torstai 23. huhtikuuta 2015

Etelän hetelmät ja muuta hintanillitystä

Suomessa myrskysi taannoin ruokahintakeskustelu ja maitogate, kun kaupan hintojen halpuutusta esitettiin televisiossa hieman huonon maun rajoja kolkuttelevalla mainoksella. Suomalaiset ovat tottuneet toteamaan, että meillä se ruoka vaan on niin kallista. Ehkäpä, mutta itse olen tullut siihen tulokseen, että ei se ruoka varsin halpaa ole muuallakaan. Blogisti jaksaa aina nillittää käsittämättömistä hedelmähinnoista Koreassa, mutta kyllä ruokakassin hinta on korkea ihan ilman hedelmiäkin. Jos osaa tinkiä oikeassa kohtaa, syödä korealaisittain ja välttää länsimaalaisia ruokavillityksiä, voi ruokakassin kuitenkin kantaa kotiinsa hieman vähemmän keventyneen lompakon kera. Ja kuten moneen kertaan on käynyt ilmi, on ravintolassa syöminen jokseenkin hämmentävän edullista verrattuna kaupan hintoihin; josko sitten Suomessa itse tekemällä säästää pitkän pennosen, ei Koreassa vastaavaa säästöä välttämättä synny, ellei sitten takapihallasi satu olemaan useampi rivi kasviksia kylvettynä ja muutama teuraseläin odottamassa kohtaloaan. 

Tämän päivän superalennuksena paikallinen supermarketti mainosti mangoja suoranaiseen sisäänheittohintaan; nyt ainoastaan vaivaiset 4,30 euroa per hedelmä. Melkein ostin. 


Etsin netistä tietoa ruoan hinnoista Koreassa. Tällä hetkellä toki kannattaa hintoja euroiksi muuttaessa huomioida sekin seikka, että valuuttakurssien huomattava muutos on kallistanut ostoksia melkolailla parin vuoden takaisesta euromääräiseksi muutettuna. Esimerkiksi Numbeon sivuilta löytyi sopivasti tietoa siitä, mitä (länsimaalaiselle) tavanomaiset ruoat maksavat kaupan hyllyllä. Muutamia otteita: 

- maitolitra 2473 wonia (2,13 euroa)
- kilo juustoa 18 774 wonia (17 euroa)
- kilo omenoita 6114 wonia (5,28 euroa)
- kilo tomaattia 5444 wonia (4,70 euroa)
- kilo kanan rintafileitä (7,80 euroa)
- kilo riisiä 3784 wonia (3,26 euroa)
- kilo perunoita 3393 wonia (2,93 euroa)

Eli edes korealaisten perusravintoaine riisi ei ole täkäläisittäin mitenkään edullista. Lisäksi täytyy huomauttaa, että ainakin täällä meidän suunnalla olet onnekas, jos satut löytämään tomaattia ja omenoita yllä listatuilla hinnoilla; meilläpäin kilo omenoita maksaa helposti kahdeksankin euroa. Lihasta puhumattakaan; naudan jauheliha saattaa maksaa heittämällä 20 euroa kilolta. 

Jotain edullistakin: noin 300 g tuoreita, maukkaita äyriäisiä maksoi tiskillä 2800 wonia (2,40 euroa). Lisää äyriäisiä ostoskoriin, siis!


Mikä Koreassa sitten on edullista? Ruokakaupassa saa pikkurahalla tofua, sieniä, äyriäisiä ja kananmunia. Alkoholi on Suomen hintoihin verrattuna törkyhalpaa; pullo sojua maksaa kaupassa noin euron. Ruokakaupan ulkopuolelta halpoja hintoja on helpompi löytää; hammaslääkärissä käynti, taksilla ajelu, auton pesetys ja parturissa käyminen ovat suhteellisesti edullista hupia. Ja se ravintolassa syöminen; miten on mahdollista, että ruoka, josta maksat kaupassa 20 euroa irtoaa ravintolasta valmiiksi tehtynä ja pöytään tarjoiltuna samaan hintaan? 

Ja mikä olikaan postauksen pointti? No tietysti todistella itselleen, että kyllä se jokaviikkoinen ravintolassa syöminen on oikeasti ihan perusteltua, suorastaan suositeltua!

(no okei, okei, kyllä Suomessakin osataan tietyillä ruoka-aineilla rahastaa: linkki Iltasanomien uutiseen )

16 kommenttia:

 1. Tuollaisella kulurakenteella on perusteltua suosia ulkonasyömistä :)
  Muistan, että meillä oli vähän samanlaista ongelmaa Tokiossa. Jossain vaiheessa opin riittävän hyvin hyödyntämään paikallisempia raaka-aineita sekä tein lihan hankintareissuja mm. amerikkalaiseen kauppaan niin tuli jotain kokkailtua kotonakin. Ei työssäkäyvien naisten elämään muutenkaan juuri kokkailu kuulunut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis suorastaan niin, että mitä useammin syö ulkona, sitä enemmän säästää...eiku... :)

   Mäkin oon opetellut katsomaan kaupassa mitä kannattaa ostaa ja hintatietoisena huomaan, jos jotain epätavallista on alennuksessa. Mutta toisaalta, kyllä se ravintolaruokailukin mulle kelpaa mainiosti!

