sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Liikaa liikkuvia osia, nappuloita ja härveleitä

Blogisti ei tunnustaudu eritykseksi kodinhengettäreksi, mutta sellaiseksi semikäteväksi emännäksi kuitenkin. Kätevää tai ei, niin nyt reilut kaksi vuotta asunnossamme asuttuamme ihmettelemme yhä muutamia kotimme toimintoja, joista meillä ei ole hajuakaan tai joiden funktion olemme vasta vastikään hoksanneet.

Ilmiselvästi leikkuulautojen kuivatus-, lämmitys- ja säilytyslaatikko

Yksi omituisimmista on yhä tunnistamaton luukku tiskipöydän alla: luukun päällä on eräänlainen paneeli, jossa oletettavasti eri lämpötiloja, ja kapean luukun sisässä kiemurtelee metallinen ohut putki. Käytämme kapeaa luukkua leikkuulautojen säilytyspaikkana, mutta mitään oikeaa tarkoitusta ei ole päähämme pälkähtänyt. Olemme kysyneet luukun tarkoitusta myös useammalta korealaiselta ystävältämme, mutta kukaan heistäkään ei ole ollut varma, mihin käyttöön se on tehty ja mitä paneelin nappuloista painelemalla pitäisi oikestaan tapahtua. Mysteeri siis jatkuu.

Toinen erikoinen härveli on eräänlaisen kodinhoitohuoneemme ikkunan yläpuolelle kattoon kiinnitetty metallipidike. Ei mitään käryä, mitä varten se on kattoon ruuvattu. Arvauksia?Ja olisiko kenelläkään hyvää ehdotusta siitä, miksi voisi kutsua makuuhuoneen vieressä olevaa käytävää, joka on koko huoneen pituinen mutta vain noin metrin levyinen "parveke", ja jonka molemmat seinät ovat lattiasta kattoon ikkunaa ja jonka perälle on rakennettu säilytyskaappi? Ikään kuin lasitettu parveke, mutta ilman minkäänlaista käytännöllisyyttä, sillä metrin levyiseen tilaan ei mahdu yhtään mitään. Paitsi kattoon kiinnitetty pyykkiteline, jos nyt jonkun mielestä on mukavaa ripustaa pyykit kuivumaan siten, että ne näkyvät paitsi ulkoikkunasta suoraan pihalle, myös sisäikkunasta sisälle makuuhuoneeseen? Tai voisihan sitä käyttää myös jonkinlaisena ikkunallisena vaatekaappina, joka ilahduttaa myös naapureita ja ohikulkijoita?

Ikkunallisen vaatekaappiparvekkemme pyykinkuivatusteline. Tai niin kuvittelen.


Jonkin aikaa ihmettelin myös sitä, miksi kukaan haluaa kiinnittää taulun eteiskaapin sisälle takaseinään? Olisiko kyseessä ehkä entisen asukkaan anopin lahjoittama sisustustaulu? Mutta asia selvisi, kun huoltomies kävi taannoin kyselemässä meidän sulakkeidemme perään; omatoimisesti hän avasi eteiskaapin, painoi taulun alakulmaa ja voila: taulu pompsahti ylös paljastaen altaan asunnon sulaketaulun!

Eihän se sulaketaulu ehkä ole inspiroivin osa sisustusta, mutta mielestäni se olisi ihan riittävästi piilossa jo eteiskaapin sisälläkin.


Käyttämättömien laitteiden listalla on edelleen myös wc-pöntön vieressä oleva radio sekä keittiön liesituulettimen kyljestä löytyvä kelloradion näköinen törötin, jossa palaa kaksi vihreää valoa. Myös makuuhuoneen valokatkaisijan yhteydessä sijaitsevat kolme muuta nappulaa ovat edelleen hämärän peitossa. Että toisinaan sitä voi kahdenkin insinöörin kodissa olla liikaa tekniikkaa... 

28 kommenttia:

 1. Kamalin ajatus on se, että nuo kaikki olisivat jotakin, joka merkittävästi helpottaisi ja korjaisi elämänne laatua, jos vain tajuaisitte niitä käyttää:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! No mutta, tietämättömyys on ainakin avuksi tässä vaiheessa, kun ei paremmasta tiedä. Että niin kauan ollaan tyytyväisiä nykyhetkeen, kunnes joku kertoo, että "niin joo, tosta nappulasta painamalla olisit saanut ilmaisen suomi-korea-suomi -käännöspalvelun" tai muuta vastaavaa...

