maanantai 24. marraskuuta 2014

Vuoden paras aika

Blogisti on henkeen ja vereen jouluihminen. Sen vuoksi marras-joulukuun vaihteessa alkaa mielestäni vuoden paras aika, nimittäin joulunalusaika. Mutta koska Koreassa joulu ei oikein ole suomalaisen veroinen, on täällä onneksi mahdollista intoilla ihan toisenlaisesta vuoden parhaasta ajasta, eli kimjangista. 

Kimjang tarkoittaa kimchinvalmistuksen sesonkia eli aikaa, jolloin kiinankaalit kerätään pelloilta ja valmistetaan kimchisäilykkeeksi pitkän talven varalle. Kimjang on niin oleellinen osa korealaisuutta, että se on valittu myös Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle (intangible cultural heritage). Viime vuonna blogistikin sai osallistua ihan aitoon kimjang-viikonloppuun, kun Eric ystävällisesti kutsui meidät appivanhempiensa kimchitalkoisiin. Myös tälle vuodelle saimme kutsun, mutta valitettavasti (tai no, ei nyt ehkä valitettavasti) olemme kimchintuoksun ulottumattomissa, nimittäin blogisti miehineen matkaa torstaina kohti Kiinaa ja Shanghaita. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, sillä tänä aamuna töihin tullessani työkaverini tuli salaperäsesti kutsumaan minut kahvihuoneeseen. Ja kuinka ollakaan, hän kaivoi jääkaapin uumenista suuren paperikassillisen täynnä kimchiä, jonka hänen vaimonsa oli meille lähettänyt. Blogistin maine suurena kaalinystävänä on näemmä kiirinyt jo myös maan toiselle puolelle... Pussissa oli kahdenlaista kimchiä: hetivalmista, raikasta ja rapsakkaa sekä vielä jääkaappiin viikoiksi jemmattavaa, hieman kalaisampaa versiota. Olin yllättävästä tuliaisesta niin liikuttunut, etten oikein tiennyt, miten päin olisin ollut! Tosin kimchikassilisen autonperään kannettuani ei myöskään mies oikein tiennyt, miten päin olisi ollut; sen verran mehukkaat tuoksut levisivät ympäristöön, vaikka kimchit olivatkin huolellisesti pakattu ensin rasioihin ja vielä pariin pussukkaankin.

Mutta onneksi meillä on kotona säilytykseen ihan oma kimchijääkaappi! Aluksi asuntoon muuttaessamme ihmettelimme, mikä pömpeli se keittiön nurkassa oikein pöhisee, kunnes joku viisas vieras osasi valaista, että kimchiä vartenhan se. Nimittäin mikäli säilöt rasiallisen kimchiä tavalliseen jääkaappiin, saat pikapuoliin nauttia myös hapankaalin ja merenelävien tuoksuisista kananmunista, maidosta ja juustosta. Eikä blogistikaan sentään NIIN suureksi kaalinystäväksi tunnustaudu...

Kunpa vielä joku osaisi kääntää seikkaperäiset lämpötilaohjeet ymmärrettävälle kielelle...

Melkein kuin jouluna: säkki täynnä yllätyksiä!


20 kommenttia:

 1. Tänään sain ravintolassa juurikin tuota ihanan raikasta, uutta kimchiä syödäkseni. Eikä ravintolan pitäjä meinannut millään ymmärtää, että todellakin pidin myös niistä pienen pienistä rapeista kaloista, 멸치볶음 ilmeisesti nimeltään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se rapsakka kimchi vaan hyvää! Mä jotenkin myös innostuin siitä taas ihan uudestaan...

   Poista
 2. Mä luulen, että mikään määrä vuosia Koreassa ei saisi muakaan ymmärtämään... :D Syön kyllä palan kimchiä joka kerta, kun sitä on tarjolla ja sietokyky on selvästi kehittynyt, mutta että pieniä rapeita kaloja... nounou! :D

  VastaaPoista
 3. Ihana yllätys - minäkin ottaisin mielelläni pussillisen kimchiä lahjaksi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanos muuta! Tuli kyllä sellainen olo, että pitää ehkä viedä jotain vastalahjaksi...

   Poista
 4. Ninpä niin, korealaisilla(kin) on omat herkkunsa. Katsoin eilen sattumalta eräältä saksalaiselta TV-kanavalta ohjelmaa, missä esiteltiin Arjeplogin autojen talvitestikylää Ruotsissa. Todettiin, että sinne tulee testaajia joka puolelta maailmaa. Haastateltu korealainen 12 insinöörin joukko poti kovasti kaikin puolin koti-ikävää. He asuivat siellä 9 viikkoa ja olivat vuokranneet erään talon kokonaan. Korealaisten mielestä ruotsalainen ruoka on niin pahaa, että heillä on oma kokki mukana. Talon omistajat asuvat mielellään sen ajan asuntovaunussa, eikä heitä häritse lainkaan, että joutuvat viikkokaupalla tuulettamaan korealaisten ruokien hajua. 10 000 €: n vuokratulojen takia omistajat milellään asuvat sen ajan asuntovaunussa ja tuulettavat viikkokaupalla taloaan korealaisten ruoanhajuista. Oli varmasti syöty ahkerasti kalaista kimchiä. Tarina ei kerro, oliko korealaisille tarjottu ruotsalaisten kalaherkkua eli hapansilakoita. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahah :) Mehän tarjoiltiin hapansilakkaa korealaisille viime keväänä; kyllä ne sitä maistoivat ja juuri sitä kuulemma laitetaan kimchinkin joukkoon! (no ei ihan samaa, mutta yhtä hirveää, mätää kalaa...)

