tiistai 12. elokuuta 2014

Suuri kansainvälinen sipsivertailu

Korealaiset sipsihyllyt notkuvat toinen toistaan erikoisempia sipsejä: makeita, suolaisia, kalaisia, hummerisia, sipulisia, valkosipulisia, chilisiä, hunajaisia, voisia ja niin edespäin. Sen sijaan dippejä ei korealaisesta naksuhyllystä löydy lainkaan, eihän kaupoissa ole kermaviiliäkään. Itse en ole mikään sipsisyöppö, mutta Korean elon aikana olen tottunut napostelemaan muutaman sipsin esimerkiksi oluen kera. Korealaisethan eivät voi juoda alkoholia ilman asianmukaista anjua eli pikkusyötävää, joka useimmiten on joko kuivattua mustekalaa, kalaa, pähkinöitä tai muita naksuja. Hyvä puoli täkäläisessä sipsitarjoilukulttuurissa on se, että naksuja tarjoillaan useimmiten vähän kerrallaan erillisestä pienestä kulhosta, jolloin sipsejä ei tule ahmittua koko pussillista yhdeltä istumalta. Lisäksi kaupoissa normaali sipsipussin koko on 65 - 100 grammaa, eli melko pienikokoisista pusseista puhutaan verrattaessa suomalaisiin jättisupermegapusseihin. 


Murto-osa korealaisesta sipsihyllystä


Hunajakiemurat, perus perunalastut ja makeat maissinaksut


Koreasta lähtiessä jäi käsimatkatavaralaukkuun hieman tyhjää tilaa, jonka päätin täyttää täkäläisillä naksuilla ja tuoda maisteltavaksi kotoväelle. Mukaan lähti perinteisen tyyliset, sipuliset perunalastut, voinmakuiset maissinaksut sekä makeat hunajanaksut. Lisäksi nappasin mukaan vielä pussillisen omia suosikkeja, tulisia täysjyväsipsejä. Ja kun kotopuolessa odotti sopivasti valikoima vanhoja tuttuja Estrellan sipsejä, saimme tietysti kansainvälisen sipsivertailun käyntiin! 

Tuomaristo koostui monipuolisesti miehistä, naisista sekä koirista. Sipsejä maisteltiin paitsi grilliruoan yhteydessä, myös anju-tyyppisesti oluen kera sekä välinaposteltavana iltapäivähelteen aiheuttamaa suolanpuutosta paikkailemaan. Estrellan valikoimasta mukana makuvertailussa oli vanha tuttu Manhattan sekä uudemmat savupekonilla maustetut sekä viinietikan makuiset sipsit.


Dippejä on ollut ikäväMakeiden korealaisnaksujen kanssa ei dipit oikein maistuMakuvertailun havaintojen perusteella kaikki korealaiset sipsit maistuvat hämmentävän makeilta suomalaisiin siskoihinsa verrattuna. Jopa korealaiset perusperunalastut olivat jotenkin sokerisia ja blogistin omasta mielestä jopa vähän ällöjä. Sen sijaan tuliseksi mainostetut täysjyväsipsit saivat etenkin naispuolisten maistelijoiden hyväksynnän, vaikka tulisuus jäikin lähinnä oman mielikuvituksen varaan. Pienet maissinaksut maistuivat hunajariisimuroilta, mutta maistuivat silti lähes kaikille. Kierteiset hunajanaksut sen sijaan toimivat lähinnä jälkiruokana, eikä pieni pussi ehtinyt tyhjentyä koko viikonlopun aikana, vaikka sieltä naksuja silloin tällöin napsittiinkin. Kotimaisista Estrellan savupekoni oli selkeästi maistuvin vaihtoehto ja toiseksi kiilasi vanha tuttu Manhattanin sourcream-maku. Viinietikka sen sijaan jakoi mielipiteitä, vaikka etikkaisuus olikin melko mietoa. 

Kaiken kaikkiaan suomalaisessa maisteluporukassa suomalaiset sipsit tekivät paremmin kauppansa. Isolla porukalla maistellessa myös suomalaisten pussien isommat koot olivat kätevämpiä, sillä pienistä korealaispusseista ei tahtonut riittää maisteltavaa kaikille. Olisi kuitenkin mielenkiintoista viedä suomalaisia naksuja maistettavaksi korealaisille ja tehdä vastaava testi sikäläisten keskuudessa. Erityisen paljon blogisti haluaisi saada korealaisten kommentteja dipeistä, sillä maitotuotteet -etenkään hapanmaitotuotteet- eivät todennäkösesti sovi korealaisille makunystyröille, mutta koska he mainostavat itseään vallan ennakkoluulottomina maistelijoina, olisi hauska tarjoilla kermaviilidippejä naksujen kyytipoikana. Kermaviili ei kuitenkaan taida säilyä matkalaukussa, enkä vielä tähän päivään mennessä ole sitä bongannut sikäläisten kauppojen hyllyiltä, joten toistaiseksi dippailut jäänevät sikseen.

postaus on tehty yhteistyössä Estrellan kanssa

14 kommenttia:

 1. Löytyisikö koreasta maustamatonta jogurttia? Itse teen useinkin dipit juuri jogurttiin. Maussa ei ole kovin suurta eroa, mutta lopputulos on vähän keveämpi ja notkeampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän suunnalta ei löydy edes maustamatonta jugua (tai löytyy, mutta se on makeaa maultaan), mutta Soulista sellaista kyllä löytyy. Hyvä idea, siihenhän ne dipit tosiaan saisi kipattua!

