torstai 23. lokakuuta 2014

Kaikilla korealaisilla herkuilla

Ajateltiin käydä autokaupoilla. Koreassa paikalliset autot ovat varsin edullisia, vaikka tietysti autot ovat lähtökohtaisesti kaikkialla edullisia Suomen hintoihin verrattuna. Mutta tuontiautot ovat Koreassakin huomattavasti paikallisia tyyriimpiä, niin sanottuja paremman väen biilejä. Ensi kertaa Koreaan saapuessa lähes jokainen tajuaa viimeistään lentokentältä ulos kaartaessa, että autokanta on täällä hämmentävän homogeenista. Paitsi, että kaikilla on joko Kia tai Hyundai, myös värikartta rajoittuu lähinnä harmaaseen ja mustaan. Ollapa korealainen kapinallinen ja uskaltautua ostamaan punainen auto, huh!

Mutta käytännössä siis korealaisilla teillä kurvailee Kiaa, Hyundaita, muutamia Samsung-Renaulteja ja pari Ssangyongia. Silloin tällöin törmää (ei onneksi kirjaimellisesti) bemareihin, mersuihin ja audeihin, mutta esimerkiksi Saab tai vaikkapa Mitsubishi on jo harvinaisuus. 

Elokuussa lehtien palstat täyttyivät ihmettelevistä artikkeleista, joissa kerrottiin korealaisten hämmentyneen Paavin vierailusta; Paavi kun ei suostunutkaan kurvailemaan kaupungilla suurilla ökyautoilla, vaan valitsi matkantekoonsa pikkuruisen Kia Soulin... (kuva täältä)


...kun korealaisten mielestä tämä olisi ollut enemmänkin suurmiehen auto: Ssangyong Chairman, jokaisen puheenjohtajan valinta.

Autokaupoissa kierrellessä osui silmään muuan Hyundai Santa Fe, varsin näppärän näköinen maasturi. Ja tarkemman tutkailun jälkeen huomasimme sen sisältävän kaikenlaisia mukavia lisävarusteita, kuten esimerkiksi kaistavahti, seisontajarru, parkkeerausavustin sekä rengaspaineiden automaattivalvonta. Ihaillessamme uuden auton hienoja toimintoja, valaistiin meille lisävarustevalikoimaa hieman lisää. Nimittäin autoon oli saatavilla myös esimerkiksi automaattinen takaluukku, joka aukeaa itsestään, kun seisot avaimet taskussa tarpeeksi lähellä. Tämä on tietysti kätevää silloin, kun molemmissa käsissä on kauppakassit ja avaimet lojuvat vetoketjutaskun uumenissa. Lisäksi takaluukusta löytyi 220 voltin pistorasia autojääkaappia varten (Suomen talvessa kun se koko auto on yhtä jääkaappia. Tai paremminkin yhtä pakastinta). Kulmakarvat kohosivat vielä pari senttiä lisää, kun kuulimme auton varusteisiin kuuluvan myös paitsi lämmitetyt, niin myös ilmastoidut penkit, mutta ehdoton suosikki ja suorastaan must have-varuste oli kuitenkin ilmastoitu hanskalokero. Miksi ihmeessä se ylipäätään on lisävaruste, luulisi moisen välttämättömyyden siirtyneen jo vakiovarustepuolelle!

12 kommenttia:

 1. Onhan siellä " teidän kaupungissa" ainakin yksi Volvo :D Terv äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, on se yksi valkoinen..ja meidän parkkihallissa on yksi Saab; ne on syynätty tarkkaan!

