sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Aika kotoista

Lauantaina suuntasimme kokopäiväreissulle Souliin. Ohjelmassa oli nimittäin kaksi tärkeää asiointikierrosta: ensiksi Suomen suurlähetystöön äänestämään ja toiseksi Koreassa viime talvena avattuun maan ensimmäiseen Ikeaan lihapulla-annoksia testaamaan. 

Korean Ikea on toistaiseksi maailman suurin yhteensä neljällä kerroksella ja 59 000 neliömetrillä. Mediassa on ollut monenlaista kritiikkiä huonekalujätin rantautumisen jälkeen: milloin innokkaiden shoppailijoiden aiheuttamat ruuhkat tukkivat koko kulmakunnan paikallisten harmiksi, milloin hinnat on nostettu kaksinkertaisiksi esimerkiksi Yhdysvaltojen valikoimaan verrattuna ja milloin valikoimassa olevaan karttaan on merkitty merialue väärällä nimellä. Itse olimme varautuneet infernaalisiin ruuhkiin, tuntien jonotuksiin ja törkeisiin etuiluihin lihapullatiskillä, mutta vastoin kaikkia odotuksia reissu sujui melko harmittomissa merkeissä, ilman pahempaa ruuhkaa, jonottamista tai muuta tyypillistä hermojen menetystä. 

Mutta kun blogisti seisoi liukuportaissa nenän vetäessä malttamattomana kohti lihapullia ja lohiannoksia, valtasi mielen selvä kotiseutuylpeys. Ei ehkä ihan suomalaista, mutta skandinaavista kotiseuturakkautta ja ehkä lievää koti-ikävää oli yllättäen havaittavissa. Nostalgiatripin lisäksi oli hauska seurata korealaisten kiertelyä omituisten kalusteiden, sisustustavaroiden ja kodintarvikkeiden keskellä. Mitä ihmettä korealaiset aikovat tehdä esimerkiksi lakanoilla, petauspatjoilla, matoilla, tiskiharjoilla, veitsillä (siis aterimilla) tai serveteillä? Ehkäpä paikalliset ostavat niitä ihan kuriositeettina; ovathan ne kuitenkin Ikeasta.

Hej! Ihanan skandinaavista, ihanan kotoisaa. 

Petauspatja. Niin luksusta.

Servettejä. Onkohan korealaisille lisätty pakettiin ohje, miten ja mihin näitä käytetään?

Lihapullien lisäksi valikoimassa oli lohta paistettuna ja graavina sekä tietysti bulgogia riisillä ja riisiä kimchillä - kuinkas muutenkaan. Suureksi pettymykseksi katkarapuvoileipää ei nettisivujen lupauksista huolimatta ollutkaan tiskillä.
Blogisti selvisi kierroksesta pelkillä ruoka-ostoksilla. Kahvi oli listalla ykkösenä, siitä oli haaveiltu pitkään. Toinen unelmien kohde oli puolukkahillo, jota ei sitten ollutkaan hyllyssä - mikä pettymysten pettymys! Kuka nyt kaalilaatikkoaan mustikka- tai karviaishillon kera söisi??

Ruokapuolella tarjolla oli lähinnä kaikenlaisia Ikea-keksejä, jotka epäilemättä sopivat korealaisten makuun. Piparkakkuja, kaurakeksejä, sitruuna- ja aakkoskeksejä oli hyllymetreittäin, Maraboun suklaata löytyi useampia laatikollisia, samoin mustikka- ja karviaishilloa yllättävän runsain mitoin. Pienen nurkkauksen verran oli myös näkkileipää, jota sai ihan maistaakin ennen ostopäätöksen tekemistä - taisipa maistiaisten perusteella jäädä useampi paketti hyllyyn kuin lähteä ostoskorin mukana kassalle. Pakastealtaissa oli useita erilaisia lohipaketteja, hodareita ja tietenkin niitä kuuluisia lihapullia. Kahvia, ketsuppia ja sinappia. Mutta blogistin suureksi pettymykseksi ei hirvipastaa, ei puolukkahilloa, ei Löfsberg Lilaa, ei ruisleipää. Oli kuitenkin sekaleipäainekset ja tavallista kahvetta; kyllähän niilläkin sinnittelee!

