torstai 6. marraskuuta 2014

Plussia ja miinuksia...

Kuten viime postauksessa mainitsin, kävin sunnuntaina ulkoilemassa uuden naapurini, italialaisen M:n kanssa. Uusissa ulkomaalaisissa ystävissä on sekin mukava puoli, että heidän kanssaan sitä voi toisinaan ruotia korealaisuutta ja korealaisia luotettavassa seurassa siten, ettei tarvitse pelätä välitöntä kasvojensa (ja vähien korealaisystävien) menettämistä heti ensimmäisen kritiikin jälkeen. Joten kun italialaisen M:n kanssa keskustelimme sunnuntaina muutamia tunteja korealaisuudesta ja siitä, miten olemme kokeneet tämän maan ja etenkin konservatiivisen itärannikon, sivusimme muun muassa seuraavia aihepiirejä:

- valkaiseva kosmetiikka: minulle luonnonkalpeana perussuomalaisena (enkä viittaa nyt poliittiseen kantaan) valkaiseva meikkivoide tuntuu lähinnä huonolta vitsiltä, mutta italialaiselle hieman päivettyneemmälle iholle se saattaa oikeasti olla aika hirveä kokemus

- avoliitto: korealainen kysyy, että miten niin ette ole naimisissa, mitä oikein tarkoitat? Ja kun sitten päästään siihen tosiasiaan, ettei ole lapsia, niin johan alkaa korealaisen päässä kasvaa harmaita hiuksia

- etätyöt: tähän on yksinkertainen suhtautuminen - jos olet toimistolla, teet varmasti töitä (tämä pätee kaikissa tapauksissa ottamatta huomioon todellista työnteon määrää ja tahtia). Jos teet töitä kotoa, olet työmatkalla tai toimiston ulkopuolella kokoustamassa, et varmasti tee töitä. Etätyö on tuntematon käsite, joka vastaa korealaisille lähinnä HIV:tä; kyllä siitä joskus kuulee puhuttavan, mutta ei meillä Koreassa sellaista esiinny...

- hiihtäminen: "skiing" on korealaiselle poikkeuksetta laskettelua. Cross-country skiing on jotain, mistä suurin osa ei ole koskaan kuullutkaan. Jos sanailua tehostaa heiluvilla käsillä ja vuorotahtiin liukuvilla jaloilla, he ehkä aavistavat, mistä on kyse, mutta tuon kummallisen lajin nimeä ja sitä, miten se liittyy lasketteluun (skiing) ei kukaan tiedä. Paljon on vielä opittavaa ennen talviolympialaisia...

- riisi ja riisinkeitin: eikö teillä todellakaan ole riisinkeitintä, kauhisteli korealainen ystäväni taannoin. Miten te sitten voitte valmistaa riisiä?? öö...kattilassa? Yritykseni selittää, ettemme oikeastaan syö kovinkaan paljon riisiä kotona sai osakseen todella epäröiviä kulmakarvojen kohotteluja. Mitä te sitten oiken syötte, jossette riisiä? Korealaiset aloittavat päivänsä riisillä, syövät lounaalla riisiä, päivällisellä riisiä ja illalla riisiä. Jos kaipaa välipalaa: riisiä. Jos ei mikään maistu: riisiä. Voi sen kanssa syödä myös nuudeleita, mutta riisiä pitää olla. Ja ilman riisinkeitintä ei ole elämää. 

- italialainen ruoka: M itse asiassa oli sitä mieltä, ettei korealainen italialainen ole hassumpaa: eihän se mitään italialaista ole, mutta jos asennoidun niin, että syön tässä pizzan sijaan tortillalätyn päällä olevaa makeaa lihaa ja erilaisia juustoja, niin kyllä se menettelee. Ihailtava asenne. Mutta bataattipyre ja pasta pitsan päällä ei sentään hänellekään enää mennyt läpi.