   Poista
 2. Oi mitä ihania lisävarusteita! Kyllähän nuo kaikki herkut pitäisi nyt heti saada omaankin autoon :) Minä olen tähän asti ollut jo äärimmäisen tyytyväinen, kun oma biili on niin sanotusti avaimeton eli riittää, kun avaimet on käsilaukussa, niin pääsen autoon sisälle ja saan auton käyntiin. Lukkoonkin ovet menee nappia painamalla. Mutta nyt iski kyllä kova tarve saada auto, jonka takaluukku aukeaa itsestään :D Kai se menee itsestään kiinnikin?! Ei tarvitsisi käsiä sotkea. Ja ilmastoitu penkki. Miten kukaan on voinut elää ilman sellaista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis sehän siinä kummallisinta onkin, että se ei siltikään ole sellainen napista sulkeutuva takaluukku, mikä kuitenkin on normaalia jo aikamonissa autoissa (esim. bmw tai vw jne..) jostain syystä sitä automaattisulkeutumista ei ollut mahdollista saada. Menee siis puolet ideasta ihan hukkaan!

   Poista
 3. Taalla on ihan sama noiden autojen varien kanssa. Kerran kysyinkin, etta onko siihen jokin syy, etta kaikki ovat enimmakseen harmaita ja radikaaleimmillaan mustia :) Siinapa sitten bongailee omaa kyytia, kun ymparilla porraa tsiljoona mustaa Peugeotia ja viela tummennetuilla laseilla. Toottia ja hatavilkkujakin kayttaa kaikki, joten en niihinkaan reagoi erityisen tehokkaasti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä myös todella tummat lasit, se on oikeasti aika turvallisuusriskikin, kun esimerkiksi pimeässä ei autonikkunasta meinaa nähdä lainkaan pihalle...

   Poista
 4. Voi elämä mitä lisävarusteita. Luulin, että täällä ne hallittaisiin, mutta ei kyllä olla tuohon tasolle menty. Riittää, että autossa on ainakin 6 cupholderia, mieluiten kuitenkin kaksi jokaista matkustajaa kohtaan.

  Autokaupoilla käynti on niin rasittavaa. Me ollaan nyt kaksi lauantaita vietetty tuossa puuhassa (siis miehen mielestä ei ole ollenkaan rasittavaa tietenkään), ja ilmeisesti taas tällä viikolla päästään samoihin puuhiin. Toivottavasti teillä auton osto menee nopeasti ja vaivattomasti...

  ...ja täällä se kaikkein suosituin auton väri on valkoinen. Syy on, että se on yleensä ainoita, joista ei tarvitse maksaa ekstraa. Punainen on vain niillä, jotka ovat hövelimpiä rahansa suhteen, koska punainen auto nostaa vakuutusmaksuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen on täällä "ihan ok", se alkaa olla yhä suositumpi. Mutta musta sekä harmaan eri sävyt jyrää. Tosin tuota karmeaa Kia Soulia näkee aika usein myös mintunvihreänä (mikä ei tokikaan ainakaan paranna sen auton ulkonäköä...)

   Poista
 5. hyvä toi Paavi kuva. onpas niillä varusteet...menisin ihan sekaisin noissa kaupoissa....:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli vähän ylläri meillekin, mutta kyllähän ne mausteet auton tekevät (tai jotain...) :D

   Poista
 6. Meillä on ollut yksi KIA, ei herkuilla, vaan kaikilla mahdollisilla vioilla. Sen jälkeen ei ole korealaisiin autoihin päin vilkaistukaan. Tämäkin piti lukea silmät kiinni:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa korealaisista autoistahan Euroopan markkinoille tehdään Turkissa ja Tsekeissä. Täällä Koreassa on sitkeä huhu, että eurooppalaisvalmisteiset korealaisautot ovat parempia kuin Koreassa valmistetut, mutta ehkpä se ei sitten pidäkään paikkaansa?? Suomessahan Kia antaa autoilleen huikean viiden (vai jopa seitsemän??) vuoden takuun. Ilmeisesti Turkissa ei siis ollut sama meininki?
   Toivotaan, että meidän tuleva Hyundaimme pysyisi kunnossa ainakin muutaman vuoden... :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...