maanantai 1. syyskuuta 2014

Pohjola houkuttelee

The Korea Times kirjoitti perjantaina, että yhä useampi nuori osaaja suunnittelee muuttoa Pohjois-Eurooppaan. Pohjoinen kutsuu erityisesti kolme-nelikymppisiä, uraputkessa olevia ja perheellisiä korealaisia ja näyttäytyy heidän kuvitelmissaan unelmien paratiisina, jossa terveydenhuolto ja korkeatasoinen koulutus on paitsi maailman parasta, myös ilmaiseksi kaikkien saatavilla. Lisäksi tasa-arvoasiat sekä lempeämpi suhtautuminen lasten kasvatukseen houkuttelevat, mutta kapuloita muuttorattaisiin asettavat pohjolan tiukahkot maahanmuuttolait. 

Artikkelissa korealaiset aikuiset kuvailevat kotimaansa painajaismaista työelämää sekä kaikenkattavaa kilpajuoksua, jonka jalkoihin oma elämä uhkaa jäädä, ellei sitä pakene ennen loppuunpalamista. Tunnen itsekin muutamia perheellisiä korealaisia, jotka haaveilevat muutosta Suomeen, koska "teillä on maailman paras terveydenhuolto ja ilmainen koulutus, eikä minun tarvitsisi enää huolehtia lasteni yliopistomaksuista". Ja miehen kertoessa ystävillemme taannoisesta silmäleikkauksestaan, olivat korealaiset aivan ihmeissään: "miksi kummassa käyt silmäleikkauksessa Koreassa, eikö teillä Suomessa ole maailman paras terveydenhuolto?" No juu, hyvää hoitoa toki saa, mutta laserleikkauksen hinta on kolminkertainen Souliin verrattuna eikä leikkausta suinkaan suoriteta veronmaksajien pussista...


Siis tällaistahan meillä on Suomessa aina? Kuva on otettu Tampereen Rauhaniemessä pari viikkoa sitten ja lainattu Iltalehden sivuiltaKorealaisten haavekuvissa Suomi on valkoinen joulupukin maa, jossa xylitol-purkkaa kasvaa koivunoksissa, juomavesi haetaan suoraan järvestä ja revontulet valaisevat pimeämmätkin yöt väriloistollaan. Blogisti jäi kuitenkin miettimään, onko kukaan mahtanut kertoa korealaisille, että tammikuussa elohopea tipahtaa miinus kahdenkympin alle, tai että marraskuinen iltapäivä saattaa olla pilkkopimeä jo kolmatta viikkoa putkeen, tai että joskus voi keskikesälläkin sataa rakeita? Tietävätkö he, että verottaja lohkaisee palkkapussista helposti kolmanneksen (ja enemmänkin!) ja että ravintolalaskun hinnalla ruokkisi kaksikymmentä korealaista? Tai että Suomessa ei syödä riisiä joka päivä, ja kun syödään, sekin on sitä irtonaista riisiä? Eräs taannoin tapaamani Suomessa asunut korealainen kertoi muuttaneensa takaisin kotimaahansa käytännössä yhdestä syystä: hän ei enää kestänyt yhtäkään pimeää talvea Suomessa. Ja ymmärtäähän tuon, kun ei siihen tahdo suomalaisetkaan tottua.

Mutta jos sitten korealaiset vielä kaiken tämän jälkeenkin olisivat sitä mieltä, että Suomeen kannattaisi muuttaa paremman elämänlaadun perässä, toivon, että joku muistaisi avata heille muutaman täkäläisille tuntemattoman avainsanan: Alko, anniskelulaki, alkoholivero. Luulen, että tajutessaan sojun puuttumisen muuttuisivat useimmat korealaiset silmänräpäyksessä maahanmuuttajajista paluumuuttajiksi.


