maanantai 1. joulukuuta 2014

Siis loistakoon Shanghain valot...

Blogisti on palannut nettipimennosta takaisin tietoyhteiskunnan pariin. Pitkä viikonloppu Shanghaissa oli sumuinen mutta mielenkiintoinen. Kaupunki yllätti blogistin miehineen ehdottoman positiivisesti, eivätkä saastepilvet tai internetin toimimattomuus haitaneet matkaa juurikaan. Valokuvien osalta pitää kyllä myöntää, että pokkarin kantaminen mukana on turhaa; kännykällä saa räpsittyä "sinnepäin" kuvia ihan yhtälailla, joten pokkaria ei oikeastaan jaksa kaivaa laukun pohjalta esiin lainkaan (Shanghain kuvien saldo: reilu parikymmentä kuvaa, joista kymmenkunta tärähtänyttä, sumeaa ja väritöntä otosta). Jos mukana raahaisi painavaa ja hankalaa järkkäriä, tulisi kuvia otettua paljon enemmän, koska jos nyt kerran tän kameran kannoin tänne saakka...

Eräs matkan kohokohdista oli maglev-juna lentokentältä kaupunkiin. (Ajallisesti) lyhyen matkan aikana huippunopeus nousi 431 kilometriin tunnissa!

Ensimmäinen päivä vietettiin jättimäisillä messuilla, jossa nähtävyyksiin kuului esimerkiksi tämä huikea transformers-robotti.

Väsyneet messuilijat nuokkuivat auringonpaisteessa

Ruokatarjontaa kiinalaisesta pyörivästä pöydästä: kalaa makeassa kastikkeessa.

Hauskat höyrytetyt riisikakkuset

Melkein kuin Koreassa... Paitsi että korealaiset eivät suosi polkupyöriä.
Mutta tiivistettäköön matka seuraavasti:

- Ruoka: hyvää, erikoista, raskasta. Entä miltä kuulostaa esimerkiksi pussillinen kanankieliä? Entäpä juopuneet etanat? Shanghain kuuluisat nyytit xiaolongbao olivat erinomaisia. Hintataso kohtuullinen, jopa edullinen.
- Sää: saapuessamme torstaina aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja lämpöä oli parikymmentä astetta. Viikonloppua kohti pilvistyi ja saastepilvet valtasivat horisontin. Kuitenkin huomattavan lämmintä (noin +15 astetta) vielä näin marraskuun lopussakin.
- Ihmiset: ennakko-odotuksista huolimatta blogistilla ei mennyt lainkaan hermo kiinalaisiin. Toisin kuin korealaiset, kiinalaiset eivät kävele päin ahtaallakaan kujalla, mutta muiden kasvoja kohti yskimistä oli kyllä havaittavissa. Englannin kielen sujumattomuudesta olin kyllä aavistuksen yllättynyt; Shanghaissa kun länkkäreitä vilisee ympärillä niin paljon, että välillä unohti olevansa Kiinassa!
- Kaupunki: uskomaton yhdistelmä modernin tieteiselokuvan kulisseja ja vanhaa eurooppalaista rakentamista. Pidin Shanghain ulkoasusta paljon; joka nurkan takana oli jotain mielenkiintoista nähtävää, ja kaupunkikuva oli yleisesti hyvin siisti olematta kuitenkaan kliininen.  
- Ostokset: kaikkea löytää, jos vain jaksaa etsiä. Vanhojen shanghainkävijöiden mukaan hintataso on noussut huikeasti viime vuosina, mutta ihmekös tuo. Edullista siellä silti on, ainakin Koreaan verrattuna. Ja hintataso tietysti riippuu myös omista tinkimistaidoistasi...
- Taksit: halpoja ja hyviä.
- Turvallisuus: ei epäilyttäviä tilanteita, mutta liikenne oli melko kaoottista.
- Lopputulema: hieno kaupunki, positiivinen yllätys. Omakohtaisesti rankkaan Shanghain jopa Tokion edelle, mutta nämä nyt tietysti ovat niitä makuasioita... Tosin saastepilvet olivat kyllä hienoinen miinus muuten upean kaupungin yllä.

Saastepilvet imaisivat Bundin näköalat puolinaisiksi. Sinne ne pilvenpiirtäjät katoavat jonnekin harmaaseen pilveen...

Lauantai-iltapäivänä turisteja riitti.

Illalla oli tarkoitus käydä katsastamassa ne kuuluisat Shanghain valot, mutta pullonkorkinavaaja hukkui sekin pilven keskelle, ja lippuluukulla kerrottiin näkyvyyden olevan lähes nolla. Höh.  

Lohdutusta tarjosi sentään Bundilla sijainnut Bar Rouge, jonka terassilta oli kivat yönäkymät: toisaalta tarjolla oli näkymät pilvenpiirtäjien valomereen ja toisaalla kiinalaiseen "paremmin toimeentulevaan" nuorisoon; pöydät notkuivat shampanjapulloja ja merkkilaukut vain vilisivät silmissä...