- roskapoliisit: noin kaksi viikkoa sitten kerroin M:lle kohtaamisestamme roskapoliisin kanssa, samalla toki annoin käytännöllisiä vinkkejä roskien lajitteluun just eikä melkein, vaikka häntä seikkaperäiset ohjeistukseni naurattivatkin. Perjantaina M kuitenkin ilmoitti saaneensa omakohtaisenkin kokemuksen, kun edellisenä sunnuntaiaamuna kello 07:50 oli taloyhtiömme valpas vartija kiikuttanut heidän roskapussinsa pihalta takaisin M:n eteiseen. Pitkällisen pohdinnan tuloksena tulimme siihen tulokseen, että myös M oli blogistin tavoin langennut väärään vihreään roskapussiin.

Mutta kaiken napinan jälkeen lopulta kuitenkin totesimme, että Gangwon-do on yhtä kaikki hieno paikka asua: vaellusreittejä on joka lähtöön, laskettelurinteet aivan naapurissa, ilma on raitista, ravintolatarjonta edullista ja maistuvaa, ruuhkista ei juuri tietoakaan ja merenranta on lähes näköetäisyydellä pesuhuoneen ikkunasta. Ja nyt kun vielä naapuritkin ovat kohdallaan, niin mikäpä täällä on ollessa!

On hyviä ja edullisia mereneläviä...

...ruokatunnilla pääsee katselemaan kynttiläkivimaisemia...

...ja merinäköala on heti oven ulkopuolella. Kyllä kelpaa.

21 kommenttia:

 1. Ai vitsi, nämä kulttuurierojutut on ihan parhaita. Tuo riisinkeitinasia on hauska. Suomesta löytyy vastaavia juttuja. Sanopa Suomessa, ettet pidä salmiakista yhtään ja ettet käy saunassa. Olet samantien joku ihme friikki ja varmaan vähintäänkin maanpetturi. :D Kokemusta on! Koska kyllähän nyt jokainen suomalainen saunassa käy ja salmiakkia on velvollisuus rakastaa yli kaiken!

  Nyt alkoi muuten harmittaa, ettei tullut maistettua Koreassa pizzaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kyllä munkin mielestä sauna ja salmiakki on parasta. Oot kyllä selvästikin joku luonnonoikku, josset niistä välitä ;)

   Ei kannata harmitella tuota pitsa-asiaa. Ei se oikeasti ole kovinkaan hyvää, muttei mitään mieleenpainuvan pahaakaan; aina silloin tällöin mekin sitä tilataan, jos on oikein nälkä, ja tuskin koskaan ollaan roskiin heitetty, että uppoaahan se. Vähän eksoottista, tosin...

   Poista
 2. Minä itseasiassa tykkään tosi paljon korealaisesta italialaisesta ruuasta! En ole vielä Suomessa saanut niin hyvää. Tosin nyt Helsinkiin töiden perässä muutettuani en ole kyllä täällä käynyt paikallisissa rafloissa juuri. Varmaan olisi Jyväskylää paremmat tarjoilut haha...

  Minulle ehkä suurin miinus Koreassa on se järkyttävä ulkonäkökeskeisyys. Varsinkin naisten ollessa kyseessä jotenkin tuntuu että ei sillä väliä mitä osaat, kunhan olet nätti! Esimerkiksi se, että työnhaussa pärstäkerroin vaikuttaa, se on niin suurta vääryyttä että oksat pois. Suurin plussa sen sijaan on varmaankin korealainen ruoka, joka on mielestäni maailman parasta ja sitä on jatkuvasti ikävä. Onneksi sitäkin voi kokata kotona kunhan vaan ainekset löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm. no oiskohan mulla sitten vaan ollut huonoa tuuria Korean italialaisraflojen suhteen?

