maanantai 27. heinäkuuta 2015

Jos motellielämä alkaa tökkiä...

...kurvaa Wallmartin pihaan ja käy ostamassa teltta ja makuupussit. Älä kuitenkaan osta tyynyä tai patjaa, koska eihän me korealaiset semmosia... Kärky Yosemiten tupaten täyteen buukattujen leirintäalueiden peruutuspaikkoja ja nappaa sieltä sopivat (tai ne ainoat mahdolliset). Täytä reppu makkaralla, hedelmillä, pähkinöillä, punaviinillä ja vaahtokarkeilla. Älä unohda polttopuita. 

Riittääköhän toi kilo vaahtokarkkeja varmasti?

Bongaa menomatkalla karhu. Ihan oikea, sellainen karvainen ja elävä, ilman eläintarhan aitausta. Nielaise paniikinpoikanen ja totea itsellesi, että onhan siellä leirintäalueella ne vahdit ja kaikkea.

Siellä se menee. Valitettavasti ei ollut niin kuvauksellinen tyyppi, että olisi enää halunnut näyttää naamaansa kameralle.

Saavu pelipaikalle. Lukitse kaikki ruokatavarat, kosmetiikat, suihkeet, shampoot, huulirasvat, yskänpastillit ja vesipullot karhunkestävään metalliboksiin. Ei paniikkia, ihan rutiinitoimenpidehän tämä vaan...

Lähde iltakävelylle. Bongaa peura.


Pystytä teltta ja sytytä nuotio. Grillaa makkarat, avaa viini ja sulata vaahtokarkit nuotiolla. Ala haarukoida ruokaa pilkkopimeässä lautaselta suuhun, tässä vaiheessa ei kannata olla ennakkoluuloinen (kannattaa kuitenkin yrittää osua haarukalla ruokaan ja saada se suuhun saakka. Vaahtokarkki ja sinappi on ihan mukiinmenevä yhdistelmä).


Siivoa jälleen kerran kaikki ruoat, juomat, rasvat, hiuslakat ja kosmetiikat karhuboksiin. Kömmi telttaan kompuroimatta pimeässä, kaivaudu makuupussiin. Nouse ylös ja kiikuta vielä hupparin taskuun jäänyt viimeinenkin huulirasva karhuboksiin. Sulje korvat epämääräisiltä askelten ääniltä ja nuku sikeästi aamuun saakka. 

Herää, syö aamupala ja lähde reippailemaan. Saa puuskuttaa siinä vaiheessa, kun joku semmonen kevyt ja lyhyt vaellus osoittautuu ihan muuksi. 

Taustalla Vernal Falls, ensimmäinen etappi. Jatkoimme vielä Nevada Fallsin yläpuolelle saakka.

Nevada Falls


Pysähdy taukopaikalle ja kuori banaani. Haukkaa banaania. Huomaa lähistöllä sarvekas utelias. Tuijota kiihtyvällä vauhdilla kohti tulevaa sarvekasta. Haukkaa nopeasti viimeinen pala banaania. Nosta kädet ilmaan, huuda kovaan ääneen ja yritä näyttää uhkaavalta. Totea, ettet olisi uskonut peuran himoitsevan banaania niin paljon?

Eihän se tänne...eiku tulee se...tee jotain!!

"Pöö!! Pööööö! Hus!!


Kiipeä ylös. Tasaa hengitys, ota maisemakuvat. Kapua alas. 
Tuntuuko joskus siltä, että on pakko nostaa jalat ylös?

Näe metsikössä noin ketunkokoinen, sievä kissaeläin: ilves, vau!

Palaa leiripaikalle. Totea, että on aikaista alkaa sytyttämään nuotiota, ja jotain tekemistä pitäisi keksiä. Kaiva esiin nanoblokit ja kokoa pienen pienistä palikoista alpakka. Huomaa, että alkaa sataa. Siirrä polttopuut karhulaatikkoon sateensuojaan. Vedä hupparin päälle takki ja shortsien tilalle pitkät housut, huokaile kumisaappaiden perään. Mene autoon. Laske salamoiden ja jyrinän eroa; totea, että se on ihan tässä. 