23 kommenttia:

 1. Taitaa tässä olla se sama ilmiö kuin niin monessa muussakin asiassa; ruoho on aidan toisella puolella niin paljon vihreämpää. Mutta mua alkoi nyt kiinnostamaan tuo edullinen silmäleikkaus! Oletko kirjoittanut siitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, kirjoittelin leikkauksesta heinäkuussa: http://jalallakoreasti.blogspot.kr/2014/07/laserleikkaus-korealaisittain.html

   Tulee tosiaan edullisemmaksi ottaa tarjouslennot Souliin ja teettää leikkaus täällä, kuin mennä esim. Tampereella lasikiin :)

   Mutta joo, aina kai se ruoho on vihreämpää jossain muualla. Ja totta puhuen (kaikki kiitos kohtuullisen hyvin toimivalle terveydenhoidolle Suomessa, mutta...) kyllä korealainenkin terveyssysteemi tuntu aika toimivalta ja ainakin hoitoon tuntuu pääsevän paljon nopeammin kuin Suomessa. Lisäksi perusmaksut julkisella puolella ovat tosi alhaiset; sen vuoksi korealaiset vanhukset ramppaavat lääkärissä joka krempasta, koska se ei maksa juuri mitään ja hoitoon pääsee heti...

   Poista
 2. Olen minäkin kuullut haaveiluja, kuinka olisi mukava muuttaa Suomeen, kun siellä on niin paljon paremmat palkat kuin Espanjassa ja koulu niin erinomaista, mutta kuinkahan moni espanjalainen loppujen lopuksi jaksaisi nauttia pitkästä talvesta... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ja paremmat palkat tarkoittavat useimmiten myös hurjasti korkeampaa hintatasoa, joten siinä mielessä se espanjalaistenkin ajatus helposta ja rahakkaasta elämästä Suomessa on ehkä vähän epätodellinen...
   Niinhän se useimmiten menee, että muiden maiden hyvistä puolista puhuttaessa unohdetaan sitten ne kääntöpuolet...

   Poista
 3. Mikään maa ei ole täydellinen, on lopputulos:D Mutta tämmösiä on aina mielenkiintosta lukea, että mitä esim. korealaiset aattelee suomesta. Oot oikeesti tosi hyvä kirjottamaan blogia, ootan aina uutta tekstiä:DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tuskin mikään maa on täydellinen (muutenhan siellä eläisivät kaikki :D). Ja kuka tykkää mistäkin; kyllähän suomalaisiakin muuttaa vuosittain runsain mitoin ulkomaille sillä ajatuksella, ettei ikinä enää palaa takaisin siihen kylmään ja kolkkoon takapajulaan!

   Poista
 4. Kaikki on niin kovin suhteellista. Täältä Soulin tomuista ja saastepäivistä pakeni kesällä Detroitiin ystäväperhe, joka raportoi kuukauden asumisen jälkeen, että tukkoisuus ja päänsäryt, joita eivät enää varsinaisesti olleet huomanneetkaan, ovat hävinneet kokonaan. Perheen 7-vuotias, joka kuorsasi niin, että ikkunat helisivät ja taulut tärisivät seinillä, on lopettanut kuorsaamisen ja hengittää nykyisin öisin normaalisti eli niin hiljaa, että perheen äidillä on vaikeuksia saada nukuttua: välillä pitää tarkistaa, että lapsi on yhä hengissä. Ei ole ollut ikävä, tosin he eivät olekaan korealaisia.

  Jotenkin tuntuu, että tuo ravinto voisi silti olla suurin ongelma. Koreanopettajani kertoi, että voi hyvin olla päivän syömättä kimchiä. Toinen päivä onkin sitten jo vähän nihkeää ja kolmantena päivänä hänen "terveytensä ei ole enää hyvä". Ilman (ruis)leipää pystyy näköjään elämään ihan sujuvasti, mutta luulen, että kimchittömyys ei yksinkertaisesti ole mikään vaihtoehto.

  Kovin moni korealainen tuskin vaihtaisi saastepilviään suomalaisen marraskuun (sojuttomaan) kaamosloskaan ja vaakaräntään, vaikka minä niin (sitten joskus) teenkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kimchin, riisin ja nuudeleiden (ja sojun!) mäkin luulen olevan se kovin ongelma. Olisi vaikea kuvitella korealaisten tottuvan suomalaiseen ruokaan ilman jonkinasteista shokkia :D

   Ja tuosta Detroitin perheestä pitää sanoa, että suhteellista tosiaan... Suomesta katsottuna Detroit ei ehkä ole juuri se kohde, minne mielellään muuttaisi, mutta Soulin saastepilvien varjossa elämiseen verrattuna Detroitinkin ongelmat saattavat tuntua vähäisiltä.

