sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Reissumuistoja äidiltä

Tänään on kolmas äitienpäivä putkeen Koreassa, ja äitienpäivätoivotukset joutuu lähettämään jälleen kerran vain tietokoneen välityksellä. Toivottavasti kuitenkin jo ensi viikolla pääsemme äiten kanssa saman kahvipöydän ääreen; tiistaina suuntaamme nenät kohti Suomea pariksi viikoksi, jonka jälkeen on luvassa vielä loppurutistus Koreassa. 

Tänään muistelin kuitenkin teemaan sopivasti äidin vierailua luonamme Koreassa puolitoista vuotta sitten. Taustana tarinalle kerrottakoon, että hänelle matka oli ensimmäinen laatuaan Aasiaan, joten jännitystä oli etukäteen ilmassa. Nyt, kun matkasta on jo puolitoista vuotta aikaa, haastattelin äitiäni siitä, millaiset muistot Korean reissusta jäi mielenpäälle:

- Minkälaiseksi kuvittelit Korean ennen matkaa, mikä jännitti eniten?
"Eniten jännitti väenpaljous ja liikenne sekä se, voinko syödä korealaisia ruokia."

- Mikä oli suurin yllätys matkalla?
"Yllätyksekseni pelot olivat täysin turhia: liikenne oli sujuvaa ja ihmispaljoudessa pärjäsi hyvin, kun on pitkä (samoin kuin me muutkin suomalaiset), niin en eksynyt ihmisvilinään missään"

Kalakauppiaita Samcheokissa

Perusmeininkiä kotikulmilta

Seoraksanille osuimme aivan ruskasesongin huippuhetkellä, jolloin luonto laittoi parastaan

- Mikä oli paras / mieleenpainuvin ruoka?
"Parasta ruokaa en osaa mainita, sillä kaikki oli mielestäni erinomaisen hyvää ja mielenkiintoista,  enkä joutunut välttelemään mitään ruokia tai ruoka-aineita. Mieleenpainuvinta olivat kuitenkin siansorkat, joita söimme Ericin pubissa."

- Mikä oli tyhmää / tylsää / pettymys?
"Mitään tylsää, tyhmää eikä mitään pettymystä ollut. Jos jotain pelottavaa pitäisi mainita, niin kadun ylitys oli sellainen (hurjasta liikenteestä johtuen)."

- Mikä jäi parhaiten mieleen Koreasta?
"On niin paljon niitä parhaiten mieleen jääneitä, etten voi eritellä. Erityisen hienoja kokemuksia olivat vaellus (Seoraksanilla), tohtorilla käynti (akupunktio ym. perinteiset korealaiset hoidot) sekä nähtävyydet retkipäivänä."

Yksi parhaista nähtävyyksistä - Penispuisto, tietenkin!
Sian vuonna syntyneet

- Jos nyt matkustaisit uudestaan Koreaan, mitä haluaisit tehdä tai nähdä siellä?
"Mitä tekisin toisin...varmaankin käyttäisin taksia. Jos nyt matkustaisin Koreaan, niin haluaisin päästä lammastilalle (Daegwallyeong) sekä nähdä korealaisen maatilan. Lisäksi varaisin tohtorilta korealaisia hoitoja ja kävisin varmaankin kampaajalla." 

- Mikä oli hienointa Koreassa / korealaisissa?
"Korealaisissa hienointa oli ystävällisyys (eivät edes tuijottaneet, paitsi salaa) ja Koreassa hienoa oli mielestäni siisteys ihan joka paikassa sekä mielenkiintoiset kohteet - koko se erilaisuus. Hienointa oli se, että saimme asustaa teillä (blogistin kotona) ja elää normaalia elämää korealaisten kanssa. Ihan vain se kaupungilla kävely oli hienoa, sekä nähdä elämää ihan normaalien ihmisten tasolla."


Uusiin ruokaelämyksiin kuului myös simpukkagrilli

Reissua on muisteltu yhdessä tuumin usein, ja onhan se omasta elämänmenosta kertominen hurjasti helpompaa, kun äiti tietää, millaista täällä on. Ehkä on myös äidin näkökulmasta helpottava tietää, että tytär asuukin ihan tavallisessa, turvallisessa ja mukavassa ympäristössä ystävällisten ihmisten parissa, vaikkakin toisella puolella maapalloa. 