   Poista
 2. Olisko siinä parveke-käytävässä tarkoitus kasvattaa viher- tai hyötykasveja erilaisessa ilmastossa kuin mitä haluaa makuuhuoneeseen ? Tai pahanhajuisia viherkasveja, tai siitepölylevittäjiä ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ehkäpä. Siis isompana versionahan se olisi ihan kaunis "viherhuone", mutta nyt se on vaan jotenkin...tunkkainen pieni käytävä. Pitäis varmaan ostaa sinne niitä viherkasveja, vaikka sitten niitä pahanhajuisia :D

   Poista
 3. Parveketeline näyttää pelastusköyden ankkurilta. Köyden avulla voi tulipalon sattuessa itse kätevästi pelastautua laskeutumalla parvekkeelta. Meiltä löytyy köysi keittiön kaapista sekä vastaava teline parvekkeelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa! Mutta köyttä ei kyllä meidän kaapista ole toistaiseksi löytynyt... liekö edelliset vieneet mukanaan...?
   Ja sille "parvekkeellehan" te olette keksineet jo vallan mainion käytön viherkasvien tyyssijana, mutta se teidän versio oli kyllä paljon isompi ja kivampi muutenkin.

   Poista
 4. Mahtaa olla aina riemun päivä, kun vihdoin tajuaa jonkin systeemin tai nappulan oikean käyttötarkoituksen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä siitä riemusta, mutta ainakin se selviäminen ehkäisee akuutteja perheriitoja. Nimittäin yhdelläkin viikolla varmaan kolme kertaa nalkut....siis mainitsin miehelle, että viitsisitkö nyt IHAN OIKEASTI laittaa ne makkarin valot pois aamulla, kun lähdetään töihin. Mies jupisi joka kerta, että "en varmaan oo jättänyt niitä...", kunnes sitten eräänä iltana tajusin jutun juonen: makkarista kuului hento "pim", ja samalla valot napsahtivat päälle! Olimme siis vahingossa painaneet jotain valokatkaisimen ajastinta räpsäyttämään valot päälle aina iltakuudelta!

   Poista
 5. Minulla oli heti samanlainen visio parvekkeesta kuin Elenalla. Kaapeissa säilytetään puutarhatarvikkeita ja telineitä voisi käyttää vaikka viiniköynnöstä varten. Elokuussa voisitte sitten napsi viinirypäleet suoraan omalta parvekkeelta.

  Tuosta kodihoitohuoneen pidikkeestä puuttuu selvästi osa. Siihen saa varmaan lisäosana sellainen koukun, johon voi laittaa talveksi sen arvokkaan custom-made fillarin tai vaihtoehtoisesti golfbagin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, tuo viiniköynnös ei kyllä kuulosta yhtään hullummalta :D

   Ja ilman muuta miehen golfbägi lähtee roikkumaan koukusta asap!

   Poista
 6. Itselleni tuli tuosta kodinhoitohuoneen härppäkkeestä mieleen, että tuohon narun lenkkiin on tarkoitus laittaa henkari, johon sitten saa kätevästi ripustettua kuivumaan vaatteita joiden täytyy kuivua muotoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuten hyvä, mutta on kyllä aika ikävästi kulkuväylällä. Meillä on tuossa samassa "kodinhoitohuoneessa" (joka on siis pyykkikoneen huone, kylmä ruokavarasto, kimchijääkaapin tyyssija ja pöytäuunin säilytyspaikka yhtäaikaa) myös uuni, jota käytetään melkein päivittäin, ja se on just tuossa härpäkkeen alapuolella. Toisaalta, kuivuisi ainakin paidat entistä nopsempaan, kun uuni puhaltaisi lämpöä alapuolelta samaan aikaan!

   Poista
 7. Googlailin vähän, ja jospa tuo tiskipöydän alla oleva luukku / laite olisi tarkoitettu leikkuulautojen yms. kuivaamiseen..? Tai sitten juurikin säilyttämiseen..

  http://mdbuiltin.com/product/detail.html?product_no=36

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin sitä joku muukin joskus sanoi, että ehkä me oivalsimme ihan oikein. Mutta tuntuu kyllä melkoiselta turhakkeelta moinen leikkuulautojen kuivauspaikka. Miten ois ihan suomalaiset kuivauskaapit kaikille astioille, anyone? :D

   Poista
 8. Olen kateellisuudesta vihreänä, että betonikattoon on saatu pultatuksi noin järeitä laitteita. Minä en saa betoniseen sisäkattooni iskuporakoneella edes kahta reikää modernin kattolampun kiinnityruuveille.

