tiistai 6. tammikuuta 2015

Korealaiset tumppaavat

Vuodenvaihteessa Koreassa astui voimaan parikin tupakointiin liittyvää uudistusta: tupakan hinta nousi huomattavasti ja tupakoinnin sallivia alueita vähennettiin entisestään. Jo ennen vuodenvaihdetta esimerkiksi Soulissa on ollut kokonaisia tupakoinnin kieltäviä kaupunginosia, mutta toistaiseksi polttaminen on ollut sallittua monissa alle sadan neliömetrin tiloissa, esimerkiksi baareissa, kahviloissa ja ravintoloissa. Vuoden alusta alkaen tupakointikielto laajeni kuitenkin koskemaan kaikkia julkisia sisätiloja, myös niitä ihan pienimpiä. 

Tupakka-askin hinnannousu on kuitenkin ollut uudistuksista se, joka on aiheuttanut rutkasti enemmän keskustelua kansan keskuudessa. Askin hintaa nimittäin korotettiin kertaheitolla jopa 80 % entisestä 2500 wonista aina 4500 woniin. Lienee sanomattakin selvää, että moinen hinnankorotus on ahkeralle tupakoitsijalle suuri lisäkulu, jos vaikka tupakkaa kuluu esimerkiksi pari askia päivässä (kuten varsin monilla korealaismiehillä kuluu). Nykyisellään korealaisesta miesväestöstä tupakoi 42,5%. Osuuden odotetaan kuitenkin vähenevän jyrkästi, ja toiveikkaat viranomaiset odottavat prosenttiosuuden alittavan 30 % vuoteen 2020 mennessä. 


Kuva: bbc.com

Ja miksi sitten puhutaan vain tupakoivasta miesväestöstä? Siksi, että korealaisnaisissa tupakoitsijoita on huomattavasti vähemmän. Parikymppisistä korealaisnaisista vain noin 9 % polttaa, ja prosenttiosuus vähenee sitä mukaa, mitä vanhempaa väestöä tarkastellaan. Viisikymppisistä korealaisnaisista vain noin 3,7 % ilmoittaa tupakoivansa, eli määrä on varsin vähäinen. Tämä ei kuitenkaan välttämättä johdu niinkään naisten huolehtivaisuudesta oman terveytensä suhteen, vaan ennemminkin Koreassa vallitsevasta kaksinaismoraalista, jonka mukaan miesten on varsin hyväksyttävää tuprutella, mutta tupakoivaa naista sen sijaan saat vaikka huitaista avokämmennellä poskelle ilman sen kummempaa rangaistusta. Korealaiset nettilehdet ovat useasti raportoineet tupakoivien korealaisnaisten kokemasta häirinnästä ja jopa väkivallasta, sillä naisten tupakoinnin koetaan olevan jollain tavalla huomattavasti paheksuttavampaa kuin miesten. Niin tai näin, tapa tuntuu kuitenkin toimivan ainakin alhaisista tupakointimääristä päätellen (joskaan se ei toki tee aiheettomasta väkivallasta millään tavoin hyväksyttävää). 

Nyt jos koska on kuitenkin korealaisilla tupla-annos motivaatiota uudenvuoden lupausten toteuttamiseen ja tupakkalakon aloittamiseen. Siitäköhän syystä kuntosali onkin vaikuttanut yllättävän tyhjältä näin vuoden ensimmäiset päivät..?

12 kommenttia:

 1. Taas opitaan jotain uutta - ei ole sitten tasa-arvo toteutunut tässäkään. Aika yllättävää, että sitä voidaan noin vain läimäyttää tupakanpoltosta ! Tupakanpoltto täällä on aika rajoitettua, missä saa polttaa ja missä ei. Terveysvakuutus on kalliimpaa, jos perheessä tupakoitsijoita jne. Itse en polta, joten minua eivät kiristyneet säännöt haittaa. Nyt kun ajattelee, että joskus oli Atlannin ylittävällä lennoilla takana 'tupakkarivit' tuntuisi nykyään aika uskomattomalta !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, tai että vaikkapa valtion virastoissa tai missä tahansa toimistossa voisi vaan polttaa sisällä - käsittämätöntä. En kyllä suoraan sanottuna ymmärrä heitäkään, jotka polttavat omassa kodissaan sisällä...
   Itse olen myös savuton, joten lakiuudistus oli ihan tervetullut käänne; nyt ei enää tarvitse kärvistellä tupakanhajuisen toppatakin ja muiden asusteiden kera, kun tulee ravintolasta tai baarista - jes!

