torstai 15. tammikuuta 2015

Terveelliset elämäntavat?

Viikonloppuna törmäsin Soulissa pysäyttävään mainokseen. Itse läpyskä oli melko tavanomainen, vuodenvaihteen kuntoilubuumiin liittyvä laihdutusmainos, mutta jotain erikoista siinä kuitenkin oli: mainoksessa oli kuvia kahden puolen, vasemmalla ylipainoisista ihmisistä ja oikealla hoikista tyypeistä. Ylipainoisten kohdalla luki suurella tekstillä "loser" ja hoikkien yllä oli teksti "winner". Jäin miettimään, julkaistaisiinko Suomessa vastaavaa mainosta? Itselläni ainakin nousi looseri-kommentista niskakarvat pystyyn. Mutta toisaalta, korealainen mainonta etenkin ulkonäköön liittyen on moninverroin suoraviivaisempaa ja provosoivampaa, joten tuo lienee vielä kevyimmästä päästä. 

Taannoisessa lehtiartikkelissa päiviteltiin korealaisten nuorten naisten terveydentilaa. Artikkelin kirjoittaja oli huolissaan parikymppisistä naisista, joiden terveydentila on (hieman valikoiduilla mittareilla, tosin) huomattavasti surkeampi, kuin äitiensä tai isoäitiensä. Yleinen mieliala ja onnellisuus on korealaisten keskuudessa jo OECD-maiden alhaisimpia. Lisäksi tutkimuksen mukaan 9,1% parikymppisistä naisista tupakoi, kun viisikymppisistä niin tekee ainoastaan 3,7%. Alkoholinkäytön osalta tilanne on hälyttävämpi, sillä parikymppisistä naisista 10,5% juo vähintään kahdesti viikossa, kun taas seitsemänkymppisistä niin tekee ainoastaan 1,8%.

Edellämainitut nyt eivät olleet suurikaan järkytys, eivätkä mielestäni kerro vielä mitään kovinkaan vakavaa korealaisista nuorista naisista. Sen sijaan jatko alkoi jo kuulostaa huomattavasti huonommalta: yli 82% parikymppisistä, yleensä jo valmiiksi varsin hoikista naisista on ollut dieetillä, ja 80% heistä kertoo syövänsä päivässä vähemmän kuin kaksi ateriaa. Vähemmän kuin kaksi, joka päivä, jatkuvasti?! Kaikenlaisista hulluista dieeteistä olen kyllä Suomessakin kuullut, mutta korealaisten laihdutusvimma ei todellakaan rajoitu vain nuoriin naisiin, vaan tiedän myös useita korealaisia miehiä, jotka saattavat jättää päivän ruokailut kokonaan väliin, jotta a) voisivat syödä seuraavana päivänä enemmän tai b) voivat sen sijaan täyttää vatsansa sojulla ja oluella.

Erinäisistä epäterveistä elämäntavoista johtuen nuoret naiset kuulemma kärsivät nykyään paitsi vatsakivuista, myös hiustenlähdöstä. Loppuhuipennus oli kuitenkin artikkelissa haastatellun lääkärin kommentti siitä, että nuorten naisten alkoholin kulutus (toisin sanoen parit  kunnon humaltumiset viikossa) on ymmärrettävää sikäli, että he ovat vasta astuneet työelämään, joten kosteat illalliset ovat toki heidän velvollisuutensa, mutta että niissä tapauksissa pitäisi kuitenkin muistaa myös syödä aamupala aamuisin ja yrittää rajoittaa juopottelu joka kolmannelle illalle.


Niin olikos siellä Suomessa joku ongelma sen alkoholimainonnan kanssa...? (kuva täältä)


Ja minä kun olin huolissani siitä, etten ehdi riittävän usein kuntosalille tai ulkoilemaan, tai että tulee istuttua aivan liikaa työpäivän aikana. Mutta kaipa ne terveelliset elämäntavatkin ovat sitten suhteellinen käsite?