   Poista
 5. Hih, kimchi-jääkaappi :)
  Tosin meilläkin saisi kohta olla oma jääkaappi miehen juustoja varten, ettei hajut ja maut tartu minun kakkujen jämiin :D
  Mukavaa Kiinan reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä olisi uskonut, mutta kimchijääkaappi tosiaan on tullut tarpeeseen :)
   Kiitos toivotuksista, tässä jo laukkuja pakataan (kun lähtö taisi aikaistua huomiselle...)

   Poista
 6. Vaikka kuinka yritin, niin en nyt ihan pystynyt pistämään vertaisiksi joulua ja kimchiä. Mutta onneksi se oletkin sinä siellä Koreassa enkä minä:D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei ne nyt ihan tasavertaiset olekaan, mutta että on edes jotain kivaa tässä marras-joulukuun taitteessa... Mikään ei ole verrattavissa jouluun! :)

   Poista
 7. Jos ostat kimchiä Suomesta kun seuraavan kerran käyt täällä, olisi mielenkiintoista kuulla vertaileva mielipiteesi. Haluaisin nimittäin tietää onko noista aasialaisten kauppojen jääkaappi- ja purkkikimcheistä mihinkään. Kyllähän niitä on tullut maistettua, mutta kun ei ole maistanut sitä "oikeaa kimchiä" niin ei tiedä ovatko nuo hyviä vai eivät! Omiin makunystyröihin ei oikein ole iskenyt, mutta olisi kiva tietää johtuuko se purkkimaisuudesta vai ihan itse kimchistä. Vaikka purkkikimchi ei olekaan hyvää, jotenkin addiktoivaa se raikkauden tunne kuitenkin on...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korealaisethan eivät osta kimchiä mielellään kaupasta ollenkaan, vaan se pitää olla sitä "äidin tekemää". Itse maistan kyllä pienen makueron kauppakimchissä ja itsetehdyssä, mutta kyllä minä paremman puutteessa ottaisin kauppaversiotakin mennen tullen. Ehkä se purkkimaisuus ja teollisuus kuitekin hieman maistuu, ja korealaisten mielestä tietysti pahinta on se, että se on tehty _kiinalaisesta kaalista_!

   Poista
 8. Ihan mieletönta, kimchi-jaakaappi! Vuosi vuodelta joulunvietto tuntuu olevan meilla vahaisempaa vaikka kylla sita joka joulu jotain keksitaan, ainakin hyvaa ruokaa, kuusi, lakit ja muutamat lahjat, unohtamatta joulupukin kuumaa linjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuuma linja on aivan must! Minulla on tulossa ensimmäinen pikkulapsijoulu tänä vuonna, kun veljentytöt ovat juhlinnassa mukana. Itse olen aina ollut se pesueen pienin, joten nyt on aika hauskaa seurata pienten lasten odotusta ja joulufiilistelyä! Ja sitä kuumaa linjaa... :D

   Poista
 9. Kimchi on ihanaa! Nam, voi kun täältäkin saisi. Ja miten paljon fiksumpaa onkaan keskittyä paikallisiin vuodenajan herkkuihin, toisin kuin erään. Mun Suomi-jouluhössötys ja epäonnistuneet herkut alkavat muistuttaa huonoa sketsiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koreassa keskitytään vuodenajan herkkuihin niinkin tiukasti, että sesongin ulkopuolisia hedelmiä ja kasviksia on joskus vaikea löytää (ainakaan meidän seudun marketeista). Sehän on tietysti tosi positiivista ja kannattavaa, mutta kyllä se silloin harmittaa, jos haluaisi vaikka leipoa jotain tiettyä tai tekisi mieli jotain sellaista, mitä ei sitten olekaan saatavilla. Suomessa on siis tottunut aivan liian hyvään saatavuuteen ;)

   Poista
 10. En ole koskaan kuullutkaan kimchistä. Mitä se on? Siis kiinakaalia kalan kera? Ei kuulosta houkuttelevalle, mutta tuo valokuvassa näkyvä kimchi näyttää kyllä herkulliselle. Onko tämä ihan korealainen juttu, vai saako sitä esim. kiinalaisista ravintoloista? Olisi nimittäin kiva joskus maistaa. Aivan oma kimchi-jääkaappi on kyllä hauska juttu, mutta kuvauksesi perusteella ilmeisen tarpeellinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on fermentoitua kiinankaalia chilitahnalla ryyditettynä, siis ikään kuin tulista hapankaalia. Kimchi on korealaisille niin pyhä asia, että sen edelle ei taida yltää edes riisi... :D Kimchi on puhtaasti korealaisten juttu, joten mistään muista maista (tai ravintoloista) et sitä varmaankaan löydä. Tosin Kiinassa kyllä tehdään kimchiä, mutta vientiliikenne taitaa kohdistua vain ja ainoastaan Koreaan...ja käsittääkseni kiinalaiset eivät sitä itse syö lainkaan.

   Kimchijääkaappi on kyllä aika hyvä. Mua ei niinkään kalaisat kaalihajut haittaa, mutta miehen mielestä ne alkoi jo olla vähän liikaa tuolla "tavallisessa jääkaapissa".

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...