   Ulkonäkökeskeisyys on oikeasti tosi ahdistavaa. Alkuun ajattelin, etten välitä siitä, koska olen joka tapauksessa niin erilainen, että mua tuijotetaan ja ihmetellään. Mutta kahden vuoden jälkeen se on alkanut ketuttaa. En jaksaisi vastailla niihin kysymyksiin ja kummasteluihin mun ulkonäöstä ja siitä, näytänkö väsyneeltä tai lihoneelta tai onko nyt tullut otsaan finni tai onko huulet rohtuneet...ja erityisesti korealaisia naisia käy välillä surku, kun naisen osa on todellakin VAIN ja AINOASTAAN näyttää hyvältä; millään muulla ei juurikaan ole merkitystä. Ja kun tätä mielikuvaa ruokkivat sekä miehet että naiset itsekin, niin minkäs teet.

   Ruoka on kyllä parhautta. Vieläkin tulee välillä uusia, ihania ahaa-elämyksiä, kun löytää jotain herkullista ruokaa jota ei ole ennen maistanutkaan!

   Poista
 3. Aivan loistavia pointteja taas :) Ai Koreassakin ollaan vielä vanhoillisia sen suhteen, että naimisissa pitäisi olla ja lapsia _pitää_ tehdä? Onneksi Suomessa etätyöt alkaa olla jo ihan normimeininkiä ja etänä työskentelyä pidetään hyväksyttävänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin lapsia pitää tehdä. Ja siitä kyseleminen ja neuvominen on myös ihan täysin luonnollista. Meille ystävä antoi muun muassa lahjaksi snapsilasisetin, jossa lasien kyljessä on vanhoja eroottisia maalauksia; tämä on kuulemma vinkkinä ja opastuksena meille, kun "ette näemmä muuten tunnu osaavan" (kun meillä ei niitä lapsia ole). Mitäs tuohon pitäisi sanoa? Kiitos?? :(

   Poista
  2. Voi argh! Ai kamala, millaista käytöstä ja Koreassa ilmeisesti ihan hyväksyttävää, eikä moukkamaista. Osaa ne suomalaisetkin (terveisin lapseton yli kolmekymppinen...), muttei nyt sentään ihan noin pahasti.

   Poista
 4. Heh, kivoja kulttuurihuomioita! Tuo riisinkeitin on semmonen, että sit kun siihen tottuu, ei vaan enää pysty keittämään riisiä kattilassa. :-p

  Ihania maisemia ja herkkuja myös! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kyllä vilpittömästi uskon riisinkeittimien kätevyyteen, ei siinä mitään, mutta kun meillä kotona syödään riisiä maksimissaan kerran viikossa, ja lisäksi meidän keittiön työtasot ovat sen verran täynnä, ettei tilaa yhdellekään ylimääräiselle koneelle ole (kun ei sitä ole nykyisillekään koneille), niin siksi ollaan jätetty keittimet toistaiseksi kaupan hyllylle. Kattila menee kuitenkin pienempään tilaan :)

   Poista
 5. Hauska ja niin tosi kertomus ! Tapasin syksyllä eurooppalaisessa konferenssissa samoja korealaisia kuin edellistalvena Koreassa, mulla oli purjehtijan syvä pandarusketus. Luulen että joka-ainoa korealainen huomautti siitä erikseen; mitä kauheaa sun naamalle on tapahtunut. Koetin sanoa että tää on Eurooppaa, kun pojat ei laita solmiota minäkään en laita meikkivoidetta.

  terv. Elena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, voin niin kuvitella. Ja kysymykset olivat varmaankin vielä tyyliin: "what´s wrong" tai "what happened to you"??!! Että voi kamalaa, ja miten sulle noin kurjasti on päässyt käymään... Kumpikohan on korealaisten mielestä pahempi: pandarusketus, vai ylipäätään se tosiasia, että on tullut rusketusta kasvoille :D

   Poista
 6. Hauskoja huomioita. Jepaa kompaten, jos Suomessa ei ole kahvinkeitinta (saati ettei juo kahvia, hui!), saa aikamoisia kyselyita osakseen :) Skiing-sanassa oon nykyaan taipuvainen lasketteluun, koska sita varmaan isompi osa maailmasta suksillansa tekee. Riisiakin voisin syoda koko ajan, mutta mun asioihin sekaantuvat naapurit saa sisaisen kuohun aikaiseksi heti! :D Seuraavassa yhtiokokouksessa aanestys "turva"kameroista eli tuloksia odotellessa... Kukahan niita tallenteita saa katsella ja mika on tarpeeksi vakava motiivi..? Voisko vaaran vihrea roskis olla sellainen? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, kahvia. Eikös suomalaiset ole ylivoimaisesti maailman eniten kahviajuovaa porukkaa? Mutta taidetaan johtaa tilaistoissa myös jäätelön syömisessä; sitä ei kuitenkaan kukaan koskaan ihmettele, josset syö päivittäin jäätelöä?

