sunnuntai 10. elokuuta 2014

Saunaan!

"Mitä aiot tehdä Suomessa ensimmäiseksi", kysyi filippiiniläinen J. "Aion saunoa ja uida. Mahdollisimman paljon, mieluiten joka päivä", vastasin sen kummemmin asiaa ajattelematta. J jäi mietteliääksi ja tiedusteli, onko suomalainen sauna sellainen samanlainen, kuuma ja kummallinen paikka, kuin korealainen jjimjilbang. "Minä en pidä saunasta. Anoppi kutsuu minut usein mukaansa jjimjilbangiin, mutta en minä halua kekkaloida alasti vieraiden ihmisten kanssa tuntikaupalla, se on kiusallista", totesi J. 

Selitin J:lle, että ei suomalainen sauna ole sellainen, ja että minäkään en nauti suuremmin korealaisesta tyylistä. Kuvailin perinteisen suomalaisen rantasaunan ja selvitin, että saunatouhut hoidetaan useimmiten oman perheen tai puolison kanssa, ja isommalla porukalla saunoessa voi toki pitää uimapuvun päällä. Selitin, että saunasta mennään virkistäytymään järveen tai mereen, ja että suomalaisessa saunassa on kiuas, jolle heitetään vettä kipakamman kuumuuden aikaansaamiseksi. J ei selvästikään ollut aikaisemmin tutustunut suomalaiseen, aitoon saunakulttuuriin; sen verran omituiselta se hänen mielestään kuulosti. 

"Entä millaiset hiekkarannat teillä on siellä Suomessa: onko se valkoista, hienoa hiekkaa, vai ruskeampaa, karkeaa ja isorakeista hiekkarantaa?" Selvitin Suomessa olevan vain vähän hiekkarantoja, ja että usein ranta muodostuu kivikosta tai kalliosta. Täysin yli hilseen juttu meni J:llä siinä vaiheessa, kun kuvailin yksinkertaisesti, että meillä järvet alkavat suoraan metsänreunasta: tähän loppuu metsä, ja samasta kohtaa alkaa järvi.
27-asteinen järvivesi houkutteli pulahtamaanKorealainen ystäväni S on sen sijaan lukenut ahkerasti viime aikoina skandinaviasta kertovaa kirjaansa. Hän tietää, miksi Tarja Halosta kutsutaan muumimammaksi, miten Suomessa ylinopeussakot voivat nousta kymmeniintuhansiin euroihin ja miten koivunoksista tehtyä risukimppua kutsutaan vihdaksi. "Ja se on sitten vihta, unohda tuollaiset vasta-nimitykset", valistin S:ää. Häntä kiinnosti kuulla, miten se vihtominen oikeastaan tapahtuu; oletuksena oli, että koivunoksilla hakataan vartaloa kymmeniä minuutteja aina saunan yhteydessä. Kerroin S:lle, että vihtominen ei suinkaan kuulu jok'kiseen saunomiskertaan, vaan on enemmänkin poikkeustapaus ja erityisjuhlallinen kirsikka saunakakun päällä. Selvitin, että normaalisti vihtomista tehdään muutama minuutti joka puolelle vartaloa, jonka jälkeen hypätään järveen viilentymään. Tätä kiertoa toistetaan sitten niin kauan, kuin kukin saunoja haluaa, mutta että yleensä itselleni riittää esimerkiksi kaksi vihdontakierrosta ja sen jälkeen risukimppu joutaa jo lepäämään. "Kiehtovaa", totesi S silmät suurina ihmetyksestä. 

Maisemia saunareissun varrelta
Mutta vaikka saunomisen tärkeyttä ja ihanuutta kuinka selittäisi, ei ulkomaalaiselle vaan voi osoittaa, miten suurta osaa sauna suomalaiselle näyttelee. Miten kuvailla sitä fiilistä, kun pitkän työviikon jälkeen istahdat pimeän saunan lauteille ja heität ensimmäiset löylyt samalla, kun viikon stressi valuu hikipisaroiden mukana lauteiden välistä näkymättömiin? Joten kyllä, ensimmäisenä iltana Suomeen päästyäni menin toki saunaan. Ja uimaan, ja saunaan, ja uimaan. Ja aion tehdä niin mahdollisimman monena iltana!

14 kommenttia:

 1. Ilman saunaakin kyllä pärjää kun on oma mökkeröinen :)
  Ja ilman rantaakin kun se mökkeröinen on melkein keskellä kaupunkia :D
  Vaan mahdetaan me olla erinomaisen erikoista sakkia monen muunmaalaisen mielestä; pieni kansakunta jolla on lääniä ympärillään, mielellän niin, ettei naapuri ole edes huutoetäisyydellä.
  Sitten vielä ihmetellään kun ei meiltä oikein small talk taivu....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, pärjäähän sitä - jos on pakko! Mutta kyllä mä olen vähän saunahullu.
   Luulen, että suomalaiset niputetaan kyllä aika oudoksi porukaksi. Onneksi kaikki korealaiset ei sentään tiedä eukonkannosta tai saappaanheitosta tai lavatanssihommista... :D (hyviä juttuja kaikki!)

