perjantai 2. tammikuuta 2015

The Elokuva

Menneellä viikolla tuli katsottua runsaasti mediakohua herättänyt The Interview -elokuva. Kyseessä on amerikkalainen satiiri Pohjois-Korean johtajasta ja amerikkalaisesta tv-kaksikosta, jotka lähetetään salamurhaamaan johtaja Kim. Itse leffa on melko heppoista Hollywood-komediaa alapääjuttuineen ja huonoine vitseineen, eli toisin sanoen ei tipahtanut blogistille kovinkaan vahvasti, vaikka molemmista päätähdistä (Seth Rogen ja James Franco) ihan tykkäänkin. Varsinainen kohuhan on saatu aikaiseksi elokuvan aiheuttamista kommenteista ja toimista sekä USA:n että Pohjois-Korean puolella; tuotantoyhtiö Sony Pictures vetkutteli julkaisemisen kanssa useaan otteeseen, ja kun elokuva lopulta tuli julki, raivostui pohjoiskorealaiset siitä täysin haukkuen muun muassa Obamaa apinaksi ja syyttäen Yhdysvaltoja pohjoiskorealaisten verkkoyhteyksien sabotoimisesta. USA sen sijaan syyttää pohjoiskorealaisia Sonyn tietoverkon hakkeroimisesta ja siten koko elokuvan ympärille on muodostunut jättimäinen polemiikki. Niin tai näin, komedia on saanut osakseen paljon julkisuutta ja tullee keräämään hurjat tulot nettilevityksensä ansiosta sekä lipputuloina. Elokuva on myös herättänyt melko negatiivissävyistä arvostelua, kun jopa Sonyn omat kansainväliset johtajat ovat (hakkereiden vuotamien sähköpostien perusteella) haukkuneet elokuvaa "toivottoman ikävystyttäväksi" ja toisaalta arvosteluissa elokuvaa on luonnehdittu "väkisin tehdyksi komediaksi, joka ei herätä kiinnostusta". Tavanomaisten elokuva-arvostelujen lisäksi leffa on houkutellut mediaan myös muutamia erikoisempia syytöksiä, ja tietysti iänikuinen rasismi-korttikin on vedetty esiin; esimerkiksi tässä artikkelissa amerikkalais-korealainen naiskirjoittaja luonnehtii elokuvaa rasistiseksi ja aasialaisia kansoja väheksyväksi sekä niitä pilkkaavaksi tuotokseksi. Artikkelia lukiessa nousivat jopa blogistinkin niskakarvat hieman pystyyn, sillä keskinkertaisuudestaan huolimatta ei se kuitenkaan mielestäni ollut millään tasolla niin rasistinen ja alentava, kuin mitä kirjoittaja haluaa esittää. Mutta ehkäpä tuokin on makuasia.

Omasta mielestäni elokuvan hauskinta antia oli kuunnella tuttuja koreankielisiä fraaseja, arvuutella kuvauspaikkojen aitoutta (suuri osa elokuvasta on kuvattu Kanadassa, josta syystä leffan "korealainen maisema" ei ihan vakuuttanut) ja toisaalta myös naureskella ajatukselle kolmekymppisestä Kimistä neuvonantajineen loistoautojensa, panssarivaunujensa ja koripallokenttiensä keskellä. Siinä mielessä totuus taitaa jopa olla tarua ihmeellisempää, jos vaikka vertaa elokuvaa kertomuksiin korislegenda Dennis Rodmanin vierailuista Kim Jong-unin luona parin viime vuoden aikana...
Jos elokuva kiinnostaa, voit ladata sen netistä muutamaa dollaria vastaan. Huomaa kuitenkin, että tarvitset katsomista varten amerikkalaisen tai kanadalaisen ip-osoitteen.

