lauantai 4. lokakuuta 2014

Hyvä hyvä!

Kun suomalainen kertoo korealaiselle, että on kotoisin Suomesta, toteaa korealainen siihen, että "hueba hueba, tsaillitol!" Suomennettuna siis, että hyvä hyvä, xylitol. Xylitol on revontulien ohella SE juttu, minkä korealaiset tietävät Suomesta, sillä koivusokeripurkkaa on markkinoitu maassa käsittämättömällä intensiteetillä. Kaikista suosituin purukumi on valko-vihreäpurkkinen Lotte Xylitol Gum, jota löytyy jokaisen pikku tuppukylänkin kulmakaupan hyllyiltä. 
Vuonna 2003, jolloin xylitolin markkinointi Koreassa oli aktiivisimmillaan, osoittivat tutkimustulokset Suomen olevan korealaisten keskuudessa tuplasti tunnetumpi kuin muut pohjoismaiset maat. Nykyisin Suomi tietysti tunnetaan muistakin ansioista, mutta xylitol säilyy edelleen Suomen ensivaikutelman luojana. Samaisena vuonna tutkittiin, että noin 3% korealaisteineistä tunnisti Nokian suomalaiseksi tuotteeksi, mutta 62% tiesi xylitolin tulevan Suomesta.

Xylitolin menestyksen sinetöi lopulta Danisco Korean General Manager Cho Won-jang, jota on myöhemmin tituleerattu Korean xylitol-lähettilääksikin. Sittemmin Cho on perustanut Soulin lähelle myös suomalaistyylisen kahvilan Cafe Hyvaa; paitsi kahvia ja xylitol-purkkaa, kahvilassa on esillä myös suomalaista designia marimekkoineen, koivupuineen ja muumeineen. 

Suomessa käydessäni olen silloin tällöin hankkinut jotain pientä tuliaista korealaisille ystäville vietäväksi. Kaikki ulkosuomalaiset ovat luultavasti vieneet tuttavilleen Fazerin suklaata, tai ehkä salmiakkia. Salmiakki on kuitenkin huono tuliainen ulkomaalaisille, sillä eihän siitä ihan oikeasti kukaan ei-suomalainen välitä; siis helmiä sioille, toteaa blogisti. Muumituliaiset ovat myös osoittautuneet aika huonoksi valinnaksi, sillä muumit ovat vasta nyt heräämässä Korean markkinoilla, eikä tunnettavuus ole vielä kovinkaan laajaa. Kun sitten viime Suomi-reissulla huomasin lähikaupan valtavat purukumivalikoimat, syttyi lamppu (vihdoin) blogistinkin päässä: Jenkki-purkkaa tietysti!


Blogistin suosikki

Vaikka korealaisten kauppojen hyllyiltä lähes poikkeuksetta xylitolia löytyykin, ei purukumivalikoima ole yleensä kovin kattava. Mauista vihreä omena lienee tunnetuin ja suosituin, mutta esimerkiksi xylitolilla makeutettujen karkkien ja pastillien valikoima on vieläkin melko rajallinen. Suomessa sen sijaan uusia purukumeja tulee markkinoille kuin sieniä sateella, joten valikoin korealaisille tuliaisiksi muutaman hieman eksoottisemman maun, kuten esimerkiksi Cloettan polka-karamellin sekä vadelma-lakritsin. Salmiakkipurkkakin olisi kätevä tuliainen, koska samalla saisi ujutettua korealaisten suuhun vaihvihkaa sitä salmiakkia...

Kuvat Cloettan sivuilta


Laajemman makuvalikoiman lisäksi on suomalaisissa purukumeissa mielestäni pidempikestoinen maku korealaisiin tuotteisiin verrattuna. Omat suosikkini Jenkki-purkista ovat viileät methol-maut sekä edellä mainittu vadelman ja lakritsin sekoitus. Ja Mauri Kunnaksen fanina piirroshahmot olivat kiva yllätys junior-purkkapakettien kyljessä; toki Angry Birds ja Muumit toimivat nekin, mutta Herra Hakkarainen on kuitenkin jotain ihan blogistin kotikonnuilta peräisin olevaa, joten sopii siksikin mainiosti viemisiksi. Sitä paitsi xylitol-purkka on kuitenkin mukavampi tuliaisvaihtoehto kuin karkit ja suklaat, joita jo muutamat terveystietoiset korealaisvanhemmatkin välttelevät lapsilleen antamasta.