Alpakka. On se.

Aja läheiselle huoltoasemalle ja osta sytytysnestettä. Seiso sateessa, yritä suojata polttopuita pahimmalta kastumiselta ja kaada pullollinen sytytysnestettä nuotioon. Sytytä puut. Sytytä uudelleen. Sytytä vielä kerran. Uudelleen. Lisää sytytysnestettä. Uudelleen. 

Grillaa makkarat, vaahtokarkit ja grillaukseen tarkoitetut popkornit. Syö autossa, koska ulkona sataa kaatamalla edelleen. Totea, ettet ainakaan aio nukkua tuolla kaatosateessa. 

Grillipopparit

Tadaa!

Kömmi kuitenkin telttaan; totea, että se on ihan kuiva sisältä. Huomaa, että sadekin loppui. Nukahda tyytyväisenä ja nuku sikeästi aamuun saakka. Älä edes muista niitä karhuja.

Ja aamu valkeni ilman sadetta (mutta ens yö nukutaan kyllä motellissa).

21 kommenttia:

 1. Apua! Siis siellä on noita elukoita tuollai? Olen aina luullut että sen on vaan elokuviin mausteeksi laitettu, klumps....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä juu, varmaan melkeinpä päivittäin tai ainakin viikoittain (käsittääkseni) puiston vartijat näkevät karhuja. Meidän piti ihan allekirjoittaa sellainen paperi, missä lupasimme pakata _kaikki_ elintarvikkeet sinne karhuboksiin ja sitouduimme myös olemaan ruokkimatta eläimiä, erityisesti karhuja. Tänä kesänä pelkästään oli jo sattunut 5 karhukolaria autoteilläkin, että kyllä ne vaan on siellä aika monilukuisesti!

   Poista
 2. Aah, mahtavuutta!! Meidänkin vielä pakko päästä sinne teltan kanssa. Oli vaan sopivasti silloin itsenäisyyspäivän viikonloppu, ihan turha toivo löytää yhtään vapaata paikkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanos muuta! Oli se vaan olennainen osa meidän reissua (näin jälkeenpäin ajatellen), ja harmitti, että miksei aiemmin tajuttu... Yosemitessa oli tietysti kaikki paikat ihan täynnä, mutta me kytättiin peruutuspaikkoja, joita sitten kuitenkin onneksi tuli ja lisäksi olisi ollut mahdollisuus kärkkyä siellä "first come first serve" -alueilla, jonne pääsee jonottamalla ja ilman varausta. Mutta me saatiin molemmat yöt peruutuspaikoilta, onneksi :)

   Poista
 3. Aah, mahtavuutta!! Meidänkin vielä pakko päästä sinne teltan kanssa. Oli vaan sopivasti silloin itsenäisyyspäivän viikonloppu, ihan turha toivo löytää yhtään vapaata paikkaa.

  VastaaPoista
 4. Yosemite on niin upea paikka! Mekin nähtiin siellä karhuja, ekan kerran autosta, tokan kerran perä vilkahti, kun olimme "patikoimassa". Teimme pidempiä kävelyitä, niin että joku porukasta vei ja haki autolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se upea! Mutta silti, mun mieleen oli vieläkin enemmän se Zion. Makuasioita, toki! Zionissa oli vaan ehkä näin suomalaisittain vieläkin eksoottisemmat maisemat, vaikkei vesiputoukset ja vuoret olleetkaan ihan yhtä dramaattisia kuin Yosemitessa. Molempi parempi :)

   Poista
 5. "Älä kuitenkaan osta tyynyä tai patjaa, koska eihän me korealaiset semmosia...". Repesin! :)

  Näyttää upealta paikalta ja kuulostaa kohtalaiselta eräjormailulta - karhu ja kaikkea, oho!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja siis usko tai älä, mutta me tosiaan nukuttiin ilman minkäänlaista patjaa! Eka yö oli vähän muhkurainen, mutta toinen yö meni tosi hyvin ilman mitään! Että Korea on tehnyt tehtävänsä.... :D

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kyllä vaan! Yksi kohokohdista oli kyllä sen ilveksen näkeminen - en tiedä, oonko nähnyt edes eläintarhassa koskaan, kun ne on niin arkoja. Ja kuulemma on harvinaista nähdä niitä tuollakaan!

