perjantai 29. toukokuuta 2015

Maut muuttuu

Suomen vierailun aikaan huomasin käsittämättömän muutoksen makuaistissa. Olen aina rakastanut happamia makuja: raparperia, sitruunaa, hapanmaitotuotteita ja erityisesti rahkaa. Olin suoranainen rahkahirmu ennen Koreaan muuttoa, ja hapanmaitotuotteiden puuttuminen korealaisten kauppojen hyllyltä kirpaisi pitkään. Suomen reissussa havaitsin kuitenkin ihan uudenlaisia makuelämyksiä, kun lappasin tuttua maitorahkaa mustikoilla ääntä kohti; sehän maistuu...happamalle!?

Reilut kolmekymmentä kuukautta Koreaa on tehnyt makunystyröille tepposet, eikä rahka ollutkaan enää ihan niin herkkua kuin aiemmin. Toisaalta taas huomaan, että aikanaan suuresti dissaamani paputahnatäytteiset vohvelikalat, kalataikinamassasta väännetyt suolaiset haukkapalat sekä tahmeat riisikakkupötkylät päätyvät sujuvasti parempiin suihin, enkä enää nyrpistele nenääni täysmauttomille korealaiserikoisuuksille. 

Myös suolan käyttö tuntuu erilaiselta. Korealaiset saavat kyllä runsaasti suolaa ruoan myötä, se aiheuttaa kansalaisille muun muassa hyvin yleistä vatsasyöpää. Kimchi suorastaan uitetaan suolassa, ja suolaista soijakastiketta lorautetaan joka paikkaan. Ruoka ei silti maistu lainkaan suolaiselta, päinvastoin. Lisäksi myös monet ruoat jätetään kokonaan ilman suolaa, mikä ei suomalaisten keskuudessa tulisi kuuloonkaan: miltä kuulostaa suolaamaton raaka kala, tai kokonaan suolaton lihakeitto? No mauttomaltahan se kuulostaa (ja maistuu). Korealaisissa ruokapöydissä ei kuitenkaan (vatsan onneksi) ole suolasirottimia lainkaan, vaan suolattoman makuinen ruoka on pakko nauttia suolattomana. Ja äkkiäkös siihen tottuu; yhtäkkiä japanilainen ja suomalainenkin ruoka maistuu todella tönkkösuolatulta!

Toisaalta taas makeuttakaan ei oikein löydy, sillä korealaiset kakut ja piirakat ovat itse asiassa pelkkää vaahtomuovia. Ja siitäkin huolimatta aina silloin tällöin menemme suoraan ansaan; kolmikerroksinen suklaamoussekakku taidokkaine pursotuksineen näyttää niin herkulliselta, että silmät eivät kertakaikkiaan voi vastustaa kiusausta. Kunnes sitten haukkaat ensimmäisen palan ja toteat, että kakku on suurinpiirtein yhtä maukasta kuin aaltopahvi. 
Ja taas suomalaiset kakut, tortut, piirakat ja pikkuleivät...voi mitä ihanuuksia! Ja voiko oikeasti olla mitään parempaa, kuin se rahkatäytteinen mustikkapiirakka? Voi, nimittäin raparperipiirakka. Tai ehkä mansikkakakku.

Korealaiset sen sijaan tekevät kakkunsa bataatista, riisijauhoista ja paputahnasta. Jos oikein herkutellaan, saattaa kakkugalleriasta löytyä vihreä tee -kakku ja kyllä, se on todellakin vihreästä taikinasta tehty kakku. Ja juuri niin hirveää kuin miltä kuulostaakin! Joten mikäli mielit säilyttää dieettisi voimassa myös loman aikana, pro-vinkki on suunnata Italian tai Ranskan sijasta kohti Koreaa...


Herkkukuvat Suomi-matkan aikana vierailluista juhlista, joissa oli tarjolla käsittämätön määrä käsittämättömän ihania kakkuja, piirakoita ja muita herkkuja

4 kommenttia:

 1. Mitäs korealaiset tykkää suomalaisista kakuista ja leivonnaisista? Vai uskalletaanko niitä edes maistaa?
  Ja jos, niin onko ne niin makeita, että takahampaita vihloo??
  Sokeri ja suola tuntuu olevan selllaisia, että niitä joko käytetään kunnolla tai ei ollenkaan joissakin maissa, on tässä tullut jokunen leivos maailmalla syötyä joista ei oikein ole voinut ajatella kuin "voi hyvänen aika sentään" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun käsityksen mukaan korealaiset kyllä tykkäävät ällömakeasta, kun sitä saavat, mutta jostain syystä nuo leivonnaiset ei täällä sitten kuitenkaan ole sellaisia. Mutta kaikenlaiset hunajakuorrutetut sipsit ja muu (mahdollisimman teollisen makuinen) makea kyllä uppoaa kansaan. Täällä on noussut oikea hunajavillitys, ja hunajasipsit ovat kuuminta hittoa juuri nyt.

   Poista
 2. Meen marraskuus Teneriffalle, mut pitääpä harkita dieettilomaa Koreaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, joo, uusi suunta lomalle: "jos sittenkin koreaan.." paitsi että marraskuuhan on täällä kyllä vielä ihan mukavaa aikaa, yleensä aurinkoista ja kuivaa, josko jo vähän viileää. Mutta hyvä kiipeilysesonki vielä! Eli dieetti- ja urheilu(rääkki)loma? :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...