Ai niin, ja se hueba hueba... Video on tainnut seikkailla blogissa jo joskus aiemminkin, mutta koska se on aina yhtä hämmentävä, niin menkööt vielä kerran. Tästähän siis on kyse:
*postausta varten blogisti sai maistiaisia Cloettan Jenkki-purukumeista*

11 kommenttia:

 1. Tuota hueba huebaa sai kyllä kuulla jatkuvasti aina kun mainitsi olevansa suomalainen. Korealainen xylitolpurkka ainakin mun mielestä muuttuu jotenkin tosi nopeasti mauttomaksi ja menee sellaiseksi tahmean oloiseksi aika äkkiä. Positiivisen suomikuvan luomisesta saamme kyllä kiittää herra Chota tosi paljon :) Olen tavannut hänet työn merkeissä useamman kerran ja hän tuntui kyllä olevan tosi omistautunut asialleen ja tuntui tykkäävän Suomesta kovasti.

  Minulta muuten kerran kysyttiin, että pukeutuuko suomalaiset samalla lailla kuin mainoksessa esiintyvä "tonttumies". Sanoin että olisinpa lähtenyt Suomesta pois aika äkkiä jos meillä kaikilla kasvaisi parta ja kaupungilla kuljeskeltaisiin tuollaisessa varustuksessa ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhahha, oliskin just niin, että hengailtais koko Suomen kansa noissa vihreissä tonttupuvuissa kesät talvet ja annettais parran kasvaa :D Että semmonen edistyksellinen pohjoismainen valtio meillä täällä... ;)

   Poista
 2. Video naurattaa aina vaan ! :) Herra Hakkarainen on myos ihan yes !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo sama, mua kanssa joka kerta jaksaa jotenkin naurattaa tuo tonttumies!

   Poista
 3. Ei hitto tuota videota! :D En ollut nähnyt ennen ja hämmentävä on todellakin kuvaava sana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli muuten joku rovaniemeläinen kulttuurialan työntekijä tuo mies, joka sitten kuulemma lennätettiin pariksi viikoksi Koreaan kuvaamaan tuota mainosta. Ja hän oli autuaan tietämätön siitä, että oli muutaman vuoden ajan koko Korean tunnetuin suomalainen, kunnes Hesari teki hänestä jonku jutun mainokseen liittyen! Aika hauska...

   Poista
 4. Ihan luonnollistahan se on meillä täällä Suomessa, että kun poksauttaa xylitol-purkin auki, niin vihreä Hammaskeiju hypähtää sohvan viereen tanhuamaan =D En tiennyt, että xylitol on niin iso juttu siellä, aina oppii uutta… Sitä olen pohtinut joskus, että jos sokeria ei valkaistaisi, olisiko se "terveellistä" (=ei aiheuttaisi kariesta). Ns. intiaanisokerista (jota ei prosessoida, valkaista) oli joskus jotain tutkimusta, että toimisi samoin kuin koivusokeri (xylitol).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, valkopartaisia hammaskeijujahan täällä on kaikki nurkat (ja olohuoneet) pullollaan! :D

   Poista
 5. Mitä ihmettä?? En olisi kyllä yhtään tiennyt, että xylitol on siellä in. Vielä hämmentävämpi oli tuo hyvä hyvä-mies :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Xylitolin tosiaan tietää jokainen korealainen. Ja hämmentävän monet tajuavat sen tulevan Suomesta, vaikkei sitten tietäisikään, missä ja mikä tämä ihmeellinen "Phinland" oikein edes on... :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...