keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Läheltä katsottuna

Niinhän sitä sanotaan, että pitää mennä kauas nähdäkseen lähelle. Blogisti saapui eilen jälleen Suomen syksyyn suorittamaan vertailevaa tutkimusta, ja tottahan se sanonta tuntuu olevan; kaukaa tulleena ja läheltä katsoen tajuaa, että Suomihan on suorastaan nerokas maa. Vai mitäs sanotte siitä, että...

...Suomessa ovet aukeaa _oikeaan suuntaan_ eli ulospäin; lentokentällä matkalaukun kanssa vessaan änkiessä on todellakin mahdollista rullata se pakaasi sinne vessakoppiin saakka, sillä oven aukeamissuunta (ja ihmisen kokoinen vessakoppi) antaa siihen mahdollisuuden.

...Ruokakaupassa on tarjolla kaikkea, mitä ihminen voi kaivata. Mikä tarkoittaa tietysti paitsi juustoja, maitotuotteita, ruisleipää ja mitä tahansa järkevää proteiinipitoista välipalaa, mutta myös esimerkiksi yksittäin myytäviä voinappeja pientä hotellihuoneessa nautittavaa ruisleipävälipalaa varten.

Yksittäin myytävä voinappi, mahtavaa! Paitsi että mistä lähtien suomalaisissa elintarvikkeissa on ollut sekä venäjän- että japaninkieliset tekstit??

...Työpäivät päättyvät yleisesti kello neljä, tai viimeistään viideltä, mikä mahdollistaa ihan kokonaisen työpaikan ulkopuolisen elämän, kuten esimerkiksi harrastukset, television tuijottamisen, ulkoilun, kotitöiden tekemisen tai vaikkapa ystävien tapaamisen muulloinkin kuin viikonloppuna.

...Liikenneruuhkia ei oikeastaan ole. Edes Helsingin kaupunkiliikennettä neljän aikaan perjantai-iltapäivänä ei lasketa. Jos sitten joku satunnainen risteys vähän jumittaakin, niin hyppää vaikkapa sellaiseen vihreään, kadulla äänettömästi hiipivään toukkaan; sen kyydissä pääset kaupungin toiselle puolelle viimeistään vartissa. VARTISSA!

Pääkaupungin ydinkeskusta arkipäivänä iltakuudelta: seitsemän jalankulkijaa, ei yhtään liikkuvaa autoa.
Only in Finland.


...Jos yöllä on pakkasta ja aamullakin vähän viileää, niin sisätiloihin astuessasi voit saman tien heittää takin naulakkoon ilman välitöntä hypotermian vaaraa. Eläköön lämmitettävät ja hyvin eristetyt rakennukset!

Että mikäs tässä on Suomessa taas hengailla, ihan nerokas paikka. Jos siis ei oteta lukuun sitä, että aamulla seitsemältä aurinko on vasta harkitsemassa nousemista, pihalla on jo lokakuun ensimmäisenä yönä pakkasta, edulliset taksimatkat voi todellakin unohtaa ja mitään viikonlopun aloittamista juhlistavaa punaviinipulloa on turha etsiä kaupoista (tai yhtään mistään iltakahdeksan jälkeen). Puhumattakaan siitä, miten hidas netti Suomessa on, mitä maksaa ravintolaruokailu ja miten pitkät välimatkat on joka paikkaan...

24 kommenttia:

 1. Kaikissa maissa on puolensa. :) Täällä Englannissakin jaksaa ärsyttää just noi sisään päin avautuvat ovet, yksinkertaiset ikkunat ja kaikenlaiset pienet jutut, mutta loppujen lopuksi Suomessakin on paljon pieniä asioita, jotka taas täällä on paremmin - niinkun just noi sun mainitsemat asiat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkin käsittämättömän pieni juttu kuin se ovien avautumissuunta on muuten jokapäiväisesti kiroiltuna aika iso juttu! Koreassa kun on vielä aina pariovissa se toinen ovi kiinteä, siis ei-aukeava, eikä koskaan voi tietää, kumpi on se kiinteä ja kumpi se aukeava, josta syystä aina tempoo ensin ovea pitkään ja hartaasti ja molempiin suuntiin ("jos tämä sittenkin avautuisi oikein päin"), kunnes muistaa, että ai niin joo, oliks tää se ovi joka ei aukea ollenkaan.... :D

   Poista
 2. Ruisleipä, maitorahka, raejuusto, juustohöylät, astiankuivauskaapit ainaki aiheuttaa SUomelle plussaa, toisaalta taas +26 auringossa syyskuun lopussa, halvat vihannekset ja hedelmät ja se, että aina tapahtuu jotain taas tuottaa plussat Turkille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä juttu muuten sekin on, että vaikka Suomi nyt ei ole mikään varsinainen juustomaa, niin ollaan varmaan ainoa kansakunta, joka tuntee juustohöylät?!