   Poista
 7. Teillä on käynyt teltan kanssa hyvä tuuri. Meidän telttailut meinasi katketa heti alkuunsa, kun yhdistelmä Walmartin teltta + sade = lainehtiva teltta... No, ollaan sittemmin ostettu parempi teltta ja nykyään teltassa nukkuminen on jo rutiinia, mukavaa semmoista! Eikä siellä ainakaan tarvitse huolehtia luteista. :)

  Karhua en ole vielä luonnossa siltikään nähnyt. Olitte onnekkaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ostettiin Walmartin halvin mahdollinen, enkä ois ikinä uskonut sen kestävän moista tuntikausia jatkuvaa sadetta, mutta se oli kuin olikin ihan rutikuiva sisältä! Loistava teltta, niin loistava, että se oli pakko mahduttaa matkatavaroihin Suomeen saakka :) Makuupussit sen sijaan oli pakko jättää parempaan tarpeeseen (eli San Franciscoon, toivottavasti niistä hyötyy vielä joku!)

   Poista
 8. Teillä on ihan huikea reissu! Vaikka istahtelen minkään koneen ääreen harvakseltaan, niin nämä reissujutut on ihan pakko lukaista läpi.
  Nuo suorat tiet on varmaan puuduttavia ajettavia - vaikka hakkaa mennen tullen ne meidän vanhat hiekkatiet nimismiehenkiaroineen....

  Tässähän alkaa tuntea itsensä ihan lälläriksi...olisin nukkunut autossa. Ihan varmasti. Toinen silmä auki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva, että käyt lukemassa!!
   Nimismiehen kiharat on kyllä yhtä kamaluutta, mutta noi suorat... noh, jos on se kaistavahti ja vakionopeudensäädin, niin siellähän voi melkein kuskikin ottaa nokoset ;)

   Poista
 9. Hui millaista retkielämää! Tuo vesiputous on kyllä tosi kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesiputous oli tosi huikea, tai siis niitä oli useampiakin! Yosemitessä oli muutenkin kaikki jotenkin isoa ja mahtavaa: vuoret, niityt, vesiputoukset, kallionseinämät ja pudotukset, metsäpaloalueet... huh!

   Poista
 10. Olisi ollut kiva olla audio mukana. Mies väittää, ettei amerikkalaiset eläimet ymmärrä suomalaisia komentoja :) - tehnyt kai tämän päätelmän sen perusteella, kun puhun naapurin kissan kanssa kis-kis-kis....;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä peuranpelästyttäjänä toimi mies: meitä oli puiston vahti jo etukäteen neuvonut, että karhun kohdatessa vaan pitää huutaa kovaa ja nostaa kädet ilmaan ja olla uhkaava. Näitä temppuja ei onneksi tarvinnut testata karhujen kanssa, mutta toimi ne peuraankin! :)

   Poista
 11. Onpas elämyksiä. Minun täytyy tunnustaa, että olen nykyään niin mukavuudenhaluinen, että ei minusta enää olisi telttailijaksi? Yhden yön selviän jos täytyy, mutta ihan oikealta lomalta odotan kyllä sisävessaan ja kunnon suihkua:).

  VastaaPoista
 12. Oi, mä oon kyllä pikkasen kateellinen teidän reissusta. Siis aivan huikeita kokemuksia ja maisemia! Sielu halajaisi vaeltamaan, mutta lasten syntymän jälkeen olemme tehneet vsin lyhyitä päiväretkiä ja purjehtineet. Jälkimmäinen on kyllä kuin laiskan vaeltaminen. Maisemat on upeita, mitään ei tarvitse kantaa ja eväitäkin voi nassutella joka välissä. Vyötärö kiittää :) Eli siihen liittyen: Miten nuo grillipopparit on muuten tehty?

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...