lauantai 21. maaliskuuta 2015

Salil eka, salil vika

Kuntosaleja löytyy Koreassa varmaankin jokaisesta kylästä ja kaupungista. Se, millaisia saleja täältä löytyy, onkin eri juttu. Yleisesti ottaen salipuuhia harrastavat nuoret miehet ja viisikymppiset naiset; ahkerimmat salillakävijät ovat todellakin hoikkia ja nuorekkaita, tiukkaan permanenttiin sonnustautuneita tätejä, jotka päivä toisensa jälkeen käyvät tallaamassa juoksumattoa lempidraaman lähetysaikaan sekä tekemässä lihaskuntoa puolen kilon painoilla yhteisjumpissa. Ja täytyy myöntää, että monet korealaiset keski-iän ylittäneet ovat todella kadehdittavan timmissä kunnossa.

Ei sentään meidän vakisalimme, mutta löytyypä Gangneungista tällainenkin...


Saleilla on kuitenkin oma etikettinsä, ja erityisesti meidän ei-ulkomaalaisten-suosimalla salilla etiketin ymmärtämiseen saattaa kulua vuosia. Ensinnäkin, salille mennessä jätetään ulkokengät eteisen hyllyyn ja vaihdetaan jalkaan släpärit. Monet tosin jatkavat treenaamistakin släpärit jalassa, mutta useimmat sentään tallustelevat niillä salin läpi pukuhuoneeseen vaihtamaan sisätossut jalkaansa. Joillakin saleilla tarjotaan kävijöille myös treenivaatteet talon puolesta, eli saat pyjaman näköisen paita-shortsi-yhdistelmän, jolla kelpaa jumpata. Ja mukaan tietysti kolmesta neljään pientä käsipyyhettä siltä varalta, että joku (muka) sattuisi hikoilemaan. Korealaisethan eivät juurikaan hikoile, ja talvella salilla ei kyllä hikoile kukaan muukaan, koska sisälämpötila on monesti vain noin 15 asteen paikkeilla. Omaan salivarustukseeni kuuluu siis poikkeuksetta talvisin pitkät kalsarit ja urheiluhousut, pitkähihainen t-paita ja huppari. Niillä tarkenee nippa nappa; aivan sama, miten kovaa treenaat. Salihanskatkin olisivat kätevät, ei siksi, että niillä ehkäistäisiin känsiä käsissä vaan siksi, että sormet ovat muuten aivan jäässä tarttuessasi rautatankoon. Kesän tullen onneksi helpottaa, kun salin lämpötila nousee 30 asteeseen, eikä ilmastointia edelleenkään laiteta päälle. Tuolloin tosin ne kolmesta neljään käsipyyhettä eivät enää riitä mihinkään. Omalla salillamme etikettiin kuuluu muun muassa jättää AINA painot tankoon / laitteeseen. Mielellään kannattaa myös jättää oma kännykkä esim. vapaalle penkille, jotta kukaan ei koskaan tiedä, onko paikka mahdollisesti varattu vai ei. Mutta salillakävijät ovat kyllä poikkeuksetta ystävällistä porukkaa, puhumattakaan työntekijöistä. Työntekijämäärä ja -koostumus vaihtelee hämmentävästi lähes viikoittain, ja tuntuukin, että salin vakikävijöistä noin 75% näkyy toisinaan myös tiskin takana; ehkäpä he tosiaan ovat töissä tai sitten muuten vaan tuntevat olonsa poikkeuksellisen tuttavalliseksi henkilökunnan kanssa. 

Lähtökohtaisesti etikettiin kuuluu myös se, että naiset kävelevät juoksumatolla, polkevat pyörää tai jumppaavat, kun taas miehet nostavat painoja. Salilla käy yksi korealainen nainen, jonka olen nähnyt tekevät normaalisti kuntosaliliikkeitä myös vapailla painoilla, muut turvautuvat yhteisjumppaan ja -joogaan, joka onkin korealaisten keskuudessa äärimmäisen suosittua. Naisena kannattaa muistaa, että soveltuva salivaatetus on tiukat trikoot, joiden päälle puetaan shortsit, ja urheilupaita (ehdottomasti hihallinen), jonka päälle vedetään vielä t-paita tai paperinohut urheilutakki. Ehdoton nou-nou on hihaton toppi; sellaista ei pidä kuin se yksi hullu länkkärinainen (krhm)...