Kirjoituksen ja kuvien myötä blogisti toivottelee hyvää äitienpäivää kotiin (ja tietysti kaikille äideille)!

11 kommenttia:

 1. Kiva, että äitisi pääsi tutustumaan Koreaan ja teidän arkeenne siellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli! Ja äidillekin helpompaa, kun pääsi omin silmin näkemään, missä sitä asustellaan.

   Poista
 2. Hih hih... en voi lakata nauratamasta tolle penispuistolle ja noille kuville sieltä. Äidit on kyllä parhaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äidit on niin parhaita. Iskät kyllä myös :)
   Penispuisto on ihan hitti, vaikka oikeesti siellä ei kuitenkaan ole yhtään mitään nähtävää, mutta onhan se sentään hienolla paikalla ja siellä on syksyllä kivat kukkaistutukset ;)

   Poista
 3. Kiva, että sait äidin sinne vierailulle. Minun äitini ei koskaan ehtinyt Turkkiin. Olisi varmaan halunnut tulla, mutta ei uskaltanut yksin matkaan. miehensä pelkäsi lentämistä kuin ruttoa, eikä suostunut koneeseen. Ja sitten tuli sairaus ja matkustaminen jäi sen vuoksi mahdottomaksi:(.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä myös isä olisi toisaalta halunnut tulla, mutta terveysseikat ei oikein puolla tuota kymmenen tunnin lentoa + neljän tunnin automatkaa, se on liikaa. Ja aikaero myös. Siksi totesimme, että tällä kertaa jää iskältä Korea väliin. Mutta äiti varmaan on kertonut kyllä kohokohdat ;)

   Poista
 4. heh mikä puisto. kaikkea ne korealaiset..... nuorekas äitee sulla ja rohkea.

  VastaaPoista
 5. Heips! Ei nyt oikeastaan liity aiheeseen mutta haluaisin tietää muutaman jutun.
  1. Miten Koreaan muuttaminen käytännössä tapahtuu?
  2. Miten Koreasta saa asunnon ja onko asuminen kallista?
  3. Miten tavallinen suomalainen, lähes kokonaan kielitaidoton voi saada töitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1. Käytännössä tapahtuu niin, että anoo pitkäaikaista viisumia viranomaisilta (turistiviisumi on voimassa vain 3 kk) ja sitten kun sen saa, niin voi etsiä töitä, asuntoa ja niin edespäin.
   2. Asunnon saa vuokraamalla tai ostamalla, ihan yksityisiltä markkinoiltakin saa helposti vuokrattua. Vuokraustapoja on kahdenlaisia, joista toinen on ns. määräaikainen vuokrasopimus (yleensä vuodeksi kerrallaan) ja toinen on pitkäaikainen, jolloin pitää maksaa todella suuri (yleensä kymmenien tuhansien eurojen suuruinen) takuu ensin, ja sitten (mahdollisesti) vuokraa, tai joskus takuun jälkeen ei välttämättä makseta vuokraa enää ollenkaan, tai vain pieni osa. Asuminen on kallista Soulissa, mutta muualla edullista. Sen sijaan lämmitys ja sähkö on todella kallista.
   3. Mitä tarkoittaa kielitaidoton? Puhuu suomea, muttei muita kieliä, vai että ei puhu koreaa? Soulin ulkopuolella töitä on todella huonosti ulkomaalaisille; Soulissa sentään on joitakin kv-firmoja. Käytännössä on kutienkin melko vaikeaa saada töitä ulkomaalaisena... Asiasta kirjoitin joskus aikasemmin: http://jalallakoreasti.blogspot.fi/2014/11/ulkkari-toihin.html

   Poista
  2. Kiitos paljon vastauksestasi. Kielitaidottomalla tarkoitin sitä, että puhuu Suomea ja Englantia, muttei oikeastaan ollenkaan Koreaa ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...