(kuvat lainattu internetistä elokuvan nettisivuilta sekä thetimes.co.uk -sivulta) 

10 kommenttia:

 1. Elokuva on saanut ainakin hurjasti markinointivetoa mediassa. Katsoin trailerin ja totesin, ettei leffa ole minun makuuni. Asiallinen arvostelu on mielestäni ok, mutta ilkeä pilkkaaminen tälläisessä tilanteessa ei saa mitään hyvää aikaiseksi. Ei edes hyvää elokuvaa, uskoisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omasta mielestäni huumori oli vähän turhan alleviivaavaa; alapääjutut voi olla ihan hauskoja, mutta kun samaa vitsiä pitkitetään uudestaan ja uudestaan kommentoiden, menettää se jo vähän hauskuutensa. Niin mielestäni kävi leffassa aika monta kertaa. Toisaalta, elokuvan ei varmaan ole tarkoituskaan olla _hyvä elokuva_, vaan nimenomaan uskalias elokuva tulenarasta aiheesta...

   Poista
 2. Katson yleensäkin enemmän elokuvia joulukuussa - löydän uusista aina muutaman, jotka täytyy nähdä. Tämä katsottiin jouluna - omalla sohvalla istuen. Itse otin tämän ihan komediana ja ehkä Seth ja erityisesti James olivat minulle syytä tarpeeksi katselemiseen. Täällä asiasta nousi iso kohu, kun isommat teatterit eivät suostuneet sitä näyttämään ja ainakin meidän osavaltiossa levitys oli vain muutamassa pienessä teatterissa... Ja sitten on-line versiona.
  Elokuvaa oli sen verran mainostettu etukäteen, ja sen tähden siitä ehkä tuli 'must' katsottava, mutta yksi kerta riittää ainakin meille (sorry James) !
  Nähtäväksi jää tuleeko tällaisesta on-line katsomisesta tulevaisuuden juttu uusille elokuville ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon tykännyt Jamesista, on mun mielestä ihan hyvä ja monipuolinen näyttelijä, mutta nyt ihan viime vuosina siitä on tullut jotenkin lipevän oloinen, mikä vie pois sitä charmia...

   Mä luulen, että tuo online-katsominen on kyllä kasvussa tulevaisuudessa; toisaalta leffateattereissa on sitten kuitenkin se oma fiiliksensä, joten toivottavasti nekään ei ihan kokonaan maan päältä katoa!

   Poista
 3. Minua tämä elokuva taas nauratti aika paljonkin, ei sentään koko aikaa mutta melkein kuitenkin! James Franco näyttelee tosi hyvin (edellinen näkemäni Franco-elokuva on Oz joka on ehkä kaikkein pitkästyttävin ja kamalin elokuva johon ole aikaani pannut), ja melkein kaikki liioittelut olivat minusta ihan toimivia. Mauttomuuksia oli mukana mutta sitten taas poliittinen satiiri kompensoi niitä. Kun Franco huutaa Kimille "Then why don't you feed them?!", elokuva muuttuu hetkeksi suorastaan vakavaksi! Elokuvan aihe tuli hieman lähemmäksi blogisi ansiosta, olin ikään kuin Korea-asiantuntija perheessäni ihan sen perusteella mitä olen sinulta oppinut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Oz oli kyllä aika piinaavan tylsä leffa :D mauttomuudet on mun mielestä tällaisessa leffassa ihan paikallaan, mutta sitten se ärsytti, että niitä mauttomia vitsejä ikään kuin toistettiin uudestaan ja uudestaan niin, että varmasti meni perille ja sitten alkoi jo vähän tökkiä.

   Hauskaa, että blogista on ollut tuollaistakin "hyötyä" :D

   Poista
 4. Onhan tama nyt nahtava vaikka voin kuvitella ettei ole ehka mikaan top ten -leffa, parasta oli musta tuo etta talla tasolla maiden valinen kiista menee tahan: obama on apina, ihmiskunta ei ole kylla kovin kaukana enaa alkulahteiltaan.....:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep :D

   Elokuva on just sellanen "must see", kun siitä on niin paljon meuhkattu mediassa. Mutta kerta riittää!!!

   Poista
 5. Mielenkiintoinen blogi sinulla, löysin tänne pink bubblen kautta. Luin monta postausta ja mielenkiintoisin oli laukkakisapostaus, hevosihminen kun olen ;) Jään ehdottomasti seuraamaan blogiasi!

  http://hemulisway.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tervetuloa seuraamaan! :)
   Laukkakisat olivat kyllä yllättävänkin hauska kokemus, mutta kyseinen päivä oli niin tukahduttavan kuuma, että muistan parhaiten vain sen, miten hiki valui pitkin selkää katsomossa istuessa... :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...