torstai 4. joulukuuta 2014

Syö, syö!

Koreassa on varsin kattava tv-tarjonta, ja meidänkin näköradion paristasadasta kanavasta noin 90 % lienee paikallista tuotantoa, lähinnä K-draamaa joko historiallisissa tai moderneissa puitteissa. Suurta suosiota nauttivat myös erinäiset tosi-tv -ohjelmat, monesti keskustelupaneelimuodossa tai humoristisina komedioina. Viime aikoina Koreaan on kuitenkin rantautunut aivan uudenlainen televisiotrendi, joka saattaa olla tuttu japanilaista tv:tä seuranneille. 

"Meokbang" on termi, jota käytetään kuvaamaan uusinta tv-villitystä; televisiossa syömistä. Meok on lyhenne korean kielen syödä-sanasta ja bang -lyhenne sanasta bangsong- tarkoittaa käytännössä "on air" eli lähetyksessä. Meokbang on siis käsite, joka kuvaa ihmisiä syömässä tv-lähetyksessä; joko tositelkkari-tyyliin tai ihan tavallisessa draamasarjassa. 
Osa suosituimmista syöntisarjoista keskittyy perinteisiin draaman aihepiireihin; rakkauteen, ihmissuhteisiin ja jokapäiväiseen elämään, mutta juonenkäänteitä puidaan usein syömisen kautta. Varsinainen villitys on kuitenkin alkanut Afreeca TV:stä, jossa live-lähetyksen välityksellä seurataan useimmiten varsin kauniiden juontajaneitosten tunteja kestäviä pitsamättöjä. Kun pitsaa, pihviä ja muuta herkkua on kadonnut neidon kiduksiin kilokaupalla, sulattelee juontaja ruokia chattailemalla innokkaiden faniensa kanssa. Eräs suosituimmista meokbang-julkkiksista on Park Seo-yeon, jonka syömistä lukuisat korealaiset kerääntyvät katsomaan iltaisin. Park kertoo tätä nykyä ansaitsevansa noin 7000 euron kuukausitulot pelkästään oman ruokailulähetyksensä kautta, kun innokkaat katsojat lähettävät hänelle rahaa star balloon -valuuttana. Yhden lähetyksen aikana Park voi syödä jopa 12 hampurilaista, 12 paistettua kananmunaa sekä 3 kulhollista kimchijjigaeta. Järkyttävistä mätöistä huolimatta kaunotar kertoo lihoneensa vain noin 9 kg lähetysten alkamisen jälkeen. Ja kumotakseen sitkeät huhut bulimiasta, Park jää useimmiten tuntikausia kestäneen syömisorgian jälkeen vielä videoruudun ääreen todistaakseen, että kaikki kurkusta alas valunut ruoka todella pysyy siellä.  

Tässä vaiheessa blogisti alkaa miettiä, millaisesta syömishäiriöisestä alakulttuurista tässäkin trendissä mahtaa olla kyse. Ja kuka näitä ohjelmia oikein katsoo (en myönnä!)? Korea Timesin artikkelin mukaan syömisohjelmien innoikkaimpia seuraajia ovat nimenomaan laihdutuskuurilla olevat naiset (eli noin puolet korealaisista?) sekä esimerkiksi sairaalapotilaina olevat katsojat, jotka eivät pääse notkuvien pitsa- ja pihvipöytien ääreen, vaan joutuvat mättämään päivästä toiseen yksitoikkoista sairaalaruokaa. Lisäksi artikkelissa arvellaan muiden ihmisten syömisen katselemisen lievittävän tuskaa omasta yksinäisestä ruokailusta. Kuten aikaisemminkin olen maininnut, korealaiset inhoavat yksin syömistä, joten ehkä tv-ruudun takaa imetään empatiaa ja yhtenäisyyttä yksin ruokailevia kohtaan. Että ei muuta kun youtube-kanava lounasaikaan laulamaan; mitenköhän korealaiset suhtautuisivat länsimaalaiseen pitsanmättäjään?

22 kommenttia:

 1. Apua, ahdistavan kamala trendi. Mulle jo kokkiohjelmat, joissa ruuanlaiton jälkeen katetaan pöytä ja syödä mussutetaan, ovat ei kiitos. Saati sitten, että katsoisi pelkästään jotakuta syömässä.