   Turkin lämpötilat noudattelee sitten syyskuussa Korean lämpöjä; ainakin Soulissa oli vielä liki kolmeakymppiä, kun taas meidän Gangneungissa oli "vain" noin parikymmentä astetta. Mutta talvi tullee Koreaan kyllä huomattavasti nopeammin ja paljon kylmempänä?

   Poista
  2. Mutta juustohöylällä ei pysty viipaloimaan muita kun sellasia suomalaisia pehmeitä juustoja (Oltermanni ym.). Cheddar, mikä täällä on se "perusjuusto" esimerkiksi menee ihan muruksi juustohöylällä.

   Poista
  3. Toisekseen monissa maissa ei ole yleista syöda leivan paalla juustoviipaleita tms. vaan juusto, vihannekset yms. pilkotaan erikseen ja syödaan niin, leivan ohessa. Turkissa ei myöskaan taida olla yhtaan juustoa, johon höyla toimisi.

   Poista
 3. Täällä samanlaisia fiiliksiä! Onneksi IKEA on levinnyt ympäri maailman ja sieltä saa lähes maassa kuin maassa hamstrattua juustohöylän ja tiskiharjan (joita ei meinannut löytää edes Espanjasta). Ikeaan voi myös suunnata jos tulee ikävä siroa ja yksinkertaista skandinaavista designia, täällä kaikki huonekalut pakkaavat olemaan oikein tummaa ja jykevää huolimatta siitä, että kaupunkiasunnot ovat pienentyneet viime vuosikymmenten aikana jatkuvasti.

  Talojen rakentamisessa voisivat nämä kanadalaisetkin panostaa enemmän, mutta koska pakkasen puolelle mennään täällä Vancouverissa vain pari päivää vuodessa, niin ilmeisesti huonosti rakennetun talon lämmittäminen on silti taloudellisesti kannattavampaa kuin kertapanostus rakentamiseen. Olen myös yrittänyt selittää, että eristeet toimivat molemmin päin: kesäisin ne pitävät kuumuuden ulkona.

  Todellakin pitkät listat on hyviä puolia sekä Suomessa että Kanadassa. Tällä hetkellä se Suomen talvi, pimeys ja seura-elämän suoranainen hiipuminen talviaikaan eivät itseä houkuttele. Sitten kun yritetään miettiä niitä "sisäaktiviteetteja" talvisaikaan ja lähdetään esim. ravintolaan, on se kallista, eikä valinnanvaraa juuri ole. Täällä taas talvea ei oikeastaan ole, enkä ole nähnyt näin monipuolista ravintolakulttuuria missään aikaisemmin, lisäksi kanadalaiset ovat aktiivisia ympäri vuoden (urheilullisestikin), mikä sopii minulle paremmin kuin hyvin :)

  T. onnellisesti Kanadassa viihtyvä, mutta silti ystäviä, perhettä, maitotuotteita (sis. esim. suklaa, voi, kerma, jogurtit), purkkaa, ruisleipää tai ihan vaan sitä että puhuu aksentittomasti paikallista kieltä, on välillä ikävä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, Ikea, huoh. Korea on siis niitä harvoja maita maailmassa, jonne Ikea ei ole (ihan) vielä päätynyt; musta se oli jotenkin ihan käsittämätöntä, että miten edes voi olla mahdollista! Mutta nythän sekin epäkohta korjatunee vielä tämän vuoden puolella (taikoskasenytoli), ja sitten mä ainakin ryntään sinne heti ostamaan niitä herkkuja, olkoot kuinka kamalat jonot ja ryysis tahansa. Mä oon ehkä jopa sitä mieltä, että Ikean pitäis antaa joku "etuajo-oikeus" meille skandinaaveille, koska mehän sitä Ikeaa eniten kaivataan!! :D