   Poista
 2. Olipas yllättävää. En ole tiennytkään, että korealaisetkin miehet tupruttelevat noin paljon. Turkissa oli paljon korealaisia, mutta en ainakaan muista nähneeni, että heistä kukaan olisi tupakoinut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä tosiaan polttaa noin joka toinen! Se onkin hassua, että esimerkiksi kuntosalilla miehet käyvät treenisarjojen välissäkin pihalla ottamassa henkoset...että on se urheilu ja liikunta terveellistä.... :D

   Poista
 3. aasialaiset poltta nuoresta lähtien ja paljon. Kiinalaisilla on sätkä suussa miltei kaikilla ja kaikkialla. taksit haisee tupakalle ym...täällähän ei saisi polttaa julkisilla paikoilla..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällähän kyllä melkein kaikki naistenvessat haisevat tupakalle - naiset käyvät piilossa tupakoimassa. En vaan ihan käsitä, että missä vaiheesa he ylipäätään alkavat polttaa, kun se on tehty naisille niin hankalaksi ja ainakaan sitä sosiaalista painetta ei siihen nuorilla luulisi olevan...

   Poista
 4. Hmm. Jää nähtäväksi, sanoisin. En tiedä, moniko kaupunginosa Soulissa on savuton, mutta ainakin meidän Yongsan-gu toitottaa katukylteissään ja vähän siellä sun täällä olevansa savuton. Siis periaatteessa. Täällä näkee ihan säännöllisesti miehiä tupakalla, vartijoita ja poliisejakin. Näin savuttomana toivoisin kyllä kovasti, että säännöt oikeasti toimisivat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä myös toivon, että tupakointi oikeasti vähenisi, edes sisätiloissa!
   Eikä tuo askihinta nyt ole mitenkään liioiteltu, kun eikös tuolla etelämpänä (Australia, Uusi-Seelanti jne) hinnat oli aika paljon suolaisemmat; Cookinsaarilla aski maksoi muistaakseni noin 15 euroa!!! Ja kyllä siellä silti porukka poltti, että tiedä sitten miten toimivaa on tuo hinnannostokaan, mutta jos edes vähän vähenisi...

   Poista
 5. Kylläpä siellä tosiaan polttaa moni miehistä. En ymmärtänyt tuota kuntosalin ja tupakoinnin yhteyttä, mutta täältä kommenteista selvisi sekin. Itse olen aiemmin tupakoinut ja tiedän ainakin sen verran, että eivät ne treenin välissä vedetyt henkoset ainakaan mitenkään paranna hapenottokykyä. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan noita nähty kyllä Suomessakin: jalkapallo- ja lentopallojoukkueita, jotka käyvät erätauolla tupakalla. Koskakohan maratoonarit alkavat juosta rööki suupielessä roikkuen? :P

   Poista
 6. Ei siitä niin kauhean kauan ole Suomessakin sai polttaa työpaikoilla ja ravintoloissa. Ravintolaillan jälkeen piti pestä kaikki vaatteet. Tupakoitsijat polttivat kotonaan tietysti sisätiloissa. En itse polta ja siksi minusta kehitys savuttomaan ympäristöön on hyvä suunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkäsin kyllä Suomessa siitä muutoksesta, kun baareissa loppui tupakointi; se karmea, tunkkainen haju tukassa ja vaatteissa oli vihdoin historiaa. Sitten Koreaan tullessani se oli taas nykypäivää, mutta onneksi nyt vihdoin täälläkin on sisätupakointi kielletty.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...