keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Kun suomalaisprinsessalla meni herne patjan alle...

...saattoi joku kuvitella, kun kerroin meidän sänky- ja patjaongelmista Suomessa. Kun aikanaan lähdimme Suomesta muuttokuorman kera, päätimme jättää ikivanhan ja rämän sängynrunkomme pois muuttokontista, sillä "Koreasta löytyy varmasti parempia, ehkä jopa edullisemmin". Väärin ja väärin. Etsimme huonekalukauppoja kaupungilta, mutta turhaan. Lopulta löysimme yhden, jonka satojen sivujen katalogista oli mahdollisuus valita itselleen juuri oikea sänky - ottaen huomioon, että tarjolla oli satamäärin ainoastaan vääriä vaihtoehtoja. Puhumattakaan siitä, että mitään patjaa olisi voinut kokeilla, eikä tietysti ollut syytäkään, sillä malleja oli tarjolla tasan yksi - kivenkova. Muistan elävästi, kuinka sängyn toimittaneet kuljetuspalvelun miehet sängyn kasattuaan vielä varoittivat, ettei sängylle saa hypätä noin vain ilmalennon kera; se ei kestä moista. Ja kun sitten varovasti kokeilin patjaa ensimmäisen kerran, totesin, että kukapa sitä nyt ehdoin tahdoin lattialleenkaan ilmahypyllä kyljelleen pamauttaisi...

Ensimmäisen vuoden verran patjan kovuus ärsytti aikalailla. Olkapäätä ja lonkkaluuta koristi joka aamu punainen läikkä sillä puolella, jolla olin suurimman osan yöstä nukkunut. Heräilin yöllä useasti siihen, että kroppaan sattui kylkeä kääntäessä, puhumattakaan mistään vatsallaan nukkumisesta (naiset ymmärtänevät yskän). Sittemmin olemme kehitelleet erinäisiä pehmustesysteemejä petauspatjaa korvaamaan (sillä ei, ennen Ikeaa täältä ei löytynyt petauspatjoja), ja tällä hetkellä patjan päällä on kolme tavallista peittoa pehmustamassa nukkumista. Mutta samalla olemme myös tottuneet kovaan sänkyyn ja Suomen reissuilla huomaamme poikkeuksetta selän puutuvan ja kipeytyvän pehmeässä sängyssä nukkumisesta. Nykyään kova sänky tuntuu ihan passelilta ja suorastaan helpolta nukuttavalta; ainakin kylkeä kääntää vaivattomasti kovalla alustalla!

Korealaiset ovat perinteisesti nukkuneet lattialla. Edelleenkin etenkin vanhempi sukupolvi taittelee iltaisin lattialle ohuen (suurinpiirtein joogamaton paksuisen) nukkuma-alustan, joka aamun sarastaessa rullataan takaisin kaappiin päivän ajaksi säilöön. Lakanoita ei käytetä, peittona toimii tavallinen huopa ja tyynynä monesti kova, ehkä styroksista tai joskus jopa puusta tehty niskatuki. Ei ehkä mukava, mutta kyseinen järjestely on ainakin kätevä: milloin minkäkin kaupan, kioskin ja ravintolan ovesta sisään pamautettuamme huomaamme jonkun heräävän tiskin takaa taittopatjaltaan unenpöpperöisenä nokkauniltaan. Sänky kulkee siis helposti mukana.


Mikä voisi olla mukavampi kuin ohut nukkumamatto? No tietysti lämmitetty ohut nukkumamatto!

Korealaisia tyynyjä. Ei tarvita tyynyliinaa. Nämä kuvasin viime vuoden Dano-festivaalien markkinapaikalla, ei kuitenkaan tullut ostettua itselle kokeiluun.


Länsimaisen tapaisia sänkyjä on korealaisilla ollut yleisessä käytössä vasta 90-luvulta lähtien, eivätkä läheskään kaikki korealaiset edelleenkään pidä sängyssä nukkumisesta. Petauspatjoja ei tunneta, ja runkopatja on todellakin suurinpiirtein yhtä kova kuin parkettilattia. Aluslakana sängystä monesti löytyy, mutta pussilakanoita tai tyynyliinoja ei monetkaan käytä. Jos sitten itse mielit mukavia pussilakana- ja tyynyliinasettejä, kannattaa varautua kaivamaan kuvetta hyvinkin syvältä, sillä hinnat ovat suorastaan tähtitieteelliset länsimaiseen settiin tottuneelle. Peittoja tuuletetaan ja pestään tietysti kovin ahkerasti. Toisinaan olen yöpynyt sellaisissa hotelleissakin, joissa sängyissä ei ole lainkan pussilakanaa tai tyynyliinaa. Siinä voi sitten yön pimeydessä mietiskellä itsekseen, onkohan siivoojatäti muistanut pestä peiton sitten viime vieraan...