8 kommenttia:

 1. Vai että joka kolmas päivä vaan kännit, ettei terveys kärsi :D Luin jostain nettiuutisesta tänään, että kovasti täällä nyt yritetään alkoholin kulutusta saada laskuun. Ihan hetkessä tuskin onnistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, joka toinen ois jo ihan liikaa, että kohtuus kaikessa ;)

   Kyllähän sitä kaikenlaista voi yrittää (ja ehkä kannattaakin), mutta korealaiset tuskin hevillä luopuu sojustaan!

   Poista
 2. Pelottavaa. Kyllahan keho jonkin aikaa, ainakin nuorena, kulkee vastaavalla tyylilla, mutta pakosta silla jotain pitka-aikaisia seurauksia on, jos ei muuta tottumuksiaan. Ja entas sitten, kun alkaa harkita perhetta..? Aika rajusti pitaisi varsinkin naisena muuttaa elamantapojaan. "Vahemman kuin kaksi ateriaa", huh huh! :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en jotenkin voi käsittää sitä, miten kukaan voi jatkuvasti pärjätä yhdellä aterialla päivässä; etenkin, kun korealaiset tuntien ei ole kyseessä mikään iso ateria varmasti tuolloinkaan. Ei ihme, jos tukka lähtee ja mahaa vääntää!
   Se on niin totta, että parikymppisenä keho vielä jaksaa moista, mutta kolmekymppiä kun ylittyy, niin kyllä alkaa vaikutukset näkyä. Vähäinen syöminen yhdistettynä runsaaseen alkoholiin ei kyllä kuulosta kovin hyvältä pitkän tähtäimen suunnitelmalta...

   Poista
 3. Se muuten kiinnostaisi tietää, että missä vaiheessa nuoret siellä oppivat kokkaamaan itse omat ruokansa? Jos siellä ei sellasta yksinasumiskulttuuria ole ja ulkona syöminen on halpaa, niin opettelevatko tulevat kotivaimot kokkaamaan vasta naimisiinmenon jälkeen? Vai ovatko kokkauskurssit siellä suosittuja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokkauskurssit on aika yleisiä juurikin keski-ikäisten naisten keskuudessa. Ei täällä useimmat nuoret naiset kokkaa ollenkaan, se ei ole trendikästä kuten esim. Euroopassa tai Jenkeissä. Täällä ruuanlaitto on mummujen touhua ;) Ulkona syöminen on tosi edullista kun ruoan hinta kaupassa on verrattain korkea, ja korealaiseen ateriaan kuuluu niin paljon komponentteja, että sen itse valmistaminen on poikkeuksetta myös tosi aikaa vievää, joten mieluusti varmaan suunnataan lähikuppilaan syömään. Nykyinen keski-ikäinen sukupolvi siis vielä kokkaa, mutta luulen, että 15-20 vuoden kuluttua kovinkaan moni korealaisnainen (saati mies!) ei kyllä tee mitään keittiössä.

   Poista
 4. hyi miten järkyttävää. Mutta Koreassa lienee samanlaiset työelämän "käytännöt" kuin Japanissa kun lähdetään pomon käskemänä töiden jälkeen kaljalle ja illathan venyy siihen asti että pitäisi kohta ehtiä taas töihin. Onneksi Suomessa ei ole sellaista kulttuuria. Kuulostaa kyllä ihan kamalalta. Tuo tyttöjen everyday-mainos ei varmasti menis Suomessa läpi. Vaikka olenkin nykyistä kaiken alkoholin mainostamisen kieltämistä vastaan, olen ihan onnellinen että siinä aikaisemminkin oli joku roti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, käytännöt on paljolti samat kuin Japanissa (tietääkseni), eli työpäivän jälkeisiin illallisiin on pakko osallistua ja heilua siellä aamun pikkutunneille, ja aamulla taas töihin ja samaa rataa...
   Noi soju-tytöt näyttävät mun mielestä aika alaikäisiltä (vaikkei varmasti olekaan), ja se on ehkä vähän arveluttavaa...

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...