   Skiing-juttu on ihan totta, mutta huomautuksena vain, että kun täällä kuitenkin on kohta ne talviolympialaiset, niin olisi ehkä toivottavaa, että korealaiset myös tutustuisivat tuohon hiihtopuoleen... Muutenhan se tosiaan menee lasketteluna kyllä varsin hyvin. Ja sitä sentään korealaisetkin harrastavat (huonolla menestyksellä, mutta kumminkin...)

   Poista
 7. Nää on ihan parhaita kulttuuriin sukeltamisen apuvälineitä. Ollaan me niin samanlaisia ja toisaalta niin erilaisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Ja jos Italiaan muuttasin, niin varmasti miettisin sielläkin että miten erilaisia italialaiset ovat, mutta nyt kun "me eurooppalaiset" yhdessä pohdimme korealaisuutta, niin tuntui kuin olisimme suorastaan samasta muotista veistettyjä, italialainen ja suomalainen :D

   Poista
 8. Kiva postaus :)
  Peesaan noita edellisiä kommentoijia, että eihän se ole suomalainen eikä mikään, jolla ei ole kahvinkeitintä. Tiedän koteja, joissa sellainen on jossain kaapinnurkassa, jotta pari kertaa vuodessa voi keitellä sumpit vieraille :D
  Itse olen vuosia ihmetyksen aihe. Meillä on oikein tilava sauna, jota olen käyttänyt varastona. Sepä on ollut aivan pyhäinhäväistys. Kun lapset olivat pieniä, olisi pitänyt saunoa tosi myöhään tai ottaa pojat saunaan mukaan. Ensimmäiseksi tuli heti riita suihkuvuorosta, sitten löylynheittovuorosta ja koska löylyä piti heittää koko ajan, oli jatkuva riita suihkusta. Paremmassa käytössä olivat kuutiot varastona :D Tänä kesänä tyhjensin vihdoin saunan, kun mökillä totesimme, että saunominenkin alkaa sujua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi saitte nyt kuitenkin saunan "oikeaan" käyttöön ;)
   Meillä oli Suomessa kerrostaloasunnossa myös sauna ja aika harvoin sitä tuli käytettyä, koska eihän se ole yhtään sama kuin _oikea_ sauna. Mutta ei me kyllä sitä varastokäyttöönkään laitettu... Kyllä mä kuitenkin tiedän moniakin suomalaisia, jotka pitävät saunan täynnä kaikenlaista kamaa, esim. kesällä lasketteluvälineet ja talvella golfbägi jne. Mutta kahvinkeitin - kyllä sellainen olla pitää suomalaisessa kodissa!!!

   Poista
 9. Kommentteja lukiessa itseä nauratti. Meillä on riisikeitin mutta ei kahvinkeitintä (sellaista perinteistä) ja asumme Suomessa. Meidän perheessä tehdään asiat väärinpäin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nykypäivänä se kahvikone taitaa ajaa kahvinkeittimen aseman monessa taloudessa. Ja jos on edes mutteripannu tai muuta kahvivälineistöä, niin kyllä se lasketaan! :D

   Poista
 10. Tossa oli muutamia juttuja, mitä tiesinkin. Jännä toi valkaiseva kosmetiikka... Jos joskus lähtisin Eurooppaa kauemmas, varmasti lukisin enemmänkin näistä kaukaisista maista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä tosiaan kaikki tuntuu olevan valkaisevaa; itseruskettavia ei juurikaan näy kauppojen hyllyillä :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...