   Poista
 2. Itse olen kermaviilidippiaddikti ja kermaviili oli ehkä se ruoka, jota Koreassa oli molemmilla kerroilla aina kova ikävä. Ylipäätään happamat maitotuotteet oli usein kaipuun kohteena. Täkäläiset sipsit ei ole kyllä tosiaan kovin kummoisia. Mun suolanhimon tyydytti vain ne juustonachot. Se pussi, jossa on piirretyn naisen kuva. En muista merkin nimeä :) Poikaystäväni oli reilun kuukauden nyt kesälomalla Suomessa ja hän ihmetteli taas suomalaisia sipsejä. "Miksi nämä pussit on näin järkyttävän kokoisia?" "Hirveen suolaista!" "Eikö ole semmoisia makeampia?". Hän kyllä ihastui ranch-dippiin toden teolla ja mietiskeli että olisipa kiva jos Koreassakin olisi jotain vastaavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä myös ikävöin hapanmaitotuotteita kovasti. Rahka on mulle vielä maistuvampaa kuin kermaviili, mutta molempia kaipaan ja niitä olisi tosi kiva käyttää leivonnassakin, mutta kun ei niin ei... Harmillisen paljon ihania kakku- ja piirakkareseptejä jää kokeilematta, koska ei löydy sopivia aineksia.

   Uskon kyllä, että suomalaisten sipsipussien koko on korealaisittain järkyttävän iso :D

   Poista
  2. Oletko kokeillut korvata rahkaa vaikka hapankermalla? (sour cream?) Enpä ole nyt ihan varma miten se loppujenlopuksi kääntyy, mutta kuitenkin samaa tavaraa, mikä on meillä kaupassa nimellä creme fraiche. Piirakkaan voisi ehkä toimia rahkan korvikkeena tarvittaessa. Eihän siinä ihan sama maku ja koostumus ole mutta aika lähelle päästään. Mä ostin Itaewonista jostain semmoisesta isosta jenkkikaupasta törpön ja maistui kyllä hyvälle. Maksoi tosin kultaisia helikoptereita.

   Poista
 3. Hih, hauska vertailu :) Toki jäin kaipaamaan arvioita, että minkä dipin kanssa kuivattu kala sopii parhaiten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm.. kuivattu kala menis varmaan valkosipulidipin kanssa, se on ehkä ainoa, joka peittää sen......mielenkiintoisen....hajun alleen :D Noh, ei tullut kokeiltua.

   Poista
 4. Komppaan edellistä, miten niiden kalojen kävi? ;) Seuraavan kerran kun käytte isolla kirkolla, osta purkki tai pari kreikkalaista jugurttia tai tanskalaista sour creamia. Voin vinkata ostopaikan ja merkin. Olen aika varma, että toimii. Kreikkalainen on toiminut oikein hyvin rahkan sijaisena esim. juustokakussa. Dippipussit mukaan siis! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivattu mustekala ei saavuttanut suurta suosiota etenkään sen jälkeen, kun se vei erään viattoman maistelijan hampaasta palasen mennessään. Niin että jätettiin sitten ne loput mustekalat "nauttimatta".

   Mä oon kerran nähnyt Costcossa sour creamia, mutta viimeksi käydessäni sitä ei taas ollutkaan. Onkohan se jotenkin kausituote :D Ja purkki oli tietysti ämpärikokoa, että siinä saa muutamatkin dipit laittaa muhimaan, ja parikymmentä kakkua samalla kertaa!

   Poista
 5. Mua taas jäi kiinnostamaan, että mikä oli makuraadissa olleiden koirien suosikkimaku. :-D

  Mä en muista, milloin olen viimeksi dippejä perunalastujen kanssa syönyt. Varmaan se on johtunut niistä kaloreista. Mutta toisaalta, eihän se kermaviili nyt niin kaloripitoista ole? Ja perunalastuissahan ei ole yhtään kaloreita.

  Onneksi Suomestakin saa nykyään sipsejä minipusseissa, mutta se vaan harmittaa, kun niissä on niin rajoittunut valikoima.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, no eräälle labradorinnoutajalle ainakin kelpaisi taatusti kaikki sipsit ja dipitkin, se ei ole sillä tavalla ronkeli :) Mutta ei me kyllä sipsejä pahemmin koirille annettu sitten kuitenkaan. Josko nyt muutama murunen saattoi tipahtaa lattialle, niin siivouspartio oli kärppänä paikalla!

   Poista
 6. Makutesti korealaisille kuulostaa mielenkiintoiselta! Tee semmoinen ihmeessä :D Myös karkkitesti olisi varmaan aikamoinen; mitäköhän korealaiset sanoisivat mm. turkinpippureista, ufo-karkeista, terva-karkeista... Oma ulkomaalainen ystäväni piti salmiakista, mutta terva-karkki maistui kuulemma "like it came from hell".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karkkitesti olisi kyllä hyvä; korealaiset karkkivalikoimat kun ovat niin läpeensä onnettomia. Meidän eräs kollega tykkää salmiakista; hän muotoili lauseen jotenkin niin, että "tämä maistuu tosi pahalle, mutta on koukuttavaa" jonka jälkeen tyhjensi koko pussin saman tien. Ja viimeksi minulta suorastaan toivottiin turkinpippureita tuliaisiksi :D

   Poista
 7. Ostin Taavetissa käydessäni ystävättärelleni tuliaisiksi Saksaan 2 pussia Häkkisen kalaherkkuja, kuivattuja Saimaalta pyydettyjä muikunpäitä. Mahtaakohan ne vetää hajussa ja maussa vertoja kuivatuille mustekaloille? Ne, niinkuin kuivatut muikutkin, ovat valkuaisaine- , vitamiini ja energiapitoisia lisäaineettomia luonnontuotteita. No joo, en suosittele niitä tuliaisiksi Koreaan viemään, koska pussin kyljssä on koiran kuva.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...