   Ja Suomesta pitää kyllä sanoa, että aika myös kultaa muistot. Vai olisiko sitä koskaan voinut oikeasti uskoa, että minäkin jollain tavalla kaipaan jopa niitä kaikista ankeimpia loskakelejä (koska silloin voi laittaa punajuurilaatikkoa uuniin, sytytellä parit kynttilät ja käpertyä sohvannurkkaan), puhumattakaan siitä, kuinka paljon kaipaan suomalaisrakennusten toimivaa eristystä ja lämmitystä!

   Poista
 5. Mulle tuli kanssa mieleen, että taitaa se ruoho olla aina vihreämpää aidan toisella puolella. Tosin täällä Suomessa se on vihreää vain osan vuotta. ;-)

  Mutta tuo suomalainen koulutus on ihan uskomaton etu. Aikuiskoulutuskin on suurelta osin ilmaista, mikä on minusta aika käsittämätöntä. Kunpa suomalaiset osaisivat arvostaa näitä Suomen hyviä puolia enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulutus on kyllä huikea, etenkin kun taso on korkea (lähes) koulusta riippumatta ja mahdollisuudet vaikkapa yliopisto-opintoihin ovat aidosti tasavertaiset. Se vaan on korealaisille jotain niin käsittämätöntä, että miten meidän koulutustyylillä (ala-astelaiset koulussa esim. 5 tuntia päivässä ja that´s it) voi "muka" päästä niin hyviin tuloksiin. Toinen uskomaton juttu on se, kun multa aina tivataan, että mikä on se Suomen paras yliopisto ja monesko yliopisto minun vanha kouluni on rankingissa, ja sitten yritän selittää, että ei meillä oikeastaan erotella yliopistoja sen kummemmin paremmuusjärjestykseen (esim. töitä hakiessa jne), vaan että yliopisto kuin yliopisto, kaikki ovat suurinpiirtein samantasoisia ja yhtä arvostettuja. No joo, kai siitä Aalto-yliopistosta nyt sitten joku heti sanoo, että sehän se on, mutta ollaan vielä aikas kaukana siitä meiningistä, mikä täällä Koreassa on yliopistomaailmassa vallalla...

   Poista
 6. Hih, korealaisten muuttoryntäys Suomeen kuulostaa jotenkin aika kaukaiselta ajatukselta :) Positiivista on, että jossain arvostetaan pohjoismaista hyvinvointivaltiota :)

  Suomi on varmasti aika raju paikka sellaiselle joka ei ole ilmastoon tottunut, piirit ovat sisäänpäin lämpiävät ja työllistyminen vaikeaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelisin, että ei se Suomen ilmasto nyt NIIN erilainen ole korealaiseen verrattuna, luontokin on hieman samankaltainen. Siis että onhan täälläkin talvi ja lunta ja loskaa ja pimeää jne. Paljon karumpi paikka Suomi on varmasti esim. kaakkois-aasialaisille tai vaikkapa afrikkalaisille, jotka eivät ole koskaan lunta ja loskaa nähneetkään. Mutta ne kulttuurierot noin muuten taitaa olla se pahin paikka; Suomen ja Korean tavat eroaa niin merkittävästi toisistaan, että onhan se kulttuurishokin paikka joka tapauksessa!

