tiistai 24. maaliskuuta 2015

Kyllä se on syötäväksi kelpaavaa. On on.

"Ajattele, miten paljon vähemmän tulee syötyä mustekalaa Suomessa" huokaisi mies tänään lounasruokalan jonossa. Niinpä. Miten paljon vähemmän (jos ollenkaan) tulee syötyä merilevää, kalan sisälmyksiä keitossa, hyydytettyä verta tai kanan kivipiiraa. Josko osa korealaisista ruoista meneekin kategoriaan "yhtä vaikeaa niellä kuin tunnistaa", olemme kuitenkin täysin hullaantuneita paikalliseen ruokaan. Päätimme myös ryhdistäytyä uusien ruokien ja ravintoloiden etsimisessä, koska onhan korealainen ruoka ihanaa. Tai ainakin elämys, kuten tänään: pääsimme vihdoinkin kokeilemaan kauan harkitsemaamme vuorikasvisravintolaa Gangneungissa. Kyseisessä ravintolassa tarjoillaan siis ainoastaan vuorilta käsin poimittuja kasviksia ja sieniä riisin kera, ei mitään lihaa, kalaa, kanaa, ei edes papuja tai tofua. Paputahnaa sentään oli käytetty yhden keiton pohjana. 

Pöytään istuuduttuamme totesimme, että 80 % ruoasta oli tunnistamatonta. En osaa sanoa muuta, kuin että ruohoja, lehtiä ja sieniä oli tarjolla. Ja sitä riisiä, tietysti. Mutta olipa kertakaikkiaan terveellisin ateria, jonka olen kuunaan syönyt!

Olkaat siis hyvät, perinteinen jalallakoreasti-ruokapostaus ilman harmaintakaan hajua siitä, mitä lautaselta löytyi. Mutta hyvää oli! Tosin nälkä vähän jäi, ja viherpiiperön leima varmaankin kärsisi hieman, jos toteaisin, että illallisen jälkeen teki melkein mieli kurvata vielä friteerattua kanaa tarjoilevan kojun kautta...no ei vaiskaan. Ei oikeasti menty edes mäkkäriin.

"Joko saa aloittaa?"

Sieniä ja tavanomaisempia "sanchae"-kasveja, siis vuorilla villinä eläviä. Sanchae-bibimbapiin käytetään näitä. En muista nimiä, eikä sillä niin väliäkään, kun ei niille kuitenkaan ole suomenkielistä käännöstä.

Tämä on jotain hyvää kasvia, tätä olen joskus ostanut itsekin kaupasta! Maistuu vähän lipstikalle.

Neilikkaa ei kuulu syödä. Ehkä. 

Lätty oli ehkä tattarijauhosta tehty. Ehkä.

Joku sieni, ehkä. Näyttää epäilyttävästi levältä, mutta eihän vuorilla sellaisia... oli ihan hyvää.

Jossain vaiheessa tarjoilija toi riisin dolsot-padassa. Riisi kauhottiin isoon kulhoon ja taas muistettiin jättää reunoille jämät sitä "tiskivettä" varten.

Itse tehty bibimbap. Nam. Paitsi, että kananmuna olisi kyllä kruunannut annoksen...

Tämä oli koko pöydän ainoa aidosti hämmentävä lautasellinen: salaattia ja sinappia! Miksi, voi miksi??

Tiskivesi-riisiin käytettiin tällä kertaa veden sijasta vihreää teetä. Ei auttanut. Mautonta kuin mikä.

Jälkkäriksi inkiväärijuoma.

Eipä nuo kasvinkeräilijä-mummot omalle työlleen kovin kummoista tuntipalkkaa laske, kun pöydällisen hinta oli 15 000 wonia (noin 12-13 euroa) per lurkki. Ja niiden sentään pitää kiivetäkin sinne vuorelle eka!

Ei ehkä rehellisesti sanottuna makupuolella top kolmoseen yltänyt, mutta ideana, kokemuksena ja uutuutena hyvinkin rahan arvoinen keikka. Ja niin terveellinen, ettei ainakaan kolmeen kuukauteen tarvitse syödä mitään vihreää...

