sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Rinteessä

Blogisti ei tunnustaudu intohimoiseksi laskettelijaksi. Olen kuitenkin muutaman kerran ollut suksien ja joskus jopa laudankin päällä, joten rinteen alastulo onnistuu (yleensä) ilman ambulanssin apua. Kotona tosin laskettelupäivää edeltää aina pakollinen "emmää, onkspakko, mäenainakaan"-kitinä, johon mies toteaa lempeän päättäväisesti, että kitinä seis, sukset jalkaan ja kivaa siellä kumminkin on. Niinkuin tietysti onkin, koska päivän saa viettää raikkaassa ulkoilmassa auringon paistaessa pilvettömältä taivaalta. 

Eiliset olosuhteet olivat mainiot; täällä meren rannalla ei todellakaan ole lunta, eikä oikein pakkastakaan, mutta 40 km päässä Yongpyongissa pakkasta oli jo useita asteita ja aurinko porotti koko päivän. Ainoastaan navakka tuuli palelsi ajoittain rinteissä. 
Rinteiden ulkopuolella lunta oli hintsunlaisesti, mutta rinteet olivat ihan hyvässä kunnossa.

Yongpyongin laskettelurinteistä olen postannut pari kertaa aiemminkin. Kyseessähän on siis sama paikka, jossa tulevat vuoden 2018 talviolympialaiset järjestetään. Japanin tai Alppien rinteissä laskeneille Yongpyong on taatusti pienoinen pettymys, mutta suomalaisiin rinteisiin tottuneelle keskus tarjoaa ihan riittävästi suksittavaa. Keskuksessa on yhteensä 31 rinnettä, 15 hissiä (joista yksi on gondolihissi) sekä kapasiteettia 25 000 laskijalle. Sekä paikanpäällä että matkalla sijaitsevassa Pyeongchangin kylässä on lukemattomia varustevuokraamoja, joista saa kaiken tarpeellisen ja aika paljon tarpeetontakin rekvisiittaa ostettua tai vuokrattua. 

Hinnat ovat mielestäni varsin maltilliset: esimerkiksi yhdeksän tunnin hissilippu maksaa aikuiselta 72 000 wonia (noin 57 euroa), josta saa lähes millä tahansa korealaisella pankkikortilla maksaessa 25-40 % alennusta. Hinnaksi jää siis noin 35-40 euroa per päivä. Varustevuokra maksaa alennuksineen yleensä noin 10-20 euroa per päivä sisältäen sukset ja sauvat tai laudan sekä monot. Paikan päältä voi toki vuokrata myös täyden vaatevarustuksen, kypärän ynnä muut vermeet, mikä on tietysti korealaisille varustefriikeille äärimmäisen tärkeää. Hyvistä ja kattavista vuokraamoista johtuen kaikki rinteessä heilujat olivat liikkeellä pro-varustettuina, huolimatta siitä, oliko varsinaista laskutaitoa ehditty lainkaan kerryttää. Ei siis kannata antaa varusteiden hämätä!

Gondolihissillä ajeleminen ei ollut ihan uniikki idea...onneksi jono eteni kohtuullista vauhtia.

Hissistä näki merelle asti

Ylhäällä puhalsi pureva pakkastuuli ja asteita oli -11,5 celciusta.
Suurin osa korealaisista on varsin kehnoja laskijoita, joskin toki mukaan mahtuu tietysti taitaviakin yksilöitä. Samasta syystä lähes 80% laskijoista keskittyy päivän aikana lähinnä kahteen helppoon lastenrinteeseen sekä gondolihissiin jättäen takarinteet ja hieman syrjäisemmät, vaatimammat osuudet kokonaan tyhjiksi. Tämä sopi tietysti meille, sillä saimme nauttia syrjäsempien rinteiden tyhjistä osuuksista ja pääsimme jonottamatta hissiin. 