  Toisaalta se ei ihmetytä yhtään, että erityisesti laihiksella olevat naiset tykkäävät näitä katsella. Siitähän tulee voittajaolo, kun malttaa olla muitten syödessä syömättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, onkohan se just sitä, että katsoo kun toinen syö ja sitten voi tuntea tyytyväisyyttä, kun itse ei syö? Mutta luulis, että kun on tarpeeksi kauan ollut dieetillä ja riittävän nälkäinen, niin moiset videot vaan tuntuisivat olevan suolaa haavoihin, kun nätti, hoikka, nuori nainen siinä pistelee ruokaa suuhunsa eikä siltikään liho...?

   Poista
 2. Tota okei....en tiedä mitä sanoa :) haluaisinkohan katsoa kun joku mättää pizzaa kiduksiinsa samalla kun syön omaa lounas salaattiani... Siis mietin välillä että kuka näitä tv-sarjoja ja tosi-tv konsepteja keksii :)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, aika sanattomaksi vetää :D

   Mutta rahaa se noilla ruokavideoilla takoo aikalailla!

   Poista
 3. Kuulostaa hauskalta! Olin kyllä aavistuksen pettynyt ettet linkittänyt jotakin esimerkkijaksoa sillä sellaista en kiinnostuttuani onnistunut löytämään. Lähin mihin törmäsin oli jokin vain 20 sekunnin pituinen, ilmeisesti nuudelimainos. Vaan ehkä olin liian hätäinen, jatkan googletteluyrityksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolta Afreeca-TV:stä en minäkään saanut videoita avautumaan, mutta pienen pätkän voit katsoa YouTubesta: http://www.youtube.com/watch?v=xtMUxGEi7sc
   Kyseinen leidi on kutsumanimeltään "Diva" ja häntä googlettamalla saattaa löytyä hieman enemmän videoita. Minähän en noita viitsi katsoa, kun tulee kumminkin nälkä :D

   Poista
 4. Tuo saattaa olla tositv-trendi, joka ei koskaan rantaudu länsimaihin ainakaan tuossa mittakaavassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta.. vaikka luulenpa, että jenkeissä moista on jo tarjolla, mutta ehkä vähän "eri tarkoitusperillä" kuin Koreassa...

   Poista
 5. Eikö tuossa voi revetä vaikka mahalaukku? Hullua. Mikä järki tuossa on? Eikai tuollaista ruokamäärää voi olla mukava syödä. En tajua :D. Aasialaisilla on vissiin myös aika hyvät geenit, eikös ne ole aika hoikkaa porukkaa yleensä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne hoikkaa porukkaa, ja mikä raivostuttavinta (näin persjalkaisen suomalaisen kannalta) että niillä ei myöskään tunnu olevan selluliittiä ollenkaan. Aargh.

   Poista
 6. Ei voi käsittää, kuinka tuollainen määrä ruokaa mahtuu jonkun vatsaan yhdellä syömiskerralla :) Itselle tulisi kyllä paha olo.

  Katselin tuota Youtube-videota hetken ja mieleeni tuli kulttuuriero syömistavassa. Meillä on fiksua ja sivistynyttä syödä suu kiinni ja mahdollisimman äänettömästi. K-draamoista olen oppinut, että heillä näyttää maiskuttelu ja rouskuttelu olevan maan tapa ja olenpa jopa alkanut ajatella, että spagetin/nuudelin syönti korealaisittain on ihan hauskan näköistä. :)

  t. Susanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä myös kauhistelin, kun siinä youtube-videossa se maiskutus oikein korostuu, kun muuten tausta on niin hiljainen. Kyllä siihen on itse alkanut jo hieman tottua (ja välillä yllättää itsensäkin ryystämästä jotain keittoa), mutta on se silti aika karmeeta, kun oikein mässytetään ja maiskutetaan ja puhutaan ruoka suussa ja syödään suu auki...huhhuh. Mutta korelaisten tavoissa se on kohteliasta ruoan tekijää / tarjoilijaa kohtaan, että "mm, maistuupa hyvältä..."