   Poista
 2. Mä jo odottelinkin mielenkiinnolla, että mitähän mahdat tehdä ensimmäiseksi Suomeen päästyäsi. :-) Sauna ei olisi omalla listallani ensimmäisenä eikä varmaan ihan siellä kärkisijoillakaan, mitä tekisin Suomeen päästyäni, mutta täällä Suomessa asuessa se näyttelee kyllä aika isoa osaa. Meillä on tässä kerrostalossa saunavuoro perjantai-iltaisin, ja (ajankohdasta johtuen) se toimii juurikin jonkinlaisena viikon nollauksena ja siirtymäriittinä arjesta viikonloppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle saunominen on tärkeää, mutta erityisen tärkeää on myös se, missä saunassa se tapahtuu. Esimerkiksi hotellin sauna ei olisi ollenkaan sama asia kuin kotisauna kotimaisemissa. Ja järveen tietysti pitää päästä. Ja nyt pääsin jo mereenkin :)

   Poista
 3. Hyviä sauna- ja uimahetkiä! Ja nauttikaahan muutenkin Suomen lomastanne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä nautitaan! Helteitä on riittänyt tähän saakka, eikä se kyllä edes haittaa, vaikka ensi viikoksi vähän viilenee. Kunhan vaan uintivedet ei vielä viilene...

   Poista
 4. Ilo ilman saunaa on teeskentelyä!
  Muistakaa kaikki vain selitää ulkomaalaisille, että on kahdenlaisia risukimppuja. Lehdettömät risukimput ovat luutia ja lehdelliset saunavihtoja. Kas kun vieraissa kielissä ei ole sanaa vihdalle/vastalle. Eräs ortopedi kysyi muinoin minulta, eikö se satu, kun hakkaa itseään risuilla. "Ei satu", selitin, "kun ne koivun lehdet lehdet pehmitetään kuumalla vedellä tai kiukaan vesihöyryssä": "Ai nissä risuissa on lehdet!" totesi ortopedi. Ulkomaalaisille pitäisi vielä kai selitää, että koivun lehdissä on arvokkaita eteerisiä öljyjä, jotka hoitavat ihoa ja hengityselimiä.
  Vieläköhän Satakunnassa pidetään vihtaseuroja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa, en tiedä vihtaseuroista, mutta ainakin meillä päin pidetään vihdansidontakilpailuja jonkun verran. Isäni on vallan taitava vihdantekijä, on pitänyt joskus oppituntia meille lapsillekin.

   Niin tulikin tässä mieleen, että tajusikohan korealainen S, että vihdan oksissa on tosiaan lehdet tallella :D

   Poista
 5. Jos saisin valita vain yhden asian Suomesta ulkomaille, se olisi sauna <3 Edes day spa -hompotykset eivat veda sille vertoja, kokeiltu on. Koitan saunan merkitysta ulkomaisille selittaessa verrata sita johonkin heidan kulttuurinsa vastaavan vahvaan instituutioon, kuten Argentiinassa maten juontiin. Toinen mielenkiintoinen selitettava on juuri tuo paivasakko ja sen suuruusluokka parhaimmassa (vai pahimmassa?) tapauksessa :) Hyvia loylyja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mikään korvaa aitoa saunaa. Sen vuoksi onkin hankala selittää korealaisille, että ikävöi saunaa, kun he toteavat, että "mikset käy jjimjilbangissa?". No sehän on ihan eri juttu, ei ollenkaan samanveroinen...

   Poista
 6. Saunaa mulla on ikava ja haluaisin sellaisen itselleni tanne, pitaa odottaa varmaan lottovoittoa. Niin kauniita nuo jarvikuvat, ui sauno ui sauno ja viela kerran!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on uitu ja saunottukin! Ihanaa, että merivesikin on tänä kesänä niin uskomattoman lämmintä (24-asteista!!).

   Poista
 7. Ja Euroopassa on uskomattoman vaikea saada ihmiset uskomaan, että Suomessa ikäni asuneena suomalaisena en juurikaan sauno kesällä. "Varmasti et pärjäisi vaikka kolmea kuukautta ilman saunaa, KAIKKI suomalaiset saunoo joka viikko" jne. Vaan hyvinhän tuo vaihtovuosi Saksassa ilman saunaa sujui ja nytkin saunassa on oman maan valkosipulit kuivumassa. Otetaan se sit takaisin kylpykäyttöön, kun kelit taas viilenee ja joka paikassa on loskaa (tai ainakin vettä tulee taivaan täydeltä). :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, eihän kaikki suomalaisetkaan saunomisesta välitä. Itse olen vähän huono kerrostalosaunoja, vaikka vanhassa asunnossamme sauna olikin. Siitä puuttuu se fiilis, kun ei oikein pääse ulos viilentymään ja muutenkin sitten koko kämppä lämpiää ihan pätsiksi. Mutta ulko- ja rantasaunat kyllä kelpaavat!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...