Vanhemmissa (ja joissain uudemmissakin) hotelleissa on myös valittavana eri tyyppisiä huoneita: niin sanottuja länsimaisia huoneita, joissa on tavallinen sänky, tai korealaisia huoneita, joissa voimakkaasti lämpenevä lattia ja ainoastaan se joogamatto rullattu huoneen nurkkaan (toistaiseksi länsimainen versio on vielä voittanut joka kerta...) Mies myös kertoo naureskellen kokemuksestaan eräällä paikallisella "mökkireissulla", jossa noin pariakymmentä henkeä varten oli vuokrattu iso mökki useammalla huoneella. Mies kulki tyhjästä huoneesta toiseen ihmetellen lopulta korealaiselle tutulle, että "kiva paikka, mutta missä ihmeessä me nukutaan", johon korealainen hämmästyneenä vastasi, että "voit kyllä ihan itse valita lattiapaikan; kaikki on vapaana", heittäen samalla syliin kaksi huopaa: toisen alle ja toisen päälle vedettäväksi. Että ei sitten edes niitä joogamattoja, saati tyynyjä...

Mutta kaikista korealaisten sänkyvaihtoehdoista erikoisin on kyllä kivisänky: tavallisen näköinen sängyn runko, jossa patjan tilalla on todellakin kiveä. Monesti näissä sängyissä on myös jonkinlainen lämmitysmekanismi, jolloin kivi lämpenee ja siihen on "mukava" käpertyä talvisina öinä (Not). Kyseisiä sänkyjä näkee kuitenkin yleisesti myynnissä ja vaikka hinnat ovat hyvinkin korkeaa luokkaa, tuntuu menekki olevan taattu. Löytyisiköhän sieltä tulevasta muuttokontista vielä hieman ylimääräistä tilaa huonekalutuliaisille...

Mukava? Ei. Kaunis? Ei. Käsittämätön? Kyllä. 

18 kommenttia:

 1. Auts!
  Mahdetaan meitä länkkäreitä.siellä pitää vallan pilalle hemmoteltuina pehmoina :D
  Ei ymmärretä hyvän kiven ja ohkasen viltin päälle yhtään sen enempää kuin koivuklapista mukavana päänalusena....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanos muuta. Korealaiset tosin ajattelevat ylipäätään, että länkkäreillä on epäterveelliset elämäntavat, mutta siis aina nukkumisesta lähtien näemmä :)

   Poista
 2. Kääk. Olen Aasiassa joutunut useinkin kivikovan patjan uhriksi, mutta silloin lienee syy ollut vain se, että mailli on ollut halvin, ei suinkaan perinne.

  Kun joskus on erinnäisistä syistä nukkunut lattialla ja ei sitä paljon nukkumiseksi ole voinut kutsua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, täällä kannattaa valita oikeasti kallis ja lisäksi vielä uusi /moderni / länsimainen hotelliketju, jos halajat pehmeää sänkyä.

   Lattianukkumiseen auttanee pari pulloa sojua yömyssyksi???

   Poista
 3. Emartissa oli jokin aika sitten kivisänkyjä tosi hyvässä tarjouksessa. ;) Tuossa sun kuvassa ei kyllä ihmetytä mikään muu kuin se, missä se kaikki bling bling on? Kyllä kai kunnon kivisängyssä pitäisi edes siinä päädyssä olla timanttiupotukset koristeena? Jep, nähty, monta kertaa! :D Onni on oma laivassa seilannut Unikulma! ;)

  Kävin viime viikolla Dongdaemunissa kangasostoksilla ja huomasin ohimennen tosi kivoja neutraaleja (!!??) ohuita tikkipeittoja: vaaleanharmaalla pohjalla valkoisia tähtiä - ei pororon pororoa, spaidermäniä tai heloukitiä. Hinta oli 8000 krw, joten tyytyväisenä ostaa paukautin molemmille lapsille kesäisemmät ja kevyemmät päiväpeitot sänkyihin. Seuraavana päivänä esittelin löytöä riemuissani koreanopettajalleni. Tiesin kyllä, mitä OIKEASTI korealaisittain olin ostanut, mutta opettajani oli silti hämmästynyt: mitä, vain 8000 krw "aluslakanasta", hän yleensä maksaa 20 000 krw. Olinpa tehnyt hyvät kaupat...! Elävästi muistuu mieleen ensimmäinen hotellivisiitti maaseudulla, kun arvoimme, mikä luksushotellin (kivikovassa, kuinkas muuten) sängyssä olevista tikkipeitoista kuului alle ja mikä päälle. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, mä voin niin kuvitella, mitä opettaja on ajatellu ("hiton oudot suomalaiset....").