   Poista
 7. Hauska juttu! Turkkilaisilla on pitka tausta maahanmuuttajina Eurooppaan, aika moni on palannut takasin kun paratiisi onkin osoittanut myös omaavansa naita miinuspuolia, joihin ei olekaan ihan helppo sopeutua. Ilmasto ja ihan toisenlainen kulttuuri ovat monille liikaa ja eikun kotiin, joka olikin ihan kiva paikka. Tallaisen yhteisöllisen kulttuuri jalkeen monelle taitaa tulla Suomessa shokkina, etta siella onkin aika yksin, kadulle ei voi menna lörpöttelemaan tai naapurin ovelle koputtelemaan, on vahan niinkun nobody, muistan eraan turkkilaisen kertoneen etta se tunne oli niin pelottava ettei siella pystynyt olemaan huolimatta monista hyvista asioista. Meille suomalaille se on kuitenkin ihan normia ja jopa kaivattua. Marraskuun ranta ja pitka pimeys on kylla jotain aika rankkaa, ihan suomalaisittainkin....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa paitsi se jokapäiväinen kulttuuri, niin myös työkulttuuri on tosi erilainen moneen yhteisöllisempään ja hierarkisempaan kulttuuriin verrattuna. Voi olla yllätys, että suomalaisessa työpaikassa saakin paljon vapautta - ja vastuuta myös, ja se pitää osata myös kantaa. Lisäksi suomalainen individualismi ja yksilöllisyys olisi varmasti esim. turkkilaiselle aika karua. Puhumattakaan siitä, miten vähän Suomessa on väkeä! Kadut ovat tyhjät ja hiljaiset, eikä kukaan tule tönimään, juttelemaan tai edes kävele kaupungilla vastaan :D

   Poista
 8. Suomen pitkää, pimeää ja kylmää talvea ei ole kyllä yhtään ikävä, mutta tällä hetkellä kun sadetta ei ole tipahtanut Andalusian taivaalta kuin viimeksi huhti-toukokuussa, niin kaipailee kunnon sadekuuroa! Niin se ihminen aina kaipaa jotakin, mitä ei ole, mutta totta puhuen tekisi kyllä luonnollekin hyvää edes pieni vesisade, eikä maastopaloja syttyisi koko ajan. Tykkään kyllä tästä eteläeurooppalaisesta rennosta ilmapiiristä, enkä tällä hetkellä kaipaa Suomeen, vaikka luonto, rauha ja puhtaus ovat siellä ihan omaa luokkaansa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin, että sitähän aina kaipaa, mitä ei ole saatavilla :D Kaipa se kuuluu ihmisluonteeseen.

   Soulissa asuville se Suomen luonto ja puhtaus on ehkä vielä kovempi juttu kuin minulle; täällä syrjässä ei ole pahaa saasteongelmaa ja luontokin on lähellä. Lisäksi tykkään sijainnista vuorten juurella meren äärellä, joten siinä mielessä sitä Suomen luontoa ei ole niin pahasti ikävä, kuin suurkaupunkilaisilla.

   Tuo kuukausien sateettomuus kyllä kuulostaa aika raskaalta, toivottavasti saatte pian kunnon kuuron, jotta luontokin jaksaa taas kohti syksyä!

   Poista
 9. Meidän esikoinen ei meinaa oikein ymmärtää Suomen hyvyyden päälle vaan taitaisi olla hetimiten valmis muuttamaan takaisin sinne missä Turkinpippurit kasvoi. Minusta onni ja tyytyväisyys on pään sisällä ja missä tahansa voi olla tyytyväinen, jos niin haluaa asioita katsoa. Suomi on hyvä maa asua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se Suomeen tottuminen ottaa aikansa? Onhan se selvää, että kun kaverit ja tutut ympyrät jää taakse, ei siinä paljon Suomen ilmainen terveydenhuolto tai tasapuolinen koulutus teiniä helpota :)

   Minunkin mielestäni Suomi on hyvä paikka asua. Eikä Koreakaan hassumpi ole!

   Poista
 10. Voi kun minunkin mielitettyni haaveilisi Suomeen muutosta! Jouluna tulossa taas tänne, kolmatta kertaa, ja on jo nihkeillyt että taasko sinne pimeään loskaan pitää tulla :D Tällä kertaa pitää kuulemma mennä lappiin Kakslauttaselle igluhotelliin ja katsoa revontulia. Yritin sanoa, että A) Lappi on kuule Helsingistä katsoen aika kaukana, B) Revontulien näkeminen ei ole guaranteed ja C) Ymmärräthän että siellä voi olla melkein -30 astetta pakkasta?
  Kuulemma Suomi on kuitenkin "parempi" kuin Korea, koska on siistimpi ja rennompi. Tiedä sitten muuttuisiko mieli kun asuisi täällä muutaman vuoden ja näkisi sen pahimman pimeän talven.