Miesten osalta pukukoodi sisältää kaiken farkuista pohjepituiseen toppatakkiin (!), trikoisiin, t-paitoihin tai jos siltä tuntuu, voit myös treenata ihan ilman paitaakin. Oleellista on kuitenkin kantaa kännykkää mukana ja muistaa poiketa ulkona tupakalla aina sarjojen välissä. 

Ja mitä sitten tapahtuukaan pukuhuoneen kätköissä... noh, siitä olen tainnut mainita joskus aiemminkin. Mitä moninaisimmat kuuraus-, putsaus- ja kuivausoperaatiot ovat kuitenkin jo kokonaan oma tarinansa.

Kolme suosituinta laitetta salilla on kuitenkin ylläoleva "pohkeidenhieromalaite", jonka ääreen istutaan jalat pyörivien puupalikoiden päällä, iki-suosikki tärinävyö sekä laveri, jonka päätyyn kiinnitetään jalat ja joka sitten kallistetaan pystysuoraan asentoon niin, että roikut pää alaspäin. Läskit siis suorastaa valuvat reisistä pois!

12 kommenttia:

 1. Läskien pudotuskone olisi kova juttu :)
  Mielenkiintoista tuo sauhuttelu salilla ja kiva tietää, että salilla käyvät vanhemmatkin naisihmiset. Hyvää viikonloppua sinne !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän moni tosiaan käy tupakalla ihan kesken treenaamisen. Ei kuitenkaan sentään sisällä polta :D Mukavaa sunnuntaita myös sinulle!!

   Poista
 2. Heheee taallakin etiketti hieman poikkeaa tutusta suomalaisesta ja jotain yhteista on korealaisten kanssa :) Taalla salien omistajat ovat yleensa siivousintoilijoita ja lattioita kuurataan ja vahditaan ettei kukaan astu kynnyksen yli ulkokengissa, pyyhe on myös oltava vieressa koko ajan silla hien lentaminen tai tippuminen on jarkyttavaa. Muistan aikoinaan kun miehen sisko (liikunnanopettaja) tankkasi multa monta kertaa etta teenkö salilla fitness tyylista harjoittelua eli juoksumattoa ja polkemista ( sopivat hyvin naisille) kun sanoin etta joo lammittelyyn ja sen jalkeen lihaskuntoa, tata oli vaikea kasittaa, naisten olisi parempi vaan pysya siella laitteissa juoksemassa ja pudottamassa painoa, ettei vaan tule liian isoja lihaksia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ei kyllä liikaa siivota, siksi en oikeastaan ymmärrä miksi edes on pakko vaihtaa sisälenkkarit jalkaan, koska aivan yhtä hyvin voisi tallustella tavallisillakin...
   Kyllähän ne liian isot lihakset vaanivat alati tuossa nurkan takana, täytyy olla valppaana etteivät pääse tarttumaan :D

   Poista
 3. Ai kauheata tuota sarjojen välistä tupakointia :( Onhan se hyvä, että tupakoitsijat urheilevat, mutta että tupakoidaan kesken salikäynnin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo urheilijamaisuudesta kymmenen pistettä ja papukaijamerkki :D Eivätkä edes mene nurkan taakse "piiloon"...

   Poista
 4. Ihana lauantain aloitus tää blogikirjoitus, näin mielikuvat silmissäni ja kikattelin aamupalaa syödessäni ... Vielä kun olisit saanut salakuvattua tätä salimuotia !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi kyllä enemmän muutenkin kuvata korealaisten pukeutumista, mutta olen vähän ujo ihan paparatsaukseen eikä kamerassa ole tarpeeksi pitkää putkea kaukaa zoomailuun :D Pitääpä siis lähteä kamerakaupoille.....?

   Poista
 5. Näkyykö korealaissaleilla ratsastuslaitteita? Koneistettu satula on nyt suurinta huutoa japanilaisilla kuntosaleilla. Kuulemma polttaa kaiken rasvan vatsan alueelta tuossa tuokiossa. Kokeilin laitetta rankimmilla mahdollisilla säädöillä 15min ohjelmalla, eikä tullut edes hiki. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei ole kyllä näkynyt! Meilläpäin ei tosin muutenkaan ratsasteta missään trendien aallonharjalla kuntoilun suhteen, joten ehkä siinä selitys. Tiedä sitten Soulista, siellä on ehkä hieman muodikkaammat salitkin. Kuulostaa kyllä aika...erikoiselta :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...