tiistai 9. kesäkuuta 2015

No MERSkeles sentään

Viime päivien small talk -aiheet ovat olleet jotakuinkin yksioikoisia, sillä kaikkien korealaisten huulilla (ei onneksi kuitenkaan ihan kirjaimellisesti) on tietysti MERS-virus. Päivälehdet, uutislähetykset sekä radiokanavat ovat tautia pullollaan, eikä asiasta kertakaikkiaan voi välttyä kuulemasta päivittäin. Tuntuu kuitenkin hassulta, että 50-miljoonainen kansa menee sekaisin viruksesta, johon on tähän mennessä menehtynyt kuusi kansalaista, jotka hekin ns. riskiryhmiin kuuluvia. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että vuoden 2010 sikainfluenssaan menehtyi Suomessa noin 50 henkilöä. Ja ihan normaaliin kausi-influenssaan kuolee Suomessa vuosittain noin tuhat ihmistä. Ei sillä, etteikö toki asiaan kannata suhtautua sen vaatimalla vakavuudella; esimerkiksi Soulin kaltaisessa miljoonakaupungissa tartuntojen leviäminen tapahtuu tietysti räjähdysmäisesti, ellei tilannetta suitsita heti alkuunsa. Mutta että sulkea nyt 1800 koulua MERSin vuoksi... tuntuu tosiaan pienoiselta ylireagoinnilta.

Gangneungissa tilanne ei juuri näy katukuvassa millään tavalla. Soulissa on kuitenkin havaittavissa normaalia enemmän kasvomaskeja sekä normaalia vähemmän ruuhkia, mikä on tietysti osaltaan seurausta siitä, että vanhempien on jäätävä töistä kotiin hoitamaan lapsia, jotka ovatkin koulunpäivän sijaan kotona. Itse en ole juuri viruksesta välittänyt, eikä se ole vaikuttanut omiin suunnitelmiini. Kunhan nyt kuitenkin selviäisin ilman kesäflunssaa, jotten joudu juuri ennen Ameriikan reissua vielä karanteeniin yskäistyäni vahingossa lentokentällä...

Mies naureskeli korealaisten ahkerasti viime päivinä viljelemälle hygieniaopastukselle; on tosiaan hieman ristiriitaista, että paikallisia muistutetaan välttämään ruuhkaisia paikkoja, kouluja ja työpaikkoja, pesemään ahkerasti käsiä ja käyttämään kasvosuojaa, mutta sillä ei kuitenkaan ole mitään merkitystä, että tänäkin iltana noin 30 miljoonaa korealaista istuu ravintoloissa kierrättämässä yhteisiä sojulaseja huulilta toisille, syömässä lusikallaan yhteisestä soppakulhosta ja syöttämässä kanssaruokailijoita suoraan kädestä suuhun... Vai mahtaako runsaasti nautittu soju suojata myös virukselta?

 

8 kommenttia:

 1. Minusta on niin ihanaa miten Koreassa asuvat suomalaiset tuntuu aina reagoivan tällaisiin "kriiseihin" tosi järkevästi! Lähetystönkin tiedotus on aina ajan tasalla ja maltillista. 2013 keväällä kun pohjoisen ja etelän välit oli tosi kireät, panikoivat jotkut sukulaiset ja kaverini Suomessa ja kehottivat tulemaan kotiin, koska HS ja Iltalehdet oli uutisoineet aiheesta niin älyttömän skandaalihakuisesti (eipä yllätä). Kyllä tässäkin on taas käynyt niin että media tekee sitä mitä se tekee parhaiten: lietsoo paniikkia, koska paniikki myy. Itse en anna MERS-hätäilyn ainkaan pilata kesän matkaani, ellei Korea sitten päätä sulkea rajojaan tai jotain muuta tosi radikaalia :D Uskon siihen, että tilanne saadaan hallintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korealaiset ovat vetäneet kyllä mers-paniikin ihan yli. Mutta ehkä siellä taustalla on jotain sellaisia kulttuurillisia tekijöitä, mitä en sitten ymmärrä. Suomessa tuntuisi aika liioitellulta meiningiltä kuitenkin..

   Poista
 2. olen seurannut uutisia ja aikamoinen häly on päällä. ikäväähän toi on, mutta media paisuttelee ja pelottelee. ne jotka asuvat paikan päällä, eivät ole niin shokissa, kuin muut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä täällä kukaan mitään kummempaa panikoi, lähinnä vitsaillaan heti, kun joku yskäisee, että se on MERS! Noh, ei tietysti saisi vitsailla vakavalla asialla, mutta.... :)

   Poista
 3. Ainahan nuo alkuun jotenkin pelottavat. Muistan, että olimme reissussa jossain Sveitsin ja Liechtensteinin tienoilla kun sikainfluenssa alkoi levitä ja joka ilta seurattiin uutisia,että missä maissa Euroopassa nyt on uusia havaintoja. Ei nyt ihan paniikissa, mutta kyllä asia silloin hiukan mietitytti, tuntemattomana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sikaflunssa taisi ollakin astetta pahempi tauti, siihen kuitenkin kuoli suhteellisesti enemmän porukkaa (siis jos Suomessakin 50 kuolemantapausta sen vuoksi). Itse sairastin sikainfluenssan tuolloin, kun asuin Itävallassa, ja olihan se aivan karsea tauti mutta ei kuitenkaan vaatinut kuin yhden päivän sairaalahoitoa. Loput podettiin ihan kotosalla.

   Poista
 4. Siis mikä MERS? Katselin varta vasten uutisia, mutta tämä ei ole lainkaan uutisen arvoinen Saksan televisiokanavilla. Mistähän Suomen mediat uutisensa kopioivat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saksalainen media ei selvästikään ole yhtä skandaalinhakuinen kuin Suomen päivälehdet :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...