   Poista
 2. Siellähän on lähes yhtä korkea hintataso kuin täällä Sveitsissä. Täällä tosin itse kokkaaminen kannattaa silti, ravintolassa pääruokien hinnat alkavat 30€:sta, sillä saa vaikka pastan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu aika uskomattomalta, että Aasian maassa olisi sama hintataso (ruoassa) kuin siellä, mutta niin se taitaa tiettyjen tuotteiden osalta vaan olla. Toki se, mikä näissä tuotteissa "hävitään", voitetaan sitten palveluissa jne, koska ne ovat täällä taas huomattavasti halvempia. Riippuu toki paikasta ja tasosta, mutta yleisesti ottaen.

   Kolmenkympin pasta on kyllä aika suolainen hinta....! Täällä perus samgyeopsal-grilli-illallisen saa parhaimmillaan jollain 8 eurolla per lurkki.

   Poista
 3. Tuli muuten mieleen, että ovatko ravintolaruuat siellä miten terveellisiä - tarkoitan siis sitä, että millainen ihmisten asennoituminen on noin yleensä ravintolassa syömiseen? Kun Intiassa myös ravintolaruoka on hyvin halpaa, mutta sitä pidetään myös laadullisesti huonompana kuin kotiruokaa (esim. uppopaisto-öljyä ei välttämättä vaihdeta kauhean usein; ruoassa käytetään terveydelle haitallisia väriaineita; mausteseoksissa on yhdistelty aineksia, joita ei pitäisi yhdistellä...). Ja onhan niitä ruokamyrkytysepidemioitakin joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korealaiset ovat jotenkin tosi tarkkoja ruoan laadusta, mausta ja raaka-aineista. Aina välillä joku kehuu paikallista "sitä ja sitä"-ravintolaa, koska "eivät käytä aromivahvennetta / kapsaisiinia /jotain muuta teollista" vaan tekevät ruoat itse alusta asti. Ravintolaruoka on kyllä terveellistä - riippuu tietysti ravintolasta. Koska korealaiset syövät niin älyttömästi kasviksia ja hyvän ravintolan tunnistaa laadukkaista, raikkaista ja monipuolisista sivuruoista, tulee kasviksia ravintoloissakin syötyä helposti päivän kokonaisannos kerralla.

   Poista
 4. Taalla ravintolaruoka on edullista, sanotaan etta vahan epaterveellisempaa saa tosi halvalla mutta hyvasta sitten joutuu jo maksamaan enemmin, meilla on ruuan hinta noussut, inflaatio jyllaa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noinhan se monesti menee, että halvemmalla saa epäterveellistä. Täällä kuitenkin yleensä muun maalaiset ruoat (japanilainen, länsimaalainen) on kallista, mutta peruskorealainen on edullista.

   Poista
 5. Minähän juuri lupasin lopettaa hinnoista marisemisen, joten en voi nyt vastata tähän postaukseen mitään:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hehe, mä luulen, että Suomeen palattuani seison vaan hevi-tiskillä ja ihastelen edullista valikoimaa. Tosin harmillisesti osa eksoottisista vihanneksista ja erityisesti salaateista / vihreistä jää kyllä tänne Koreaan, niitä ei suomalaiselta tiskiltä löydy edes rahalla...

   Poista
 6. Nyt on pakko todeta, että Suomessa ei ole kallista ruokaa. Oli ihana yllätys kun saavuin Vantaan lentokentälle ( ei se ole Helsinkiä nähnytkään,) . Menin Alepaan ja ostin kassin ruokaa kaapin täytteeksi ja vain 23 euroa!!! Sanoin aulassa odottavalle ystävälleni; että nyt on halpaa! Shanghaissa on törkeän kallista ruokaa. Teen siitä jutun kun palaan sinne syksymmällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Mä olen jotenkin ollut samassa "kuplassa", että Suomi olisi ruoan puolesta niin ja niin kallis...no ei ole. Alkoholi on toki Suomessa kallista ja joku naudan sisäfile ehkä joo, mutta lähtökohtaisesti suomalaisessa perusmarketissa on ihan käsittämätön valikoima ja kohtuulliset hinnat. Kaikki on tietysti suhteellista, se pitää myöntää :)

   Poista
 7. Onpa käsittämätöntä, miten paljon tuo valuuttakurssin muutos vaikuttaakin hintoihin. Asuin Koreassa neljä-viisi vuotta sitten, ja silloin siellä oli oikeasti halpaa sekä ravintolassa että ruokakaupassa. Katsoin tuotan mangon 5000 wonin hintaa, että eihän se nyt oikeasti voi olla yli neljä euroa. Silloisella valuuttakurssilla se olisi ollut kolme euroa, eli ihan ok hinta noin suuresta mangosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutos on ollut huikea parissa vuodessa. Itse totuin pitkään ajatukseen, että 1 euro on n. 1400 wonia, ja tänä vuonna on ollut vaikeuksia totuttautua siihen, että woneja saakin eurolla tosi paljon vähemmän!

   Poista
 8. Moi! :)
  Tää nyt hieman ehkä poikkeaa aiheesta, mutta joka tapauksessa, mulla on matka varattu Koreaan kesäkuun aluksi, ja oon miettinyt että tarviiko hommata maitohappo bakteereita, että onko ne kannattavat sinne maahan tullessa, kun monet ovat olleet sitä mieltä :P hehe, ei nyt sit muuta kysyttävää mieleen tule! :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a, vaikea kysymys. Kyllähän ne kai joillekin auttaa, mutta itse en ole nähnyt tarpeelliseksi. korealainen ruoka yleensä sopii kyllä ainakin meidän vieraiden vatsalle, mutta vältä alkuun kovin tulista ruokaa, se voi tietysti tottumattomalle (jos olet tottumaton?) aiheuttaa vatsanpuruja.

   Tervetuloa Koreaan!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...