26 kommenttia:

 1. Petarikuvan kohdalla hirnuin ääneen. :D Epäilin kyllä mielenterveyttänne, kun kuulin, että olitte menossa lauantaina... Jokohan suurin hype on ohi, jos oikeasti selvisitte Ikeasta kotiin ennen maanantaita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on niin järjettömän kokoinen paikka, ettei edes korealaiset saa sitä ruuhkautettua... Ei vais, ei siellä pahoja jonoja ollut vaikka olikin populaa paljon. Kyllä mä paljon pahempaa pelkäsin.

   Poista
 2. Mitäh? Siis eivätkö korealaiset käytä lakanoita tai petareita??? Oikeasti ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korealaiset ei käytä sänkyjäkään, ne nukkuu lattialla ilman patjaa ja ilman lakanoita puisella tyynyllä (tai niskatuella). Tai siis ainakin osa niistä... :)

   Poista
 3. Nonni, nyt sitten täysselvitys korealaisesta sängystä!! Jos sellainen on ollut, niin on mennyt kyllä ohi :)
  Tai sitten muisti prakaa muuten vaan...? Ai ettei servettejäkään?? Hihaakos...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täkäläiset servetit on sellaisia seitinohuita vessapaperinpalasia (mutta yksikerroksisia), joihin voi kerran pyyhkäistä suupielen ja sitten heittää lattialle. Näin meillä. Hihakin kyllä kelpaa hätätapauksessa.

   Poista
 4. Täällä Sveitsissäkin on ollut keskustelua Ikean hintatasosta, joka on korkeampi kuin Saksassa. Osa väestä suuntaa muiden rajantakaisostosten lomassa myös Ikeaan, osa kysyy kitisijöiltä keskusteluissa, että haluaisivatko he myös saksalaisten palkat. Mä voisin kyllä ottaa täkäläisen palkan ja vaikka sitten ostaa vähän kallimpaa pakastelohta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä taidettiin hintoja justeerata hieman alhaisemmaksi suurimman kohun käytyä. Ei ne mun mielestä sen kummemat olleet kuin Suomessakaan.

   Poista
 5. Juuri ruokatavaroiden takia minäkin olisin Ikeaan lähtenyt. Paskat petauspatjoista sun muista, mutta puolukkahilloa ja ruisleipää sen olla pitää! Olivatko lihapullat muuten oikeiden Ikean lihapullien makuisia, vai oliko nekin jotenkin korealaistettu?

  Mä olen ihan vasta viime aikoina intoutunut ostamaan muitakin kahvimakuja kuin vain näitä perinteisiä suomalaisia. Tuo Löfsbergs Lila on ollut aika tarkassa syynissä viime aikoina. Ihan niistä tummimmista paahdoista en oikein pidä, ja äitikin totesi kahvia maistettuaan, että “tämä on ihan hirveää”. :-D Mutta nyt on kakkospaahtoasteen kahvi menossa, ja se on ihan hyvää. Kyllä siihen tummimpaankin varmaan tottuisi, jos vain antaisi itselleen aikaa. Tai sitten ei. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kuule... en tiennyt itkeäkö vai nauraa kun tajusin, että NYT sen petarin sitten saisi. Mutta eihän me nyt enää, tälleen loppusuoralla, ja kun ollaan jo kivipaateen totuttu...

   Tummapaahto ottaa vähän aikaa, ja mun mielestä niissä on merkkikohtaisia eroja maistettavissa paljon helpommin kuin vaaleassa paahdossa. Esim. presidentin tumma paahto on ok, mutta juhlamokan tummasta en välitä. Tosin tässä kahvinhädässä sitä menis varmaan korvikekin alas :)

   Poista
 6. Korealaisessa kämpässäni olin tulla hulluksi juurikin petarien ja lakanoiden loistaessa poissaolollaan. Jos sinne enää tulen pidemmäksi aikaa asumaan, aijon tuoda mukanani parit puuvillalakanat, koska en vaan KESTÄ niitä kauheita peittoja, jotka levitetään sänkyyn toimittamaan lakanan virkaa. Ne oli aina ihan kurtussa aamulla. Lisäksi oli tosi rasittavaa pestä isoa peittoa kun se ei mahtunut kunnolla pesukoneeseen :( Asuntolassa kyllä käytettiin lakanoita mutta niitä tarjottiin varmaan siksi, että ne olisi helppo aina kierrättää uusille opiskelijoille.