   Poista
 4. Haha, tää oli ihan loistava postaus, nyökyttelin täällä vaan päätäni tahtiin :D Ja silläkin uhalla että kuulostan siltä että viini maistuu, niin täytyy myöntää että Suomessa jaksan aina päivitellä sitä etten pysty ostamaan sitä yhtä viinipulloa vaan ruokakaupasta....Se olis vaan niin paljon helpompaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin mikäs siinäkin muuten on, että heti jos Suomessa kirjoitat / sanot julkisesti, että hitto kun en saa viinipulloa kaupasta, niin heti tulee jotenkin syyllinen olo, että pitää ihan jotenkin miettiä ettei kai kuulosta deekulta :) No, mä ainakin voin rehellisesti myöntää, että mielelläni joskus hakisin sen viinipullon kaupasta, ja jos vaikka olisi yllätysvieraita tulossa, niin oishan se kätevää, että sen pullon vois myös hakea esim. kello puoli yhdeksän illalla, ettei tarttisi vieraiden kanssa pelkkää vettä juoda. Mutta no can do, se on Suomi se!

   Poista
 5. Home Plussaan on tullut kalifornialaista mozzarellajuustoa, jota pystyy helposti höyläämään ja joka oikeasti maistuukin jollekin. Näin suurten asioiden parissa sitten tällä kertaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaahas, oiskohan semmosta herkkua tullut ihan meille asti, vai mahtaako olla vaan teidän "suurkaupunkilaisten" saatavilla ;) Pitää siis käydä heti katsomassa. Costcosta me ostetaan niitä höylättäviä juustoja; ne on ihan hyviä.

   Ja ilman muuta tämä oli ihan elämää suurempi asia :D

   Poista
 6. Mua naurattaa, että sun mielestä Suomessa on internet hidas... Välimatkoista puhumattakaan. Täällä valtavassa Sudanissa - jossa on tosin se kätevä puoli, että Khartumin ulkopuolelle ei saa liikkua ilman matkustuslupaa eli eipä tule liikaa tilaisuuksia lähteä mitoittamaan maata - netti toimii hitaasti jos toimii ollenkaan.

  Mutta en silti tiedä minkälaisessa valossa Suomen näen kun täältä ensimmäisen kerran sinnepäin matkailen. Jotenkin yksittäispakatut voipaketit eivät tästä näkökulmasta ole vain hyvä asia vaan vain lisää roskaa maailmaan - ja niin edelleen. Mutta ihania syyspäiviä Suomeen joka tapauksessa! Kiva, että olet päässyt sinne katselemaan kotikontuja lähietäisyydeltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, toi netti-juttu oli vähän läppä; justhan mä kirjoittelin sieltä Cookilta, että olipa kiva kun ei ollut koko nettiä edes saatavilla! Koreassa vaan se on jotenkin ihan hurjaa, miten nopea ja hyvä ja kattava se on.

   Ja sit taas tuosta voinappijutusta mä olin kyllä jotenkin tosi iloinen ihan just siitä syystä, että ilman niitä nappeja olisin (ehkä) ostanut jonkun 200 g:n paketin ja heittänyt sen sitten lopulta roskiin parin leivän jälkeen, mikä taas on mun mielestä karmeeta tuhlausta, koska inhoan heittää ruokaa roskiin. Että siinä mielessä siis yksittäispakattu voinappi oli ihan loistava ratkaisu ja pieni roska verrattuna siihen isompaan pakettiin, joka olisi kumminkin jäänyt suurimmalta osalta käyttämättä. (No totta puhuen olisin itse asiassa varmaan jättänyt koko ruisleivän syömättä, jossei sitä nappia olisi löytynyt). Mutta lähtökohtaisesti ymmärrän kyllä tuon roska-mielipiteesi ja olen (osittain) samaa mieltä kanssasi :)

   Poista
 7. Hieno blogi,löysin vasta äsken ja jään kyllä vakoilemaan!

  Ite kävin viime kesänä Suomessa - ekaa kertaa liki kolmen vuoden poissaolon jälkeen - ja olihan se vähän ihmetystä herättävä lomareissu. Vaikka onneks osuinkin just hyvin helteitten aikaan eli sää suosi. Elämys ois ollu toisenlainen aivan jos ois menny vaikka marraskuussa, luulen.

