisuudet on niin mahtavia, että niitä jaksaisi lukea vaikka kuinka. Miten pitkät työpäivät siellä sitten on normaalisti, jos klo 19 on aikainen kotiinlähtöaika? Tehdäänkö siellä viisi- vai kuusipäiväistä työviikkoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivät ovat....pitkiä. Suomalainen, korealaisella työnantajalla työskentelevä ystävä juuri luonnehti viime viikkoaan, että normipäiviä tuli kolme, ne siis 12-13 -tuntisia, ja sitten pari vähän pidempää. Mutta siihen eräs korealainen sitten totesi (asiaa häneltäkin tiedusteltuani), että "normally, I go to work today and I finish tomorrow. Että se ehkä kuvaa sitä työpäivien pituutta... :D

   Poista
 2. Tietysti jaksoin lukea loppuun!
  Lukemisen lisäksi hihittelin itsekseni noille korealaisille. Että kaloritonta vettä ja kaverin reiden hiplausta. Mutta kohdan seitsemän kohdalla jo melkein tulistuin, että missä on yksilön intimiteettisuoja!

  Toivottavasti kaikkien aikojen loma tulee tänä kesänä. Mihin suuntaatte?

  Kirjoitus oli juuri hyvä breikki odotukseeni. Odottavan aika on pitkä. Olen puhelinpalaverissa, pitäisi ehdottomasti saada tämä homma hoidettua. Toisessa päässä tulikin paloharjoitus ja turvavastaava tuli häätämään kaverin rakennuksesta ulos. Siellä ihan uhkailtiin esimiehelle ilmoittamisesta ja tietokoneen takavarikoimisesta. Hiukan olen huolissani, kun kaveri jätti kaikki yhteydet auki poistuessaan ja ne juuri katkesivat, että oliko hän liian hidas ja joku takavarikoi kamat vai näkikö rikollinen hetkensä koittaneen. Toimisto täynnä elektroniikkaa eikä ketään sisällä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä sairastaminen ei koskaan ole kovin yksityistä, joten eipä tuo edes ihmetytä enää...

   Aika erikoinen puhelinpaltsu sinulla...toivottavasti siellä kuitenkin on kaikki elektroniikka edelleen tallessa!

   Poista
 3. Toki jaksoin, hymyssä suin ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kyllä noita kirjoitellessakin meinasi hieman hymyilyttää :D

   Poista
 4. Hyvin jaksoin lukea! Taallakin tuodaan aina laukulle tuoli ja mina nain viime vkolla naisen lenkilla kiilakorkokengissa....oli pakko ihan tuijottaa vahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lenkillä? No huhhuh. Tuo leidi sentään vain teki vipunostoja ja hauiskääntöjä niissä sandaaleissaan... ettei esimerkiksi vaikka kyykännyt :D

   Poista
 5. Ai se loppui jo? Mä olin pitkään varautunut :D

  Kertopa niille sikäläisille, että täällä me vaan uidaan sellaisessa low calor diet waterissa...,mites sitten suu pannaan :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oliskin jo jotain! Sitten täkäläiset aattelis, että kyllä meillä ollaan rikkaita... Niinkuin taannoin luin jostain hömppälehdestä juorun, että joku filmitähti (tyyliin Tom Cruise) pesee itsensä Evianilla, että suihkusta tulee vaan pullotettua lähdevettä :D

   Poista
  2. Kyllä sun tarvii se lipsauttaa jossain kohden ihan muina miehinä :)

   Poista
 6. Itselläkin on korealainen työnantaja ja hauskana esimerkkinä voin kertoa esimerkiksi että meillä jokainen tietokoneella oleva tiedosto jossa on sähköpostiosoite tai puhelinnumero täytyy lukita erityisellä ohjelmalla salasanan taakse ettei tule tietovuotoja :) Kiva aina odotella että tietokone raksuttaa pari minuuttia että word tiedosto avautuu... ja pomo uhkaili että se leikkaa palkasta 10% jos löytyy tietokoneelta salaamaton puhelinnumero :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahah! Kuulostaa just korealaiselta :D Ehkä myös vähän hillitsee niitä haluja talletella kaikenmaailman puhelinnumeroita ympäriinsä. Ehkä siis vanha kunnon puhelinmuistio käyttöön, ja sekin munalukon taakse kaappiin?