   Poista
 7. Luin pari vuotta sitten, että Jenkeissä ainakin on samanlaisia nettiohjelmia, joiden katsomisesta pitää maksaa. Siinä syöjälle oli jo tullut terveydellisiä ongelmia, muistaakseni hänellä oli ollut merkittävä ylipaino jo ennen kuin alkoi elättämään itsensä syömällä.

  Jos määrät olisivat kohtuullisempia, niin minä voisin ihan mielelläni syödä hyvissä ravintoloissa tuollaisella kuukausipalkalla vaikka iltatöiseksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eikös niitä kaikenlaisia feedereitä siellä jenkkilässäkin ole, jotka tappaa oman puolisonsa syöttämällä ne kuoliaaksi.. yhh.

   Jos valita pitäisi, niin kyllä mä ennemmin olisin se ravintolakriitikko ja maistelisin kohtuudella hyviä ruokia palkkaa vastaan, kuin että mättäisin nuudelia napaan! Mutta onhan se ansaintakeino tuokin. Kuka vielä väittää, ettei tekniikan aikakaudella synny uusia työpaikkoja maailmaan? :D

   Poista
 8. Jos tolla rikastuisi, ei lihoisi ja saisi syödä niin paljon kuin jaksaa, niin miksei :D Ite toivon, että mulla olisi nopea metabolismi XD

  Ihan mieluusti tekisin tätä "työkseni" XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, mutta jos siitä saa rahaa, ei lihoisi jne, niin eiköhän sitä sitten tekisi kaikki (minä ainakin ilmoittaudun, mutta mulla ei taida tuo lihomispointti oikein toteutua, joten jätetään väliin...).

   Tuo neito on julkisestikin kertonut, että on perinyt erittäin nopean aineenvaihdunnan ja että kuulemma hänen perheensä syö _todella_ paljon, kun ovat kai kaikki "lihomatonta" porukkaa.

   Poista
 9. Tuohon hintaan minäkin voisin tosiaan istua ja syödä kuvattavana. Ehkä sitä itse itseään katsoessa tulisi vähän järkiinsä tämän syömisen kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta kyllä tuossakin sosiaalinen elämä kärsisi aikalailla, kun kaiket illat istuisit kotona syömässä. Ja entäpä luonnonvarojen kuluttaminen tai eettisyys; kun syötkin yhtäkkiä 1 jauhelihapihvin sijasta 12, niin millainen vaikutus sillä on vaikkapa ilmastonmuutokselle... Ei ole eettistä tuo. Söisiköhän se tyttö vaikka kaurapuuroakin 12 lautasellista, jos tarjottaisiin?

   Poista
 10. buaaah, 12 hampurilaista??!! miten joku saa sen ja viela paalle lisaa alas, jos sille on operoitu lisamaha? pötsi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanos muuta. Mä olen joskus ajatellut, että vaikka kaksi voisin syödä, jos oisin tooooosi nälkäinen, mutta että sitten vielä 10 jälkiruoaksi? huh.

   Poista
 11. Minä olen hurahtanut ihan täysin meokbangiin! Johtuu tosin siitä, että olen aina ollut ruuasta ja ruuanlaitosta tosi kiinnostunut. Jos en olisi jo kouluttautunut IT-alalle ja ravintola-alalta tienaisi paremmin eikä joutuisi olemaan silloin töissä kun muut lomailee, olisin varmasti kokki tai kondiittori. Koreassa oli niin kiva kun sai postailla Facebookkiinkin hirveästi ruokakuvia tavallaan "hyvällä syyllä". Tuolloin ruokakuvakulttuuri ei ehkä ollut vielä niin vahvasti rantautunut Suomeen kuin nyt. Instagramissa mun käytetyimmät tagit on varmaan #먹방 ja #먹스타크렘 hehe. Yhdyn kyllä Jennan aikaisempaan kommenttiin: jos tuota saisi työkseen tehdä eikä paisua pallokalaksi niin kyllä kelpaisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mä olen kyllä loputtoman kiinnostunut korealaisesta ruoasta, mutta en silti kestäisi katsoa noita mättöjä tuntikaupalla :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...