18 kommenttia:

  1. On kyllä mielenkiintoisen näköisiä ruokia. :) Olisi jännä maistella, vaikkei sitten niin maistuisikaan. Toisaalta, ihminen tottuu. Vihasin sushin makuakin aluksi ja nyt pidän siitä tooodella paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nuo hyviä olivat, ei valittamista. Osa on tuttuja jo vuosien varrelta, mutta ei me silti tiedetä, mitä ne ovat :D
      Sushi on kyllä semmonen juttu, että harva ensikertalainen siitä varmaan hullaantuu; etenkin, kun odotukset ovat ihan hurjat, niin moni kutsuu sitä lempiruoakseen. Sitten, kun se onkin vähän...noh, mautonta, tai sellaista "ei niin voimakkaasti minkään makuista", niin on vähän tyhjä olo. Se koukuttuminen tulee sitten vähän myöhemmin, salakavalasti...!

      Poista
  2. Minä olen tykännyt noista vuorikasvispaikoista. Sopivasti keventää grillatun possun jälkeistä päivää :D

    VastaaPoista
  3. Minä olen tykännyt noista vuorikasvispaikoista. Sopivasti keventää grillatun possun jälkeistä päivää :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo totta. Suorastaan tuntee, miten kaikki terveysvaikutteet ja vitamiinit suorastaan ryntää kohisten elimistöön :D

      Poista
  4. Mä repesin jo kolmannen lauseen kohdalla. Tämä on niin tätä! Ehkä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Välillä pitää vaan laittaa silmät kii ja suu auki...

      Poista
  5. Noita kasviksia maistelisin paljon mieluummin kuin mereneläviä, sillä vaikka kuinka haluaisin pitää kaikenlaisista meren herkuista, niin käytännössä ne tökkivät usein pahasti. Sitkeästi pitää silti aina testailla kaikenlaista. Noista rehuista varmaan paljon suurempi osa menisi ihan alaskin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeastaan uskaltaisin väittää, että varmaan suurin osa suomalaisista ihan tykkäisi noista kasviksista, ei ne pahoja tai voimakkaita olleet, ainakaan suurin osa. Siis jos ylipäätään tykkää vihanneksista ja vaikkapa erilaisista salaateista, niin nuo uppoo ihan tosi hyvin!

      Poista
  6. Kauniit ruokakuvat. Minä olisin saattanut sorte kiertämään jonkun grilli/friteerauspaikan kautta kotiin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tiukkaa teki. kotona taisin vähän käväistä kuitenkin herkkukaapilla ennen nukkumaan menoa.... :)

      Poista
  7. Onpa kauniit tarjoiluastiat. Ruoka vaikuttaa hieman ... jännittävältä :) Mutta terveellistä ainakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli ihan harvinaisen kivat astiat korealaiseksi, joo :) Harmillista sinänsä, että tuo paikka itsessään on vähän kolkossa rakennuksessa, sellaisen tavallisen kerrostalon 2. kerroksessa. Tuollaisen perinteisen kasvisravintolan kun pitäisi ihan ehdottomasti olla perinteisessä korealaisessa hanokissa keskellä maaseutua, tai vaelluspolun varrella :)

      Poista
  8. rohkeita kulinaristeja olette. Mä en ole päässyt kiinalaisten omituisten ruokien makuun...tosin eilen jo vähän niitä sillä silmällä katselin... kivoja kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sinäkin olisit varmasti näitä uskaltautunut maistamaan; olivat ihan hyviä ja mietoja! Eikä mitään kovin erikoisia koostumuksiakaan, paitsi jos nyt ei tykkää sienistä.

      Poista
  9. Näin herkkupaastoavana henkilönä käyn lukemaan paastoni loppuun asti vain ja ainoastaan näitä sun ruokapäivityksiä. Näistä kun ei herahda vesi kielelle eikä tule pakottavaa tarvetta päästä maistelemaan. Eikä tule pakottavaa tarvetta lähteä Koreaan makumatkalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äläs nyt, ihan varmasti olisit tykännyt vuoristokasviksista! Ja ne jos mitkä sopisivat hyvin paastollekin ;)

      Mutta ymmärrän kyllä, että eihän ne ihan samalla tavalla houkuttele kuin kuvat vaikkapa suklaakakuista, croissanteista ja omenapiirakoista... :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...