  Tuli mieleeni, että tuo kodinhoitohuoneen kattolaite näyttää hirsipuulta. Erittäin huomaavaista laittaa sellainen asuntoon. Tällainen musta huumori on tosin politicalcally incorrect, varsinkin kun ottaa huomioon että suizid on näköjään Etelä-Koreassa kuolinsyistä ensisijalla, eikä hallitus kuulemma tee mitään sitä vastaan. Mutta kun olen syntyisin Porin piruja, niin tulee kaikenlaisia piruiluja mieleen. Amerikkalaisille siihen pitäisi varmaan laittaa jonkilainen varoitustaulu, että itsensä hirttämisessä menee henki.
  Minäkin haluan tuollaisen arvoituksellisen lämmityslaitteen ja välttämättä sitten viidellätoista kielellä ohjekirjasen, jossa on ensin sivukaupalla varoituksia ja sen jälkeen niin monimutkainen käyttöohje kuin aasislaisilla on tapana kirjoittaa. Kokemuksia on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miehelle tuli sama ajatus hirsipuusta :) Ei niin kaukaa haettua täällä Koreassa...tiedä vaikka sitäkin olisi joku kokeillut (varmasti onkin!)

   Poista
 9. Pelaan yhtä korealaista peliä, ja siinä päähahmolla on juuri tuollainen "parveke" pyykin pesemiseen ja kuivaamiseen (olohuoneen yhteydessä tosin). Pelissä siellä on siis myös pyykkikone, kaapissa säilytetään kaikennäköisiä tavaroita. Ja lasitukset siksi, jotta huonolla säällä pyykki pysyy turvassa.

  Eli jos korealaisiin peleihin on uskominen, pyykinhoitopaikkahan se.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun katsoo meidän sisäpihalta asuntoihin sisälle, niin arviolta 2/3 käyttää noita tiloja juurikin vaatteiden kuivaus- ja säilytyspaikkoina. Mä en kyllä ihan tajua pointtia siinä, että pitäisi koko vaatekertansa ripustaa näkyville ja toisaalta, että pakkoko sitten on olla makuuhuoneesta sinne seinän kokoinen ikkuna; mä olisin ollut tyytyväinen ihan tavalliseen vaatekaappiin (joka meidän makuuhuoneesta siis puuttuu täysin). Korealaiset.... ;)

   Poista
 10. Meilla on kanssa liesituulettimen vieressa tollanen pikku boksi jossa palaa valoja. Se tuntuu olevan osa automaattista sammutusjarjestelmaa, jonka tarkoituksena on tulipalon sattuessa keittiossa katkaista kaasu ja posauttaa jotain sammutusainetta liedelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen verran mäkin arvasin, että jotenkin kaasuun se liittyy :) Toivottavasti se toimii, tai oikeastaan toivottavasti sille EI tule käyttöä!

   Poista
 11. Minäkin käytin "parvekettani" Koreassa pyykin "kuivaamiseen". Ymmärrät varmaan siellä asuneena, että miksi molemmat ovat lainausmerkeissä ;D kesällä tuntui ainakin olevan ihan se ja sama missä niitä vaatteita yritti kuivattaa kun ei ne kuivaneet kuitenkaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinasin sanoa, että laita ne lattialle; siellä ne lattialämmön puolesta kuivuu nopeammin, mutta sitten hetken ajateltuani totesin, että ehkä ei lattialämmitystä kesähelteillä kuitenkaan... :)

   Poista
 12. :-D Tuo sulaketaulu on kyllä ihan huippu! Minusta olisi ihanaa, jos kotona olisi tuommoisia mysteerejä, joille saisi ihan itse keksiä käyttötarkoituksia.:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jaa, kyllä näiden parissa ollaan päätä raavittu kerran jos toisenkin!

   Poista
 13. Meilla meni kanssa pitkaan ihmetellessa etta mista tuon yhden keittiossa olevan lampun saa paalle. Mikaan kytkin ei toiminut, polttimon vaihto ei auttanut. Huoltomiesta ei viittitty tilata, tuumattiin etta olkoon sitten.

  Kunnes sitten puolentoista vuoden asumisen jalkeen oli joku hatavalojen testipaiva, jolloin sahkon katketessa tuo lamppu syttyi, Eli hatavalaistus, ja hyvin toimi, nyt sekin tiedetaan.

  VastaaPoista
 14. Jännittävää asumista, kuin jossakin tietokonepelissä, jossa pitää ratkaista eri arvoituksia päästäkseen laadukkaan asumisen tasolle :)
  Olen asunut monissa kulttuureissa, mutta onneksi aina niin alkeellisissa oloissa, että olen pärjännyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, tuohan on vähän niinkuin älykkyystesti! Ei vaan suomalaisten insinöörien hoksottimet näytä ihan taipuvan korealaisten härveleihin... :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...