  Paljosta vetoa muuten, että korealaiset käyttää noita serviettejä nenänsä niistämiseen ;D varsinkin jos paketissa lukee tyyliin "티슈"...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta meillä päin on vielä niitä hotellejakin, joissa ei ole lakanoita! Toivon, todella toivon että ne peitot sitten pestään joka kerta. En kyllä halua asiaa yleensä pohtia sen enempää nukkumaan mennessä :D

   Poista
 7. Ihanaa aasialaista Ikeaa. Jostain syystä Ikea maailmalla on viehättänyt meitäkin sen verran paljon, että olemme vierailleet mm. Honkkarissa, Taipeissa ja Arabiemiraateissa Ikeassa. Lihapullia emme tainneet ihan joka paikassa nauttia, mutta siellä missä niitä söimme, niin melko samoilta ne maistuivat :D

  Mutta nyt kyllä on tosiaankin blogipostauksen paikka korealaisista sängyistä. Eihän kukaan voi elää ilman lakanoita ja petauspatjoja :O Eikö niillä ole tyynyliinojakaan?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sänkypostaus on listalla, tulee pikapuoliin :D

   Poista
 8. Ikean maailmanvalloitus on kyllä aivan huikea. Uskomatonta, että konsepti tuntuu toimivan niin monessa maassa. Jos asuisin jossain kaukana, niin varmasti tulisi silloin tällöin poikettua Ikean lihapullille. Suomioloissa yleensä painan vaan kaasua kovempaa Ikean kohdalla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emmä niistä lihapullista tiedä (niitähän voi täällä tehdä itsekin), mutta se lohi oli kyllä tosi hyvää, ja perunamuusi! Vois kai niitäkin teoriassa täällä tehdä, mutta muusista tulee pahaa jos sen tekee korealaisista perunoista (tai siis mautonta, ei ehkä varsinaisesti pahaa) ja lohta on varsin harvoin kaupan tiskissä tarjolla.

   Poista
 9. Haha, mekin käytiin lauantaina Ikeassa, ja meikäläinen fiilisteli juurikin niitä lihapullia! Nautin myös Ikeassa käymisestä täällä koska kaikista Ikean vessoista löytyy normaalit hanat, eli ei kuuma-ja kylmä vesihanaa erikseen. Pienet mutta niin tärkeät ilot :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, voin kuvitella just ne pienet ilot :) Ne on just ne parhaat!

   Poista
 10. Eikö Koreassa ole petareita??? Nostan hattua Ikean perustajalle, ei ole maata ja mantua, missa se ei jo olisi ( tai onhan niitä vielä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole petareita ei. Eikä paljon muutakaan sänkyihin laitettavaa. Tai sänkyjäkään aina :D

   Poista
 11. Nyt kavi minuakin kiinnostamaan korealaisten sangyt? Kun Ikea tuli Turkkiin niin siita tuli paremman vaen huonekalukauppa, mika tuntui hullulta koska Suomessa se on profiloitunut edulliseksi, nuorten perheiden paikaksi. Lihapullat on tehty taalla tietenkin naudanlihasta kun Suomessa ne on kai sianlihasta joten maku on aika eri, ikean ravintola tuntuu olevan taalla huippusuosittu silla se on aina aivan taynna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se täälläkin jonkinlaista statussymbolin arvoa nauttii; se on sellaista trendikästä skandinaavimuotia, se on just nyt kovin in!

   Poista
 12. Mua kiinnostaa kans korealaiset sängyt, vaikka petauspatjoja en ole nähnyt Suomen ulkopuolella missään - ei Briteissä, ei Ranskassa, ei Kanadassa, ei Espanjassa, ei Argentiinassa. Pussilakanakin kun näyttää olevan joku erikoinen "skandinaavi-juttu". Mutta että ei lakanoita? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noni, siis korealaiset eivät olekaan ainoita patjattomia!
   Joo siis pitää tehdä se postaus korealaisten nukkumatavoista, eihän tämä mysteeri muuten lukijoille selviä!

   Poista
 13. Kaikessa muussa nyökkäilin, mutta en ymmärrä tuota servettikummaksuntaa. Ainakin kun mä olin Koreassa, niin ihmiset kyllä osasivat käyttää niitä ihan oikeaan tarkoitukseen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa, multa kun on korelaiset pari kertaa kysyneet, että mitä nämä on ja miten näitä kuuluu käyttää (ja miksi..) Sun elinpiiri on ollut ehkä hiukkasen sivistyneempää porukkaa :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...