  Yksi korealainen kaveri on haaveillut vuosia Suomeen muuttamisesta. Hänelläkin tuntuu olevan tosi yltiöpositiivinen kuva Suomesta, joka on selkeästi tullut kirjoista ja televisiosta. Aina kun kerron jotain Suomen huonoja puolia, hän ei oikein haluaisi uskoa niitä todeksi ja lakaisee ne aina maton alle "no mutta teillä on para koulutusjärjestelmä jne" -argumenteilla. Toivon että hän voisi jonakin päivänä toteuttaa unelmansa, mutta olen yrittänyt myös sanoa ettei häntä odota täällä mikään paratiisi. Saman ilmiön olen huomannut monissa suomalaisissa nuorissa, jotka ovat kovasti esimerkiksi korealaisten draamojen pauloissa: kuva sen maan arkielämästä on aika erilainen kuin todellisuudessa. Tämä sama ilmiö on varmaan tapahtunut toisinkin päin, sillä itse olen ainakin nähnyt Suomen esitettävän todella positiivisessa valossa Koreassa, mikä on tietenkin tosi hieno juttu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, luulen myös, että monilla suomalaisilla opiskelijoilla on aika ruusuinen kuva korealaisesta työkulttuurista.. :)

   Mutta hyvä tietysti että Suomellakin on hyvä julkisuuskuva täkäläisten parissa!

   Toivotaan, että tänä jouluna poikaystävälläsi on tuuria ja hän vihdoin näkisi sen winter wonderlandin eikä sitä pimeää ja märkää loskasuomea...! :D

   Poista
  2. En ole nuori, mutta olen kovasti korealaisten tv-sarjojen pauloissa. Törmätessäni tähän Terhin pitämään blogiin olin päinvastoin yllättynyt, kuin hyvin k-dramojen antama kuva korealaisista ja heidän elämämästään ja tavoistaan pitää paikkansa. Olin suhtaunut hyvin varaukssella siihen, että sarjoissa kuvattu elämä ei ole todellista.

   Mutta niin vain Terhin kertomat asiat ja kuvaukset pitävät hyvinkin paikkansa!

   t. Susanna

   Poista
 11. Nämä mielikuva- ja kulttuurieroasiat ovat todella mielenkiintoisia. Jokaisessa maassa on taatusti jotain huonoa, ja varmaan jotain hyvääkin. En ole itse koskaan asunut muualla kuin Suomessa, joten voin vain arvuutella, millainen oma sopeutumiskykyni olisi. Jossain määrin haluaisin uskoa, että selviytyisin ajan kanssa melkeinpä mistä tahansa (tai ainakin tottuisin eroavaisuuksiin), mutta rehellisyyden nimissä on todettava, että olisi se kyllä aika vaikeaa tai suorastaan mahdotonta joidenkin asioiden kohdalla. Rajoitettu sananvapaus tulee ensimmäisten joukossa mieleen. Samoin sukupuolten välinen tasa-arvo - tai siis sen puute - olisi taatusti aika monessa maassa kova paikka näin suomalaisen naisen näkökulmasta.

  Jännä juttu, että korealaisilla on niin myönteinen mielikuva Suomesta. Olisin ennemmin kuvitellut, että monellakaan ei olisi yhtään minkäänlaista mielikuvaa kaukaisesta Suomesta. Ilmeisesti Suomea on osattu markkinoida siellä hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhempien ihmisten keskuudessa Suomi ei ole tunnettu (eivät yleesä tiedä, missä se on), mutta nuoremmat / aikuiset tietävät enimmäkseen juuri Pisa-tutkimusten ja muiden koulutuslistausten myötä. Suomesta tiedetään myös yleensä revontulet, xylitol sekä joulupukki :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...