keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Ohjeita Suomeen

Eräs korealainen tuttava ei meinaa enää pysyä housuissaan. Viikon päästä edessä on matka kohti suurta tuntematonta, nimittäin Suomea, ja tarkoitus olisi pärjätä suomalaisessa toukokuussa kokonaiset neljä viikkoa hengissä. Miten se on mahdollista? Tyyppi on innoissaan - ja ehkä ihan vähän kauhuissaan - kun ei yhtään tiedä, mikä mahtaa perillä odottaa. Sen verran jouduin päällimmäistä innostusta laannuttamaan, että ei, hyvin todennäköisesti et näe revontulia toukokuussa Tampereella. On kai se teoriassa mahdollista sekin, mutta ettei nyt olisi liian kovat odotukset kuitenkaan...

Jeesasin tyyppiä alkuun ja kirjoitin seikkaperäisen listauksen siitä, miten Suomessa selviytyy korealaisena. Ensinnäkin, kannattaa ainakin pitää mielessä, että vaikka Koreassa on tällä viikolla kekkuloitu t-paidoissa +28 asteen lämmöissä, on Suomeen luvattu vappuviikolle lunta. Niin että takki mukaan, eikä hanskoistakaan todennäköisesti ole haittaa. 

Vaikka lähes kenelle tahansa ulkomaalaiselle voisi luonnehtia Suomea turistille erittäin turvallisena maana, ei moista kannata korealaiselle mainita. Sen sijaan luonnehdin asiaa ympäripyöreästi niin, että Suomi on kyllä melko turvallinen maa, mutta ole silti varovainen yömyöhään kaupungilta palatessasi, äläkä missään nimessä jätä rahapussia ja kännykkää baarin pöydälle vessaan lähtiessäsi. 

Korealaisena kannattaa myös muistaa Suomen erikoiset alkoholilait, kuten sen, että keskikaljaa vahvempaa et tule löytämään lähikioskista tai edes supermarketista, ja keskikaljaakaan et saa iltayhdeksän ja aamuyhdeksän välillä, et edes rahalla. Lienee korealaiselle shokki, niinkuin varmasti suomalaisen alkoholin hinnatkin. Ja hinnoista puheen ollen, ravintolaruokailun osalta suosittelin myös tarkistamaan valuuttamuuntimen avulla, missä hintahaarukassa liikutaan. 

Tampereelta sentään saa sojua todistettavasti ainakin yhdestä ravintolasta. Korealaisen kannattaa kuitenkin muistaa, että kun korealaisessa ravintolassa yksi sojupaukku maksaa keskimäärin noin 20 eurosenttiä, maksaa se suomalaisessa ravintolassa yli 30-kertaisen hinnan, eli noin 6-7 euroa. Että pärjäiskö sitä kuitenkin kotiin saakka ilmankin....?

Mutta aikaisempien korealaismatkaajien neuvoilla päässee pitkälle. Esimerkiksi niin, että muistaa kraanaveden olevan juomakelpoista missä tahansa, joten matkabudjettia ei kannata haaskata siihen, että juo hotellin baarikaapista puolen litran vesipullot tyhjiksi hieman kirpaisevaan neljän euron pullohintaan. Tai että jos matkalaukku pursuilee eväsnuudeleita mutta unohdit puikot, voi niitä kätevästi lainata läheisestä sushibaarista, sillä R-kioskilta niitä et tule löytämään. Tai että jos mielit päivän päätteeksi ostoksille, kannattaa shoppailut hoitaa ennen iltakahdeksaa, koska sen jälkeen shoppailu rajoittunee siihen ärrän valikoimaan. 

Mutta sen enempää en neuvoja enää jaellut. Sillä onhan se matkustelun suuria iloja, että selvittää asiat itse paikanpäällä. Kuten vaikkapa sen, että pimeä ei tulekaan iltaseitsemältä, tai että cider onkin jotain muuta kuin tuttua, tavallista spriteä, tai että suomalaisessa saunassa tosiaan hakataan itseään koivunoksilla. Kaikkeen kun ei voi eikä kannata etukäteen liiemmin varautua...

12 kommenttia:

 1. Laitathan sitten postia, mitä tuttava tykkäsi reissustaan, kunhan palailee koti-Koreaan takaisin =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pitää tehdä kunnon syvähaastettelu kaikesta Suomessa kokemastaan :D

   Poista
 2. Toivottavasti kaverille tulee hyvä reissu! Haastattele sitten hänet reissun jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen että reissu on hyvä, vaikka toki toivoisin ettei nyt ihan räntäsateeseen tarvitsisi matkustaa...!

   Poista
 3. Kuulostaa siltä, että kulttuurishokki odottaa matkaajaa. Noinkin pitkässä ajassa joutuu varmaan ainakin eväsnuudelien loputtua ottamaan kontaktia paikalliseen kulttuuriin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hhehe, se vähän ois tarkotuskin. On hän sentään aiemminkin käynyt (jopa hetken asunut) euroopassa, joten sinänsä ei ihan niin paha shokki kuin voisi olla.

   Poista
 4. Olen ollut monta kertaa aikeissa ostaa Lonely Planetin Finland kirjan. On se aina niin mielenkiintoista ajatella tätä maata turistin silmin. Kalleuden vuoksi en voi käsittää, että miten tästä saa mitään irti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, musta se on hassua, että meitä suomalaisia aina "mollataan" siitä, miten me halutaan tietää, mitä muut meistä ja meidän kotimaasta ajattelee. Eiköhän kaikki ihmiset halua tietää, mitä joku turisti heidän kotimaastaan ajattelee? Tai ainakin korealaiset haluavat ihan tosi paljon tietää, ja heitä kiinnostaa loputtomiin kysellä, miten minä koen heidän kotimaansa. Tai ehkä me suomalaiset ja korealaiset ollaan sitten vain niin samanlaisia siinä suhteessa?

   Poista
 5. Täälläkin ainakin taksikuskit ja basaarikauppiaat kysyy säännöllisesti. Tykkäätkö Turkista? Kummasta tykkäät enemmän Suomesta vai Turkista? Onko Istanbul kaunis? Tuntuu täkäläisiäkin mielipide kiinnostavan.
  Koreassako voi jättää laukut ja puhelimet pöydälle ravintolassa ilman että joutuvat parempiin käsiin? Niin en itse tekisi oikein missään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koreassa todellakin on ihan tyypillistä, että kun lähdet baarissa vessaan, niin "varaat paikkasi" jättämällä vaikka kännykän siihen pöydälle. Tai missä tahansa julkisessa paikassa voit jättää laukun näkyviin. En nyt silti sano, etteikö täälläkin varkauksia esiinny, tottakai älypuhelimia ja lompakoita viedään (tilaisuus tehnee varkaan missä tahansa päin maailmaa), mutta huomattavati huolettomampaa tuo omaisuuden esittely on täällä kuin vaikkapa Suomessa. Saati sitten Euroopan isoissa kaupungeissa...

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...