16 kommenttia:

 1. Radiossa oli viime viikolla Kiinan päästötavoitteista ja siihen liittyen kerrottiin, että maassa kuolee vuosittain yli miljoona ihmistä ilmansaasteisiin. Hurjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huhhuh. Ja Shanghai ei taida olla edes lähelläkään niitä saastuneimpia kaupunkeja tuolla suunnalla. Itse en ole kovinkaan herkkä huomaamaan moista, esimerkiksi minulla ei hengityksessä tai silmissä tms. tunnu vielä parissa päivässä mitään, mutta varmasti tuo jotain oireita aiheuttaisi, jos pidempään moisessa pilvessä oleilisi. Täällä maailmankolkalla sitä yhtäkkiä tajuaa, miten Suomen (itsestäänselvyytenä pidetty) ilmanlaatu onkin aika hieno juttu!

   Poista
 2. Olit tien toisella puolella! Siellä oli ne megamessut jotka tekivät helvetilliset ruuhkat aamuin ja illoin...kiitos että rankkasit Tokion edelle ja tervetuloa uudelleen! toivottavasti näemme silloin. t. Sari Shanghaista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin ne megamessut :) Oli ruuhkaa, juu. Mielettömän kokoinen alue täynnä porukkaa, koneita ja vimpaimia, huh!

   Tokiosta sanoisin, että se on ehkä kuitenkin turhan lähellä Soulia (kokemus olisi varmasti eri. jos olisin matkustanut sinne Suomesta suoraan) ja mielestäni jopa tosiaan aika kliininen kaikessa (toisaalta ihanassa) siisteydessään. Mutta koska mä en ole Japani-intoilija, en välitä animesta tai innostu korealaisesta muodista, niin mulle Shanghai tuntui mielenkiintoisemmalta, ainakin tämän lyhyen vierailun perusteella. Paitsi että kyllä se japanilainen ruoka ehkä vie voiton kiinalaisesta!
   Toivottavasti pääsen vielä uudelleen tekemään tarkempaa syväluotausta ja toivottavasti tosiaan silloin tavataan!!

   Poista
 3. Kiitos taas virtuaalimatkasta :)
  On tämä nojatuolimatkailu vaan kivaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja halpaa, eikö?? Ja säästyitpä vielä kahdeksantuntiselta lennoltakin, puhumattakaan jetlagista! :D

   Poista
 4. En mä tiedä mikä minua vaivaa, mutta mulle tulee näistä sinun kuvistasi aina nälkä! Voi kuinka kaipaankaan kunnon aasialaista mättöä (vaikka ehkä en niitä kanankieliä). Kiitos tästäkin reissusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään niitä kanankieliä maistanut. Näin vaan pussillisen lentokentällä, kun mietin, mihin viimeiset rahani laittaisin (en laittanut kanankieliin..).

   Ole hyvä, kiva että olit reissussa "mukana"!

   Poista
 5. Tiesitkö, että "pullokorkinavaajan" reikä on tarkoitettu lohikäärmettä varten? ;) Sen reitti kun kulkee juuri tuon pilvenpiirtäjän kohdalta, niin pitihän sille rakentaa aukko, ettei yingit yangit ja muut pasmat mene sekaisin! (google varmaan auttaa kertomaan kiinal. arkkitehtuurista enemmän, jos alkoi kiinnostaa :D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en kyllä tiennyt! :D Mullahan jäi siis koko reikä näkemättä, kun se oli siellä sumun keskellä :( Onko se sitten sitä fengshuita vai mihin mahtaa kiinalainen arkkitehtuuri perustua..?

   Poista
 6. Jos tuo kaikki sumu on saastetta, niin onpas siellä huono ilma. Kiina kiinnostaisi ja aasialainen ruoka. Tuo kuvan kala ei kylläkään saanut vettä herahtamaan kielelle:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, mutta luulisin että ei ollut kaikki saastetta, vaan osa oli ihan pilvisyyttäkin. Torstaina oli tosiaan jotakuinkin kirkas taivas, ainakin pilvetön ja ihan yhtä sininen kuin Soulissa parhaimmillaan, joten tuskin se seuraavan päivän pilvisyys pelkistä päästöistä oli peräisin.

   Kala oli muuten hurjasta näöstään huolimatta ihan hyvää, friteerattua vaaleaa kalaa hapanimelässä kastikkeessa. Oikein maistuvaa sellaisellekin, joka ei kovin kalaisasta välitä!

   Poista
 7. Shanghai ja Kiina kiehtoisi kovinkin, nuo saasteet ovat kylla aikamoinen vitsaus, mitenhan siella yritetaan suojautua saasteita vastaan, tilkitaan talot, kaytetaan kasvosuojaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talot näytti kyllä aika karuilta kun olivat ihan likaiset, siis myös uudemmat rakennukset. Kasvomaskeja näkyi muutamia, mutta ne taitaa olla enemmänkin japanilaisten ja korealaisten juttu, ei kiinalaiset näyttäneet niitä kovinkaan suosivan. Kaipa kaikkeen tottuu, saasteisiinkin (valitettavasti)...

   Poista
 8. Tokiossa on melkeinpä maailman parasta ruokaa, ohitse kiilaa Hong Kong, joten Shanghai ei voi mitenkään voittaa Tokiota. Tämä ei ole mielipide vaan ihan fakta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ruoan suhteen olet ehkä oikeassa :D Hongkong on upea paikka, mutta kyllä mä vielä olen kiikun kaakun ton Shanghai-Tokio -kilvan osalta... !

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...