tiistai 3. maaliskuuta 2015

Auervaarat vapaalle jalalle

Viime viikon puhutuin uutinen Koreassa oli tietenkin vuosikymmeniä voimassa olleen aviorikoksia koskeneen lain kumoaminen. Nimittäin aina vuodesta 1953 lähtien on Koreassa tuomittu lain puitteissa aviorikoksesta. Vastaava laki on voimassa myös Pohjois-Koreassa sekä Taiwanissa, mutta tästedes eteläkorealaiset saavat pettää puolisoaan kärsien ainoastaan omantunnon rangaistuksen. 

Viimeisin uskottomuuslaki on kuitenkin ollut (ainakin nimellisesti) jokseenkin tasa-arvoinen rangaisten sekä aviorikoksen suorittaneita miehiä että naisia. Ennen vuotta 1953 aviorikoksesta tuomittiin ainoastaan naiset, mutta miesten temmeltäminen sen sijaan katsottiin täysin läpi sormien. Ankarimmillaan pettämisestä kiinni jääneet puolisot ovat saattaneet saada jopa kahden vuoden vankilatuomioita, kun esimerkiksi Taiwanissa vastaavasta rikoksesta maksimirangaistus on ollut "ainoastaan" vuosi vankilaa.

Korean Heraldin artikkelin mukaan jopa 100 000 eteläkorealaista on tuomittu aviorikoksesta vuodesta 1953 lähtien, joten ihan merkityksettömästä laista ei suinkaan ole ollut kyse, joskin vuoden 1985 jälkeen tuomioiden määrä on laskenut huomattavasti ollen viime vuosina ainoastaan muutamien tapausten luokkaa. Perusteina lain kumoamiselle pidettiin muun muassa yksilön valinnanvapautta sekä yksityisyyden suojaa. "Laki ei enää kuvasta ihmisten ajattelutapaa tai nykyaikaa", kerrottiin lain kumoamista puolustaneiden tahojen kommentoineen. 

Mainittakoon kuitenkin, että mikäli nyt joku vielä epäilee korealaisten olevan jotenkin erityisen aviouskollista porukkaa, voidaan sellaiset kuvitelmat kumota yksin tein. Uskallan väittää, että jokaisessa korealaisessa kaupungissa ja kylässä on omat "mehubaarit", "hierontapalvelut", "kampaamot", "herrasmies- ja bisnesklubit" sekä "karaokehuoneet", joiden kohdalla "hipsut" ovat todellakin tarpeen. 


Korealaisten partureiden edustalla on usein pyörivä lieriömäinen hyrrä. Ehkäpä se on urbaani legenda (tai sitten ei), mutta yhden hyrrän partureissa saat kuulemma hiustenleikkuun ja kahden hyrrän partureissa jotain ihan muuta. Mene ja tiedä, blogisti välttelee omakohtaista testaamista ja luottaa ainoastaan kokonaan hyrrättömiin partureihin, joissa isot, valoisat ikkunat ja joihin näkee sisälle...

Kyseisten paikkojen hiustenleikkuilla, mehupirskeillä ja lauluharjoituksilla on ihan tietynlainen merkitys, ja tarjonnan laajuus avautuu sinisilmäiselle suomalaiselle vasta pikkuhiljaa kuukausien ja vuosien kuluessa. Käsittämätön määrä korealaisia tavallisia perheenisiä poikkeaa viikoittain erinäisten baarien, partureiden ja muiden rientojen pariin vaimolta saadut viikkorahat kourassaan. Laitonta tai ei, tuntuu se ulkopuolisesta melko omituiselta, jopa vaivaannuttavalta. 

Sitä paitsi, tarjonnan ollessa tätä luokkaa, miten sitä oikeasti löytää sen tavallisen, viattoman hiustenleikkuun tai hierojan, vai onko lisäpalvelun optio aina kummittelemassa nurkan takana?

Kyselee nimimerkki Tukka hapsottaa ja niskatkin ovat jumissa...

10 kommenttia:

 1. Aikamoinen laki, että uskottomuudesta on voinut rapsahtaa jopa pari vuotta vankeutta ja silti maassa rehottaa kaikenmaailman palvelut. Ulottuuko palvelut myös naisiin vai onko se aivan uskomaton käsite?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole tutustunut maan "palvelulakeihin" sen tarkemmin, enkä tiedä onko myyminen, ostaminen tai välittäminen mitenkä rikollista, mutta käsittääkseni prostituutio on kyllä laitointa Koreassa. Se, että sitä katsotaan täysin läpi sormien, on sitten eri juttu...
   Enkä kyllä tiedä niistä naisten palveluista; kuulemma Japanissa niitäkin on pilvin pimein, joten miksei Koreassakin..?

   Poista
 2. Tuli mieleen, etta eiko yhteiskunnalle tule aika kalliiksi tuollainen laki, jos siita voi saada jopa vankeustuomion? Vai etta mehubaari, huh huh :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisi. Mutta eipä niitä tuomioita vissiin ole tosiaan viime vuosina enää langetettukaan, että ei se enää kalliiksikaan ole tullut. Ehkä?

   Poista
 3. Heh, odotinkin jo raporttia kun luin uutisista lain kumoamisesta. En tiedä, paljonko Japani poikkeaa uskollisuus/uskottomuusasioissa Koreasta, mutta esimerkiksi Pariisissa on alueita, joissa suunnilleen joka toisessa liikehuoneistossa on japanilainen ravintola ja joka toisessa jonkinlainen seksikauppa. Olemme ainakin yhden kerran käyneet tuollaisella alueella sushilla paikassa jossa oli myös lapsiperheitä lauantailounaalla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihka oikeita seksikauppojahan ei täällä näe ollenkaan. Kaikki on hienosti naamioitu erilaisiin palveluihin liittyväksi, joten hyvin näennäishäveliäästä toiminnasta on kyse. jonka kaikki siis tietää, mutta josta kukaan ei puhu...?

   Poista
 4. Hieman kaksinaamaista hommaa, sanoisin. Ja mietin aina, että mistä niitä iloisia naisia riittääkin, jopa noissa häveliäissä kulttuureissa???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, sanopas muuta. Mutta täkäläisessä kulttuurissa toki avioliitto on järjestelykysymys, ei niinkään rakkauden asia, joten silloin tällaisetkin järjestelyt katsottaneen läpi sormien monissa perheissä. Mies menee, nainen ei kysele, mies tuo rahat perheeseen, nainen päättää mihin ne käytetään... jne jne

   Poista
 5. On touhua! ja vaimoilta saa tohvelisankarit viikkorahatkin! :) Maailman vanhin ammatti, joka ei ikinä mene lakkoon tai ole yt-neuvotteluja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, totta puhut. Ei ammattiliittoja eikä työehtosopimuksia :) Ja työntekijöitä vaan tuntuu aina vaan piisaavan...

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...