   Kaikkien lakana-/peitto- ja vilttijuttujen yhteydessä noi kivikovat sängyt nyt ovat vaan jäävuoren huippu :)

   Poista
 4. Uuh, Ranskassa väliaikaiskodeissa ja Italiassa hotelleissa petarittomat joustinsängyt ovatkin siis olleet ylellisen pehmeitä! En tosin tykkää joustinpatjasta petarillakaan, Tempur, tiukka vaahtomuovi(n tapainen), joka on täällä Sveitsissä hyvin yleinen (jäykkyydeltään säädettävän säleikköpohjan päällä) ja futon ovat hyviä.
  Eivätkä nuo tyynytkään varsin kutsuvilta näytä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä näkee korealaisia ulkona päikkäreillä, tyynyn virkaa toimittaa "mukavasti" muovipullo. Huh.

   Poista
 5. Auts ja apua! Ihanaa, että vielä vuonna 2015 näin globalisoituneessa maailmassa löytyy tällaisia eriskummallisuuksia :D Ton näköinen kivisänky olis kieltämättä aika hulppea. Sopis hyvin suomalaisten kesämökille ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, mun mielestä noi on superrumia, mutta joo, ehkä se menis sinne kesämökin mäntypuolipaneleiden sekaan ihan mainiosti :D

   Poista
 6. Voi kiesus! Ei tähän oikein muuta sanottavaa ole kuin, että on ne korealaiset kyllä ihan omaa luokkaansa.

  VastaaPoista
 7. Kivisänky! Jokaisen toive.
  Minulle tekee tiukkaa nukkua ohuella ja napakalla futonilla, jäisi joogamatolla nukkumatta, kivisängystä puhumattakaan :(
  Japanissa oli muuten sama homma. Petauspatja oli aivan tuntematon käsite. Minulla oli superpehmeä runkopatja sänky ja jonkin aikaa meni tottuessa sen kovuuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle ei enää uni oikein maistu liian pehmeällä sängyllä. Oon kyllä aina ollut jämäkän patjan ystävä, mutta korean aika on tehnyt musta jo melkein kivisängyllä nukkujan :) Ihan kauhistus olisi vesisänky; kuka nekin on aikanaan keksinyt!?

   Poista
 8. No tama oli kylla erikoisinta mita olen kuullut vahaan aikaan, kivisanky ja etta se on niinkin suosittu. Korealaiset taitavat olla kuitenkin vetreaa vakea joten piileekö se salaisuus sitten osittain naissa kovissa sangyissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo todellakin vetreää väkeä. Fyysisyys on läsnä kaikenlaisessa päivittäisessä toiminnassa ja etenkin vanhempi väki on aika hyväkuntoista (erityisesti ikivanhat papat ja mummot, jotka edelleen päivittäin syövät lattialla, nukkuvat lattialla ja kuopsuttelevat kasvimaata jne). Mutta kuulemma paljon polvi- ja lonkkavaivoja, mikä tietysti selittyy juuri tuolla lattialla istumisella jne.

   Poista
 9. Hah, aikamoista! Lattialla nukkumiseen luultavasti tottuu, tai ainakin näin uskoisin sen perusteella, että onhan tuota joskus tullut itsekin kokeiltua (ihan Suomessa) ja ihan hyvin se onnistui. Koreassa meille osui kaikissa majapaikoissa ihan oikeat sängyt - harmi sinänsä, sillä olisihan esimerkiksi tuollaista lämmitettävää lattiamattoa ollut tosi hauska testata! Pakko kuitenkin myöntää, että tuo kivisänky on kyllä aika pahan kuuloinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muakaan kivisänky kyl houkuttele. Ja olishan se ohuella huovalla / patjalla nukkuminen ainakin _elämys_, jossei muuta... ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...