Josko rinteessä kannattaa kuitenkin noudattaa erityistä varovaisuutta itsesuojeluvaistottomien miesten ja arvaamattomien naisten seassa, on hissimatkalla hauska tiirailla paikallisten laskettelumenoa; vaikka laskettelukausi on vasta kunnolla lähtenyt käyntiin, on tuolihissien alla nähtävissä suorastaan kymmenittän pudonneita sauvoja, joita kukaan ei ole käynyt noutamassa (myös sauvapareja, ei pelkästään yksittäisiä). Lisäksi voi seurata korealaisia pariskuntia, jotka matkaavat gondolilla vuoren huipulle ilman mitään välineitä ja lähtevät sitten mukavalle päiväkävelylle alas laskettelurinnettä. Puhumattakaan koreattarista, jotka keimailevat myös suksivuokraamoon korkokengissä; eilen totesin, että korkokengät eivät todellakaan ole vain kaupungilla kulkemista varten, sillä Koreassa niitä näkee paitsi laskettelurinteessä, myös vaellusreitellä, hiekkarannalla, ampumaradalla, pilkkijäillä sekä lammasfarmilla. Että kuka vielä kehtaa väittää, etteikö korkkarit olisi monikäyttöiset jalkineet!?

Lisätietoa Yongpyongista löytyy täältä: http://www.yongpyong.co.kr/eng/index.asp

16 kommenttia:

 1. Ihana aurinko! En tiedä miksi en ole aiemmin mieltänyt Japania tai Koreaa minään laskumestana. Kuulin Japanin alpeistakin vasta äskettäin. Ehkä se on vähän sama, kun moni ulkomaalainen ei osaa ajatella, että Suomessakin on lämmin kesä, koska usein puhutaan vain Suomen talvesta tai niin pois päin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Japanihan on (kuulemma) ihan huippuluokan laskettelupaikka, siellä pohjoisessa kun tulee luntakin niin käsittämättömiä määriä. Korea on aika kaukana takana, vähän niinkuin Suomi- Alpit -vertailu..
   Täällähän taas kaikki, niin korealaiset kuin länkkäritkin ovat ihan ihmeissään kun kerrotaan, että Suomessa itse asiassa on aika vaatimattomat laskettelupuitteet; meiltä tulee kuitenkin paljon maailmanluokan alppiurheilijoita, niin kuvitellaan, että Suomen korkeimmat huiput ovat vähintäänkin Norjan lumihuippuja vastaavia :D

   Poista
 2. Jep, kuulostaa siltä, että suomalaisiin rinteisiin verrattuna tuolla riittäisi lievästi sanottuna koluttavaa! Etenkin meitsin toistaiseksi varsin rajallisella laskettelukokemuksella (rinteeseen menemisessä oli vielä ennen viime talvea noin 15 vuoden vaatimaton tauko). Ja nuo hinnat, ne kuulostavat yllättävän edullisilta!

  Korkokengät, reps. Päiväkävely laskettelurinteessä, toinen reps. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla sujui jo tällä kertaa ihan hyvin vähäiseen kokemukseen verrattuna. Korean luokittelut mäkien vaikeuden suhteen ovat kyllä eurooppalaisille alakanttiin, mutta mies sai silti hyvin huijattua minut -jopa kahdesti!- kahden mustan timantin mäkeen; oli se ihan riittävän jyrkkä meikäläiselle!!

   Poista
 3. Oih, pääsisinpä mäkeen!
  Minä kävin laskettelemassa Japanin alpeilla ja rinteet olivat tosi hyvät. Yllätys oli, että suurin osa siellä laskettelevista japanilaisista olivat varsin hyviä laskettelemaan. Suomen nyppylöilläkin pitää olla varovainen, täällä voi jäädä venäläisten jyräämäksi :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin kuvitella, että Japanin mäet on varmasti huippuluokkaa ja laskijat toki myös. Aika monet, jotka on japanilaisissa mäissä käyneet, ovat pettyneitä Korean Ruka-tasoisiin keskuksiin. Mutta se on täällä kiva, että vaatimattomammillakin taidoilla pääsee loistamaan korealaisiin verrattuna :D
   Just mies eilen totesi, että ihan kuin Suomen mäissä (venäläisten joukossa), kansallisuus vain on eri!