   Poista
 7. Hehee, no eihän tämä ollut pitkäkään. Hyvin olisin vielä jaksanut ainakin toisen mokoman lisää. :-)

  Rupesin tässä miettimään syntyjä syviä ja semmoinen jäi nyt vaivaamaan mieltä, että minkä ominaisuuden tähden tuossa vessapaperissa on vihreää teetä? Onko sitä ihan värin takia, vai onko teessä mahdollisesti peräpään terveyttä edistäviä ominaisuuksia? ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä veikkaisin (en ole varma), että tuoksun takia. Ainakin meidän vessa haisee sitten vihreälle teelle. Tosin en sitten tiedä, miksi ihmeesssä vessapaperin pitäisi tuoksua jotenkin erityisen hyvälle..?

   Poista
 8. Ei ollut mikään ongelma lukea loppuun asti.
  Taikauskon mukaan käsilaukkua ei saa laittaa lattialle että ei köyhdy. Köyhtyy takuulla, jos sitä ei pidä koko ajan silmällä ja sen joku ovelasti kähveltää. Ongelmalle on keksitty ratkaisu: käsilaukun pidike/Handbag hanger. Löytyy Suomestakin, voi löytyä nettikaupasta Koreastakin, mutta ainakin Amazonilta Saksassa.

  "Minen mene uimaan, minen mene uimaan, kalat on vetteen pissanneet..." (Jonna) Niin että
  mitä kamalaa siellä järvessä voikin olla: merenneitoja, pyyleviä, iilimatoja, Näkki eli Neptun , näkinkenkiä, piranhoita, rantakäärmeitä, nahkiaisia, ruuhia, kalanmaksaöljyä ....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parempi, ettei liikaa mieti, mitä siellä vedessä onkaan. Ja olihan toi hauska, että just paasasin ehkä puoli tuntia korealaiselle ystävälle, kuinka Suomessa voi ihan hyvin uida järvessä ja vesi on NIIN puhdasta, ja sitten katson iltapäivälehtien otsikot, että Tampereella uimarit ovat saaneet jonkun megaripulin uimavedestä... :D

   Poista
 9. Nämä jutut on valtavan kivoja! Voisin kommentoida mielellään joka kohtaa, mutta jääköön siihen, että täälläkään ei laiteta laukkua koskaan lattialle saati maahan. Joku sanoi mun kerran kylässä laukun lattialle laskiessa (koska inhotti laittaa sitä puhtaalle sängylle, suomalaisesta kulttuurista tulleena), että moinen teko toisi huonoa onnea talolle. Kahviloissa taas vartijat tai tarjoilijat huomauttavat, jos laukku on liian epämääräisesti jätetty. Tosin omasta turvallisuudesta lienee siinä kyse.

  Setelit on täällä kans jääneet auttamattoman pieniksi inflaation laukatessa. Satanen on isoin ja se on reilusti alle kymmenen euroa. Siinä sitten lähtee automaatilta kassillisen kanssa, että saa katettua vuokran käteisellä :D Puhumattakaan liikekeskustassa liikkuvien panssariautojen määrästä, kun tuollaisilla pikkuhiluilla pelataan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No toi on kyllä jo ihan älytöntä, että alle kympin seteleitä... Kaikki kulkee sitten rahasäkki olalla? Ja mä kun ajattlein, että tuo 36 euron arvoinen viiskyttonninen olis ihan pikkurahaa...

   Poista
 10. Haaveilen jatkuvasti että Suomessakin olisi noin sujuvaa tehdä ostoksia verkkokaupasta! onneksi täälläkin alkaa yleistymään verkko-ostokset :) en pidä esim. vaatekaupoissa käymisestä, joten tilaan lähes kaikki vaatteeni netistä, olen myös kokeillut ruoan tilaamista netistä ja kosmetiikkakin taitaa enimmäkseen tulla postitoimiston kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä tilaaminen on todella suosittua, sen huomaa helposti, koska taloyhtiömme pakettihuone on päivästä toiseen täynnä yhä uusia ja uusia tuotteita. Ja kun verkkokaupassa tuotteet ovat saman hintaiset kuin kaupassa, eikä kotiinkuljetuksesta yleensä tule juurikaan lisämaksua, niin mikäpä siinä! Itsekin olen ostanut mm. verhot ja kirjoja verkkokaupasta.

   Poista
 11. Hei, oli kiva lukea ja kiitos vastauksestasi! Korealaiset erikoisuudet on kyllä aina yhtä mielenkiintosia! Ehkä olette jo tämän kesän lomat viettäneet, joka tapauksessa ihanaa elokuuta! Itselensimme muutama päivä sitten lomalle Suomeen ja täällä taas maistellaan kaikkia ihania suomiherkkuja. (Ufo-salmiakkeja ja Turkin pippuri -jätskiä..)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaan itsellesi haasteesta!
   Lomat on vielä edessäpäin, itse asiassa juuri tällä viikolla lennämme Suomeen ja viikonloppuna alkaa loma siellä! (ps. turkinpippurijätski...ooooh!)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...