  Ihmettelin ihmisten vähyyttä,siisteyttä, sitä että asiat toimii (ja ovet aukeaa järkevään suuntaan!), Hakaniemen spurgujen touhuja ja jatkuvaa valoisuutta. Helvetti kun ei nukuttua saanu kun aurinko porottaa yätä päivää! Arvostin kauppojen valikoimia (juustot ja leipähyllyt jihuu!) ja baareissa karpalolonkeroa. Ja sitä että ihmiset on ihmisen kokosia, miehet raamikkaita ja pitkiä eikä mitään 40 kilosia käppänöitä. Suomalainen musiikki ja festivaalit ooh! Samanlainen huumorintaju ja sen myötä vapaus puhua mitä sylki suuhun tuo.

  Hintataso oli järkytys, vaikka sen etukäteen jotenkin tiesinkin. Ihmettelin myös kavereiden koteja, jotka on hyvässä kunnossa (laastit ei putoo seiniltä) ja täynnä kaikenlaisia vekottimia (robotti-imureista en pääse yli millään!). Telkkariohjelmat ei tuu telkkarista vaan tietokoneelta tai internetistä, vau!

  Ja sikanopee ja pätkimättä toimiva internetti oli myös mahtava asia!

  Ei silti tullu yhtään olo että takas tänne asumaan ja olemaan. Kyllä se koti on nyt muualla, täällä Indonesiassa. Kivaa oli käydä muttei ole ikävä takasin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, puolensa ja puolensa. Hintataso on kyllä välillä itsellekin järkytys, vaikka sen ihan varsin hyvin tiedän ja tiedostan. Mutta että siis aikuisen junalippu Pasilasta Tampereelle liki 40 euroa!? Ei ihme, että ihmiset ajelevat omilla autoillaan mieluummin...

   Tuo huumorintaju-juttu on kyllä tärkeää; mun mielestä on ehdotonta, että voi vitsailla ja heittää huulta samanhenkisten kanssa. Eli usein toisen suomalaisen.

   Poista
 8. Siinä voipaketissa ei muuten ole japania, vaan kiinaa. (Jos vähän nyt tässä saan pilkkua vääntää)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa vääntää! :D

   Mä en noita erota, tiedostan ne yksinkertaisemmat japanilaset kiemurat (en siis tiedä mitä ne on, mutta yleensä erotan ne) mutta nuo kiinalaisten kanssa samannäköiset ovat mulle ihan mysteeri. Ne on niin paljon vaikeamman oloisia kuin simppelit korealaiset!

   Mutta siis....miksi ihmeessä suomalaisessa voipaketissa on sitten kiinalaisia merkkejä??!!

   Poista
  2. Halvempaa läntätä kaikki nuo kielet samaan kanteen kuin tehdä vientimäärien mukaiset määrät kansia eri kielillä? :) Emmää oikeasti tiedä, kunhan arvailen.

   Poista
  3. Niinpä, tuo voisi hyvinkin olla syy. Eipä kai Helsingissä kuitenkaan niin paljon kiinalaisia turisteja oleile voita ostamassa...?

   Poista
 9. Tuo ovien aukeaminen, taalla en muualla kylla kiinnita siihen huomiota kun yleisissa vessoissa, on aika hankalaa tunkea sinne viela lapsen kanssa kun ovi aukeaa sisaanpain, muualla onkin melkein aina ovet auki tai liukuovet. Meikalaisen ruokahuokaukset tana vuonna liittyivat tuliaisina saatuihin raparpereihin ja kantarelleihin, kunnon venalaisia suolakurkkuja kaipaan toisinaan mutta taallakin saa ihan ok suolakurkkuja, raejuusto olisi kiva juttu. Olisikohan nuo yksittaispakatut voinapit markkinoitu esim. lentokoneisiin tai hotelleihin, joten sen vuoksi sinne suuntaaville reiteille ja turisteille myös tekstit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raparperit, voi nyyh! Ne missasin tältä vuodelta, mutta sen sijaan sain (pariinkin otteeseen) ihanan kirpeitä pihapuun omenoita ja omenapaistosta, nam!

   Poista
 10. Minä olen löytänyt täällä Turkissa alakerran kaupasta Kaşar Peyniri:n, johon juustohöylä kyllä toimii. Jos tulos ei ihan oltermanniin ole verrattavissa (kuten ei juustokaan, vaikka ihan hyvää onkin) niin kyllä se leivän päälle siivuiksi menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalaiset taitaa tosiaan olla siinä erikoisia, että meillä on näitä leivänpäällis-juustoja. Täällä Koreassa ostetaan aina juustomme Costcosta, siellä on muutamakin sellainen merkki, joista saa mukavasti höyläiltyä aamupalaksi leivän päälle. Aika vähän tulee juustoa muuten syötyä "paloittain".

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...