   Poista
 4. Olipa taas hauskaa luettavaa. Kiitos nauruista!

  On kyllä upeat maisemat. Ihan rupesi itsenikin tekemään mieli mäkeen. Viime kerrasta tosin on aikaa (siis todella paljon), joten kynnys on tosi korkea, kun varsinkin se tuolihissin käyttökin oli jotenkin niin vaikeaa. Sympatiseeraan siis noita korealaisia, joilta tippuu sinne mäkeen milloin mitäkin. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisemat on komeat, kun sattui vielä niin kirkas päiväkin. Tosin lunta oli vähäsen, joten maisemat eivät olleet ihan niin lumiset kuin parhaimmillaan voisi olla, mutta siellä huipulla oli upean lumista ja kirkas pakkaskeli, wau!
   Eilen vielä naureskeltiin, että luoja kiitos Koreassa ei ole niitä karmeita ankkurihissejä, eihän niistä selviä kukaan koskaan hengissä (saati sitten korealaiset!)!!

   Poista
  2. Ei kun nyt sekoilin, tarkoitin juurikin niitä ankkurihissejä, joissa pitää kai vain jotenkin nojata siihen kapulaan. Ne ovat ihan kamalia, ja mulla on jäänyt niistä ikuinen trauma!

   Poista
 5. Maisemat ainakin ovat komeat. Korkokengät antavat lisää pituutta kaikissa toimissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kyllä, vaikkeivät kaikki korealaiset naiset toki ole edes kovin lyhyitä. Mutta ainakin tuolla jonossa auttaa korkkarit, niin ei sitten jää jalkoihin muita lyhyempänä :D

   Poista
 6. Olen käynyt kahdesti laskettelemassa ja siinä oli riittävästi koko elämäni ajaksi. Maisemia sen sijaan huristelen mielelläni katselemaan korelaiseen tapaan. Eli hissillä ylös ja kävellen alas:D. Ei nyt ehkä kuitenkaan korkkareissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä aina kyllä lasken sitten lopulta mielelläni, mutta mitään hinkua en ole koskaan saanut aikaiseksi, vaan päivä kerrallaan on riittävä. Enkä osaa kuvitella, että lähtisin talvella lomalle laskettelukeskukseen koko viikoksi, enkä vaikkapa johonkin lämpöiseen (jos valita voisi, siis)...!

   Poista
 7. Mä en laskettele, joten tuo korealainen tapa tulla rinnettä alas kävellen kuulostaa oikein kivalta vaihtoehdolta. Mutta Italian rinteissä kyllä mulle riittää, että menen hissillä ylös ja otan aurinkoa jossain rinneravintolassa, nautin hyvää ruokaa ja juomaa ja palaan hissillä alas :-) Vermeet toki pitää olla sellaiset, että muut voi luulla minun käyneen rinteessäkin.
  Perheen hiihtolomilla Alpeille ja Dolomiiteille olen tosin hämmästyttänyt italialaisia myös hiihtotaidoillani, siis murtsikkahiihdolla. Suomalaisessa mittakaavassa olen surkea hiihtäjä, mut useimpien italialaisten rinnalla olen ihan pro. Hämmästyttävää kyllä monet taitavatkaan laskettelijat eivät pysy pystyssä tai pääse eteenpäin suoralla ladulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole täällä murtsikkasuksia mukana, eikä niitä saa mistään hankittua. Tulevien olympialaisen vuoksi täällä on noin 400 m:n perinteisen latu olemassa, mutta that´s it, eikä siellä kyllä liikaa näy korealaisia hiihtämässä... Eihän osa korealaisista ole koskaan edes kuullut sellaisesta kuin hiihto, siis EI laskettelu :D

   Poista
 8. Näyttää upealta, vaikka tasaisenmaan kasvatti olenkin. En laskettele lainkaan . Mutta raikkaan, saastettoman ja puhtan näköistä...tosta korealaislaumasta/jonosta en kommentoi mitään :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...